X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

STOIXIMAN GBL

Όταν ο Γιώργος Λάνθιμος "ξεπέρασε" τον... Γιάννη Αντετοκούνμπο

Με αφορμή τις χρυσές σφαίρες που κέρδισαν η ταινία του Poor Things και η πρωταγωνίστρια του, Έμμα Στόουν, ο Γιάννης Φιλέρης θυμίζει το μπασκετικό παρελθόν του Γιώργου Λάνθιμου που έχει παίξει σε τρεις αγώνες της Α1. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, από την άλλη, δεν έχει ... κανέναν.

Ο Γιώργος Λάνθιμος και οι ταινίες του συνεχίζουν να κερδίζουν βραβεία. Το νέο του φιλμ "Poor Things" πήρε τη χρυσή σφαίρα ως η καλύτερη στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ, ο ίδιος ήταν υποψήφιος για καλύτερος σκηνοθέτης (αλλά το βραβείο πήγε στον Κρίστοφερ Νόλαν του "Oppenheimer"). Με μια ακόμη χρυσή σφαίρα βραβεύτηκε η μούσα του 50χρονου Έλληνα σκηνοθέτη, Έμμα Στόουν, καλύτερη ηθοποιός σε κωμωδία και για το ρόλο, βέβαια, της Μπέλα Μπάξτερ.

Λάνθιμος και Στόουν επισκέπτονται συχνά και την Ελλάδα. Το Μάϊο του 2022, μάλιστα, είχαν καθίσει στα επίσημα του Σταδίου Ειρήνης για να παρακολουθήσουν το πέμπτο ματς των συναρπαστικών πλέι-οφ με τη Μονακό, όταν οι "ερυθρόλευκοι" είχαν επικρατήσει 94-88 και με 3-2 νίκες έπαιρναν το εισιτήριο για το φάιναλ-φορ του Βελιγραδίου.

Δεν ήταν μια συνηθισμένη βραδιά, αφού στο ΣΕΦ βρισκόταν -ως προσκεκλημένος του φίλου του Μάικ Τζέιμς- και ο Κέβιν Ντουράντ, που δεν παρέλειψε στο τέλος να τουιτάρει με αμερικάνικο θαυμασμό την είσοδο των οπαδών του Ολυμπιακού στο παρκέ και τα καπνογόνα που είχαν ανάψει για την πρόκριση στο F4. Ο Ντουράντ έπαιζε τότε στους Μπρούκλιν Νετς και είχε πάρει το ιδιωτικό αεροπλάνο του Ρώσου ιδιοκτήτη της Μονακό, Αλεξέι Φεντόρισεφ, για να προσγειωθεί στο Ελευθέριος Βενιζέλος και να εμφανιστεί στο Ειρήνης και Φιλίας.

Η ταινία Poor Things έχει κερδίσει την χρυσή σφαίρα στην κατηγορία κωμωδία/μιούζικαλ και ο Γιώργος Λάνθιμος με φόντο τους πρωταγωνιστές και δημιουργούς της ταινίας μιλάει στο κοινό της εκδήλωσης AP

Ο Γιώργος Λάνθιμος και η Έμμα Στόουν βρίσκονταν στην Ελλάδα για την παρουσίαση της μικρού μήκους ταινία του σκηνοθέτη "Βληχή". Η ΚΑΕ Ολυμπιακός βρήκε την ευκαιρία να τους προσκαλέσει και ο σπουδαίος σκηνοθέτης μαζί με την Αμερικανίδα ηθοποιό, έδιναν το παρών στο ΣΕΦ, όπου εκτός των άλλων πήραν σαν αναμνηστικό δώρο μια φανέλα του Ολυμπιακού.

Τριάντα χρόνια πριν...

Ήταν η δεύτερη φορά που ο Γιώργος Λάνθιμος περνούσε τις πόρτες του ΣΕΦ. Η προηγούμενη ήταν τριάντα χρόνια (τριανταένα για την ακρίβεια) πριν για να παίξει εναντίον του Ολυμπιακού, με τη φανέλα του ΑΟ Παγκρατίου!

Οι μπασκετικές ρίζες του έφταναν μέχρι τη θρυλική φιγούρα του αείμνηστου Αντώνη Λάνθιμου (έφυγε από τη ζωή στις 25/1/2019) που είχε γράψει τη δική του ξεχωριστή ιστορία στο ελληνικό μπάσκετ, πρώτα ως παίκτης και μετά με την ιδιότητα του προπονητή.

Μέλος της μεγάλης ομάδας του Παγκρατίου ο πατέρας Λάνθιμος, ή "γοργόνα" όπως τον έλεγαν, είχε διαπρέψει στα τέλη των 60's, αρχές των 70's, όταν βομβάρδιζε τα αντίπαλα καλάθια στην πρώτη χρυσή εποχή των "ροσονέρι". Τη σεζόν 1967-68, μάλιστα, με μέσο όρο 26.8π είχε αναδειχθεί δεύτερος σκόρερ του πρωταθλήματος, πίσω από τον Γιώργο Αμερικάνο...

