Παναθηναϊκός: Η κριτική των παικτών στη regular season της EuroLeague 2018/19
Η κανονική περίοδος της EuroLeague 2018/19 ολοκληρώθηκε με τον Παναθηναϊκό στην έκτη θέση και το Sport24.gr αξιολογεί την πορεία των 16 παικτών που χρησιμοποίησαν φέτος οι Τσάβι Πασκουάλ - Ρικ Πιτίνο.
Ο τρίτος μαραθώνιος της EuroLeague με την τρέχουσα μορφή της, με τη μορφή πρωταθλήματος στο οποίο παίζουν όλοι με όλους δηλαδή, ολοκληρώθηκε το βράδυ της Παρασκευής (5/4). Ο Παναθηναϊκός τερμάτισε στην έκτη θέση με ρεκόρ 16-14 και θα αντιμετωπίσει την Πρωταθλήτρια Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης για την πρόκριση στο Final Four της Βιτόρια, με τον Τσάβι Πασκουάλ και τον Ρικ Πιτίνο να μοιράζονται τη χρονιά και να αφήνουν εκ διαμέτρου αντίθετες εντυπώσεις.
Ο Καταλανός αποχώρησε στα τέλη του 2018, ο 66χρονος Αμερικανός Hall of Famer τον διαδέχθηκε και με οκτώ νίκες στα τελευταία δέκα ματς οι πράσινοι χώρεσαν στην πρώτη οκτάδα, επίτευγμα που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες έμοιαζε από δύσκολο, έως αδύνατο. Το Sport24.gr αξιολογεί την εμφάνιση των 16 παικτών που χρησιμοποιήθηκαν από τους δύο προπονητές, καθώς ο 17ος, ο Βαγγέλης Σακελλαρίου, δεν αγωνίστηκε.
0. ΝΤΕΣΟΝ ΤΟΜΑΣ
Δεν είχε εύκολη αποστολή. Έπρεπε να μπει στα παπούτσια του Κρις Σίνγκλετον, που ακόμη και στην περσινή μέτρια -για τα δεδομένα και την κλάση του- σεζόν ήταν ένας πρωτοκλασάτος πάουερ φόργουορντ. Πιο ελαφρύς, πιο soft, πιο... τριάρι, ο Τόμας δυσκολεύθηκε πολύ να προσαρμοστεί στην Ελλάδα, έστω και αν έπρεπε να λειτουργήσει υπό τις οδηγίες του Τσάβι Πασκουάλ με τον οποίο είχε συνεργαστεί και στο παρελθόν.
Άνοστο, άοσμο, αδιάφορο το πρώτο μισό της σεζόν για τον 28χρονο Αμερικανό, που γύρισε το διακόπτη όταν ο Ρικ Πιτίνο του ζήτησε να παίξει πιο κοντά στο καλάθι. Φανταστικός στα τελευταία έντεκα ματς της κανονικής περιόδου, σταθερός στο σκοράρισμα, έβαλε αρκετά κρίσιμα σουτ και έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε αυτό το επίπεδο ακόμη κι αν δεν είναι παίκτης από το πρώτο ράφι. Συγκεντρωμένος και αποφασιστικός, δικαίωσε τον Πασκουάλ που τον επέλεξε και απάντησε με τις εμφανίσεις του στους επικριτές του που ήταν πολλοί στο πρώτο μισό της χρονιάς.
Τα στατιστικά του: 10.3 πόντοι με 55.1% στο δίποντο, 34.5% στο τρίποντο και 66.7% στις βολές, 3.9 ριμπάουντ, 0.7 ασίστ, 0.6 κλεψίματα, 1 λάθος, 10 ranking ανά 21:50 σε 29 αγώνες (19 συμμετοχές στη βασική πεντάδα)
3. ΕΙΝΤΡΙΑΝ ΠΕΙΝ
Αποκτήθηκε μεσούσης της σεζόν για να δώσει κάτι διαφορετικό στη θέση του σέντερ, με τον Ρικ Πιτίνο και τους ανθρώπους του Παναθηναϊκού να ποντάρουν στην έκρηξη, τη δύναμη και τη φιλοδοξία του. Έπαιξε τέσσερα ματς, ήταν εκτός τόπου και χρόνου και πολύ δύσκολα θα τον δούμε να επιστρέφει σύντομα σε αυτό το επίπεδο.
