ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός: 78-68

Ο Ολυμπιακός κέρδισε με το σπαθί του το δικαίωμα να διεκδικήσει τον τίτλο στον 5ο τελικό στο ΟΑΚΑ μετά το 78-68 επί του ΠΑΟ

Όποιος είδε... μόνο τους πανηγυρισμούς από τον κόσμο του Ολυμπιακού και τα κόκκινα χαρτάκια που έπεσαν στο τέλος του αγώνα, θα νόμιζε ότι οι ερυθρόλευκοι πήραν το πρωτάθλημα. Όχι, δεν το πήραν, αλλά ελάχιστοι περίμεναν ότι καθώς φεύγει ο Ιούνης, ο Ολυμπιακός θα ήταν ακόμη "ζωντανός" και θα κοιτούσε όχι απλά κατάματα τον Παναθηναϊκό, αλλά θα τον... καθήλωνε με τη ματιά του στο 2-2.
Οι φίλαθλοι των γηπεδούχων μπήκαν μέσα στο γήπεδο και περικύκλωσαν τον Βασιλόπουλο, που περίμενε να δώσει συνέντευξη, ενώ από τις κερκίδες οι υπόλοιποι από τους 12.000 που βρέθηκαν στο ΣΕΦ, ζητούσαν πρωτάθλημα μέσα στο ΟΑΚΑ. Εκεί ο Ολυμπιακός θα έχει μαζί του περίπου 2.000 οπαδούς του, ενώ στην κληρωτίδα για το διαιτητικό τρίο θα μπουν λογικά τα ονόματα των Πιτσίλκα, Βορέαδη, Ζαβλανού και Μαστραφτσή (ή Κουκουλεκίδη).

Πάντως, μην ψάχνετε τους στατιστικούς πίνακες. Το "24" ήταν αριθμός κλειδί που ανοίγει για τρίτη φορά τις πύλες του ΟΑΚΑ. Τόσοι ήταν οι πόντοι του Παναθηναϊκού στο δεύτερο ημίχρονο. Ναι, οι ερυθρόλευκοι αυτή τη νίκη την πήραν με την άμυνα, η οποία φέρνει και περισσότερη ελευθερία κινήσεων στην επίθεση, οπότε οι 37 πόντοι που πέτυχε στο ίδιο χρόνικο διάστημα η ομάδα του Πίνι Γκέρσον, φαντάζουν λογικός απολογισμός.

Ο Ολυμπιακός έβγαλε εκτός ρυθμού την καλοστημένη μηχανή του Παναθηναϊκού. Δεν αποδιοργάνωσε και τον ανάγκασε να πάει σε ένα άναρχο παιχνίδι, που είναι γνωστό πώς δεν του ταιριάζει. Κι όταν οι πράσινοι αστοχούσαν στα τρίποντα, κάτω από τη ρακέτα του Ολυμπιακού ήταν ο Γιάννης Μπουρούσης, που στα κρίσιμα σημεία μάζεψε όλα τα σημαντικά ριμπάουντ. Έβαλε και δέκα πόντους, οπότε το πρόσημο για τον Έλληνα σέντερ είναι κάτι παραπάνω από θετικό. Γιατί έπαιξε και άμυνα. Κάθε φορά που ο Διαμαντίδης και ο Μπετσίροβιτς προσπαθούσαν να διαρρήξουν την ερυρόλευκη άμυνα, έβρισκαν μπροστά τους τον Μπουρούση και τα σχέδιά τους χαλούσαν.

Στην επίθεση, Σκούνι Πεν και Παναγιώτης Βασιλόπουλος σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος. Από 17 πόντους σκόραραν, με τον Έλληνα φόργουορντ να "μιμείται" τον Μπουρούση του τρίτου τελικού, καθώς είχε 3/4 τρίποντα! Από τον Παναθηναϊκό ο Σάνι Μπετσίροβιτς είχε κι αυτός 17 πόντους και βοήθησε πολύ την ομάδα του, ιδιαίτερα στο τέταρτο δεκάλεπτο που κέρδισε πολλά φάουλ, ο Διαμαντίδης είχε 10 (αλλά όλους στο πρώτο ημίχρονο) και ο Αλβέρτης 9 με 3/4 τρίποντα. Την έκανε τη δουλειά του.

