X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ολυμπιακός: Τα τρομερά ρεκόρ και ο Βεζένκοβ που ξεπέρασε τον Αλφόνσο Φορντ

Ο Σάσα Βεζένκοβ σε αγώνα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ INTIME

Λίγο πριν ξεκινήσει τις υποχρεώσεις του στο Κύπελλο, ο Γιάννης Φιλέρης αναλύει τα κορυφαία ρεκόρ του Ολυμπιακού στην EuroLeague συγκρίνοντας την τωρινή ομάδα με τις κορυφαίες του παρελθόντος και σημειώνει για την ... τροματική επίδοση του Σάσα Βεζένκοβ, που ξεπέρασε τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ.

Ο Ολυμπιακός ετοιμάζεται για το Final Eight του Κυπέλλου Ελλάδος ΟΠΑΠ, φλερτάρτοντας με τον δεύτερο τίτλο της σεζόν (έχει προηγηθεί το Super Cup στη Ρόδο) και κάνει ένα ελληνικό διάλειμμα στην EuroLeague, η οποία βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία για το τέλος της κανονικής περιόδου.

Οι "ερυθρόλευκοι" με ρεκόρ 14-7 εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή, μετρούν έξι σερί νίκες, παίζουν -κατά γενική ομολογία- εντυπωσιακό μπάσκετ, κάτι άλλωστε που φαίνεται και από τα ρεκόρ τους στις ομαδικές στατιστικές κατηγορίες. Είναι οι καλύτερες από ποτέ άλλοτε, αν σκεφτούμε και το νέο σύστημα της διοργάνωσης που ήδη έχει "γράψει' 24 ματς και χωρίς, μάλιστα, να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση της διοργάνωσης.

Άλλες εποχές, 24 ματς έπαιζε η ομάδα που κέρδιζε τον τίτλο. Έχουμε περάσει, ωστόσο, σε μια διαφορετική εποχή, με την κορυφαία λίγκα να γίνεται πιο επίπονη και ψυχοφθόρα, με κάθε παιχνίδι να έχει ξεχωριστή σημασία.

Αυτή η νέα διάσταση της EuroLeague κάνει ακόμη πιο σημαντικά τα φετινά επιτεύγματα του Ολυμπιακού. Όπως και οι επιδόσεις του τρομερού Σάσα Βεζένκοβ ο οποίος έχει σαρώσει τα MVP της αγωνιστικής (πέντε συνολικά, μέχρι στιγμής και έπεται συνέχεια) ξεπέρασε τον Σπανούλη στο σύνολο, με το PIR του να ξεπερνάει -μέχρι στιγμής- τον ανεπανάληπτο Αλφόνσο Φορντ.

Η επίθεση που πετάει φωτιές

Οι 85.3π που σημειώνουν οι "ερυθρόλευκοι" είναι ενδεικτικοί και της ποιότητας αλλά και του θεάματος, που προσφέρουν συνολικά στη διοργάνωση. Ο Ολυμπιακός είναι η πιο παραγωγική ομάδα της EuroLeague και θα πρέπει να πάμε... είκοσι χρόνια πισω για να ξαναβρούμε μια ομάδα του να βάει τόσους πολλούς πόντους στην Ευρωλίγκα.

Ήταν η σεζόν 2000-01, η πρώτη της νέας εποχής στη διοργάνωση, τότε που οι Πειραιώτες είχαν μια πολύ ακριβή ομάδα με τον Σωκράτη Κόκκαλη να επενδύει πάνω από 10 εκατομμύρια δολάρια (πολύ μεγάλο ποσό για την εποχή) και το παρκέ του ΣΕΦ να πατάνε ο Ντίνο Ράτζα, ο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο Στεφάν Ρισασέ, ο Πάτρικ Φέμερλινγκ και ο Νίκος Οικονόμου.

Ο Ντίνο Ράτζα με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν επικεφαλής της εξαιρετικά επιθετικής ομάδας της σεζόν 2000-01 EUROKINISSI/ACTION IMAGES

Στην παρουσίαση της ομάδας -λίγο πριν από την έναρξη της περιόδου- πόζαρε ντροπαλός, ο 15χρονος Γιώργος Πρίντεζης! Με προπονητή τον Ηλία Ζούρο, ο Ολυμπιακός έπαιξε 14 ματς στην πρώτη Ευρωλίγκα στη συγχρονη μορφή της, είχε ρεκόρ 9-5 και αποκλείστηκε από την Ταού στην πρώτη φάση των πλέι-οφ.

