BASKETBALL ANALYSIS

Παναθηναϊκός AKTOR – Ολυμπιακός: Οι 15 σερί πόντοι που ήταν υπεύθυνος ο Σλούκας, οι πόντοι-οξυγόνο του Οσμάν και η άμυνα στον Φουρνιέ

Ο Κώστας Σλούκας Eurokinissi - Αντώνης Νικολόπουλος

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Παναθηναϊκού AKTOR επί του Ολυμπιακού. Ο στρατηγός Σλούκας στο φινάλε, οι πόντοι στο transition του Οσμάν που έδωσαν οξυγόνο στον Παναθηναϊκό AKTOR και η άμυνα που έβγαλε εκτός ματς τον Φουρνιέ. 

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν ο μεγάλος νικητής στο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, ξεπερνώντας τα προβλήματά του για να επικρατήσει με 78-72 των “ερυθρολευκων” για την 15η αγωνιστική της Stoiximan GBL.

To SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “πρασίνων”.

Οι πόντοι στο transition και – ο κορυφαίος στο είδος του – Τσέντι Οσμάν

Έχοντας έλλειμμα κορμιών κοντά στο καλάθι, ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε σαφές από την αρχή ότι ήθελε να τρέξει, αφού σε καταστάσεις μισού γηπέδου θα είχε πρόβλημα με τον Ολυμπιακό. Αυτό το πρόβλημα γιγαντώθηκε μετά την απώλεια του Ομέρ Γιούρτσεβεν, με το “τριφύλλι” να αποφασίζει έκτοτε να ποντάρει τα πάντα στο ανοιχτό γήπεδο. Αυτός ήταν και ο λόγος που πίεζε τόσο στην μπάλα, ώστε να οδηγήσει τον Ολυμπιακό σε λάθη και να τρέξει στο ανοιχτό γήπεδο.

Ο Τζέριαν Γκραντ ήταν αυτός που έδωσε τον τόνο στην αρχή με τις άμυνές του. Όταν όμως ο Ολυμπιακός βρήκε την συγκέντρωσή του και μάζεψε την διαφορά, ήταν ο Τσέντι Οσμάν (18 πόντοι) αυτός που άλλαξε τις ισορροπίες, πληγώνοντας συνεχώς τους “ερυθρόλευκους” στο transition (κατάσταση αιφνιδιασμού).

*
Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με “x” τα άστοχα

Ο άλλοτε NBAερ είναι ο καλύτερος περιφερειακός στην Ευρώπη στο ανοιχτό γήπεδο. Δεν υπάρχουν πολλοί παίκτες με το δικό του μέγεθος που μπορούν να κάνουν με τέτοια συνέπεια να δημιουργήσουν τόσες ευκαιρίες στο ανοιχτό γήπεδο στην ομάδα τους. Ο Οσμάν είναι αυτό που στο NBA αποκαλούν “One Man Fast Break”, δηλαδή ένας παίκτης που – σε ελεύθερη μετάφραση – μπορεί να τρέξει έναν αιφνιδιασμό μόνος του και να τα βάλει με μία ολόκληρη άμυνα. Οι πόντοι που έδωσε ο Τούρκος στο ανοιχτό γήπεδο ήταν οξυγόνο για το “τριφύλλι” στην τρίτη περίοδο.

Σύμφωνα με το Hudl Instat, ο Παναθηναϊκός AKTOR σημείωσε 22 πόντους στα πρώτα 10 δευτερόλεπτα της επίθεσής του. Σε ματς που κρίνεται κάτω από τους 80 πόντους, αυτό είναι ένα τρομερό νούμερο. Οι δε 11 πόντοι που σημείωσε ο Οσμάν σε κατάσταση transition είναι ένα μυθικό νούμερο για ντέρμπι.