Αλλά μην αναζητούμε στους πόντους των παικτών τις εξηγήσεις για τη νίκη του Ολυμπιακού. Τα 18 λάθη του Παναθηναϊκού έπαιξαν το μεγαλύτερο ρόλο. Ο Ολυμπιακός; Δώδεκα έκανε και δικαίωσε τον Γκέρσον, που όταν το χειμώνα η ομάδα του έκανε... είκοσι, ζητούσε άμεση βελτίωση σε αυτόν τον τομέα. Ακόμη και τα περισσότερα ριμπάουντ του Παναθηναϊκού (30 έναντι 25 του Ολυμπιακού) δεν... φάνηκαν.

Ο αγώνας

Ο Πίνι Γκέρσον συνηθίζει να μην επιλέγει την ίδια βασική πεντάδα σε κάθε παιχνίδι και δεν άλλαξε χούγια ούτε και στον τέταρτο τελικό, καθώς ξεκίνησε με τον Αρβιντας Ματσιγιάουσκας στο αρχικό σχήμα. Ο Ολυμπιακός είχε μια καλύτερη… εκκίνηση από τον Παναθηναϊκό, αφού όχι μόνο πήρε διαφορά πέντε πόντων (10-5) με πρωταγωνιστή τον Ράιαν Στακ, αλλά ανάγκασε και τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να περάσει στον πάγκο του Μάικ Μπατίστ, που έκανε μέσα σε δύο λεπτά ισάριθμα φάουλ.

Στη θέση του Αμερικανού μπήκε ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο οποίος έκανε πολύ καλή δουλειά, πρόσφερε πόντους και επιθετικά ριμπάουντ, ενώ όταν οι ερυθρόλευκοι είχαν προβάδισμα με 14-9 ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε πρωτοβουλίες στην επίθεση και με τέσσερις συνεχόμενους πόντους δεν άφησε τον Ολυμπιακό να πάρει περισσότερο… αέρα. Ο «Ζοτς» έριξε από νωρίς και τον Φραγκίσκο Αλβέρτη, που με δικό του τρίποντο έβαλε τους πράσινους μπροστά με 15-16. Ο Ολυμπιακός έχασε το ρυθμό του στην επίθεση, ήταν στατικός, άρα και αναποτελεσματικός, με αποτέλεσμα να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτο με τους πρωταθλητές Ευρώπης προηγούμενους με έναν πόντο (19-20).

Ο Διαμαντίδης συνέχισε να είναι παραγωγικός και με τρίποντο στην αρχή της δεύτερης περιόδου έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στον Παναθηναϊκό. Ο Μανώλης Παπαμακάριος απάντησε, αλλά ο Σάνι Μπετσίροβιτς με πέντε σερί πόντους ανέβασε τη διαφορά στους έξι πόντους (22-28). Την ώρα που οι φίλαθλοι και ο πάγκος του Ολυμπιακού είχαν κάποια παράπονα από το διαιτητικό τρίο (Κουκουλεκίδης-Ζαβλανός-Σχοινάς), οι παίκτες προσπαθούσα να απαντήσουν με τρίποντα στο προβάδισμα του Παναθηναϊκού. Βασιλόπουλος, Πεν και Ντόμερκαντ ευστόχησαν κατά σειρά και η διαφορά έπεσε στους τρεις πόντους, την ώρα που ο Γκέρσον σήκωνε τον Σοφοκλή Σχορτσανίτη.