Η ομάδα εκείνη δεν βρήκε ποτέ χημεία, έκανε, ωστόσο, ορισμένες εντυπωσιακές εμφανίσεις, ενώ εκμεταλλεύτηκε την παρουσία αδύναμων κλαμπ, όπως η πορτογαλική Οβαρένσε και η Χάποελ Ιερουσαλήμ, τις οποίες φιλοδώρησε με "κατοστάρες", ολοκλήρωσε την κανονική περίοδο με μέσο όρο 86.1π και έκλεισε τη χρονιά με 85.6π, ανά παιχνίδι.

Το ίδιο εντυπωσιακός ήταν επιθετικά ο Ολυμπιακός και την επόμενη χρονιά (μ.ο 84.6π). Με επικεφαλής τον αείμνηστο Αλφόνσο Φορντ, τον δυναμικό Τζέιμς Φόρεστ μέσα στη ρακέτα, όσους παρέμειναν από την προηγούμενη σεζόν, οι "ερυθρόλευκοι" εμφάνισαν μια από τις καλύτερες ομάδες που είχαν ποτέ στη διοργάνωση, έχασαν μέσα από τα χέρια τους την πρόκριση στο Final Four της Μπολόνια (λόγω της εντός έδρας ήττα από την Ολίμπια Λιουμπλιάνα στην παράταση).

Θυμίζουμε ότι σε αυτή τη σεζόν (όπου υπήρξε και αλλαγή προπονητή στα μέσα της σεζόν, όταν ο Λευτέρης Σούμποτιτς αντικατέστησε τον Ζούρο) ο Ολυμπιακός κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδος (ο μοναδικός τίτλος της ομάδας από το 1997 μέχρι το 2010), απέκλεισε τον πρωταθλητή Ευρώπης στα ημιτελικά πλέι-οφ του πρωταθλήματος με μειονέκτημα έδρας κι ενώ προηγήθηκε 2-0 στους τελικούς, είδε την ΑΕΚ να κάνει ένα απίστευτο come back, κερδίζοντας το τρόπαιο με 3-2!

Αυτές είναι οι δυο σεζόν, που θυμίζουν επιθετικά τον Ολυμπιακό της φετινής σεζόν, σε μια διαφορετική βέβαια Ευρωλίγκα. Για να βρούμε μια "ερυθρόλευκη" ομάδα να σκοράρει πάνω από 80 πόντους θα πρέπει να ανατρέξουμε στις δυο χρονιές του Παναγιώτη Γιαννάκη (2008-10) όταν οι "ερυθρόλευκοι" έφτασαν ξανά στο φάιναλ-φορ (το 2010 έπαιξαν και στον τελικό) σκοράροντας 80.9 και 80.7π αντίστοιχα.

Με 80.9π είχαν ολοκληρώσει και τη σεζόν 2019-20. Μόνο που σε αυτή τη χρονιά, που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ λόγω του Covid δέχθηκαν περισσότερους πόντους απ' όσους σκόραραν. Η ειδοποιός διαφορά της εφετινής ομάδας είναι και το τρομερό χάτικαπ των 238 πόντων που υπάρχει μεταξύ της επίθεσης και της άμυνας του Ολυμπιακού, απόδειξη της εξαιρετικής της λειτουργίας και στα δυο κομμάτια του γηπέδου.

Η πίεση που ασκεί στους αντίπαλους του ο Ολυμπιακός είναι εξουθενωτική και έχει κάνει ρεκόρ δεκαετίας στα κλεψίματα (πρώτος στον φετινό σχετικό πίνακα της λίγκας) με μέσο όρο 8.1 ανά αγώνα. Ναι, η ομάδα του 2000-01 ήταν ακόμα καλύτερη με σχεδόν 10 κλεψίματα σε μέσο όρο. Για την ακρίβεια 9.92 (σε 14 αγώνες).

