Παγκόσμιο Εφήβων: η "καταραμένη" διοργάνωση των ΗΠΑ
Η ήττα των ΗΠΑ από τον Καναδά απέκτησε ιστορικό χαρακτήρα, αφού μπήκε τέλος σε ένα εντυπωσιακό σερί! Το Sport24.gr ανατρέχει στην τελευταία (μέχρι χθες) ήττα της "αστερόεσσας" και θυμάται τι είχε γίνει το 2011 στη Λετονία.
Μετά από έξι χρόνια, οι ΗΠΑ ηττήθηκαν σε επίσημο αγώνα (ανεξαρτήτως ηλικίας και διοργάνωσης), με τον Καναδά να είναι ο θύτης στο Παγκόσμιο Εφήβων της Αιγύπτου. Η "αστερόεσσα" ήταν το αδιαφιλονίκητο φαβορί για να ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο για τρίτη διαδοχική διοργάνωση, αλλά οι "κόκκινοι" είπαν "όχι" στον β' ημιτελικό, με τον Αρ Τζέι Μπάρετ να κάνει εντυπωσιακά πράγματα στο παρκέ .
Κάπως έτσι, η ομάδα του Τζον Καλιπάρι θα πρέπει να συμβιβαστεί με το χάλκινο μετάλλιο, για το οποίο θα παλέψει απόψε με αντίπαλο την Ισπανία. Το έργο της δεν είναι εύκολο, η πίεση είναι πολύ μεγάλη, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχει αλλάξει το στάτους των ΗΠΑ: παραμένουν φαβορί, σε κάθε παιχνίδι τους!
Για να επιστρέψουμε σε όσα έγιναν το βράδυ του Σαββάτου (8/7) στο Κάιρο, μιλάμε για μία ιστορικής σημασίας νίκη του Καναδά, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να παλέψει για πρώτη φορά στην ιστορία του για το τρόπαιο σε Παγκόσμιο Εφήβων -κάτι που στο παρελθόν έχει κάνει, για παράδειγμα, δύο φορές η Ελλάδα. Από την άλλη, οι ΗΠΑ είδαν ένα εντυπωσιακό σερί (σε όλες τις ηλικίες) να διακόπτεται, μετά από έξι χρόνια.
Πότε ήταν η τελευταία ήττα της χώρας σε επίσημη διοργάνωση; Το 2011 στον προημιτελικό του Παγκοσμίου Εφήβων της Λετονίας, τότε που με τον Πολ Χιούιτ (νυν ΝΒΑ scout) στον πάγκο, δεν τα είχε καταφέρει κόντρα στη Ρωσία. Όλως τυχαίως, πάλι στις 8 Ιουλίου είχε γίνει το κακό, από τη "ρωσική αρκούδα". Ένα αποτέλεσμα που ουδείς περίμενε, δεδομένης της ποιότητας που είχαν οι ΗΠΑ σε παρκέ και πάγκο.
Για να έχετε μια εικόνα πώς ήταν τα πράγματα το 2011 στη Ρίγα, η "αστερόεσσα" είχε στο ρόστερ της παίκτες όπως ο Νταγκ ΜακΝτέρμοτ, ο Τζέρεμι Λαμπ και ο Τιμ Χάρνταγουεϊ Τζούνιορ, ο οποίος πριν από μερικές ημέρες υπέγραψε νέο πλουσιοπάροχο συμβόλαιο στο ΝΒΑ, έναντι του ποσού των 71.000.000 δολαρίων για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Μαζί τους ήταν κι ένας πρώην παίκτης του Ολυμπιακού, ο Πάτρικ Γιανγκ, ο οποίος είχε μόλις ολοκληρώσει την πρώτη του χρονιά στο κολέγιο (σ.σ.: είχε 9.7 πόντους και 6.8 ριμπάουντ ανά αγώνα στη Ρίγα)!
