X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Ο Παναθηναϊκός παίζει τη χειρότερη άμυνα της πενταετίας

Ο Σαντ Ρος κι οι υπόλοιποι παίκτες του Παναθηναϊκού στο εκτός έδρας παιχνίδι με την Μπασκόνια EUROKINISSI

Στο Astroballe, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είδε την άμυνά του να εκτίθεται ξανά, με τους αριθμούς να δείχνουν πως φέτος οι πράσινοι παίζουν τη χειρότερη άμυνα της τελευταίας πενταετίας.

Αυτό που τέθηκε ως βάση και ως... μονάδα μέτρησης στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ το καλοκαίρι, πριν ακόμη ξεκινήσει η σεζόν, ήταν η αμυντική προσήλωση και συνέπεια. Ο Γιώργος Βόβορας είχε επισημάνει πως στόχος του είναι η συμπεριφορά στο πίσω μέρος του παρκέ, σε επίπεδο ενέργειας και διάθεσης, να αποτελεί την πυξίδα για την πορεία των πρασίνων στην EuroLeague.

Κι η αλήθεια είναι πως στον πρώτο μήνα της σεζόν, αυτή η άποψη αποτυπώθηκε στο παρκέ. Μπορεί οι πράσινοι να μην βρίσκονται στο επίπεδο των περασμένων ετών σε επίπεδο ταλέντου του έμψυχου δυναμικού, αμυντικά όμως οι απέδωσαν εξαιρετικά. Δέχονταν κάτω από 80 πόντους ανά σαράντα λεπτά (σ.σ.: με την Μπαρτσελόνα το παθητικό έγραψε 97 μετά από παράταση, ήταν στους 75 πόντους στην κανονική διάρκεια), βρίσκοντας έτσι τον τρόπο να πάρουν δύο νίκες (με Χίμκι και Φενέρμπαχτσε).

Ο ΜΑΥΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΟΥ ΤΡΙΦΥΛΛΙΟΥ

Στην πορεία τα δεδομένα άλλαξαν. Απότομα, αφού η άμυνα του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ άρχισε να εκτίθεται διαρκώς. Κι αν απέναντι σε ΤΣΣΚΑ και Αναντολού Εφές η τελική διαφορά της ήττας έμοιαζε κολακευτική δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών, στα τρία εκτός έδρας παιχνίδια που ακολούθησαν, η μεγάλη εικόνα αλλοιώθηκε. Σε Fonteta, Fernando Buesa Arena και Astroballe, το τριφύλλι παρουσίασε εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα με αυτή που είχε προλογίσει ο Γιώργος Βόβορας στην offseason.

Παθητικότητα στην άμυνα, χωρίς ένταση για σαράντα λεπτά, με το rotation να μικραίνει διαρκώς -ειδικά στους ψηλούς. Οι 90+ πόντοι που δέχθηκαν οι από Βαλένθια, Μπασκόνια και Βιλερμπάν αρκούν για να καταδείξουν πως (δεν) έγινε η δουλειά στο πίσω μέρος του παρκέ. Οι συγκρίσεις ανάμεσα στον Οκτώβριο και τα παιχνίδια που ακολούθησαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο είναι ενδεικτικές.

Οι αμυντικοί δείκτες του τριφυλλιού έχουν αλλάξει σε πολύ μεγάλο βαθμό δεδομένου ότι από τους 0.94 πόντους ανά κατοχή, η πράσινη άμυνα έφτασε στους 1.1 πόντους ανά κατοχή. Γι αυτό κιόλας το παθητικό αυξήθηκε σημαντικά. Όχι επειδή υπήρξε μεγάλη διαφορά στον αριθμό των κατοχών που παίζονταν οι αγώνες, όσο εξαιτίας της (αν)αποτελεσματικότητας της πράσινης άμυνας.

Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΑΜΥΝΑ ΤΗΣ ΠΕΝΤΑΕΤΙΑΣ

Εν αντιθέσει με ό,τι είδαμε τον πρώτο μήνα της σεζόν, η αμυντική συνέπεια έχει... πάει περίπατο. Από την στιγμή μάλιστα, που δεν υπάρχει το ταλέντο προκειμένου το τριφύλλι να παραμείνει ανταγωνιστικό σε αγώνες που οδηγούνται πάνω από τους 90 πόντους, μοιραία έρχονται οι (βαριές) ήττες. Όπως αυτή από τη Βιλερμπάν.

Με 1.1 πόντους ανά κατοχή στην άμυνα σε Νοέμβριο και Δεκέμβριο, είναι σαφές λοιπόν πως οι πράσινοι δεν μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί. Το νούμερο είναι τόσο μεγάλο, που δεν θα μπορούσαν ενδεχομένως ακόμη κι αν είχαν τις επιθετικές επιλογές της περσινής σεζόν.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως ο φετινός αμυντικός μέσος όρος του τριφυλλιού (1.03) είναι ο χειρότερος της τελευταίας πενταετίας για την ελληνική ομάδα -από τότε δηλαδή που άλλαξε το σύστημα διεξαγωγής της EuroLeague. Όπως αντίστοιχα είναι η πρώτη φορά από το 2016/17 κι έπειτα, που οι πράσινοι δέχονται 1+ πόντο ανά κατοχή.

Ακόμη και πέρσι, όπου η αμυντική (α)συνέπεια αρκετών παικτών του είχε επισημανθεί και σχολιαστεί ακόμη κι από τον ίδιο τον Ρικ Πιτίνο, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ήταν λιγότερο ευάλωτος. Για την ακρίβεια, δεχόταν 0.99 πόντους ανά κατοχή -όταν φέτος έχει ανέβει στους 1.03 πόντους ανά κατοχή.

Η διαφορά μοιάζει μικρή αν εξεταστεί μεμονωμένα, πρόκειται όμως για +3.2 πόντους ανά αγώνα στην άμυνα. Με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Αναλυτικά οι αμυντικοί δείκτες του τριφυλλιού την τελευταία πενταετία:

ΣΕΖΟΝ ΠΟΝΤΟΙ ΑΝΑ ΚΑΤΟΧΗ
2020/21 1.03
2019/20 0.99
2018/19 0.95
2017/18 0.95
2016/17 0.93

ΨΑΧΝΕΙ ΜΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΑ

Το μείζον εν όψει της συνέχειας για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ είναι να (ξανα)βρει μια αγωνιστική σταθερά. Ένα κομμάτι πάνω στο οποίο μπορεί να δομήσει το παιχνίδι του, κι από εκεί να βάλει τις βάσεις για να είναι σε θέση να διεκδικεί νίκες. Η σεζόν είναι τόσο μεγάλη που οι αυξομειώσεις στην απόδοση μοιάζουν αναπόφευκτες. Χωρίς την ικανότητα και τη διάθεση να προστατεύσουν το καλάθι τους όμως, υπάρχει ο κίνδυνος οι πράσινοι να... συνηθίσουν σε βαριές ήττες. Κι αυτό θα μειώσει στο ελάχιστο τα (πιθανά) κέρδη που μπορεί να κυνηγήσει το τριφύλλι τη φετινή αγωνιστική περίοδο.

Photo Credits: Eurokinissi

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