Πάνω από εννιά κλεψίματα ο Ολυμπιακός έχει να επιδείξει τις σεζόν 2005-06 (με Έντνι, Παπαμακάριο, Λιούις, Σχορτσιανίτη να έχουν ιδιαίτερη έφεση σε αυτό τον τομέα) με 9.8 και 2006-07 (Πεν, Άκερ, Μπουρούσης στην εξίσωση) με 9.2

Σήμα κατατεθέν η πάσα

Αυτό, όμως, που χαρακτηρίζει τον Ολυμπιακό της σεζόν είναι η δημιουργία. Οι παίκτες του Μπαρτζώκα κυκλοφορούν την μπάλα καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα της EuroLeague, έχοντας ένα σπουδαίο μέσο όρο στις ασίστ: 22.1! Σχεδόν πέντε περισσότερες τελικές πάσες από το προηγούμενο καλύτερο ρεκόρ τους σε αυτή την κατηγορία (17.6, τη σεζόν 2018-19).

Αποτελεί το πιο μεγάλο όπλο του Ολυμπιακού η έφεση στην πάσα απ' όλους τους παίκτες, με επικεφαλής βέβαια τον Κώστα Σλούκα (6.6 ασ) και Τόμας Γουόκαπ (5.5) που δίνουν τις μισές από τις ασίστ όλης της ομάδας με τον Έλληνα άσο να είναι κορυφαίος δημιουργός σε όλη τη λίγκα.

Με τόσες τελικές πάσες είναι δεδομένη και η μεγάλη ευστοχία που έχει φέτος ο Ολυμπιακός. Το 59.5% στα δίποντα, που γράφει το κοντέρ της ομάδας είναι το υψηλότερο που έχει σημειωθεί ποτέ στην ιστορία της στην Ευρωλίγκα από το 1992 και μετά. Ποτέ άλλοτε δεν ήταν τόσο εύστοχοι οι "ερυθρόλευκοι".

Η δεύτερη καλύτερη επίδοση της είναι το 58.9% της σεζόν 2009-10 (τελικός φάιναλ-φορ στο Παρίσι) και το 58.3%, ένα χρόνο νωρίτερα όταν έφτασε μέχρι το φάιναλ-φορ του Βερολίνου.

Καλό ποσοστό έχει ο Ολυμπιακός και στα σουτ τριών πόντων: 38% (τέταρτη πιο εύστοχη ομάδα φέτος) που δεν είναι, όμως, το καλύτερο του στη διοργάνωση. Τη σεζόν 1997-98, τελείωσε -σε 18 αγώνες- με 40.7% που είναι και το ρεκόρ της ομάδας. Ήταν η επόμενη σεζόν του τριπλ-κράουν με μια σπουδαία ομάδα που είχε φτιάξει ο Ντούσαν Ίβκοβιτς, η οποία ατύχησε πρώτα στον τραυματισμό του Έλμερ Μπένετ (αντικαταστάθηκε από τον Μάικλ Χόκινς) στην προετοιμασία και αργότερα όλης της φροντ λάιν, αλλά και του Αρτούρας Καρνισόβας.

Πέντε παίκτες σε εκείνο το ρόστερ τελείωσαν τη χρονιά με πάνω από 40%: Ρότζερς (45.3%), Καρνισόβας - Χόκινς (44.4%), Τόμιτς - Νάκιτς (40%). Βεβαίως εκείνη την εποχή τα τρίποντα ήταν λιγότερα, σε σχέση με το τωρινό μπάσκετ: κατά μέσο όρο 17 ανά αγώνα, ενώ φέτος ο Ολυμπιακός σουτάρει εννιά περισσότερα (26) - με την γραμμή, μάλιστα, να έχει πάει και μισό μέτρο μακρύτερα.

Πολύ καλό τρίποντο είχε ο Ολυμπιακός τη σεζόν 2000-01 (38/9%) με τρεις παίκτες να σουτάρουν πάνω από 45%: Ρισασέ (50%), Οικονόμου (47.6%) και Παπανικολάου (47.2%).

Οι τέσσερις άνω του 40% σουτέρ της φετινής ομάδας είναι ο Άλεκ Πίτερς (48%), ο Κώστας Παπανικολάου (45.1%), ο Σάσα Βεζένκοβ (43.6%) και ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης (40.2%)

Κάπως έτσι οι Πειραιώτες έχουν ένα 50% στα σουτ εντός παιδιάς και είναι η πιο εύστοχη ομάδα της φετινής EuroLeague. Αυτή η επίδοση βρίσκεται μέσα στις τρεις κορυφαίες όλων των εποχών. Με 52.3% οι "ερυθρόλευκοι" σούταραν την σεζόν 2008-09, ενώ 50.9% ήταν το ποσοστό της ομάδας του μιλένιουμ.