Ο Έλληνας σέντερ έγινε το επίκεντρο του… ενδιαφέροντος στην επίθεση του Ολυμπιακού και αυτό έκανε αρχικά τους γηπεδούχους κάπως προβλέψιμους. Ωστόσο, μια καλή άμυνα του Ματσιγιάουσκας έδωσε τη δυνατότητα στον Βασιλόπουλο να καρφώσει στον αιφνιδιασμό και να κάνει το σκορ 37-39, για να λήξει τελικά το ημίχρονο με τον Παναθηναϊκό να προηγείται με 44-41. Τι κρατάμε από το πρώτο μέρος; Ένα καλό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, έναν παραγωγικό Διαμαντίδη, έναν καίριο Αλβέρτη, αλλά και το γεγονός ότι οι Γκέρσον και Ομπράντοβιτς χρησιμοποίησαν στο πρώτο εικοσάλεπτο όλους τους παίκτες των ρόστερ τους. Ακόμη και τον Ρομπέρτας Γιαβτόκας έριξε στο παρκέ ο «Ζοτς»…

Το τρίτο δεκάλεπτο ανήκε ολοκληρωτικά στον Ολυμπιακό και τον… Μπουρούση. Οι ερυθρόλευκοι με 19-8 επιμέρους σκορ κατάφεραν να επιβάλλουν το ρυθμό τους, με το «ξύπνημά» του να έχει αφετηρία μια «κοκορομαχία» του Μπουρούση με τον Αλβέρτη. Ο αρχηγός του Παναθηναϊκού κτύπησε αντιαθλητικά στο πρόσωπο του σέντερ του Ολυμπιακού (εντός φάσης) και ο «ψηλός» αφυπνίστηκε. Στα επόμενα λεπτά της περιόδου «καθάρισε» όλα τα ριμπάουντ, προσέφερε πόντους και έπαιξε άμυνα για… όλους.

Συν τοις άλλοις, ο Σκούνι Πεν πήρε περισσότερες επιθετικές προσπάθειες, άνοιξε χώρους και ο Ολυμπιακός έκλεισε το δεκάλεπτο με τη μεγαλύτερη υπέρ του διαφορά, αυτή των οκτώ πόντων (60-52), ενώ ο Παναθηναϊκός έριξε τα ποσοστά ευστοχίας του και «ταλαιπώρησε» μερικές φορές την μπάλα. Ο Ολυμπιακός «πάτησε» πάνω στη διαφορά που είχε μέχρι το 30’ και με το ξεκίνημα του τέταρτου δεκαλέπτου ένα καλάθι και φάουλ του Μπουρούση και μια βολή του εξαιρετικού Σκούνι Πεν έφεραν τους ερυθρόλευκους σε απόσταση δέκα πόντων (67-57). Είναι χαρακτηριστικό ότι σε δεκαπέντε λεπτά ο Παναθηναϊκός είχε σκόραρει μόλις 13 πόντους, ενώ προσπαθούσε να βρει λύσεις με ανορθόδοξο για εκείνον τρόπο.

Σισκάουσκας και Μπετσίροβιτς με προσωπικές ενέργειες κέρδιζαν φάουλ, αλλά δεν ήταν απολύτως εύστοχοι από τη γραμμή, ενώ οι τρεις Αμερικανοί του Ολυμπιακού (Πεν, Ντόμερκαντ και Άκερ) πέτυχαν σημαντικά καλάθια και κράτησαν τη διαφορά σε ασφαλή επίπεδα. Ακόμη και το λάθος του Άκερ που έδωσε το δικαίωμα στον Σισκάουσκας να μειώσει στους επτά πόντους 2' και 20'' πριν το τέλος, δεν ήταν αρκετό για να ανακόψει τη φόρα των ερυθρολεύκων. Ακόμη και ο Ομπράντοβιτς έκατσε στην καρέκλα του, νωρίτερα από ό,τι συνηθίζει. Το τελικό 78-68 διαμορφώθηκε με τρίποντο του Βασιλόπουλου και ο Ολυμπιακός έκλεισε θέση στον πέμπτο τελικό του ΟΑΚΑ. Και εις άλλα με υγεία...

