Ολυμπιακός: Το -20 με τον Φαλ στον πάγκο, οι Τζέιμς - Λι και το απίστευτο +35 του Χολ
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα του Ολυμπιακού στο Μονακό. Ο ρυθμός της Μονακό που παρέσυρε τους “ερυθρόλευκους”, το -20 του Ολυμπιακού με τον Φαλ στον πάγκο, το δίδυμο των Τζέιμς, Λι και το αδιανόητο +35 του Ντόντα Χολ.
Υπάρχουν φορές που βλέπεις το… κακό να έρχεται και απλώς δεν μπορείς να κάνεις κάτι για αυτό. Σαν να είσαι υπνωτισμένος. Αυτό ακριβώς έπαθε ο Ολυμπιακός κόντρα στην Μονακό. Παρασύρθηκε από τον ρυθμό των Μονεγάσκων, δεν αντέδρασε και γνώρισε μία βαριά ήττα με 92-72.
Η Μονακό είναι μία ιδιαίτερη ομάδα. Εξαιρετικά επικίνδυνη, μπορεί να λυγίσει οποιαδήποτε ομάδα στην έδρα της, παίζοντας ένα… αμερικανογαλλλικό στυλ μπάσκετ. Ένα μπάσκετ που εύκολα γοητεύει, παραπλανεί και τελικά παρασύρει τον αντίπαλο, κάτι που διαπίστωσε για τα καλά ο Ολυμπιακός, που έγινε έρμαιο στις διαθέσεις της. Πώς όμως έφτασε μέχρι εκεί;
Το -20 με τον Φαλ στον πάγκο
Δεν χρειάζεται να ψάξει πολύ κάποιος για να καταλάβει ότι ο αγώνας χάθηκε για τον Ολυμπιακό στην δεύτερη περίοδο. Εκεί δηλαδή που η Μονακό ξαφνικά πάτησε γκάζι και με ένα επιμέρους σκορ 29-9 ξέφυγε με 48-31, παίρνοντας για τα καλά το πάνω χέρι στο παιχνίδι, αφού δεν γινόταν να ανατραπεί αυτή η διαφορά.
Καθόλου τυχαία, το ξέσπασμα της Μονακό ήρθε με τον Μουστάφα Φαλ στον πάγκο. Και αρκεί μία ματιά στο “+/-” των παικτών του Ολυμπιακού για να καταλάβει την επίδραση του θηριώδη Γάλλου στο παιχνίδι, σε μία βραδιά που είχε 18 πόντους και 6 ριμπάουντ σε 25 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα. Σύμφωνα λοιπόν με το InStat Scout, όλοι οι παίκτες του Ολυμπιακού είχαν αρνητικό πρόσημο στο "+/-" εκτός από δύο: Τον Γιώργο Πρίντεζη (που όμως αγωνίστηκε μόλις 2 λεπτά) και τον Φαλ, οι οποίοι είχαν μηδέν στην ίδια κατηγορία. Κοινώς, στα 14 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα που ο Φαλ βρέθηκε στον πάγκο, η Μονακό σημείωσε 20 πόντους περισσότερους από τον Ολυμπιακό, όσοι και αυτοί της τελικής διαφοράς! Και αυτό πάει την κουβέντα στο επόμενο επίπεδο
Το -23 του Μάρτιν και το απίθανο +35 του Χολ
Στο ξεκίνημα της δεύτερης περιόδου έγιναν δύο φάσεις που λίγο-πολύ έδειξαν τι θα ακολουθήσει. Σε μία επίθεση της Μονακό ο Ντόντα Χολ έπαιξε το Pick and Roll, δέχθηκε alley oop πάσα και κάρφωσε στο καλάθι του Ολυμπιακού. Στην επόμενη φάση ο Χασάν Μάρτιν έπαιξε και αυτός το Pick and Roll, δέχθηκε πάσα, αλλά είδε τον Χολ να… πετάει και να τον κόβει. Εκείνη την στιγμή δεν φαινόταν, αλλά αυτή η αλληλουχία φάσεων ήταν μία μικρογραφία της μονομαχίας τους.
Ο Χασάν Μάρτιν έμεινε μόλις 9 λεπτά στο παρκέ,μένοντας άποντος. Σε αυτό το διάστημα όμως πρόλαβε να έχει -23 στο σύστημα "+/-", το χειρότερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του. Ο Χολ από την πλευρά του έμεινε στο παρκέ 19 λεπτά, έχοντας 12 πόντους (10 εκ των οποίων σε καταστάσεις Pick and Roll), έχοντας +35 στο σύστημα "+/-", σε ένα αδιανόητο νούμερο.
Είναι πέρα για πέρα άδικο να στοχοποιηθεί ο Μάρτιν σε αυτή την περίπτωση. Δεν ευθύνεται ο Αμερικανός για την εικόνα του Ολυμπιακού. Ο Μάρτιν είχε την ατυχία να δει τον Σλούκα να αποχωρεί νωρίς στην δεύτερη περίοδο λόγω φάουλ, χάνοντας τον παίκτη που τον “ταΐζει” στην επίθεση, ενώ στην άμυνα είδε την Μονακό να τον σημαδεύει στο Pick and Roll και να τον εκθέτει, με τους γκαρντ της να σκοράρουν, είτε όταν έπαιζε flat (μένοντας πίσω), είτε (από το 15’ και μετά) με αλλαγές. Από την άλλη όμως, είναι δύσκολο να μην αναφερθεί κάποιος στο αρνητικό του πρόσημο.
