Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Ο ασύλληπτος Ναν που ήταν υπεύθυνος για 44 πόντους και οι 12 αμυντικές κατοχές του Καλαϊτζάκη που έκαναν την διαφορά
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί της Μακάμπι στο Game 5, που τον έστειλε στο Final Four. Οι 44 πόντοι του Ναν - που έδειξε την κλάση του πρώτα ως δημιουργός και μετά ως εκτελεστής - και οι 12 αμυντικές κατοχές του… τρόμου με τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη ως Point of attack αμυντικό.
Ο Παναθηναϊκός AKTOR προκρίθηκε στο Final Four της EuroLeague χάρη στην νίκη του στο Game 5 επί της Μακάμπι, επιστρέφοντας στην μεγάλη γιορτή έπειτα από 12 χρόνια.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “πράσινων”.
Οι 44 πόντοι του Ναν και ο συνδυασμός δημιουργίας - εκτέλεσης
Ο Κέντρικ Ναν ήταν ο ηγέτης του Παναθηναϊκού AKTOR (και) στο Game 5. Ερχόμενος με φόρα από τις δύο σπουδαίες εμφανίσεις του στο Βελιγράδι στα δύο προηγούμενα παιχνίδια, ο Αμερικανός γκαρντ πήρε από το χέρι το “τριφύλλι”, οδηγώντας το εκ του ασφαλούς σε όλο το παιχνίδι, τελειώνοντας το ματς με 26 πόντους και 5 ασίστ.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Είναι εύκολο - και απλό - να σταθεί κάποιος στην εκτελεστική δεινότητα του Αμερικανού, ο οποίος στην 4η περίοδο έδωσε ρεσιτάλ. Στην πραγματικότητα όμως ο Ναν έκανε την διαφορά λόγω του τρόπου που προσέγγισε το ματς στις τρεις πρώτες περιόδους, όταν διάβασε σωστά το παιχνίδι, βάζοντας σε αυτό και τους συμπαίκτες του. Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Ναν ήταν συνολικά υπεύθυνος για 44 πόντους των “πράσινων” στο παιχνίδι. Πέρα από τους 26 πόντους του, οι 5 ασίστ του έδωσαν άλλους 12 πόντους, ενώ έδωσε άλλες τρεις “secondary assist”, που πρόσφεραν άλλους 6 πόντους.
Τι είναι όμως η secondary assist; Είναι η πάσα που δίνεται πριν από την ασίστ. Αυτό μπορεί να μοιάζει ασήμαντο, αλλά δεν είναι. Για να κυκλοφορήσει σωστά η μπάλα πρέπει κάποιος να τραβήξει πάνω του την αντίπαλη άμυνα και ακολούθως να πασάρει στον σωστό χρόνο, ώστε να δοθεί η έξτρα πάσα, που θα πιστωθεί ως ασίστ. Ιδού μία secondary assist του Ναν:
Ο Ναν παίρνει σκριν από τον Μήτογλου, με τον Μπράουν να κάνει Jump to the ball (έρχεται να κλείσει τον διάδρομο), με την Μακάμπι να έχει 3 παίκτες πάνω στον Αμερικανό. Ο Ναν πασάρει στον Γκραντ.
Με τον Κόλσον να κάνει την αμυντική περιστροφή ώστε να κλείσει τον Γκραντ, ο Αμερικανός πασάρει στον ελεύθερο Παπαπέτρου.
Ο Παπαπέτρου πάει προς το καλάθι και σκοράρει.
Αυτή η πρώτη πάσα του Ναν δεν είναι εντυπωσιακή. Δεν τραβάει την προσοχή. Είναι όμως η πάσα που ξεκλειδώνει την άμυνα της Μακάμπι. Αυτή που δημιουργεί υπερφόρτωση και την δυνατότητα ώστε να έρθει ένα σουτ με καλές προϋποθέσεις για τον Παπαπέτρου. Πάσες σαν αυτή - που έβαλαν στο παιχνίδι τους συμπαίκτες του - έδωσαν το δικαίωμα στον Αμερικανό να δώσει ρεσιτάλ εκτέλεσης στην 4η περίοδο. Ο Ναν πλήγωσε πρώτα με την δημιουργία του με την Μακάμπι και μετά την εκτέλεσε.
Είχε γίνει κουβέντα μέσα στην σεζόν για το πώς συμπεριφερόταν ο Ναν σε καταστάσεις Pick and Roll και τις πολλές προσπάθειες που έπαιρνε, οι οποίες ενίοτε ήταν κάπως τραβηγμένες. Ο Αμερικανός όμως μπορεί να διαβάσει το παιχνίδι. Όταν είχε σημασία, στο υψηλότερο επίπεδο, έδειξε πως μπορεί να συνδυάσει εκτέλεση με δημιουργία. Όχι λόγω των 5 ασίστ του, αλλά λόγω φάσεων σαν αυτή, που δεν τραβάνε το μάτι, αλλά κάνουν την διαφορά.
