Παναθηναϊκός AKTOR - Ολυμπιακός: Οι 49 πόντοι των Γουόκαπ, Γουίλιαμς-Γκος, ο Μιλουτίνοβ και η άμυνα που πάγωσε τους "πράσινους"
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού AKTOR στο Game 1 των τελικών της Stoiximan Basket League. Οι 49 πόντοι που ήταν υπεύθυνοι οι Γουίλιαμς-Γκος και Γουόκαπ, οι πρώτοι 9 πόντοι των "ερυθρολεύκων" που έδειξαν πολλά και η άμυνα που έβγαλε εκτός ρυθμού τους "πράσινους"
Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα για την κατάκτηση του τίτλου της Stoiximan Basket League κόντρα στον Παναθηναϊκό AKTOR. Οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν το μπρέικ στο ΟΑΚΑ στο Game 1 των τελικών και πήραν το πλεονέκτημα έδρας.
Το SPORT24 αναλύει με τη βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “ερυθρολεύκων”.
Τα τρία μαζεμένα τρίποντα που υποχρέωσαν τους πράσινους σε αλλαγή άμυνας
Ο Ολυμπιακός βρήκε ψυχολογία από νωρίς στο παιχνίδι. Και αυτό το οφείλει στα τρία μαζεμένα τρίποντα που σημείωσε (δύο ο Πίτερς και ένα ο Παπανικολάου), ξεφεύγοντας με 3-9. Ο λόγος; Αυτά τα 3 τρίποντα υποχρέωσαν τον Παναθηναϊκό AKTOR να αλλάξει αμυντική προσέγγιση.
Οι "πράσινοι" συνηθίζουν να παίζουν Hedge Out στο Pick and Roll (ο Λεσόρ βγαίνει δυναμικά στον χειριστή). Για να σταθεί αυτή η άμυνα, οι "πράσινοι" έχουν επιλέξει τον τελευταίο καιρό να στέλνουν βοήθεια με τρίτο παίκτη στο ρολάρισμα του ψηλού από τις 45 μοίρες (αυτό έκαναν κόντρα στην Ρεάλ στον τελικό της EuroLeague), για να κάνει το λεγόμενο "tag", να τον τσεκάρει δηλαδή.
Κόντρα στον Ολυμπιακό όμως αυτό δεν μπορούσε να γίνει, αφού στις 45 μοίρες βρισκόταν ο Άλεκ Πίτερς. Έτσι, οι “πράσινοι” επέλεξαν να δώσουν βοήθεια από την γωνία της αδύνατης πλευράς. Αυτό οδήγησε σε αυτή την αλληλουχία φάσεων:
Ο Γουόκαπ παίζει Pick and Roll με τον Μιλουτίνοβ. Ο Ναν ετοιμάζεται να δώσει βοήθεια, όντας ήδη στο "ζωγραφιστό"
Ο Λεσόρ βγαίνει δυναμικά (Hedge Out). Ο Γουόκαπ πασάρει στον Μιλουτίνοβ. Ο Ναν τον περιμένει.
Ο Ναν έρχεται από την αδύνατη πλευρά και κάνει “tag” στον Μιλουτίνοβ, που βρίσκει στην γωνία τον Κάναν.
Ο Μήτογλου υποχρεώνεται να κλείσει στον Κάναν. Ο Αμερικανός πασάρει στον Πίτερς.
Ο Πίτερς ευστοχεί σε τρίποντο.
Λίγες στιγμές αργότερα, ο Ολυμπιακός έτρεξε παρόμοιο σύστημα. Και έγινε αυτό:
Ο Γουόκαπ παίζει Pick and Roll με τον Μιλουτίνοβ. Ο Γκριγκόνις είναι ήδη στο ζωγραφιστό, αφήνοντας ελεύθερο τον Παπανικολάου στην γωνία.
Ο Λεσόρ βγαίνει δυναμικά παίζοντας Hedge Out. Ο Γουόκαπ πασάρει στον Μιλουτίνοβ. Ο Γκριγκόνις είναι έτοιμος για την βοήθεια, ενώ ο Παπανικολάου βρίσκεται στην γωνία.
Ο Γκριγκόνις κάνει tag στον Μιλουτίνοβ. Ο Σέρβος πασάρει στον Παπανικολάου στην γωνία.
Ο Μήτογλου - που σε προηγούμενη φάση είχε δώσει βοήθεια από τις 45 μοίρες - αργεί στην βοήθεια επειδή μαρκάρει τον Πίτερς. Ο Παπανικολάου ευστοχεί σε τρίποντο.
Αυτά τα καλάθια έδωσαν ρυθμό στον Ολυμπιακό. Παράλληλα, υποχρέωσαν τον Παναθηναϊκό AKTOR να ακολουθήσει διαφορετική προσέγγιση στην άμυνα. Να μην είναι τόσο επιθετικός στο Pick and Roll. Αυτό άνοιξε τότε μία άλλη διάσταση στο παιχνίδι του Ολυμπιακού.