Τα στατιστικά του: 2.5 πόντοι με 37.5% στο δίποντο και 66.7% στις βολές, 3 ριμπάουντ, 0.5 κλεψίματα, 1 λάθος, 2 ranking ανά 6:49 σε 4 αγώνες
5. ΚΙΘ ΛΑΝΓΚΦΟΡΝΤ
Σεζόν γεμάτη σκαμπανεβάσματα για τον 36χρονο Αμερικανό που αποκτήθηκε το καλοκαίρι για να δώσει το κάτι παραπάνω. Ήταν ασταμάτητος σε ματς που ο Παναθηναϊκός έχανε από τα... αποδυτήρια, έβαλε 33 πόντους στη Βιτόρια αλλά δεν πήρε τη νίκη, υπήρξε καθοριστικός σε σημαντικές νίκες όπως αυτή στο Μιλάνο, όμως αντιμετώπισε έναν σοβαρό τραυματισμό που τον άφησε εκτός δράσης για οκτώ ματς και δυσκολεύθηκε να λειτουργήσει σε συμπληρωματικό ρόλο.
Σούπερσταρ σε όλη του την καριέρα, τα πήγε αρκετά καλά τηρουμένων των αναλογιών και έδειξε ότι το συγκλονιστικό του ταλέντο στο σκοράρισμα παραμένει στο υψηλότερο επίπεδο. Διαλέγει τα σημεία από τα οποία εκτελεί με αυτοπεποίθηση και προσφέρει στον Παναθηναϊκό μια ξεχωριστή επιθετική απειλή.
Τα στατιστικά του: 11.1 πόντοι με 44.7% στο δίποντο, 40% στο τρίποντο και 81.8% στις βολές, 2.2 ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 0.7 κλεψίματα, 0.9 λάθη, 10.4 ranking ανά 20:03 σε 22 αγώνες (9 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
7. ΣΤΕΦΑΝ ΛΑΣΜΕ
Όταν αποκτήθηκε το περασμένο καλοκαίρι, θεωρήθηκε ο πενταδάτος σέντερ. Όχι ο σημαντικότερος, σίγουρα όμως αυτός που θα ξεκινάει τα ματς. Στα 36 του πλέον, ο Γκαμπονέζος δεν ήταν πλέον ικανός να βοηθήσει την ομάδα με την οποία κυριάρχησε στο παρελθόν. Είχε χάσει την εκρηκτικότητά του, δεν μπορούσε να ανταγωνιστεί τους ψηλούς της διοργάνωσης, από κάποια στιγμή κι έπειτα έδειχνε σχεδόν αδιάφορος.
Ο Παναθηναϊκός έχανε, οι αντίπαλοι σέντερ τον διέλυαν και μετά από το εκτός έδρας ματς με τη Ζάλγκιρις Κάουνας ήρθε το διαζύγιο που έκανε καλό και στις δύο πλευρές. Στην ομάδα γιατί ο Πιτίνο έδωσε ευκαιρίες στον Παπαγιάννη και στον Λάσμε που αφιέρωσε περισσότερο χρόνο στη γυναίκα και το νεογέννητο παιδί του μακριά από γκρίνιες και ατελείωτη κριτική.
