Ολυμπιακός: Στη Μαδρίτη έκανε το πρώτο βήμα για την επιστροφή στην κανονικότητα
Στο WiZink Center, ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην αμυντική κανονικότητα του α' γύρου. Μετά από δύο βδομάδες, οι ερυθρόλευκοι ξαναβρίσκουν τον εαυτό τους. Το SPORT24 καταγράφει -με τη βοήθεια του InStat Scout- πόσο διαφορετική ήταν η εικόνα στο παιχνίδι με τη Ρεάλ Μαδρίτης.
Στο φινάλε του α' γύρου, μετά το διπλό επί του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, ο Ολυμπιακός βρισκόταν στα καλύτερά του: Δώδεκα νίκες σε δεκαεπτά αγώνες και τρίτη θέση στην κατάταξη της EuroLeague.
Σαράντα μέρες αργότερα, η ιστορία είναι αρκετά διαφορετική σε βαθμολογικό επίπεδο, δεδομένου ότι πλέον οι ερυθρόλευκοι έχουν υποχωρήσει στην έκτη θέση, κουβαλώντας παράλληλα τέσσερις διαδοχικές ήττες από Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι Τελ Αβίβ, Ερυθρό Αστέρα και Ρεάλ Μαδρίτης.
Αν κοιτάξει κανείς τη μεγάλη εικόνα για όσα έχουν συμβεί μέσα στο 2022, μπορεί να διατυπώσει -ενδεχομένως με ένα ψήγμα αφέλειας- την άποψη πως η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Δεν είναι έτσι όμως. Η παρένθεση που άνοιξε σε Κωνσταντινούπολη και Τελ Αβίβ δείχνει να κλείνει, συμπέρασμα που εξάγεται κατά βάση από τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί (ξανά) η άμυνα του Ολυμπιακού. Πολύ απλά γιατί προσιδιάζει σε όσα έκανε στη διάρκεια του α' γύρου, τότε που καυχιόταν πως είναι η καλύτερη της EuroLeague.
Οι συνέπειες του κορονοϊού φάνηκαν πολύ γρήγορα, με την κατάρρευση στα δύο διαδοχικά εκτός έδρας παιχνίδια σε Fenerbahce Sports Hall και Menora Mivtavchim Arena. Το βράδυ της Τετάρτης 2 Φεβρουαρίου όμως, ο Ολυμπιακός επανήλθε στην προτέρα κατάσταση. Χάρη σε αυτό το γεγονός άλλωστε, έφτασε στο σημείο να διεκδικεί τη νίκη στο WiZink Center.
Η μέρα με τη νύχτα
Όπως και να το κάνουμε, η ανάγνωση των αποτελεσμάτων είναι ένας υπέρ το δέον απλοϊκός τρόπος για να μιλήσει κανείς την απόδοση μιας ομάδας. Το μείζον για τον Ολυμπιακό όμως είναι πως το σερί ηττών ξεκίνησε επειδή στο πίσω μέρος του γηπέδου, η κατάσταση εκτροχιάστηκε.
Πόσο; Πολύ! Η κορυφαία άμυνα της EuroLeague στο πρώτο μισό της σεζόν, με τους 0.88 πόντους ανά κατοχή ως παθητικό, έφτασε στο σημείο να δέχεται 1.18 πόντους/κατοχή από τη Φενέρμπαχτσε και 1.14 πόντους/κατοχή από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Δύο ομάδες, οι δείκτες των οποίων ήταν πολύ χαμηλότεροι μέχρι να παίξουν με τον Ολυμπιακό (0.96 και 0.95, αντίστοιχα).
Η εικόνα στο παιχνίδι με τον Ερυθρό Αστέρα ήταν αρκετά καλύτερη (0.91 πόντους/κατοχή), για να φτάσουμε στην αναμέτρηση με τη Ρεάλ Μαδρίτης, όπου οι ερυθρόλευκοι επανήλθαν στα αμυντικά δεδομένα του α' γύρου. Παρότι απέναντί τους βρισκόταν μια ομάδα με καλό επιθετικό ρυθμό και τάση να παίζει σε πολλές κατοχές στο γήπεδό της, κατάφεραν να ελέγξουν την κατάσταση και να κατεβάσουν τη "Βασίλισσα" από τους 0.97 πόντους/κατοχή, που είχε ως αυτό το παιχνίδι, στους 0.89 πόντους/κατοχή.
Το δεύτερο πρόβλημα
Στη Fernando Buesa Arena, το βράδυ της Παρασκευής 4 Φεβρουαρίου, ο Ολυμπιακός καλείται να επιβεβαιώσει την επιστροφή στην αμυντική κανονικότητα. Την ίδια ώρα, μοιάζει υποχρεωμένος να λύσει (και) το δεύτερο από τα προβλήματα που οδήγησαν στην καθίζηση των προηγούμενων εβδομάδων: αυτό των λαθών.
Στον α' γύρο της διοργάνωσης, οι ερυθρόλευκοι μετρούσαν 17.7 ασίστ για 11.3 λάθη κατά μέσο όρο. Στην τριάδα αγώνων που ακολούθησε όμως, με Φενέρμπαχτσε, Μακάμπι Τελ Αβίβ και Ερυθρό Αστέρα, το πρόσημο έπαψε να είναι θετικό (16 ασίστ για 16 λάθη). Τι συνέβη στο WiZink Center; Ο Ολυμπιακός έδωσε 15 ασίστ κι υπέπεσε σε 6 λάθη, ελέγχοντας με αυτόν τον τρόπο τον ρυθμό, δεδομένου περιόρισε αισθητά τις αφορμές που έψαχνε η Ρεάλ Μαδρίτης για να τρέξει το γήπεδο και να βρει πόντους στο transition.
Το αυτό είναι υποχρεωμένος να κάνει απέναντι στην Μπασκόνια, για να έχει αυξημένες πιθανότητες να κλείσει με νίκη αυτή τη διαβολοβδομάδα και -μαζί- να γράψει οριστικά τον επίλογο στο σερί ηττών, που έχει τσαλακώσει την αυτοπεποίθησή του μέσα στο νέο έτος.