Ο Βεζένκοβ σε μοναδικές παραστάσεις

Εν τω μεταξύ, ο Σάσα Βεζένκοβ κάνει πράγματα και θαύματα. Δεύτερος σκόρερ της διοργάνωσης με 18.4π, πρώτος ριμπάουντερ (7.4) και κορυφαίος σε αξιολόγηση (23.5) έχει αναδειχθεί πέντε φορές καλύτερος παίκτης της αγωνιστικής και είναι βέβαια πρώτο φαβορί για να πάρει και το MVP της κανονικής περιόδου.

Ο Βούλγαρος διεθνής σουτάρει με 65.4% δίποντα, 43.6% τρ και 86.6%β, ενώ μοιράζει και 1.8 ασίστ, ανά αγώνα. Κι όλα αυτά σε κάτι λιγότερο από 30 λεπτά, που πατάει κατά μέσο όρο πάνω στα παρκέ. Οι βαθμοί του στο σύστημα αξιολόγησης (PIR) είναι ο καλύτερος που έχει να επιδείξει παίκτης του Ολυμπιακού, όλα αυτά τα 32 χρόνια!

Ξεπέρασε ακόμη και τον Αλφόνσο Φορντ που τη σεζόν 2002-03 τελείωσε έχοντας μ.ο 24.8π (52.3%δ, 44%τρ, 79.3%β) 3.2 ρ και 4.8 ασίστ. Το σύστημα αξιολόγησης του έγραψε 23.4 και ήταν το καλύτερο, που συγκέντρωσε ποτέ παίκτης του Ολυμπιακού. Αυτή τη στιγμή ο Βεζένκοβ είναι καλύτερος από τον μακαρίτη αρχισκόρερ.

Ο Αλ Φορντ με το απαράμιλλο στυλ είχε το καλύτερο σύστημα αξιολόγησης από οποιονδήποτε παίκτη του Ολυμπιακού. Μέχρι που εμφανίστηκε ο φετινός Βεζένκοβ EUROKINISSI/ACTION IMAGES

Τέτοια PIR δεν είναι συνηθισμένα. Μόλις άλλοι δυο παίκτες στην ιστορία της ομάδας έχουν ολοκληρώσει τη χρονιά με τουλάχιστον 20β στην αξιολόγηση. Ο ένας είναι ο Ντίνο Ράτζα (2000-01: 14.1π και 9.8 ρ, με 53.7%δ και 57.8%β) κι ο άλλος ο Νίκολα Μιλουτίνοβ (2018-19: 11,7π με 66.1%δ και 74%β και 7.9ρ).

Αυτά που κάνει ο Βεζένκοβ στον φετινό Ολυμπιακό παραπέμπει στις μεγάλες βραδιές από παίκτες όπως ο Ζάρκο Πάσπαλι, Ουόλτερ Μπέρι κι ο Ρόι Τάρπλεϊ, που σάρωναν επίσης, πόντους και ριμπάουντ, με τον Βούλγαρο, βέβαια, να μειονεκτεί σε χρόνο συμμετοχής, αφού οι τότε αστέρες της ομάδας έπαιζαν σχεδόν 40 λεπτά. Έβγαιναν μόνο αν έκαναν φάουλ.

Κάποτε ο Γεώργιος Παπανδρέου είχε πει ότι "όταν ευημερούν οι αριθμοί, δυστυχούν οι άνθρωποι" κάτι που επιβεβαιώνεται συχνά από τα νούμερα και τους δείκτες της οικονομίας, με την πραγματικότητα της ζωής. Στην περίπτωση του Ολυμπιακού ευημερούν οι αριθμοί για μια απόλυτα ευτυχισμένη ομάδα. Μέχρι τώρα, τουλάχιστον...

TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΡΤΖΩΚΑΣ ΒΕΖΕΝΚΟΒ ΚΩΣΤΑΣ ΣΛΟΥΚΑΣ ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