Η άμυνα στον Φουρνιέ

Ο Παναθηναϊκός AKTOR ήταν διαβασμένος κόντρα στον Ολυμπιακό. Θέλησε να σταματήσει την κυκλοφορία της μπάλας των “ερυθρολεύκων” να αποτρέψει τα κοψίματα. Αυτό ωστόσο που έκαναν σαφές οι “πράσινοι” ήταν ότι – σε αντίθεση με το προ μηνών ματς για την EuroLeague – δεν θα άφηναν τον Εβάν Φουρνιέ να τους νικήσει, παρά θα υποχρέωναν τους συμπαίκτες του να βγουν μπροστά.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR έκανε σαφές από νωρίς ότι δεν ήθελε να αφήσει τον Γάλλο να βρει ρυθμό. Για την ακρίβεια, δεν ήθελε καν να τον αφήσει να πάρει μπάλα, ώστε να μην δημιουργήσει. Ιδού ένα παράδειγμα:

Ο Γουόκαπ έχει την μπάλα στην κορυφή. Ο Φουρνιέ θέλει να πάρει σκριν από τον Γκραντ, ο οποίος μαρκάρει παίζοντας Top Lock (από μπροστά για να μην τον αφήιε να πάρει μπάλα)

printscreen

Ο Φουρνιέ αποφασίζει να τρέξει στην άλλη πλευρά του παρκέ, παίρνοντας σκριν. Ο Γκραντ τον ακολουθεί

printscreen

Ο Φουρνιέ θέλει να πάρει σκριν από τον Βεζένκοβ, με τον Γουόκαπ να θέλει να του πασάρει, αλλά ο Γκραντ σπάει το σκριν.

printscreen

Ο Φουρνιέ φτάνει στα 9.5 μέτρα από το καλάθι, αλλά ο Γκραντ είναι εκεί και δεν τον αφήνει να πάρει την μπάλα, παίζοντας over play.

printscreen

Τέτοιες άμυνες ήταν ο κανόνας για τον Παναθηναϊκό AKOR πάνω στον Γάλλο. Όταν, δε, έπαιρνε την μπάλα και ήθελε να παίξει Pick and Roll, οι “πράσινοι” έβγαζαν τον ψηλό τους δυναμικά (Hedge Out και ενίοτε έκαναν Blitz, δηλαδή παγίδα) για να τον υποχρεώσουν να πασάρει. Κάπως έτσι, ο Φουρνιέ έμεινε στους 4 πόντους με μόλις 1/4 σουτ και 2/2 βολές σε 21 λεπτά συμμετοχής.

Ο Σλούκας ήταν υπεύθυνος για τους τελευταίους 15 πόντοιυς του Παναθηναϊκού AKTOR

Ακόμα και σε ένα παιχνίδι που φαινόταν να πηγαίνουν όλα στραβά, ο Ολυμπιακός βρήκε τον τρόπο να το φέρει στα μέτρα του, κυρίως χάρη στα καλάθι του Σάσα Βεζένκοβ (20 πόντοι). Το ματς έφτασε στο 63-63. Τότε όμως ήταν που ανέλαβε δράση ο Κώστας Σλούκας, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τους τελευταίους 15 των “πράσινων”. Συγκεκριμένα, ο διεθνής γκαρντ δημιούργησε τους επόμενους 6 πόντους της ομάδας του (από ένα τρίποντο του Χουάντσο και του Ναν) και σημείωσε τους 9 τελευταίους πόντους του “τριφυλλιού’.

Με την άμυνα του Ολυμπιακού να έχει κλείσει, ο Σλούκας διάβασε τα πάντα στα τελευταία λεπτά, καθώς σε τρεις σερί φάσεις έστησε Pick and Roll και πήρε όλες τις φορές την σωστή απόφαση, ξέροντας πότε να πασάρει και πότε να σουτάρει. Ιδού η πρώτη φάση.

Ο Σλούκας στήνει Pick and Roll με τον Γκέιμπριελ. Με τον Μιλουτίνοβ μέσα στο τρίποντο, ο Βεζένκοβ – που είναι στην αδύνατη πλευρά – έχει στο νου του να κλείσει μέσα ώστε να προλαβει το ρολάρισμα του Γκέιμπριελ.

printscreen

Ο Σλούκας πάει μέχρι το καλάθι και βλέποντας το λάθος του Βεζένκοβ, πασάρει στον Χουάντσο.

printscreen

Ο Χουάντσο ευστοχεί σε τρίποντο.