Οι 49 πόντοι των Γουόκαπ και Γουίλιαμς-Γκος και η κυριαρχία Μιλουτίνοβ - Πετρούσεβ
Οι “πράσινοι” επέλεξαν σταδιακά να αμυνθούν παίζοντας Drop (στον Γουόκαπ) ή Flat (στον Γουίλιαμς-Γκος) στο Pick and Roll, δίνοντας δηλαδή το σουτ στον χειριστή της μπάλας (κυρίως στον Γουόκαπ). Τότε ήταν που οι “ερυθρόλευκοι” μπόρεσαν - ξανά - να προσαρμοστούν.
Ο Γουίλιαμς-Γκος (στην δεύτερη περίοδο) και ο Γουόκαπ (στο δεύτερο μέρος), πήραν πρωτοβουλίες. Σύμφωνα με το Hudl Instat, οι δυο τους ήταν παρέα υπεύθυνοι για 49 πόντους (Γουίλιαμς-Γκος είχε 16 πόντους και 4 ασίστ, που έδωσαν άλλους 9 πόντους, ο Γουόκαπ είχε 17 πόντους και 5 ασίστ που έδωσαν άλλους 12 πόντους - οι δύο έδωσαν από μία ασίστ στον άλλο, για αυτό το σύνολο βγαίνει 49 πόντοι).
Την αρχή έκανε ο Γουίλιαμς-Γκος. Με τον Ολυμπιακό να ψηλώνει το σχήμα στην 2η περίοδο, οι “ερυθρόλευκοι” έλεγξαν τα ριμπάουντ. Παράλληλα, έδωσαν την μπάλα στον Αμερικανό, ο οποίος είτε δημιουργούσε, είτε εκτελούσε. Καθόλου τυχαία, αυτό ήταν και το καλύτερο διάστημα του Ολυμπιακού στο ματς, αφού τότε πήρε διψήφια διαφορά.
Είναι σαφές ότι σημαίνοντα ρόλο σε αυτό έπαιξε η κυριαρχία των Μιλουτίνοβ (12 πόντοι, 13 ριμπάουντ) - Πετρούσεβ (10 πόντοι, 3 ριμπάουντ) κάτω από το καλάθι. Οι “ερυθρόλευκοι” τελείωσαν το ματς έχοντας 40 πόντους στου “ζωγραφιστό” έναντι 24 των “πράσινων”. Πήραν 21 πόντους από επιθετικά ριμπάουντ, έναντι 7 των “πράσινων”. Σε ένα δε παράδοξο στατιστικό, οι “ερυθρόλευκοι” πήραν πόντους σε 7 από τις 8 επιθέσεις που ενεπλάκη ο Γουίλιαμς-Γκος. Ο Αμερικανός είχε 5/8 σουτ (4/7 δίποντα, 1/1 τρίποντο). Στα δύο από τα τρία άστοχα σουτ του, ο Ολυμπιακός πήρε το επιθετικό ριμπάουντ και σκόραρε!
Στο δεύτερο μέρος βέβαια, αυτός που κουβάλησε τον Ολυμπιακό ήταν ο Γουόκαπ. Ο νατουραλιζέ γκαρντ σημείωσε όλους τους πόντους του στα δύο τελευταία δεκάλεπτα. Βλέποντας τον Παναγιώτη Καλαϊτζάκη να τον μαρκάρει, θα περίμενε κανείς ότι ο Γουόκαπ θα ακολουθούσε συντηρητική προσέγγιση. Ο ίδιος επέλεξε τον άλλο τρόπο, έγινε πιο επιθετικός, σημείωσε μαζεμένα καλάθια, έδωσε πόντους στον Ολυμπιακό.
Ο Τεξανός γκαρντ βρήκε ρυθμό. Αυτό του έδωσε αυτοπεποίθηση. Το αποτέλεσμα ήταν στην συνέχεια να μην επηρεαστεί καν από την άμυνα των “πράσινων”, που έπαιζε Drop, δίνοντάς του το σουτ. Αντιθέτως, πήρε τα σουτ που του έδωσε η άμυνα και δικαιώθηκε.
Η αμυντική προσέγγιση του Ολυμπιακού που πάγωσε τον ρυθμό του Παναθηναϊκού AKTOR
Ο Ολυμπιακός δεν πέρασε πάντως από το ΟΑΚΑ λόγω της επίθεσής του. Πέρασε λόγω της άμυνάς του. Παίζοντας χωρίς τον Μουσταφά Φαλ, οι “ερυθρόλευκοι” ξέρουν ότι έχασαν έναν από τους πυλώνες τους στην άμυνα. Για αυτό αποφάσισαν να ακολουθήσουν μία διττή προσέγγιση στην άμυνά τους.