Τα 5 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα του… τρόμου με τον Καλαϊτζάκη ως αιχμή του δόρατος
Σε κάθε παιχνίδια υπάρχουν στιγμές που ξέρεις ότι αλλάζει το μομέντουμ. Στο χθεσινό Game 5 όλοι κατάλαβαν ότι το μομέντουμ άλλαξε στο ξεκίνημα της 4ης περιόδου, όταν ο Παναθηναϊκός AKTOR έβγαλε συνεχόμενες άμυνες και πήρε το πάνω χέρι στο παιχνίδι. Είναι η στιγμή που έμεινε στο μυαλό όλων από τις αμυντικές κατοχές που ενεπλάκη ο Παναγιώτης Καλαϊτζάκης.
Η επιρροή των πεντάδων που είχαν μέσα τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη ήταν πολύτιμη στο παιχνίδι. Σύμφωνα με το Hudl Instat, Ο διεθνής γκαρντ ήταν μέλος 7 διαφορετικών πεντάδων στα 12 λεπτά και 51 δευτερόλεπτα που βρέθηκε στο παρκέ. Σε αυτό το διάστημα ο Παναθηναϊκός AKTOR δεχόταν μόλις 0.68 πόντους ανά κατοχή.
Στην πραγματικότητα όμως, είναι 12 συγκεκριμένες κατοχές που ενεπλάκη ο Καλαϊτζάκης και άλλαξαν τα δεδομένα του αγώνα. Είναι οι 12 συνεχόμενες κατοχές που δεν δέχθηκε καλάθι ο Παναθηναϊκός AKTOR, από την στιγμή που έμεναν 1 λεπτό και 21 δευτερόλεπτα για το τέλος της τρίτης περιόδου, μέχρι την στιγμή που σκόραρε ο Μπράουν με 6 λεπτά να μένουν για το τέλος του αγώνα μειώνοντας σε 64-58. Πριν από αυτό το καλάθι του νατουραλιζέ γκαρντ, η Μακάμπι είχε 0/9 σουτ και 3 λάθη στα προηγούμενα 5 λεπτά και 21 δευτερόλεπτα.
Αυτή η κατακόρυφη άνοδος της άμυνας του “τριφυλλιού” είχε σε ρόλο πρωταγωνιστή τον Καλαϊτζάκη. O 25χρονος γκαρντ/φόργουορντ έχει εξελιχθεί πλέον σε έναν κορυφαίο “Point of Attack” αμυντικό. Έναν αμυντικό δηλαδή που μπορεί να πιέσει σε όλο το γήπεδο τον αντίπαλο χειριστή της μπάλας, να σπάσει τα σκριν στο Pick and Roll, αλλά και να αρνηθεί την πάσα σε handoff (πάσα χέρι με χέρι). Να κάνει δηλαδή όσα έκανε ο Καλαϊτζάκης μαρκάροντας τον Μπράουν.
Η πίεση που άσκησε στην μπάλα ο Καλαϊτζάκης άλλαξε τα δεδομένα για την Μακάμπι. Η επίθεσή της κόλλησε, δεν υπήρχε πλέον ροή, δεν υπήρχε κίνηση. Ο Παναθηναϊκός AKTOR το εκμεταλλεύτηκε αυτό, πήρε δύναμη από την άμυνά του. Όταν άρχισε σιγά-σιγά να βάζει σουτ η Μακάμπι ήταν πλέον αργά. Είχε αναλάβει δράση ο Ναν.
Μία σπουδαία πρόκριση
Ο Παναθηναϊκός AKTOR επέστρεψε για τα καλά. Η πρόκριση στο Final Four έπειτα από 12 χρόνια το έδειξε αυτό. Και το έκανε στηριζόμενος στα στοιχεία που τον οδήγησαν όλη την σεζόν: Την δυνατή άμυνά του, την ικανότητα των παικτών-κλάσης που έχει στην περιφέρεια και την μαχητικότητα του Λεσόρ. Η δε σπουδαία βραδιά του Ερνανγκόμεθ έδωσε αυτά που έδινε όλη την σεζόν ο Μήτογλου από την θέση του πάουερ φόργουορντ.
Οι “πράσινοι” έκλεισαν την κανονική περίοδο της EuroLeague στην 2η θέση και ακολούθως πέτυχαν τον στόχο που έθεσαν από το ξεκίνημα της σεζόν, φτάνοντας στο Final Four. Το ακόμα καλύτερο ωστόσο είναι ότι δείχνουν ακόμα πιο πεινασμένοι.