printscreen

Στην αμέσως επόμενη φάση, έγινε αυτό:

Ο Σλούκας στήνει Pick and Roll με τον Γκρέιμπριελ. Ο Γουίλιαμς-Γκος (που είναι στην αδύνατη πλευρά) είναι πολύ πιο μέσα από ότι πρέπει, κάτω από το καλάθι.

printscreen

Ο Σλούκας πάει προς τα μέσα και με όλη την άμυνα του Ολυμπιακού να κλείνει πάνω του, πασάρει στον ελεύθερο Ναν.

printscreen

Ο Ναν ευστοχεί σε τρίποντο.

printscreen

Μερικά δευτερόλεπτα αργότερα, ίδιο σκηνικό, αλλά διαφορετική απόφαση για τον Σλούκα:

Ο Σλούκας στήνει Pick and Roll με τον Γκέιμπριελ. Ο Μιλουτίνοβ είναι στο ύψος του τριπόντου και έχει στο μυαλό του ότι ο Σλούκας έκανε drive στις δύο προηγούμενες φάσεις, οπότε ετοιμάζεται να κάνει πίσω βήματα.

printscreen

Ο Σλούκας διαβάζει την πρόθεση του Μιλουτίνοβ και ευστοχεί σε τρίποντο.

printscreen

Ο Σλούκας τελείωσε το ματς με 12 πόντους και 5 ασίστ, που έδωσαν άλλους 14 πόντους στους “πράσινους”. Κοινώς, ήταν υπεύθυνος για 26 πόντους του Παναθηναϊκού AKTOR. Κυρίως, όμως, ήταν υπεύθυνος για τους τελευταίους 15 πόντους της ομάδας του, κρίνοντας το παιχνίδι.

Νίκη ψυχολογίας για τον ένα, αιτία για προβληματισμό για τον άλλο

Τα ντέρμπι πάντα καθορίζουν την ψυχολογία του Παναθηναϊκού AKTOR και του Ολυμπιακού. Ο νικητής πάντα ανεβαίνει, ο ηττημένος προβληματίζεται. Αυτό είναι δεδομένο ότι ισχύει και τώρα, έπειτα από την νίκη του “τριφυλλιού”.

Ο Παναθηναϊκός AKTOR εκτίναξε την ψυχολογία του. Ξεπέρασε τις απουσίες του και λύγισε τον αιώνιο αντίπαλο. Ο Οσμάν επιβεβαίωσε ότι πλέον είναι σε καλή κατάσταση, ο Σλούκας έδειξε ότι ανεβαίνει. Ο Γκραντ έκανε πιθανότατα το πιο πλήρες φετινό του παιχνίδι, καθορίζοντας τις εξελίξεις σε άμυνα και επίθεση. Οι Χουάντσο και Ναν έδωσαν πράγματα, ο Γκέιμπριελ ένιωσε πραγματικά σημαντικός.

Ο Ολυμπιακός από την πλευρά του, φάνηκε ανέτοιμος ψυχολογικά για ένα τέτοιο παιχνίδι. Η εικόνα της ομάδας στο φινάλε της πρώτης περιόδου και σχεδόν σε όλη την δεύτερη περίοδο είναι λογικό να προβληματίσει, όπως και η απώλεια συγκέντρωσης όταν πλησίαζε στο σκορ. Για το φινάλε του ματς δεν μπορεί κάποιος να πει κάτι. Ο Ολυμπιακός αυτό το ματς δεν το έχασε από την άμυνά του, αλλά από την επίθεσή του και την έλλειψη συγκέντρωσης.

Κάπως έτσι, ο Παναθηναϊκός AKTOR κλείδωσε το πλεονέκτημα έδρας για τους τελικούς της Stoiximan GBL, με τίμημα την απώλεια του Γιούρτσεβεν. Οι δύο ομάδες όμως πρέπει μόνο να κοιτάξουν μπροστά. Αν δεν έρθουν τα πάνω-κάτω εξάλλου, σε τρεις εβδομάδες θα βρεθούν ξανά αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας στην Κρήτη. Και – όπως κάθε φορά – όλα θα ξεκινήσουν ξανά από το μηδέν σε εκείνο το ματς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