EUROLEAGUE

"Ομάδα με πνεύμα νικητή"

"Ομάδα με πνεύμα νικητή"
Παναγιώτης Γιαννάκης

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης ανέλυσε τους νόμους και τις εντολές του προς τους παίκτες του Ολυμπιακού και ξεκαθάρισε ότι θα έχει πάντα ως φιλοσοφία ζωής την υπομονή κι ας... μην αρέσει

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης πάει στο πρώτο Φάιναλ Φορ της καριέρας του. Της προπονητικής. Ως παίκτης έχει πάει με τη μεγάλη ομάδα του Άρη, το έχει κατακτήσει με τον Παναθηναϊκό το 1996 και τώρα ως κόουτς του Ολυμπιακού επιστρέφει μαζί με τους ερυθρόλεκους, που απουσιάζουν από το κορυφαίο meeting εδώ και δέκα χρόνια.
Βέβαια, τα τελευταία χρόνια ο "δράκος" έχει βρεθεί σε άλλα... events. Ολυμπιακοί Αγώνες, Μουντομπάσκετ και Ευρωμπάσκετ, μετάλλια, τελικοί και αγώνες που όπως ο ίδιος συνηθίζει να λέει " χτίζουν προσωπικότητες και διαμορφώνουν χαρακτήρες". Φέτος, στην πρώτη του... ολοκληρωμένη χρονιά στον Πειραιά οδηγεί τους ερυθρόλευκους προς το Βερολίνο, αλλά όπως δήλωσε στο επίσημο site της Ευρωλίγκα " αυτό που θέλουμε είναι να κτίσουμε μια ομάδα που θα είναι ανάμεσα στις κορυφαίες της Ευρώπης για πολλά χρόνια. Είναι τιμή μας που θα συμμετάσχουμε στο Φάιναλ Φορ, σε αυτή τη γιορτή του μπάσκετ. Η ομάδα μας έκανε το πρώτο βήμα, αλλά έχει ακόμη έδαφος να καλύψει.

Δεν μας είναι αρκετό να κτίσουμε κάτι για μια φορά και μετά το να καταστρέψουμε. Θέλουμε να μείνουμε σε αυτό το επίπεδο για πολλά χρόνια. Κτίζουμε ομάδα που θα έχει πνεύμα νικητή και ο στόχος της θα είναι πάντα η κορυφή. Είναι σίγουρα σημαντικό που φέτος ο Ολυμπιακός πάει στο Φάιναλ Φορ, αλλά πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας το στόχο να πηγαίνει κάθε χρόνο από εδώ και πέρα

".

Όσο για την εμπειρία που έχει αποκτήσει ως παίκτης σε μεγάλες διοργανώσεις και προπονητής με την Εθνική ομάδα και την οποία μπορεί να μεταδώσει στους παίκτες του, σχολίασε: " Κάθε μέρα λέω σε όλους τους συνεργάτες μου, όχι μόνο στους παίκτες μου, ότι τα πάντα μπορούν να γίνουν αν υπάρχει υπομονή. Είναι πιθανό αυτή η λέξη να μην αρέσει σε κάποιους, αλλά δεν είναι λόγια του αέρα. Η εμπειρία μου και η ζωή μέσα στο μπάσκετ με έμαθε να ακολουθώ αυτή τη φιλοσοφία. Το δεύτερο πράγμα που λέω στους παίκτες μου είναι να μην κοιτούν το σκορ και το χρόνο ενός αγώνα. Η Εθνική ομάδα πέτυχε με αυτή τη νοοτροπία και το ίδιο πιστεύω θα γίνει και με τον Ολυμπιακό".

Αναφερόμενος σε παίκτες όπως ο Τζος Τσίλντρες και ο Τζανίρο Πάργκο που θα γνωρίσουν για πρώτη φορά τι σημαίνει Φάιναλ Φορ, σχολίασε: " Δεν τους προετοιμάζω διαφορετικά. Λειτουργούμε στα πάντα ως ομάδα. Κάθε παίκτης είναι σημαντικός και αυτό το ξέρουν όλοι. Ακόμη και για ένα δεύτερολεπτο, ένας παίκτης μπορεί να βοηθήσει όταν μπει στο παρκέ. Ο Τζος και ο Τζανίρο είναι σημαντικοί για την ομάδα μας".

Στη συνέχεια ο Γιαννάκης ρωτήθηκε για τον ημιτελικό με τον Παναθηναϊκό και το πόσο δύσκολο θα είναι να κοουτσάρει σε έναν εμφύλιο: " Για μένα αυτό το ματς θα είναι όπως όλα τα άλλα. Κοιτάζω μόνο την ομάδα μου και το πως θα φτάσει στη νίκη. Δεν με ενδιαφέρει ποιος θα είναι ο αντίπαλος, τι παιχνίδι είναι, φιλικό ή επίσημο ή ο τελικός των τελικών. Εμείς δουλεύουμε με βάση το παιχνίδι που ακολουθεί και κοιτάμε πάντα μόνο το επόμενο βήμα. Το επόμενο είναι με αντίπαλο τον Παναθηναϊκό".