Ο Γιώργος Λάνθιμος, πριν τον απορροφήσει το σινεμά, έπαιξε μπάσκετ στα τμήματα υποδομής του Παγκρατίου. "Δεν του χαρίσαμε κάτι. Ούτε του φερθήκαμε ιδιαίτερα, επειδή ήταν ο γιος του Αντώνη" μας είχε πει ο Γιώργος Νικολόπουλος, άλλοτε παίκτης του ΑΟΠ και από τους πρώτους προπονητές του μικρού Λάνθιμου: "Ήταν ένα δυνατό παιδί, με άριστη γνώση των βασικών και διάθεση να παίξει μπάσκετ, αν και τότε έλεγε ότι ήθελε να ασχοληθεί με τον κινηματογράφο".

Με την Έμμα Στόουν στον πέμπτο αγώνα των πλέι-οφ Ολυμπιακού-Μονακό, στο Στάδο Ειρήνης και Φιλίας EUROKINISSI SPORTS

Πράγματι ο μακρυμάλλης Γιώργος ήταν μέλος μια από τις καλές εφηβικές ομάδες του Παγκρατίου, στις αρχές της δεκαετίας του 90, με "αστέρι" τότε το Νάσο Χούμπαυλη.

Πώς βρέθηκε όμως από το εφηβικό πρωτάθλημα στην Α1; Από το καλοκαίρι του 1991 και εν όψει του επαγγελματισμού που ερχόταν καλπάζοντας στο μπάσκετ, ο πολύ μαχητικός σύνδεσμος των παικτών (ΠΣΑΚ) με πρόεδρο τον Παναγιώτη Φασούλα και ιδιαίτερα δραστήριο τον Παναγιώτη Γιαννάκη μαζί με τον άλλοτε παίκτη και μετέπειτα δικηγόρο Άρη Λυχναρά διεκδίκησε δυναμικά, ίσως και με άκομψο τρόπο, τα δικαιώματα των μελών του.

Μπήκε στη μέση η Εθνική Ομάδα, λίγο έλειψε να τιναχτεί στον αέρα η συμμετοχή της Εθνικής στο (καταστροφικό ελέω Σβόμποντα και Τσεχοσλοβακίας) Ευρωμπάσκετ 91, ενώ οι διαπραγματεύσεις με την Πολιτεία, για το νέο θεσμικό πλαίσιο, συνεχίζονταν εν μέσω διαξιφισμών και μετά την έναρξη του πρωταθλήματος.

Οι παίκτες υποστήριζαν ότι ο τότε υφυπουργός αθλητισμού, ο άλλοτε "φτερωτός γιατρός" και πρωταθλητής στίβου, Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, είχε φτιάξει νόμο που εξυπηρετούσε σε πολύ μεγάλο ποσοστό τα συμφέροντα των συλλόγων. Ειδικά το άρθρο που διευκόλυνε τα σωματεία να διακόπτουν τα συμβόλαια αν ένας παίκτης τραυματιζόταν θεωρήθηκε, από την πλευρά του ΠΣΑΚ, κάζους μπέλι.

Με τη φανέλα του Παγκρατίου, σε εφηβική ηλικία

Αντίθετα τα κλαμπ υποστήριζαν το αντίθετο. Ο μακαρίτης Παύλος Γιαννακόπουλος δήλωνε απογοητευμένος γιατί "ο υφυπουργός δέχθηκε κατά 80% τα αιτήματα των παικτών", ενώ ο μάνατζερ του Ολυμπιακού Γιάννης Γιαννάκης (σ.σ οι 'ερυθρόλευκοι' είχαν περάσει πλέον στην εποχή Κόκκαλη-Ιωαννίδη) εξαπέλυε επίθεση κατά της διοίκησης Βεζυρτζή: "Το μόνο που ενδιαφέρει τον πρόεδρο της ΕΣΑΚ είναι να μείνει ο Φασούλας στον ΠΑΟΚ".

Ο ΠΣΑΚ, ωστόσο, έμοιαζε ανένδοτος. Και λίγο πριν από την 5η αγωνιστική κηρύσσει απεργία. Δηλαδή, αποχή των μελών του από τα γήπεδα! Οι ομάδες που είχαν ιδρύσει την ΕΣΑΚ αποφασίζουν να συνεχιστεί το πρωτάθλημα με εφήβους και ξένους, με την -για τελευταία χρονιά- διοργανώτρια ΕΟΚ να σημειώνει ότι εφόσον γίνονταν οι αγώνες θα μετρούσαν κανονικά τα πρωταθλήματα...