Τα στατιστικά του: 5.1 πόντοι με 51.6% στο δίποντο, 100% στο τρίποντο (2/2) και 67.9% στις βολές, 2.8 ριμπάουντ, 0.4 ασίστ, 0.6 κλεψίματα, 0.8 κοψίματα, 5.1 ranking ανά 16:10 σε 18 αγώνες (8 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
6. ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ
Το περασμένο καλοκαίρι οι πόρτες του ΝΒΑ έκλεισαν για εκείνον, ελπίζουμε όχι οριστικά. Ταυτόχρονα άνοιξε εκείνη του Παναθηναϊκού που τον δέχθηκε ξανά στην οικογένειά του με την ελπίδα ότι εκείνος θα δουλέψει σκληρά για να μείνει για πολλά χρόνια στην Ελλάδα και να γίνει η επόμενη κολώνα στη φροντλάιν της ομάδας. Ο πολύ βαρύς στο ξεκίνημα της προετοιμασίας Παπαγιάννης "έφτιαξε" το κορμί του, δεν πήρε πολλές ευκαιρίες από τον Τσάβι Πασκουάλ αλλά ευθυνόταν και ο ίδιος για τον παραγκωνισμό του.
Ο Ρικ Πιτίνο τον πίεσε πολύ, ο 22χρονος πλέον σέντερ ήταν πενταδάτος στα τελευταία πέντε ματς της κανονικής περιόδου και παρά το γεγονός ότι δεν εντυπωσίασε, έκανε μερικά βήματα προς τα εμπρός για να δικαιώσει όσους τον επέλεξαν και επένδυσαν στο κορμί και το ταλέντο του. Η ευκαιρία που έχει ο "Big Papa" είναι τεράστια και ίσως δεν υπάρξει άλλη τέτοια στο μέλλον για εκείνον. Ο Νικ Καλάθης θα τον εκμεταλλευθεί και αν ο Παπαγιάννης είναι σοβαρός, τότε δεν θα έχει πρόβλημα να σταθεί σε αυτό το επίπεδο. Προς το παρόν, πάντως, δεν έχει κάνει κάτι περισσότερο από το αυτονόητο, από αυτό που μοιάζει εύκολο για έναν ψηλό με τα δικά του προσόντα.
Τα στατιστικά του: 4.2 πόντοι με 75.4% στο δίποντο και 55.6% στις βολές, 2.7 ριμπάουντ, 0.2 ασίστ, 0.3 κλεψίματα, 0.6 κοψίματα, 0.7 λάθη, 5.6 ranking ανά 11:43 σε 23 αγώνες (9 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
10. ΙΩΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΥ
Η σημαντικότερη κίνηση του περασμένου καλοκαιριού. Ο Παπαπέτρου μετακόμισε από τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ για να γίνει βασικός και αναντικατάστατος και παρά το γεγονός ότι είχε ένα αρκετά κακό πρώτο μισό στη σεζόν, άφησε υποσχέσεις με τη μαχητικότητα, το πείσμα και το κοντρολαρισμένο παιχνίδι του. Με τον Πιτίνο στο τιμόνι της ομάδας, ο 25χρονος πλέον φόργουορντ έδειξε ακόμη περισσότερες πτυχές του ταλέντου του, έφτασε σε σημείο να παίζει 30+ λεπτά και να θεωρείται ο δεύτερος σημαντικότερος παίκτης του ρόστερ πίσω από τον Νικ Καλάθη.
Το περιφερειακό του σουτ χρειάζεται δουλειά, σε αυτόν τον τομέα πρέπει να δώσει έμφαση το καλοκαίρι για να ανέβει ακόμη ένα επίπεδο. Μπαίνει στην πιο παραγωγική του ηλικία και σίγουρα αισθάνεται πιο άνετα στον Παναθηναϊκό σε σχέση με τη θητεία του στον Ολυμπιακό όπου έβλεπε μπροστά του το δίδυμο Παπανικολάου - Πρίντεζη και έπρεπε να παίζει και στις δύο θέσεις των φόργουορντ, ανάλογα με τις ανάγκες που είχε η τότε ομάδα του.