Η Ρωσία είχε επικρατήσει με 79-74, με τον Βλάντισλαβ Τρούσκιν να βάζει το μεγαλύτερο καλάθι του προημιτελικού. Σκόραρε για τρεις στην εκπνοή της ρωσικής επίθεσης με 34'' για το τέλος του αγώνα, βάζοντας ουσιαστικά τέλος στις ελπίδες των ΗΠΑ για νίκη - πρόκριση. Το όνομά του μπορεί να μην σας λέει πολλά, αλλά πρόκειται για τον πρώτο παίκτη που ανακοίνωσε -πριν από λίγες ημέρες- η Ούνικς Καζάν , την πρώτη μεταγραφή των "πράσινων" επί των ημερών του Δημήτρη Πρίφτη.
Μετά από αυτή την ήττα, οι ΗΠΑ έκαναν βέβαια το 2/2 για να τερματίσουν στην πέμπτη θέση του Παγκοσμίου Εφήβων, σε μία από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ιστορίας τους σε μεγάλη διοργάνωση. Ελάχιστοι ενδεχομένως βέβαια να θυμούνται όσα είχαν γίνει στη Ρίγα εκείνη την περίοδο, αφού τα χρόνια πέρασαν, οι περισσότεροι κάνουν καριέρα στο υψηλότερο επίπεδο, έχοντας αφήσει οριστικά πίσω τους εκείνη την αποτυχία.
Για την ιστορία, η Λιθουανία είχε κατακτήσει τον τίτλο κερδίζοντας με χαρακτηριστική άνεση τη Σερβία στον τελικό (85-67), ενώ η Ρωσία έφτασε μέχρι το χάλκινο μετάλλιο σε βάρος της Αργεντινής (77-72). Μεγαλύτερο ενδιαφέρον απ όλα αυτά βέβαια έχει να δούμε ποιοι παίκτες συνέχισαν ανοδικά την καριέρα τους, φτάνοντας να βρίσκονται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο.
Η Λιθουανία για παράδειγμα είδε τον Γιόνας Βαλαντσιούνας να καθιερώνεται στο ΝΒΑ, δίχως όμως να υπάρχει άλλος παίκτης αυτού του βεληνεκούς. Μόνο ο Εντγκάρας Ουλανόβας (Ζάλγκιρις) έχει καταφέρει να βρεθεί σε υψηλό επίπεδο, ενώ ένας ακόμη γνώριμός μας από την παρουσία του στα ελληνικά παρκέ (με τη φανέλα του Αρκαδικού) ήταν μέλος σε αυτή την ομάδα, ο Ντοβίντας Ρέντικας. Από τη Σερβία ξεχώρισαν οι Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς, Λούκα Μίτροβιτς και Νέμανια Ντάνγκουμπιτς, ενώ από τη Ρωσία οι μοναδικοί που ακούγονται ακόμη είναι οι Σεργκέι Καράσεφ (Ζενίτ Αγ. Πετρούπολης) και Ντμίτρι Κουλάγκιν (ΤΣΣΚΑ Μόσχας).
Από την Αργεντινή που έφτασε μέχρι την τετράδα μόλις ένας παίκτης, ο Πατρίσιο Γκαρίνο (Ορλάντο Μάτζικ), κατάφερε να βρεθεί στον αφρό του παγκόσμιου μπάσκετ, ενώ η Πολωνία είδε μόνο τον Ματέους Πονίτκα να γίνεται γνωστός στο ευρύ κοινό. Όσο για την Κροατία που είχε τερματίσει στην όγδοη θέση; Τα δύο μεγάλα της αστέρια βρίσκονται πλέον στο ΝΒΑ, αφού τόσο ο Ντάριο Σάριτς όσο και ο Μάριο Χεζόνια δικαιολόγησαν τον ντόρο που είχε γίνει γύρω από το όνομά τους, την ίδια ώρα που ο Ντίνο Ρέπεσα αποσύρθηκε πολύ νωρίς από την δράση για να ακολουθήσει τα (προπονητικά) χνάρια του πατέρα του, Γιασμίν.