"Δράκος" στα γρήγορα...

Ο Παναγιώτης Γιαννάκης εκτός από το επίσημο site της Ευρωλίγκα μίλησε και στους Έλληνες εκπροσώπους Τύπου που βρέθηκαν στη media day του Ολυμπιακού. Διαβάστε τι είπε:

* Σε αυτή τη στιγμή της περιόδου προσπαθείς να κάνεις το απόλυτο, γιατί εγώ δεν παραγνωρίζω ότι σε όλη τη διάρκεια της περιόδου, πρέπει να δουλεύεις σκληρά, να βελτιώνεσαι. Ώστε αυτή τη στιγμή να είσαι στη καλύτερη δυνατή κατάσταση. Πιστεύω ότι κάθε μέρα βελτιώνουμε τις ικανότητες μας σαν ομάδα και αυτό είναι το σημαντικό στοιχείο που έχουμε και που πιστεύουμε ότι θα το βάλουμε στο παρκέ.


* Το πιο ωραίο πράγμα είναι να παίζεις. Το αμέσως πιο συναρπαστικό είναι να είσαι προπονητής. Τα πράγματα που έχω βιώσει είναι ο καλύτερος τρόπος για να μάθεις και θα μου δώσουν τη δυνατότητα να παρακινήσω τα παιδιά να δουν με καθαρότερο μάτι, τη πρόκληση που έχουν μπροστά τους.


* Στόχος είναι ο Ολυμπιακό να παρουσιαστεί καλύτερος απ’ ό,τι μέχρι σήμερα. Και να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κατάσταση στο παρκέ με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Γιατί θεωρώ ότι πέρα από την επιτυχία που μπορεί να έχει με ένα σουτ η με ένα ριμπάουντ, ότι είναι σημαντικό μια ομάδα να μη σταματάει σε ένα φάιναλ-φορ. Το όνειρο της και η προσδοκία είναι να συνεχίζει να παίζει σε πάρα πολύ υψηλό επίπεδο. Ο τρόπος που θα αντιμετωπίσουμε ένα χαμένο σουτ η μια λάθος πάσα θα μας κάνει καλύτερους.

• Το πρωταρχικό είναι να βλέπουμε από τους αντίπαλους τις δυσκολίες που θα μας παρουσιάσουν. Αυτό λέω στα παιδιά ότι είναι ο πρωταρχικός μας στόχος. Ότι παίζουμε με έναν πολύ δυνατό αντίπαλο και πρέπει να βρούμε το τρόπο που θα είμαστε πιο αποτελεσματικοί από εκείνον. Μονο έτσι έχεις ψυχραιμία και παίζεις σε υψηλό επίπεδο. Με οποινδήποτε αντίπαλο και να παίζαμε πρέπει να έχουμε το ίδιο σκεπτικο.




• Πάντα υπάρχει η πρώτη φορά για όλους, αλλά εκείνο που με απασχολεί είναι να ζήσω όσο το δυνατόν πιο υπομονετικά και με μεγαλύτερη πίστη, αυτή τη προσπάθεια που όλη η παρέα των παιδιών, των προπονητών, των προέδρων των φιλάθλων κάνει. Και να πάρουμε το αποτέλεσμα που θα προσπαθήσουμε να είναι το καλύτερο για μας.


*Είναι το πιο συναρπαστικό να παίζεις πρώτη φορά σε φάιναλ φορ, να είσαι ρούκι. Εκεί γνωρίζεις καλύτερα τον εαυτό σου. Πώς λειτουργείς κάτω από πίσω και τη προσδοκία που δημιουργεί το μυαλό σου για τη διάκριση. Σίγουρα θα φύγουμε πιο δυνατοί και καλύτεροι.

* Αυτό που έχω ζήσει ως παίκτης, είναι αυτό που ζητάω όλο το χρόνο. Υπομονή και καθαρό μυαλό. Δύο στοιχεία που μπορούν να σου δώσουν υψηλού επιπέδου αποτελεσματικότητα.


*Φανατισμός και νευρικότητα είναι αλληλένδετα και πρέπει να λείπουν από τα παιδιά μέσα στο γήπεδο. Μέσα στη κούραση και τη ταχύτητα θα πρέπει να έχουν καθαρό μυαλό για να μη χάνουμε τη ψυχραιμία μας.


* Το μήνυμά μου στον κόσμο είναι χαρούν το παιχνίδι , να περάσουν όλοι καλά και να είναι σίγουροι ότι θα προσπαθήσουμε να τους δώσουμε τη μεγαλύτερη χαρά. Και να ξέρουν ότι μέσα από την υπομονή τους, θα μας δώσουν τη δυνατότητα να είμαστε πιο αποτελεσματικοί.



Ο Ολυμπιακός πάει Φάιναλ Φορ!





























TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