Τα στατιστικά του: 9 πόντοι με 60.7% στο δίποντο, 32.3% στο τρίποντο και 68.8% στις βολές, 4.2 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 0.8 κλεψίματα, 0.6 κοψίματα, 10.5 ranking ανά 25:15 σε 25 αγώνες (9 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
11. ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΠΑΣ
Ο μεγάλος άτυχος της σεζόν, καθώς ο τραυματισμός στο γόνατο τον ανάγκασε να υποβληθεί σε επέμβαση που θα τον κρατήσει για πολλούς μήνες εκτός δράσης. Μέχρι να συμβεί βέβαια η ζημιά, ο Παππάς είχε προβληματίσει με την απόδοσή του. Μπερδεμένος ανάμεσα σε Καλάθη, Λάνγκφορντ και Λοτζέσκι, δεν προσαρμόστηκε ποτέ σε αυτό που ήθελε ο Τσάβι Πασκουάλ, δεν κατάλαβε τον ρόλο του, δεν μπόρεσε να ισορροπήσει ανάμεσα σε σκοράρισμα και δημιουργία.
Οι αριθμοί του δεν ήταν καλοί, τα ποσοστά του ήταν ακόμη χειρότερα, δεν δικαίωσε την επιμονή της διοίκησης στο πρόσωπό του και στα 29 του δείχνει να έχει αγγίξει το ταβάνι των δυνατοτήτων του. Λίγοι παίκτες έχουν το ταλέντο του στο ένας εναντίον ενός, από εκεί και πέρα όμως ο Παππάς δεν έχει δείξει ικανός και κυρίως δεν έχει δείξει αποφασισμένος να προσαρμοστεί σε έναν ρόλο στο υψηλότερο επίπεδο του ευρωπαϊκού μπάσκετ.
Τα στατιστικά του: 6.8 πόντοι, 42.3% στο δίποντο, 27.1% στο τρίποντο, 82.6% στις βολές, 1 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 0.8 κλεψίματα, 0.8 λάθη, 4.2 ranking ανά 17:57 σε 19 αγώνες (5 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
14. ΤΖΕΙΜΣ ΓΚΙΣΤ
Τι περίεργη σεζόν για τον Αμερικανό...Υπήρξαν (πολλές) στιγμές που έδειχνε ανήμπορος να μαρκάρει οποιονδήποτε, να πηδήξει σε σωστό χρόνο, να καρφώσει ακόμη και σε ανοιχτό διάδρομο. Υπήρχαν όμως και στιγμές που θύμισε τον παλιό καλό Γκιστ. Λίγες, αλλά καλές. Στα 32 του είναι ακόμη σε καλή ηλικία, είναι όμως ταλαιπωρημένος από σοβαρούς τραυματισμούς που έχουν αφαιρέσει από το κορμί του την εκρηκτικότητα, την δύναμη και την ταχύτητα. Ματς όπως εκείνο στη Χίμκι, εκείνο με τη Μπάγερν Μονάχου ή αυτό απέναντι στη Μπουντούτσνοστ αφήνουν ελπίδες για έναν αξιόλογο/αξιόπιστο Γκιστ στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης των Αγιόν, Ταβάρες, Τόμπκινς, Ράντολφ, Ρέγιες, Κούζμιτς.
Αν ο Γκιστ μπορεί να παίξει 18-20 λεπτά, να δώσει 8-12 πόντους και να πάρει 4-6 ριμπάουντ, τότε φέρνει εις πέρας την αποστολή του. Δεν μπορεί πλέον να κυριαρχήσει, ο Πιτίνο τον χρησιμοποιεί πολλές φορές στο τέσσερα καθώς καταλαβαίνει ότι ο συμπατριώτης του δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει βαρύτερους αντιπάλους και μένει να δούμε αν ο έμπειρος ψηλός έχει ακόμη καύσιμα στο ντεπόζιτό του για να βοηθήσει τον Παναθηναϊκό να επιστρέψει στο Final Four μετά από επτά χρόνια. Το γεγονός ότι δεν έχασε ματς, δείχνει πολλά για την κατάστασή του.