Οι Λι και Τζέιμς διέλυσαν την περιφερειακή άμυνα του Ολυμπιακού
Ένα πράγμα που είχε γίνει σαφές πριν από το παιχνίδι ήταν ότι ο Ολυμπιακός δεν έπρεπε σε καμία περίπτωση να παρασυρθεί από τον ρυθμό των Γάλλων. Αυτό είναι πολύ πιο εύκολο να το λέει όμως κάποιος από το να το κάνει. Το στυλ της Μονακό είναι ιδιαίτερο, έχει περιφερειακούς που πάνε στο ένας εναντίον ενός συνέχεια και παίρνουν τραβηγμένες επιλογές, κάτι που είναι εύκολο να παρασύρει και τον αντίπαλο. Όπως και έγινε.
Το δίδυμο των Τζέιμς και Λι ήταν αυτό που καθόρισε τις εξελίξεις. Ο πρώτος είχε 25 πόντους και 4 ασίστ (από τις οποίες προήλθαν άλλοι 9 πόντοι), ενώ ο δεύτερος είχε 13 πόντους και 5 ασίστ, από τις οποίες ήρθαν άλλοι 11 πόντοι. Αμφότεροι “σκότωσαν” τον Ολυμπιακό, με τον Τζέιμς να παίζει συνεχώς στο ένας εναντίον ενός και να σουτάρει από την περιφέρεια, την ίδια στιγμή που ο Λι σημείωσε τους 10 από τους 13 πόντους του σε καταστάσεις Pick and Roll. Ιδού και το κοινό τους Shot Chart
Ο Ολυμπιακός δεν βρήκε ποτέ απάντηση στο δίδυμο των Αμερικανών. Όπως δεν βρήκε απάντηση ούτε στον Ντουέιν Μπέικον (15 πόντοι), ο οποίος επίσης τον “πλήγωσε” με προσωπικές ενέργειες.
Ο Ολυμπιακός έτρεξε περισσότερο από όσο έπρεπε και άντεχε
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Ολυμπιακός σημείωσε 17 πόντους σε κατάσταση transition (αιφνιδιασμού), όταν σε κάθε ματς παίρνει 8 πόντους σε τέτοια κατάσταση. Με εξαίρεση τους 15 πόντους που πήρε σε καταστάσεις Catch and Shoot (σε 21 προσπάθειες), δεν πήρε περισσότερους από 10 πόντους σε καμία άλλη κατάσταση.
Εδώ είναι και η ρίζα του κακού για τους “ερυθρόλευκους” στο συγκεκριμένο παιχνίδι: Ο Ολυμπιακός δεν έχει χτιστεί για να νικάει παίρνοντας πόντους στο ανοιχτό γήπεδο, ούτε για να παίζει το μπάσκετ της μίας πάσας. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν κάποιους παίκτες που είναι προικισμένοι επιθετικά (Ντόρσεϊ, Βεζένκοβ, ΜακΚίσικ, Σλούκας), αλλά δεν μπορούν να κερδίζουν στηριζόμενοι στους πόντους στο ανοιχτό γήπεδο και το ατομικό ταλέντο. Στηρίζονται στο συμπαγές σύνολο που έχουν χτίσει, την άμυνά τους, την καλή κυκλοφορία της μπάλας, το στοχευμένο παιχνίδι. Στηρίζονται δηλαδή σε όλα αυτά που… δεν έκαναν κόντρα στην Μονακό. Για αυτό και ηττήθηκαν.
Ο Ολυμπιακός έτρεξε περισσότερο από όσο έπρεπε και… άντεχε. Παρασύρθηκε στην λογική των γρήγορων επιθέσεων, “κόλλησε” στο μισό γήπεδο από την άμυνα της Μονακό πάνω στην μπάλα, πήρε πολλά βιαστικά σουτ. Βγήκε εκτός ρυθμού και δεν γινόταν να επιστρέψει.
Το κρίσιμο φινάλε
Ο δρόμος για την 4αδα παραμένει ανοιχτός για τον Ολυμπιακο. Οι “ερυθρόλευκοι” έχουν ακόμα την τύχη στα χέρια τους προκειμένου να ολοκληρώσουν την κανονική περίοδο σε ψηλή θέση, έχοντας πλεονέκτημα έδρας στα playoffs. Στο πρόσφατο παρελθόν έχουν δείξει εξάλλου ότι αντιδρούν καλά μετά από ήττες. Και αυτό πρέπει να κάνουν και τώρα.
Ο Ολυμπιακός έχασε ένα παιχνίδια από μία ομάδα που είναι ικανή να κάνει ζημιές σε όλους. Το θέμα είναι τι έμαθαν από αυτό ενόψει του αυριανού (25/3) αγώνα με την Βιλερμπάν, ένα σύνολο δηλαδή που παίζει με παρόμοιο στυλ και ας μην έχει το ταλέντο των Μονεγάσκων. Η απάντηση θα δοθεί εκεί που δίνεται πάντα βέβαια: Στο παρκέ.