Προπονητάρα με τα κόκκινα

Η περίπτωση Ολυμπιακού ήταν ιδιαίτερη. Οι ερυθρόλευκοι στο νέο ξεκίνημά τους, είχαν αρχίσει το πρωτάθλημα με θρίαμβο επί του Άρη και μετρούσαν ένα 3-1 μέχρι να υποδεχθούν το Παγκράτι. Εντάξει, θα είχαν τον Ζάρκο Πάσπαλι στην σύνθεσή τους (οι ξένοι έπαιζαν κανονικά) αλλά η εφηβική τους ομάδα δεν ήταν τόσο δυνατή. Αυτή εμφανίστηκε αρχικά στο παρκέ του ΣΕΦ, έχοντας για έξτρα ενίσχυση, εκτός του Πάσπαλι και τον ομογενή Λου (Ηλία) Καρκαμπάση, που πολλά χρόνια αργότερα έγινε ένας διακεκριμένος οινοχόος αλλά και ιδιοκτήτης της τρατορίας Pane Vino στον Καναδά

Το Παγκράτι είχε τους δικούς του έφηβους (καλύτεροι του Ολυμπιακού) τον δυναμίτη σέντερ Ερλ Χάρισον και τον Ελληνοαμερικανό Τζιμ Σάρκιν.

Ξαφνικά, στο γήπεδο εμφανίστηκαν οι Μαργέλης, Σιγάλας, Πεπές και Παπαδάκης, οι οποίοι «έσπασαν» την απεργία.

Ο αείμνηστος Γιάννης Ιωαννίδης, φορώντας μια φόρμα του πανεπιστημίου της Ιντιάνα, κατέβηκε από την εξέδρα για να … κοουτσάρει, αφού ο Ολυμπιακός είχε εν μέρει ανδρική ομάδα. Σκέτη παρωδία, όπως σημείωνε μετά το ματς ο Απόστολος Κόντος, προπονητής του Παγκρατίου. "Ναι, αλλά εμείς ψηφίσαμε να μη γίνει η αγωνιστική, το Παγκράτι όχι" υπενθύμιζε ο "ξανθός".

Στο "Τρίποντο" της επόμενης εκείνου του αγώνα Τρίτης, ο Φίλιππος Συρίγος ήθελε να "πικάρει" τον Ιωαννίδη και έβαλε τίτλο -ελέω της φόρμας των "Hoosiers" - το ιστορικό "Προπονητάρα με τα κόκκινα".

Επιφορτισμένος να γράψω το τι έγινε στο ΣΕΦ εκείνο το απόγευμα, προσπάθησα να μεταφέρω όλη την κωμικοτραγική εικόνα στο παρκέ, όπου πάντως έγινε και ματσάκι. Στην τελευταία παράγραφο σημείνα το έξοχο παιχνίδι του Χούμπαυλη, τη σοβαρότητα του Χάρισον όπως και του Ζάρκο Πάσπαλι. Απόδειξη οι δυο τάπες που έριξε στον 18χρονο Γιώργο Λάνθιμο...

Με τη φανέλα του Παγκρατίου, σε εφηβική ηλικία

Ο μετέπειτα πρωτοποριακός σκηνοθέτης βρήκε την ευκαιρία να σκοράρει στα επόμενα παιχνίδια που αγωνίστηκε καθώς η απεργία του ΠΣΑΚ συνεχίστηκε για δυο ακόμη αγωνιστικές (με αποκορύφωμα την ... κατάληψη του τάφου του Ινδού και τη μη διεξαγωγή του ντέρμπι ΠΑΟ-Ολυμπιακού, με τις δυο ομάδες να έχουν κατεβάσει σχεδόν κανονικές ομάδες): Στο Αλεξάνδρειο, εναντίον του Άρη (89-82 οι Θεσσαλονικείς) σε 18 λεπτά συμμετοχής είχε 4π (2/3δ) και 2 ριμπάουντ, ενώ στη νίκη επί του Περιστερίου (77-68) έπαιξε 38 λεπτά σκοράροντας 3π (1/2δ, 1/2β), παίρνοντας 4 ριμπάουντ και έχοντας ένα κλέψιμο.

Συνολικά η σύντομη ιστορία του στη μεγάλη κατηγορία, έγραψε 3 αγώνες (79 λεπτά συμμετοχής) 7π με 3/8δ, 1/2β, 4-5 ριμπ και 2 κλεψίματα. Λίγο αργότερα, θα άφηνε τα γήπεδα για να βυθιστεί στη μαγεία πίσω από τις κάμερες, αν και όπως σημείωνε αμερικάνικη ιστοσελίδα, ο "Γιώργος Λάνθιμος, στην Ελλάδα, έχει παίξει σε υψηλότερο επίπεδο από τον Γιάννη Αντετοκούνμπο"! Δεν έχει άδικο (λέμε τώρα)...


TAGS STOIXIMAN GBL EUROLEAGUE ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