Τα στατιστικά του: 8.1 πόντοι με 54.8% στο δίποντο, 40% στο τρίποντο, 70.6% στις βολές, 3.7 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 0.7 κλεψίματα, 0.5 κοψίματα, 9.7 ranking ανά 21:44 σε 30 αγώνες (13 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
15. ΙΑΝ ΒΟΥΓΙΟΥΚΑΣ
Στα 34 πλέον, ο πολύπειρος σέντερ ξέρει ποια είναι τα δεδομένα και δεν έχει πρόβλημα να παίξει είτε πέντε, είτε 15 λεπτά, είτε καθόλου. Είναι πάντα έτοιμος να ξεκουράσει τους ψηλούς που βρίσκονται μπροστά του, είναι πάντα έτοιμος να σπρώξει στο χαμηλό ποστ, να δημιουργήσει και να κάνει μερικά φάουλ, χρησιμοποιείται ανάλογα με τον αντίπαλο και θα πάρει σίγουρα ευκαιρίες απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης. Θετικός, μέχρι εκεί, δεν μπορεί να του ζητήσει κανείς κάτι περισσότερο και δεν μπορεί να τον κρίνει καθώς ο ρόλος του είναι μάλλον... άχαρος.
Τα στατιστικά του: 3.6 πόντοι με 65.8% στο δίποντο και 77.8% στις βολές, 1.4 ριμπάουντ, 4.6 ranking ανά 8:31 σε 18 αγώνες (2 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
16. ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΛΑΙΤΖΑΚΗΣ
Στα 20 του έπαιξε 1:59 απέναντι στη Νταρουσάφακα, αστόχησε σε ένα δίποντο και ένα τρίποντο, δέχθηκε ένα μπλοκ και δεν μπορεί να κριθεί.
19. ΛΟΥΚΑΣ ΛΕΚΑΒΙΤΣΙΟΥΣ
Ο Τσάβι Πασκουάλ τον λάτρευε και τον κράτησε για δεύτερη σεζόν στην Ελλάδα παρά το γεγονός ότι η περσινή δεν ήταν καλή για τον βραχύσωμο Λιθουανό. Ο Ρικ Πιτίνο ενθουσιάστηκε μαζί του καθώς ο "Λέκα" σκόραρε 11 απέναντι στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας και 10 απέναντι στον Ολυμπιακό στα δύο πρώτα ματς του Αμερικανού στην Ελλάδα, όμως η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη. Ο χρόνος του μειώθηκε, ο ρόλος του Νικ Καλάθη έγινε ακόμη σημαντικότερος και ο 25χρονος πλέον γκαρντ βρέθηκε σε μια πολύ άβολη κατάσταση από την οποία τουλάχιστον φέτος δεν θα ξεφύγει.
Δεν είναι εύκολο να βρεθεί παίκτης που θα καλύπτει τον Καλάθη, σίγουρα όμως ο Λεκαβίτσιους δεν είναι ο ιδανικός γι' αυτόν τον ρόλο. Δεν μπορεί να σκοράρει πολύ, δεν μπορεί να δημιουργήσει σε αυτό το επίπεδο, δεν είναι με απλά λόγια παίκτης που μπορεί να ξεχωρίσει στην elite της EuroLeague χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι δεν είναι καλός αθλητής. Κάθε άλλο. Είναι επαγγελματίας, έχει συμβιβαστεί με τον ρόλο του και το καλοκαίρι θα προσπαθήσει να βρει μια καλύτερη για εκείνον κατάσταση καθώς θεωρείται απίθανο να συνεχίσει με την πράσινη φανέλα.