Τα δεκάλεπτα: 19-20, 41-44, 60-52, 78-68

Ολυμπιακός (Πίνι Γκέρσον): Πεν 17 (2), Παπαμακάριος 3 (1), Άκερ 4, Ματσιγιάουσκας 8, Ζίζιτς 3, Μπουρούσης 10, Ντόμερκαντ 7 (1), Χαρίσης, Μπάρλος, Βασιλόπουλος 17 (3), Στακ 5 (1), Σχορτσανίτης 4.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 9 (3), Βούγιανιτς 4 (1), Παπανικολάου, Μπετσίροβιτς 17 (1), Μπατίστ 2, Σισκάουσκας 11 (1), Χατζηβρέττας, Ντικούδης, Τσαρτσαρής 6, Διαμαντίδης 10 (2), Γιαβτόκας, Τομάσεβιτς 9.

Το φιλμ του αγώνα

1' Έναρξη 1ης περιόδου
1' Καλάθι και φάουλ Oλυμπιακός Ζίζιτς (3-0)
2' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπετσίροβιτς (3-2)
2' Δίποντο Oλυμπιακός Ματσιγιάουσκας (5-2)
3' Τρίποντο Παναθηναϊκός Διαμαντίδης (5-5)
3' Δύο βολές Oλυμπιακός Στακ (7-5)
3' Τρίποντο Oλυμπιακός Στακ (10-5)
4' Δύο βολές Παναθηναϊκός Τσαρτσαρής (10-7)
Μειώνει ο Τσαρτσαρής, τη στιγμή που οι "πράσινοι" έχουν τον Μπατίστ στον πάγκο με 2 φάουλ. Ο Γκέρσον περνάει στη θέση του Στακ (5 πόντοι) τον Μπουρούση
5' Δύο βολές Παναθηναϊκός Σισκάουσκας (10-9)
Στον πόντο μειώνει ο Λιθουανός. Έξω ο Μάτσε μέσα ο Ντόμερκαντ
6' Δίποντο Oλυμπιακός Άκερ (12-9)
6' Δύο βολές Oλυμπιακός Πεν (14-9)
Στη θέση του Τσαρτσαρή ο Αλβέρτης που αποδοκιμάζεται και πάλι
7' Δίποντο Παναθηναϊκός Διαμαντίδης (14-11)
7' Δίποντο Παναθηναϊκός Διαμαντίδης (14-13)
8' Τρίποντο Παναθηναϊκός Αλβέρτης (15-16)
Για πρώτη φορά μπροστά ο Παναθηναϊκός
8' Δίποντο Παναθηναϊκός Τομάσεβιτς (15-18)
9' Δίποντο Oλυμπιακός Βασιλόπουλος (17-18)
9' Δύο βολές Oλυμπιακός Ματσιγιάουσκας (19-18)
10' Δύο βολές Παναθηναϊκός Σισκάουσκας (19-20)
10' Λήξη 1ης περιόδου 19-20
Παρότι στο μεγαλύτερο μέρος της πρώτης περιόδου, ο Ολυμπιακός, ήταν μπροστά, οι "πράσινοι" προσπέρασαν και έκλεισαν το δεκάλεπτο στο +1. Ο Διαμαντίδης είναι ο καλύτερος παίκτης του παιχνιδιού, ενώ οι φιλοξενούμενοι αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα 2 φάουλ των Μπατίστ, Χατζηβρέττα και Τσαρτσαρή
11' Έναρξη 2ης περιόδου
11' Τρίποντο Παναθηναϊκός Διαμαντίδης (19-23)
12' Τρίποντο Oλυμπιακός Παπαμακάριος (22-23)
12' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπετσίροβιτς (22-25)
13' Τρίποντο Παναθηναϊκός Μπετσίροβιτς (22-28)
14' Τρίποντο Oλυμπιακός Βασιλόπουλος (25-28)
14' Δίποντο Παναθηναϊκός Τομάσεβιτς (25-30)
14' Δίποντο Παναθηναϊκός Τομάσεβιτς (25-32)
Για πρώτη φορά στο +7 ο Παναθηναϊκός, που με δύο καλάθια του Σέρβου από ασίστ των Μπετσίροβιτς και Σισκάουσκας έκαε ζημιά στον Ολυμπιακό
15' Τρίποντο Oλυμπιακός Πεν (28-32)
15' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπετσίροβιτς (28-34)
Πολύ καλή εμφάνιση πραγματοποιεί ο Σλοβένος μετά από καιρό, έχοντας ήδη 9 πόντους
15' Τρίποντο Oλυμπιακός Ντόμερκαντ (31-34)
16' Δίποντο Παναθηναϊκός Τομάσεβιτς (31-36)
16' Τάιμ-άουτ Παναθηναϊκός Ομπράντοβιτς
17' Δύο βολές Παναθηναϊκός Σισκάουσκας (31-38)
Ο Ζίζιτς αποσύρεται στον πάγκο αφού έγινε ο πρώτος παίκτης με τρία φάουλ
17' Τάιμ-άουτ Oλυμπιακός Γκέρσον
17' Δίποντο Oλυμπιακός Ματσιγιάουσκας (33-38)
18' Δύο βολές Oλυμπιακός Σχορτσιανίτης (35-39)
18' Δίποντο Oλυμπιακός Βασιλόπουλος (37-39)
Ο Βασιλόπουλος καρφώνει στον αιφνιδιασμό και ξεσηκώνει το ΣΕΦ
19' Τρίποντο Παναθηναϊκός Αλβέρτης (37-42)
20' Δίποντο Oλυμπιακός Βασιλόπουλος (39-42)
20' Δίποντο Oλυμπιακός Πεν (41-42)
20' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπετσίροβιτς (41-44)
20' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπετσίροβιτς (41-44)
20' Λήξη ημιχρόνου Παναθηναϊκός Διαμαντίδης
Παίρνει για ακόμα μία φορά τα βήματα ο πλέι μέικερ του Παναθηναϊκού, που κόβει εκπληκτικά
20' Έναρξη 10λέπτου 41-44
Το προβάδισμα του Παναθηναϊκού, διατηρήθηκε σε όλο το δεύτερο δεκάλεπτο χάρη στην πολύ καλή απόδοση των Μπετσίροβιτς, Τομάσεβιτς και Διαμαντίδη. Ο Πίνι Γκέρσον, έβαλε και τον Σοφοκλή, που δεν έκανε τη διαφορά, ενώ ο Σισκάουσκας απέτυχε στα τελευταία δευτερόλεπτα να ευστοχήσει σε τρίποντο που θα έφερνε το "τριφύλλι" στο +6
21' Έναρξη 3ης περιόδου
22' Δίποντο Oλυμπιακός Σχορτσιανίτης (43-44)
22' Φάουλ Παναθηναϊκός Αλβέρτης
Σκληρό φάουλ του Αλβέρτη στον Μπουρούση και από μία τεχνική ποινή στον καθένα
23' Δίποντο Oλυμπιακός Μπουρούσης (45-44)
23' Τρίποντο Παναθηναϊκός Αλβέρτης (47-47)
24' Δύο βολές Oλυμπιακός Μπουρούσης
25' Δίποντο Oλυμπιακός Μπουρούσης
29' Τρίποντο Oλυμπιακός Πεν (56-50)
30' Λήξη 3ης περιόδου 60-52
31' Έναρξη 4ης περιόδου
31' Τρίποντο Παναθηναϊκός Βούγιανιτς (60-55)
31' Τρίποντο Oλυμπιακός Βασιλόπουλος (63-55)
Άμεση απάντηση στον Βούγιανιτς
33' Δίποντο Παναθηναϊκός Τσαρτσαρής (63-57)
34' Καλάθι και φάουλ Oλυμπιακός Μπουρούσης (66-57)
37' Δίποντο Oλυμπιακός Ντόμερκαντ (70-69)
Πολύ δύσκολο καλάθι από τον Ντόμερκαντ, που ανεβάζει τη διαφορά στους 11 3.54 πριν το τέλος
40' Λήξη αγώνα 78-68
Όπως εξελίχθηκε το παιχνίδι στο δεύτερο ημίχρονο, η νίκη του Ολυμπιακού μπορεί να χαρακτηριστεί άνετη. Πλέον οι δύο ομάδες θα συγκρουστούν στο 5ο ματς του ΟΑΚΑ και... όποιος ζήσει



































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