ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 64-82

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 64-82
παο οσφπ για μεσα

Στο χιονισμένο Φάληρο ο Παναθηναϊκός ήταν... καυτός, θριαμβεύοντας επί του ΟΣΦΠ με 82-64

Όπως αποδείχθηκε με το 82-64, ο Παναθηναϊκός ήταν έτοιμος για "πόλεμο" και ο Ολυμπιακός για... χιονοπόλεμο. Οι πράσινοι διέσυραν τους ερυθρόλευκους με τον Κένεντι Ουίνστον να κάνει όργια με 7/8 τρίποντα και συνολικά 26 πόντους. Στον αντίποδα, ο Λιν Γκριρ που σε 30 λεπτά συμμετοχής έμεινε άποντος με 0/8 δίποντα και 0/2 τρίποντα.
Το τέλος του αγώνα βρήκε τον κόσμο του Ολυμπιακού πάνω από τη φισούνα του ΣΕΦ να πετάει αντικείμενα και... χιόνι στους παίκτες και το προπονητικό τιμ του Παναθηναϊκού, αλλά από την αγανάκτηση των ερυθρόλευκων φιλάθλων δεν γλίτωσαν ούτε και οι παίκτες του Παναγιώτη Γιαννάκη που αποδοκιμάστηκαν για την εικόνα που παρουσίασαν, ειδικότερα στο δεύτερο ημίχρονο.

Γιατί στην ουσία ο Ολυμπιακός έχασε από το τρίτο δεκάλεπτο, όταν επέστρεψε από τα αποδυτήρια μόνο με το σώμα. Η ψυχή και το μυαλό είχαν μείνει στους διαδρόμους του ΣΕΦ. Αντίθετα, οι πράσινοι παρέμειναν συγκεντρωμένοι και ακολούθησαν το αγωνιστικό πλάνο που είχαν. Καλές πάσες μέσα στη ρακέτα και το αμυντικό κενό του Ολυμπιακού, κυκλοφορίας της μπάλας και εκμετάλλευση των ελεύθερων σουτ.

Οι διαμαρτυρίες που είχε ο κόσμος του Ολυμπιακού για τη διαιτησία, έχουν μικρή βάση, αφού όταν μια ομάδα πετυχαίνει στο τρίτο δεκάλεπτο όλους κι όλους 8 πόντους, δεν προηγείται ούτε μία φορά σε όλο το ματς και ο αντίπαλός της ευστοχεί σε 16 τρίποντα, όλα τα υπόλοιπα είναι για συζητήσεις με... ζεστό καφέ, που ταιριάζει και στη θερμοκρασία που έχουμε τις τελευταίες ημέρες στην Ελλάδα.

Ο αγώνας


Τα στατιστικά μιλάνε από μόνα τους: Ο Κένεντι Ουίνστον με 4/4 τρίποντα και συνολικά 14 πόντους ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής για τον Παναθηναϊκό στο πρώτο δεκάλεπτο. Ο Αμερικανός επωφελήθηκε από την καλή κυκλοφορία της μπάλας των πρασίνων, που τον έβγαζε μόνο του, και με απόλυτη ευστοχία δημιούργησε πολλά προβλήματα στον Ολυμπιακό.

Οι πρωταθλητές Ελλάδας πήραν νωρίς προβάδισμα με 9-18 και 12-20, καθώς οι γηπεδούχοι δεν είχαν εύκολους πόντους, ενώ στην άμυνα είχαν μεγάλο κενό στο κέντρο της ρακέτας, το οποίο τροφοδοτούσαν με πάσες συνέχεια οι περιφερειακοί του Παναθηναϊκού. Η πρώτη περίοδος έληξε με τον Παναθηναϊκό να προηγείται 16-26, έχοντας εξαιρετική ευστοχία από την περιφέρεια και μοναδικό μελανό σημείο την επιτυχία από τη γραμμή των βολών.

Από τον Ολυμπιακό, ξεχώριζε η παρουσία του Μίλος Τεόντοσιτς, αλλά από εκεί και πέρα δεν υπήρχε κάτι το ιδιαίτερο. Όμως, στο δεύτερο δεκάλεπτο η εικόνα του αγώνα άλλαξε, έστω κι αν ο Παναθηναϊκός στα πρώτα λεπτά είχε μια διαφορά 12 πόντων (18-30).

