ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 70-80

Με MVP τον Διαμαντίδη ο ΠΑΟ επικράτησε του Ολυμπιακού με 80-70 και κατέκτησε για 5η σερί χρονιά το κύπελλο. Αποδοκιμάστηκαν από τον κόσμο οι ''ερυθρόλευκοι'' κατά την έξοδο τους

Στον Παναθηναϊκό υπάρχουν παίκτες και παίκτες. Ξένοι που είναι διάσημοι σε όλο τον κόσμο, Έλληνες μεγάλης αξίας και εξαιρετικών δυνατοτήτων, αλλά ο Δημήτρης Διαμαντίδης είναι κάτι το ξεχωριστό. Και το απέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο, στο πιο κρίσιμο σημείο του τελικού, με τρία συνεχόμενα τρίποντα, που "καθάρισαν" τον Ολυμπιακό, την ώρα που οι ερυθρόλευκοι είχαν επιστρέψει και με το σκορ 64-63, είχαν πιστέψει στο πρώτο τρόπαιο μετά από επτά χρόνια.
Όμως, αυτό δεν συνέβη. Και ο Παναθηναϊκός πήρε ένα ακόμη τρόπαιο (το 12ο Κύπελλο και 5ο σερί, αλλά το πρώτο χωρίς τον Φραγκίσκο Αλβέρτη στη δωδεκάδα!), μια ακόμη σημαντική νίκη απέναντι στον Ολυμπιακό και έδειξε, ότι παραμένει κυρίαρχος σε όλα τα επίπεδα. Οι οπαδοί του ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς, αποθέωσαν και πάλι τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς που έφτασε τα 7 Κύπελλα (ισοφάρισε τον Γιάννη Ιωαννίδη) και επιβράβευσαν τους πράσινους, οι οποίοι μετά από αμφισβήτηση μηνών ήταν έτοιμοι στο κατάλληλο παιχνίδι, στο κατάλληλο δεκάλεπτο, στο κατάλληλο χρονικό σημείο.

Ο Ολυμπιακός; Έχασε τον έναν από τους τρεις στόχους και μένουν άλλοι δύο για να ικανοποιήσει τον κόσμο του, ο οποίος μετά το ματς, αντέδρασε έντονα, πέταξε καρέκλες και αποδοκίμασε έντονα παίκτες και προπονητές τη στιγμή που έκεινοι έφευγαν για τα αποδυτήρια. Ο Γιάννης Μπουρούσης προσπάθησε να τους ηρεμήσει, αλλά μάταια. Κάποιο ζητούσαν νίκη στο ΣΕΦ σε μια εβδομάδα, διαφορετικά όπως έδειχναν με χειρονομίες, τέλος η υπομονή τους. Την ίδια ώρα, οι οπαδοί του Παναθηναϊκού ζητούσαν το τριπλ κράουν... και μέχρι την άλλη εβδομάδα, ο ΠΑΟ μπορεί, δικαιούται, αξίζει και θα συνεχίζει να πανηγυρίζει.

Ο αγώνας

Σε ένα τέτοιο ματς, πρέπει να ξεκινάς καλά. Όσο το δυνατόν καλύτερα για την ακρίβεια. Όμως, ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός δεν ακολούθησαν αυτό το «δόγμα». Οι πράσινοι ήταν καλοί (αφού προηγήθηκαν γρήγορα με 0-5 και 2-9), αλλά όχι εντυπωσιακοί, ενώ οι ερυθρόλευκοι ήταν κακοί. Πολύ. Ανοργάνωτοι στην επίθεση (με τον Γιοτάμ Χαλπερίν μπερδεμένο στη θέση του πλέι μέικερ και τον Λιν Γκριρ να κάνει κατάχρηση της μπάλας), νευρικοί και άστοχοι. Τόσο, που χρειάστηκαν έξι λεπτά (!) για να πετύχουν το πρώτο τους καλάθι εκτός από βολές, με τον Γιάννη Μπουρούση, ο οποίος είχε κάνει και το 2-5.

Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε την ευκαιρία να περάσει ανεκμετάλλευτη και ανεβάζοντας ρυθμό στην επίθεση, προσπάθησε να αιφνιδιάσει την ερυθρόλευκη άμυνα, ενώ όταν ο Ντρου Νίκολας ευστόχησε σε τρίποντο από τη γωνία το σκορ έγινε 6-15. Όμως, ο Παναγιώτης Γιαννάκης είχε ήδη περάσει στο παρκέ τον Θοδωρή Παπαλουκά, ο οποίος αμέσως άλλαξε την εικόνα του Ολυμπιακού προς το καλύτερο. Η μπάλα κυκλοφόρησε πολύ καλά, ο ίδιος κινήθηκε έξυπνα στη baseline και πέτυχε 4 πόντους απέναντι στη ζώνη του Παναθηναϊκού και βοήθησε την ομάδα του να κλείσει το ημίχρονο όντας πίσω στο σκορ με τρεις πόντους (13-16).

Στο μεταξύ, ο Νίκολα Πέκοβιτς είχε κάνει τη δουλειά του, φθείροντας με φάουλ τους αντιπάλους του, με τον Νίκολα Βούιτσιτς να κάνει πολύ νωρίς (στο 2’) το δεύτερο φάουλ και να πηγαίνει στον πάγκο. Δεν ξαναμπήκε στο πρώτο ημίχρονο. Γιατί; Επειδή ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν πολύ καλός, όπως και ο Γιώργος Πρίντεζης που έκανε πολύ καλή δουλειά στα επιθετικά ριμπάουντ και στην κίνηση μακριά από την μπάλα. Ο Παναθηναϊκός είχε χάσει τη συγκέντρωσή του, ενώ άρχισε να κάνει πολλά φάουλ που προκάλεσαν ακόμη περισσότερο εκνευρισμό. Αποτέλεσμα; Ένα επιμέρους σκορ 14-4 και ο Ολυμπιακός πέρασε για πρώτη φορά μπροστά με 20-19, ύστερα από τρίποντο του Πάργκο.