Στην άμυνα Pick and Roll ο Ολυμπιακός έμεινε πιστός στην λογική του. Για την ακρίβεια πήγε… ακόμα πιο πίσω, με τον Μιλουτίνοβ πλέον να παίζει ξεκάθαρα Drop (να μένει πολύ πίσω, δίνοντας το σουτ) και όχι Flat όπως στο μεγαλύτερο μέρος της σεζόν (όπου έδινε μεν το σουτ, αλλά ήταν πιο ψηλά). Αυτή η προσέγγιση εμπεριείχε ρίσκο κόντρα στους Σλούκα (16 πόντοι) και Ναν (21 πόντοι). Οι δύο σταρ των “πράσινων” είχαν μαζί 37 πόντους και 10/18 τρίποντα. Όλοι οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους όμως είχαν μαζί 6/18 τρίποντα.
Η προσέγγιση του Ολυμπιακού ήταν ξεκάθαρη: Παίζοντας άμυνα “2 εναντίον 2” στο Pick and Roll (δηλαδή χωρίς βοήθειες) ήθελε να προστατεύσει το “ζωγραφιστό”, αλλά και να υποχρεώσει τους “πράσινους” να κάνουν πολλές επιθέσεις σε πρώτο χρόνο. Συχνά οι επιθέσεις των “πράσινων” περιελάμβαναν μία πάσα ή καμία πάσα. Οι Σλούκας και Ναν βρήκαν ρυθμό, οι συμπαίκτες τους όμως δεν βρήκαν ποτέ.
Οι “ερυθρόλευκοι” άλλαξαν προσέγγιση στην άμυνα στο Pick and Roll μόνο σε δύο περιπτώσεις: 1. Όταν ο Παπανικολάου μάρκαρε τον Σλούκα ή τον Ναν, όπου έκανε αλλαγή στο σκριν λόγω του μεγέθους του αρχηγού του. 2. Όταν πέρασε στο 5 ο Μήτογλου, όπου πάλι πήγε στις αλλαγές στο Pick and Roll. Ο λόγος, σαφής: Ήθελαν να αποφύγουν το Pick and Pop του διεθνή ψηλού (όπου μετά το σκριν βγαίνει στην περιφέρεια και σουτάρει).
Ενώ όμως γινόντουσαν όλα αυτά στο Pick and Roll, ο Ολυμπιακός αποφάσισε να αλλάξει κάτι βασικό στην αμυντική του φιλοσοφία: Έδινε βοήθειες όταν πόσταρε ο Ματίας Λεσόρ. Οι “ερυθρόλευκοι” γενικά αποφεύγουν να δίνουν βοήθειες στο Post λόγω της παρουσίας των Φαλ και Μιλουτίνοβ. Θέλουν να αποφύγουν τις περιστροφές. Με τον Φαλ όμως εκτός δράσης, έπρεπε να προστατεύσουν τον Μιλουτίνοβ από την φθορά. Παράλληλα, ήθελαν να υποχρεώσουν τον Λεσόρ να πασάρει από το post, κάτι στο οποίο υστερεί. Ο Γαλλος είχε μερικά καλά διαβάσματα. Κάποια σουτ μπήκαν, κάποια όχι. Η επίθεση των “πράσινων” όμως ήταν ξεκάθαρα εκτός ρυθμού.
Η σειρά έχει δρόμο
Ο Ολυμπιακός έκανε ιδανικό ξεκίνημα στους τελικούς της Stoiximan Basket League. Η σειρά όμως έχει ακόμα πολύ δρόμο και αυτό το ξέρουν και οι δύο “αιώνιοι”. Είναι δεδομένο ότι στο αυριανό (7/6) Game 2 στο ΣΕΦ (21:30, ΕΡΤ3 και LIVE από το SPORT24) θα υπάρξουν οι σχετικές προσαρμογές και από τους δύο.
Τόσο ο Παναθηναϊκός AKTOR, όσο και ο Ολυμπιακός έχουν πολλά πράγματα να δουλέψουν ακόμα. Οι “πράσινοι” είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσουν να βάλουν και άλλους παίκτες στην εξίσωση στην επίθεση πέρα από την τριάδα των Ναν, Σλούκα, Λεσόρ. Ο Ολυμπιακός από την άλλη θα θελήσει να ποντάρει ξανά στο μέγεθος και το διάβασμα του παιχνιδιού του Μιλουτίνοβ, αλλά και κόψει και άλλα πράγματα στο "τριφύλλι", βγάζοντας τα δικά του δυνατά σημεία.
Όπως και να έχει, το μόνο σίγουρο είναι ότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός AKTOR έχουν ακόμα να δώσουν πολλά πράγματα. Η σειρά έχει ακόμα πολύ δρόμο.