X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Οι 44 πόντοι των Μπράουν, Μπάλντουιν, το σχήμα που έφερε τούμπα το ματς και οι αμυντικές πληγές των “πράσινων” 

Ο Ματίας Λεσόρ EUROKINISSI - ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα του Παναθηναϊκού AKTOR από την Μακάμπι. Οι 44 πόντοι των Μπράουν - Μπάλντουιν, οι Ισραηλινοί που έκαναν ό,τι ήθελαν στην επίθεση, το σχήμα με τους Κόλσον-Ριβέρο στις θέσεις των ψηλών που έφερε τούμπα το παιχνίδι και ο Παναθηναϊκός AKTOR που παγιδεύτηκε στην επίθεσή του.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR δεν τα κατάφερε στο Game 1 της σειράς με την Μακάμπι και γνώρισε την ήττα με 87-91 στο ΟΑΚΑ, χάνοντας το πλεονέκτημα έδρας.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την ήττα των “πράσινων”.

Οι 44 πόντοι των Μπράουν - Μπάλντουιν και το ματς που πήγε όπως ήθελε η Μακάμπι

Στην ανάλυση του προφίλ της Μακάμπι είχε γίνει σαφές ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR είχε τρεις βασικούς στόχους πριν από το Game 1 με την Μακάμπι: 1. Να περιορίσει - όσο γινόταν - την δράση των Μπράουν, Μπάλντουιν. 2. Να μην αφήσει την Μακάμπι να τρέξει (2η ομάδα στην EuroLeague στο transition). 3. Να μην επιτρέψει του Ισραηλινούς να πάρουν επιθετικά ριμπάουντ (καλύτερη ομάδα στην EuroLeague σε αυτό). Το τέλος του αγώνα βρήκε τους “πράσινους” να μην έχουν καταφέρει τίποτα από τα τρία. Ιδού η απόδειξη:

1. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι Μπράουν (16 πόντοι και 4 ασίστ, που έδωσαν άλλους 10 πόντους) και Μπάλντουιν (15 πόντοι και 7 ασίστ που έδωσαν άλλους 18 πόντους) ήταν υπεύθυνοι για 44 από τους 91 πόντους της Μακάμπι (δεν είναι για 49, αφού έδωσε ο ένας από μία ασίστ στον άλλο). Και όλα αυτά με τον Μπάλντουιν να μην αγωνίζεται καν στο τελευταίο 8λεπτο λόγω τραυματισμού.

2. Η Μακάμπι πήρε συνολικά 15 επιθετικά ριμπάουντ από τα οποία σημείωσε 12 πόντους, ενώ επιχείρησε συνολικά 14 περισσότερα σουτ (70 έναντι 56).

3. Οι Ισραηλινοί σημείωσαν 13 πόντους σε κατάσταση αιφνιδιασμού σε 8 κατοχές (και δέχθηκαν μόλις 5 σε 5 κατοχές).

Με λίγα λόγια: Η Μακάμπι έκανε το παιχνίδι της. Πήγε το ματς στο τέμπο που ήθελε, αύξησε τις κατοχές, ταλαιπώρησε τον Παναθηναϊκό AKTOR, που δεν μπόρεσε να περιορίσει κανένα από τα τρία στοιχεία που χαρακτηρίζουν τους Ισραηλινούς.

Το σχήμα με τους Κόλσον-Ριβέρο έφερε τα πάνω-κάτω

Είναι γεγονός ότι ο Παναθηναϊκός AKTOR παρασύρθηκε από τον ρυθμό της Μακάμπι. Ακόμα κι έτσι όμως, για μεγάλο διάστημα του αγώνα είχε τον έλεγχο. Ξέφυγε με διψήφια διαφορά. Όλα αυτά όμως άλλαξαν στην 4η περίοδο, όταν ο Όντεντ Κάτας αποφάσισε να παίξει το τελευταίο του χαρτί: Ένα σχήμα με δύο πόιντ γκαρντ (Μπλατ και Μπάλντουιν, με τον Μπράουν να παίρνει την θέση του 2ου όταν τραυματίστηκε), έναν αμυντικό εξολοθρευτή (Κλίβελαντ) και τους Κόλσον-Ριβέρο στις θέσεις των ψηλών. Ήταν το σχήμα που έφερε τούμπα το ματς.