Ο... εκνευρισμός του Βασιλή Σπανούλη, η αλλαγή του Διαμαντίδη με τον Γιασικεβίτσιους και η παρουσία του Μαρκ Τζάκσον στη ρακέτα ήταν αυτά που βοήθησαν τον Ολυμπιακό να κερδίσει έδαφος, αφού όταν οι ερυθρόλευκοι έδιναν την μπάλα στον Αμερικανό σέντερ, οι αντίπαλοί του τον σταματούσαν μόνο με φάουλ και τον έστελναν στις βολές.

Η άμυνα των ερυθρολεύκων βελτιώθηκε, οι πράσινοι πήγαν σε πιο βιαστικές επιλογές και όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα να γίνει το σκορ 34-35. Σε εκείνο το σημείο ο Παναθηναϊκός βρήκε κάποιες επιθετικές λύσεις, ενώ με ένα τρίποντο του Διαμαντίδη στην εκπνοή της επίθεσης, έκανε το σκορ 36-41, το οποίο ήταν και το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.

Στο τρίτο δεκάλεπτο έπαιξε μόνο... ο Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός, μάλλον κάπου ξεχάστηκε, αφού με 8 πόντους όλους κι όλους σε όλη την περίοδο δεν έχει το δικαίωμα για δικαιολογίες. Οι ερυθρόλευκοι δέχθηκαν με το καλημέρα δύο τρίποντα (ένα από τον Ντικούδη κι ένα από Σπανούλη) και με τη διαφορά στους 11 πόντους, τα πράγματα είχαν γίνει πιο εύκολα για τους πράσινους.

Η ψυχολογία των παικτών του Παναθηναϊκού ανέβηκε ακόμη περισσότερο, ο Ουίνστον συνέχισε το... βιολί του και ένα τρίποντο του Μπατίστ στην εκπνοή διαμόρφωσε το σκορ του δεκαλέπτου σε 44-59. Ο Ολυμπιακός δεν είχε παίκτες να βάλουν πόντους, δεν απειλούσε και περιοριζόταν στην περιφέρεια, όπου η αμυντική γραμμή του Παναθηναϊκού τον πίεζε διαρκώς.

Στην ουσία η κατάρρευση του Ολυμπιακού στο τρίτο δεκάλεπτο έκρινε και το ματς, αφού στο τέταρτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός το μόνο που είχε να κάνει, ήταν να συντηρήσει ή και να αυξήσει τη διαφορά της νίκης του. Δύο καλάθια και φάουλ που πέτυχε ο Πρκάτσιν, κάποιες ακόμη χαμένες επιθέσεις από πλευράς Ολυμπιακού και η γενικότερη κακή ψυχολογία των ερυθρολεύκων έκαναν το σκορ 48-68.

Στο 34' ο Ουίνστον έφυγε στον αιφνιδιασμό, ο Μπορούσης τον ακολούθησε και μια δικιά τους αψιμαχία έβαλε φωτιά στο ΣΕΦ και τον κόσμο του Ολυμπιακού που άρχισε να πετάει κροτίδες και αντικείμενα. Οι φίλαθλοι του Ολυμπιακού τα έβαλαν με τον Στέλιο Κουκουλεκίδη και γενικότερα το ενδιαφέρον του κόσμου έφυγε πλέον από το αγωνιστικό κομμάτι, αφού έβλεπαν την ομάδα τους να χάνει με κατεβασμένα τα χέρια.

Όπως κι έγινε. Ο Παναθηναϊκός πέρασε άνετα, σαν... χιονοθύελλα από το ΣΕΦ, κέρδισε με 84-68, παρέμεινε αήττητος στο ελληνικό πρωτάθλημα και πλέον δεν χάνει την πρώτη θέση της κανονικής περιόδου, ούτε με προεδρικό διάταγμα. Το επόμενο ραντεβού των αιωνίων; Στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας, σε έναν μήνα και κάτι...

Τα δεκάλεπτα: 16-26, 36-41, 44-59, 68-84

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Μπλάκνεϊ 6, Παπαμακάριος 7, Πρίντεζης 7, Τεόντοσιτς 12 (1), Μπουρούσης 8 (1), Γκριρ, Μαυροκεφαλίδης 6, Βασιλόπουλος 7 (1), Βασιλειάδης 6, Τζάκσον 5.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 1, Σπανούλης 14 (2), Μπετσίροβιτς, Μπατίστ 13 (2), Ζίζιτς 2, Χατζηβρέττας, Ντικούδης 9 (2), Πρκάτσιν 6, Διαμαντίδης 6 (2), Ουίνστον 26 (7), Γιασικεβίτσιους 5 (1).

