BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιούρτσεβεν που δίνει στήριγμα στον Λεσόρ, ο παράγοντας Οσμάν και η πολυτέλεια του 5αδατου που έγινε 11ος παίκτης

Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιούρτσεβεν που δίνει στήριγμα στον Λεσόρ, ο παράγοντας Οσμάν και η πολυτέλεια του 5αδατου που έγινε 11ος παίκτης
INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει την εικόνα του Παναθηναϊκού AKTOR και το ανεπίσημο ντεμπούτο των Ομέρ Γιούρτσβεν και Τσέντι Οσμάν στην νίκη επί της Μπάγερν. Τα στοιχεία που επιβεβαίωσε σε πρώτο βαθμό ο Γιούρτσβεν, το μέγεθος του Οσμάν και η πολυτέλεια να μεταβάλλεται ένας πενταδάτος παίκτης στον 11ο παίκτη της ομάδας. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έδειξε τα δόντια του κόντρα στην Μπάγερν, παίρνοντας την νίκη με 86-69 για το τουρνουά “Νεόφυτος Χανδριώτης”. Οι “πράσινοι” είναι εμφανές ότι ψάχνονται, ωστόσο έδειξαν πράγματα.

Το ντεμπούτο των Ομέρ Γιούρτσεβεν και Τσέντι Οσμάν ήταν λογικό να τραβήξει τα βλέμματα. Με την ενσωμάτωση των δύο Τούρκων ο κόσμος είδε για πρώτη φορά μία μικρή εικόνα του νέου Παναθηναϊκού AKTOR, αφού ο Εργκίν Αταμάν είχε στην διάθεσή του όλους τους παίκτες του βασικού ροτέισον (οι Καλαϊτζάκης και Αντετοκούνμπο που απουσίαζαν θα παλεύουν για την 12η θέση στην αποστολή).

Το SPORT24 αναλύει τα βασικά σημεία που φάνηκε να ξεχωρίζουν.

Ο Γιούρτσεβεν που έχει ήδη ρόλο και ο Οσμάν που θέλει χρόνο

Ο Ομέρ Γιούρτσεβεν ήταν εντυπωσιακός στο πρώτο παιχνίδι του με τα πράσινα, έχοντας 22 πόντους με 7/8 δίποντα, 2/2 τρίποντα, 2/4 βολές, 8 ριμπάουντ και 1 κλέψιμο σε 16 λεπτά συμμετοχής. Ο Τσέντι Οσμάν από την πλευρά του είχε 3 πόντους με 1/1 δίποντο, 0/3 τρίποντα, 1/2 βολές, 2 λάθη και 1 κλέψιμο σε 14 λεπτά συμμετοχής.

Υπάρχει ένα πράγμα που πρέπει ο κόσμος να έχει υπόψη πριν κρίνει οποιονδήποτε εκ των δύο παικτών: Ο Γιούρτσεβεν ήρθε και είχε αμέσως ρόλο: Θα είναι ο back up του Ματίας Λεσόρ, ένας ψηλός που θα μπαίνει στο παρκέ και θα παίζει Pick and Roll, ποστάροντας ενίοτε. Ο Οσμάν ήρθε σε μία γεμάτη περιφέρεια, με πολλούς παίκτες που θέλουν την μπάλα στα χέρια και έχουν ρόλο (Σλούκας, Μπράουν, Ναν, Γκραντ), έχοντας την ανάγκη να προσαρμοστεί σε αυτό.

Είναι απολύτως λογικό να δείχνει σε καλύτερη κατάσταση ο Γιούρτσεβεν, επειδή του ζητήθηκαν (θεωρητικά) απλά πράγματα στην επίθεση, πράγματα που ξέρει να κάνει. Αυτό φαίνεται και από τους τρόπους που σκόραρε.

Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Γιούρτσεβεν που δίνει στήριγμα στον Λεσόρ, ο παράγοντας Οσμάν και η πολυτέλεια του 5αδατου που έγινε 11ος παίκτης

Ο Γιούρτσεβεν έδειξε από το πρώτο του παιχνίδι ότι έχει αυτοπεποίθηση. Δεν μπορεί να πει κάποιος από τώρα αν ο Τούρκος ψηλός θα δώσει στον Λεσόρ τις ανάσες που δεν πήρε ποτέ πέρυσι. Σίγουρα όμως έχει την ποιότητα και τις παραστάσεις να το κάνει αυτό με σταθερότητα, κάτι που δεν μπόρεσαν να κάνουν πέρυσι με συνέπεια οι Μπαλτσερόφσκι και Αντετοκούνμπο. Το πρώτο δείγμα ήταν πάντως θετικό κι ας ήταν σαφές ότι στην άμυνα ψάχνεται.

Ο Οσμάν από την πλευρά του έδειξε - απολύτως λογικά - να ψάχνεται. Δεν είναι τυχαίο ότι το μοναδικό του καλάθι το σημείωσε στο transition (κατάσταση αιφνιδιασμού), που είναι το δυνατό του σημείο. Από την άλλη, είναι ξεκάθαρο ότι ο Εργκίν Αταμάν προσπαθεί να τον προσαρμόσει. Για αυτό του έδωσε μπάλες σε κατάσταση Pick and Roll ως χειριστή, αλλά και στο Post (όπου έπαιξε με πλάτη), ενώ τον έστειλε και στις γωνίες όταν την μπάλα είχαν οι γκαρντ της ομάδας.

Οι σταθεροί, ο Μπράουν και η πολυτέλεια του 5αδατου, που έγινε 11ος παίκτης

Έχοντας σε μεγάλο βαθμό διατηρήσει το ρόστερ του από την περσινή σεζόν, ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν λογικό να βγάλει κάποιους αυτοματισμούς. Οι Ναν, Σλούκας, Γκραντ δεν βρέθηκαν σε σπουδαία βραδιά, αλλά φάνηκε να ξέρουν πού πατάνε και τι κάνουν. Το ίδιο ισχύει και για τον Μήτογλου με τον Ερνανγκόμεθ. Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια να ενσωματωθεί ο Λορέντζο Μπράουν (6 πόντοι και 6 ασίστ σε 22 λεπτά), για αυτό και πήρε τόσες μπάλες σε κατάσταση Pick and Roll.

Αν υπάρχει ωστόσο κάτι που έγινε σαφές από την στιγμή που αποκτήθηκε ο Οσμάν και φάνηκε στο χθεσινό παιχνίδι, αυτό ήταν το βάθος των “πράσινων”. Αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι ο 11ος παίκτης που πήρε χρόνο συμμετοχής στο ματς με την Μπάγερν ήταν ο Μάριους Γκριγκόνις.

Την περσινή σεζόν ο Λιθουανός ήταν το βασικό τριάρι, κουβάλησε τους “πράσινους” πάνω από μισή σεζόν σε αυτή την θέση - όσο απουσίαζε ο Παπαπέτρου - και έπαιζε σχεδόν 25 λεπτά ανά αγώνα στην EuroLeague. Στο πρώτο φιλικό που ο Παναθηναϊκός ήταν σχεδόν πλήρης, ήταν ο 11ος παίκτης που πάτησε παρκέ, έχοντας 12 πόντους σε 14 λεπτά συμμετοχής. Είναι αυτή η πολυτέλεια - ανεξάρτητα από το πώς θα εξελιχθεί η σεζόν - που δείχνει πόσο μπορεί να αλλάξει ο Παναθηναϊκός AKTOR.

Στο τέλος της ημέρας βέβαια, είναι πολύ νωρίς για συμπεράσματα. Οι “πράσινοι” ΄έχουν ακόμα καιρό μέχρι να αρχίσουν οι επίσημες αγωνιστικές τους υποχρεώσεις, προκειμένου να δουν πώς θα ενσωματώσουν τους δύο Τούρκους, αλλά και τον Μπράουν. Η διατήρηση του βασικού κορμού πάντως από την περσινή σεζόν, σίγουρα βοηθάει.

TAGS BASKETBALL ANALYSIS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΜΠΑΓΕΡΝ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