Σύμφωνα με το Hudl Insat, η Μακάμπι αγωνίστηκε για 4 λεπτά και 40 δευτερόλεπτα με τους Κόλσον και Ριβέρο στις θέσεις των ψηλών (συνυπήρξαν και για 38 δευτερόλεπτα στο φινάλε της 4ης περιόδου). Σε αυτό το διάστημα είχε συνολικά +11 στο σύστημα +/-. Και ο Κόλσον (18 πόντοι) έπαιξε σημαίνοντα ρόλο σε αυτό.

INTIME

*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα

Ο Κόλσον τράβηξε όλα τα βλέμματα σε αυτό το σχήμα, κάτι που είναι λογικό, δεδομένου ότι ήταν ο παίκτης που έβαλε τα μεγάλα σουτ στην τέταρτη περίοδο, είτε βγαίνοντας από σκριν, είτε παίζοντας ακόμα και Pick and Roll. Ήταν μάλιστα αυτός που έβαλε το μεγάλο καλάθι για το 77-78, σε μία φάση που φάνηκε να είχε προσχεδιάσει η Μακάμπι. Ιδού:

Ο Μπράουν κατεβάζει την μπάλα και κάνει σινιάλο στον Ριβέρο για το σύστημα. Ο Κόλσον ακολουθεί, από αρκετά μέτρα πίσω.

PRINTSCREEN

Ο Μπράουν παίρνει το σκριν με τον Μήτογλου να τον ακολουθεί, δίνοντας λίγο χώρο στον Κόλσον.

PRINTSCREEN

Ο Κόλσον παίρνει την μπάλα, με τον Ριβέρο να ετοιμάζεται να του δώσει σκριν και τον Μήτογλου να τρέχει να τον καλύψει. Ο Κόλσον θα πάει αντίθετα από το σκριν.

PRINTSCREEN

Ο Κόλσον ευστοχεί σε τρίποντο.

PRINTSCREEN

Εξίσου σημαντικός όμως ήταν και ο Ριβέρο. Ο Κουβανός ψηλός είχε +12 στο σύστημα +/- (το καλύτερο ανάμεσα στους συμπαίκτες του), ενώ με αυτόν στο παρκέ η Μακάμπι δεχόταν μόλις 0.85 πόντους ανά κατοχή. Με απλά λόγια, ήταν αυτός που έδεσε την άμυνα των Ισραηλινών, σε ένα βράδυ που ο Τζος Νίμπο ήταν αρνητικός και στις δύο πλευρές του παρκέ.

Το δίδυμο Κόλσον-Ριβέρο ήταν ευέλικτο. Είχε καλύτερες αποστάσεις. Δημιούργησε προβλήματα στον Παναθηναϊκό AKTOR. Η Μακάμπι είχε βρει ελεύθερα σουτ και νωρίτερα στο ματς. Με εξαίρεση όμως τον Κόεν, δεν είχε καταφέρει άλλος παίκτης να κάνει ζημιά από την περιφέρεια από την θέση του πάουερ φόργουορντ. Ο Κόλσον όμως την έκανε. Έβαλε δύο τεράστια τρίποντα, τραβώντας τον Μήτογλου μακριά από την ρακέτα, υποχρεώνοντας τον Εργκίν Αταμάν να ρίξει στο ματς τον Ερνανγκόμεθ. Το ματς όμως ήταν πλέον ντέρμπι.

Στο τέλος όλα κρίθηκαν στο ένα σουτ. Η Μακάμπι έβαλε το δικό της με τον Μπράουν. Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε λάθος πάσα με τον Κώστα Σλούκα. Όταν όμως ένα ματς πάει στην μία φάση, τότε όλα είναι πιθανά. Το θέμα ήταν να μην έφτανε ποτέ εκεί.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έχασε ένα ματς όπου σούταρε καλύτερα, αλλά...