Ομπράντοβιτς: "Δεν πρέπει να έχουμε μεταπτώσεις"

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς τόνισε μετά το τέλος του ματς: "Ήταν ένα δύσκολο παιχνίδι, σε μια περίοδο που έχουμε δύσκολο πρόγραμμα, όπως και ο Ολυμπιακός. Κάναμε καλό παιχνίδι, συγχαρητήρια στους παίκτες μου για την υπομονή που έδειξαν και τις σωστές επιλογές που είχαν. Συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό και τους συναδέλφους, για την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν μέσα στο γήπεδο".

Για την αλλαγή της εικόνας του Παναθηναϊκού από το ματς με την Εφές σε αυτό με τον Ολυμπιακό, ο Ζοτς σχολίασε: "Μετά το ματς στην Τουρκία, μιλήσαμε με τους παίκτες, αναλύσαμε τον αγώνα και συμφωνήσαμε ότι η ομάδα έχει ποιότητα και πρέπει να το δείξει μέσα στο γήπεδο. Σήμερα είχαμε διάρκεια και παίξαμε σωστά ως ομάδα. Ταυτόχρονα όμως, δεν είναι σωστό να έχουμε μεταπτώσεις στην απόδοσή μας. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας και έχουμε να κάνουμε πολλή δουλειά. Σεβόμαστε τον Ολυμπιακό ως αντίπαλο".

Γιαννάκης: "Ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ μας"

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης από την πλευρά του, είπε: "Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό, προσπαθούμε να αλλάξουμε τον τρόπο σκέψης και δεν είναι εύκολο. Ο χρόνος θα δουλέψει υπέρ μας. Χρειάζεται υπομονή, για να αλλάξουμε τον τρόπο που παίζουμε. Η συνέχεια θα μας βοηθήσει να γίνουμε καλύτεροι. Μια ομάδα δεν μπορεί να αλλάξει μέσα σε 14 μέρες και έχοντας να παίξει τέσσερις σημαντικούς αγώνες. Χρειάζεται υπομονή για να γίνουμε κορυφαίοι".

Σπανούλης: "Δείξαμε καλό πρόσωπο"

Ο Παναγιώτης Βασιλόπουλος δήλωσε: "Δεν ξεκινήσαμε καλά, καταφέραμε να πλησιάσουμε, αλλά κάναμε πάλι ένα κακό τρίτο δεκάλεπτο, κάτι που οφείλεται στη συγκέντρωση. Θέλει υπομονή και διάρκεια και θέλω να πιστεύω ότι στη συνέχεια θα είμαστε πιο συγκεντρωμένοι. Αυτό το παιχνίδι πρέπει να μας γίνει μάθημα".

Για τις αποδοκιμασίες του κόσμου, προς τους παίκτες, σχολίασε: "Τα παιχνίδια με τον Παναθηναϊκό είναι ξεχωριστά, αλλά χρειάζεται υπομονή από τον κόσμο και από εμάς, για να γίνουμε καλύτεροι".

Ο Βασίλης Σπανούλης υπογράμμισε: "Ήταν ένα σημαντικό ματς, όπως κάθε ντέρμπι Ολυμπιακού-Παναθηναϊκού. Σήμερα δείξαμε καλό πρόσωπο, είχαμε υπομονή, όμως δεν πρέπει να χάνουμε τόσες πολλές βολές. Είχαμε διάρκεια στο παιχνίδι μας και πήραμε μια μεγάλη νίκη. Κοιτάμε μπροστά και το ματς της Τετάρτης για την Ευρωλίγκα".

Ο Κένεντι Ουίνστον τόνισε: "Ήταν ένα πολύ καλό παιχνίδι και αυτά τα ματς είναι πάντα σπουδαία. Προσωπικά, δουλεύω πολύ τελευταία στα σουτ και σήμερα τα πήγα καλά. Δεν ξέρω αν μπορούμε να παίξουμε ακόμη καλύτερα, αλλά όλα είναι πιθανά".

Τέλος, ο Πρκάτσιν είπε: "Παίξαμε πολύ έξυπνα, ελπίζω να έχουμε ανάλογη συνέχεια, γιατί ακολουθεί το δύσκολο παιχνίδι με τον Άρη στη Θεσσαλονίκη".

*Στο φύλλο αγώνος οι τρεις διαιτητές σημείωσαν υβριστικά συνθήματα για τον Βασίλη Σπανούλη, δύο κροτίδες και για αυτά έγινε σύσταση. Ακόμη μια σύσταση για τα υβριστικά συνθήματα προς το πρόσωπο του Αλβέρτη, ενώ άλλη μία σύσταση έγινε για τα μπουκάλια που πέταξε ο κόσμος του Ολυμπιακού.























































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