Όμως, οι πρωταθλητές και κυπελλούχοι Ελλάδας είχαν τις απαντήσεις. Ο Μάικ Μπατίστ προκαλούσε ζημιές, ο Βασίλης Σπανούλης πίεζε εξαιρετικά τον Πάργκο και τα απανωτά λάθη του Ολυμπιακού, σε συνδυασμό με τη βελτίωση του Παναθηναϊκού έκαναν το σκορ 24-31. Το ντέρμπι, όμως, είχε πολύ δρόμο ακόμη. Ο Παπαλουκάς ηρέμησε και πάλι τους συμπαίκτες του, οι πόντοι ήρθαν από τους Σχορτσανίτη, Έρτσεγκ και Μπουρούση και στο τέλος του ημιχρόνου το σκορ ήταν 30-32.

Το τρίτο δεκάλεπτο βρήκε τον Ολυμπιακό να παίρνει προβάδισμα με 40-38, ύστερα από τρίποντο του Χαλπερίν, ενώ με καλάθι του Βούιτσιτς που είχε επιστρέψει στο παιχνίδι το σκορ έγινε 42-38 και οι ερυθρόλευκοι έδειξαν να πατάνε καλύτερα στα πόδια τους. Στη συνέχεια, ο Πρίντεζης έκανε το 45-40, ο Διαμαντίδης απάντησε, ο Γκριρ επίσης και με το σκορ 47-45 σφυρίχτηκαν δύο λανθασμένα φάουλ πάνω στον Θοδωρή Παπαλουκά ο οποίος έφτασε τα τρία και πήγε στον πάγκο. Η εικόνα του ματς, δεν άλλαξε και το ντέρμπι συνεχίστηκε μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου όπου ο Γκριρ έκανε στην εκπνοή το 53-53. Όλα έδειχναν πως έπρεπε κάποιος να κάνει ένα ξέσπασμα, διαφορετικά το ματς θα κρινόταν στις λεπτομέρειες.

Στο τέταρτο δεκάλεπτο οι δύο ομάδες συνέχισαν να πηγαίνουν πόντο πόντο, μέχρι το σημείο όπου ο Περπέρογλου ευστόχησαν σε δύο συνεχόμενα τρίποντα και έκαναν το σκορ 57-63. Ο Λιν Γκριρ ευστόχησε σε ένα ψυχωμένο τρίποντο και ο Ολυμπιακός ανέπνευσε. Με άλλες δύο καλές άμυνες, έναν αιφνιδιασμό και το γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός συμπλήρωσε νωρίς τα πέντε ομαδικά φάουλ, ο Ολυμπιακός επέστρεψε και μάλιστα πέρασε και μπροστά με 64-63. Ως εκεί όμως. Στη συνέχεια, εμφανίστηκε… ο Δημήτρης Διαμαντίδης! Αφού πρώτα είχε απέναντί του τον Γκριρ και τα μις ματς ήταν συνεχόμενα, αμέσως μετά ο Έλληνας παίκτης πέτυχε τρία (!) συνεχόμενα τρίποντα και σήκωσε στις πλάτες του έναν Παναθηναϊκό που φαινόταν τρακαρισμένος μετά το ξύπνημα του Ολυμπιακού.

Το σκορ έγινε 64-73, χωρίς να το καταλάβει κανείς… ερυθρόλευκος, ο χρόνος πίεζε, ο Γκριρ έκανε ένα τραβηγμένο τρίποντο, αυτό δεν μπήκε και όλα τα υπόλοιπα εξελίχθηκαν φυσιολογικά: ο Παναθηναϊκός κράτησε την μπάλα, ο Ολυμπιακός έχασε κάθε πίστη για ανατροπή και ο τελικός τελείωσε με σκορ 70-80 και τον Παναθηναϊκό για μια ακόμη φορά Κυπελλούχο Ελλάδας.

Τα δεκάλεπτα: 13-16, 30-32, 53-53, 70-80

Ολυμπιακός (Παναγιώτης Γιαννάκης): Παπαλουκάς 13 (1τρ., 3ασ.), Πελεκάνος, Πρίντεζης 9, Βούιτσιτς 4, Μιλόσεβιτς, Μπουρούσης 10 (10ρ.), Χαλπερίν 3 (1τρ.), Γκριρ 11 (1τρ.), Πάργκο 7 (1τρ.), Βασιλόπουλος 8 (2τρ.), Έρτσεγκ 2, Σχορτσανίτης 3.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Γιασικεβίτσιους 10 (1τρ.), Σπανούλης 9, Περπέρογλου 9 (2τρ.), Μπατίστ 12, Φώτσης 13 (2τρ.), Χατζηβρέττας, Νίκολας 6 (2τρ.), Τσαρτσαρής, Διαμαντίδης 16 (3τρ., 8ρ., 5ασ.), Πέκοβιτς 5.

Για τα αναλυτικά στατιστικά του αγώνα πατήστε εδώ .


Στιγμιότυπα από τα τελευταία λεπτά του αγώνα και την απονομή:

































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