Σύμφωνα με το Hudl Instat, η Μακάμπι είναι μία ομάδα που αμύνεται άσχημα στο Pick and Roll (2η χειρότερη σε πόντους ανά κατοχή με 1.06 παθητικό), αλλά και στο Post (0.88 ανά κατοχή - 4η χειρότερη). Ο Παναθηναϊκός AKTOR την χτύπησε πράγματι εκεί. Σημείωσε συνολικά 25 πόντους σε κατάσταση Pick and Roll (15 με κοντούς και 10 με ψηλούς) και 7 πόντους στο Post. Πήρε 21 πόντους (σε 18 κατοχές, άρα 1.17 ανά κατοχή) σε Spot Up καταστάσεις (σουτ από στάση).

Το “τριφύλλι” σημείωσε 1.1 πόντους ανά κατοχή σε ένα απίθανο νούμερο και δέχθηκε 1.04 πόντους ανά κατοχή. Είδε τον Σλούκα να είναι υπεύθυνος για 42 πόντους (12 δικούς του και άλλους 30 από τις 13 ασίστ του). Τον Λεσόρ να κυριαρχεί με 22 πόντους. Με αυτά τα νούμερα θεωρητικά έπρεπε να νικήσει. Αλλά έχασε. Τι δεν λένε αυτοί οι αριθμοί; Ότι οι “πράσινοι” είχαν 50 πόντους στο πρώτο μέρος με εξωφρενικά ποσοστά (11/11 δίποντα και 8/16 τρίποντα), αλλά μόλις 37 στο δεύτερο (11/19 δίποντα, 1/10 τρίποντα). Δεν λένε ότι οι “πράσινοι” είχαν 1/8 τρίποντα σε καταστάσεις Catch and Shoot στο δεύτερο μέρος (ενώ είχαν 6/9 στο πρώτο). Και δεν κάνουν αναφορά στις 14 περισσότερες επιθέσεις της Μακάμπι. Ούτε στους συνολικά 91 πόντους που δέχθηκε.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν παραγωγικός. Στο δεύτερο μέρος όμως εγκλωβίστηκε. Η επιλογή της Μακάμπι να μαρκάρει με αλλαγές το Pick and Roll από την 2η περίοδο κι έπειτα έδωσε την ευκαιρία στον Λεσόρ να σκοράρει συνεχώς. Οι “πράσινοι” έψαχναν συνεχώς - και σωστά - το miss-match κοντά στο καλάθι. Σταδιακά όμως ο Παναθηναϊκός μπήκε σε μία κινούμενη άμμο επιθετικά. Η Μακάμπι έβγαλε από την εξίσωση τους σουτέρ του “τριφυλλιού”, τους "πάγωσε", έκοψε την κυκλοφορία της μπάλας. Ήταν διατεθειμένη να ζήσει με τους πόντους του Λεσόρ αν αυτό δεν έδινε ρυθμό στους περιφερειακούς των “πράσινων”. Και δικαιώθηκε.

Το Game 2 είναι ένα άλλο παιχνίδι

Ο Παναθηναϊκός AKTOR μπήκε στο παιχνίδι της Μακάμπι. Ακολούθησε τον ρυθμό της. Και, στο τέλος, πλήρωσε το τίμημα. Μπορεί να γίνει αναφορά σε πολλά πράγματα που θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Στα γρήγορα φάουλ του Ναν που τον έβγαλαν εκτός ρυθμού. Στην ανετοιμότητα του Γκραντ λόγω του τραυματισμού του. Στις 4/11 βολές του Λεσόρ. Στα χαμένα αμυντικά ριμπάουντ. Σε μερικά δύσκολα σουτ που έβαλε η Μακάμπι. Δεν υπάρχει όμως νόημα να σταθεί κάποιος περισσότερο σε αυτά.

Οι “πράσινοι” δεν έχουν περιθώριο για άλλα λάθη. Το Game 2 θα είναι διαφορετικό από το Game 1. Το τι πρέπει να κάνει όμως ο Παναθηναϊκός AKTOR το γνωρίζει. Όπως το γνώριζε και πριν από το Game 1. Το “τριφύλλι” πρέπει να ακολουθήσει το πλάνο του, να περιορίσει τις δράσεις της Μακάμπι και να κάνει αυτά που πρέπει στην επίθεση. Αν δεν τα κάνει όλα αυτά, τότε θα μπει σε ακόμα μεγαλύτερους μπελάδες.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS EUROLEAGUE ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΑΚΑΜΠΙ ΤΕΛ ΑΒΙΒ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