Τα στατιστικά του: 3.9 πόντοι με 45.9% στο δίποντο, 36.8% στο τρίποντο και 79.2% στις βολές, 0.8 ριμπάουντ, 1.4 ασίστ, 0.3 κλεψίματα, 3.9 ranking ανά 10:55 συμμετοχής σε 30 αγώνες (καμία συμμετοχή στην αρχική πεντάδα)
23. ΣΟΝ ΚΙΛΠΑΤΡΙΚ
Αποκτήθηκε στα μέσα της σεζόν, όταν ο Λάνγκφορντ, ο Παππάς και ο Λοτζέσκι βρίσκονταν εκτός δράσης. Ήρθε από το ΝΒΑ με τις περγαμηνές ενός all-around περιφερειακού και η αλήθεια είναι πως άφησε καλές εντυπώσεις, χωρίς ωστόσο να κάνει κάτι πραγματικά σπουδαίο. Επισκιάστηκε κι αυτός από τον εκπληκτικό Νικ Καλάθη, βοήθησε περισσότερο στην άμυνα παρά στο σκοράρισμα σε κρίσιμους αγώνες ήταν θετικός και δεν εκβίασε προσπάθειες. Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης θα πρέπει να κάνει πολλά περισσότερα και στις δύο άκρες του παρκέ, θα πρέπει να είναι ακόμη πιο συγκεντρωμένος και αποφασιστικός, κυρίως όμως θα πρέπει να αισθανθεί πιο δυνατός, να έχει αυτοπεποίθηση στο παιχνίδι του καθώς τις τελευταίες εβδομάδες δεν είναι στην καλύτερη δυνατή κατάσταση.
Τα στατιστικά του: 10.3 πόντοι με 50% στο δίποντο, 32.6% στο τρίποντο, 92.9% στις βολές, 1.7 ριμπάουντ, 1.2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 6.9 ranking ανά 23:54 σε 12 αγώνες (12 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
24. ΜΑΤ ΛΟΤΖΕΣΚΙ
Στα 34 του, ο Αμερικανός περιφερειακός δεν είναι πλέον παίκτης που ανήκει σε αυτό το επίπεδο, στο υψηλότερο της EuroLeague. Και γιατί είναι εύθραυστος και γιατί δεν μπορεί να δώσει ένα στοιχείο στον υπερθετικό βαθμό σε ομάδα σαν τον Παναθηναϊκό του Ρικ Πιτίνο. Δεν είναι αποφασιστικός σουτέρ, δεν μπορεί να παίξει καλές προσωπικές άμυνες, δεν δημιουργεί, δεν είναι παίκτης που μπορεί να αποδόσει σε εξάλεπτα-δεκάλεπτα. Αν στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης έχει έξι πόντους ανά αγώνα, θα έχει βοηθήσει πολύ. Δύσκολα όμως θα τον δούμε να παίρνει περισσότερα από πέντε λεπτά μέσο όρο.
Τα στατιστικά του: 6.4 πόντοι με 63.6% στο δίποντο, 30.8% στο τρίποντο, 90.9% στις βολές, 2.2 ριμπάουντ, 0.8 ασίστ, 5.9 ranking ανά 15:54 σε 22 αγώνες (5 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
33. ΝΙΚ ΚΑΛΑΘΗΣ
Εκλεισε τη σεζόν με 8.9 ασίστ ανά αγώνα (!) και με μόλις 3.1 λάθη ανά 31:03 συμμετοχής. Ό,τι κι αν πει κανείς για τον ηγέτη του Παναθηναϊκού θα είναι λίγο. Είναι ο MVP της κανονικής περιόδου γιατί αυτός είναι ο πιο αναντικατάστατος παίκτης σε όλη τη διοργάνωση, αυτός κουβάλησε την ομάδα του στην έκτη θέση και τα playoffs. Ασύλληπτα πράγματα στο κομμάτι της δημιουργίας, ασύλληπτο νούμερο οι 18 ασίστ στο ματς με τη Μπουντούτσνοστ σε μια ομάδα μάλιστα που δεν έχει σουτέρ, σπουδαία επίδοση το triple-double και η έβδομη θέση στη λίστα με τους κορυφαίους πασέρ, με 72 συμμετοχές λιγότερες από τον Θοδωρή Παπαλουκά τον οποίο προσπέρασε.
Εκπληκτικός στο κομμάτι της άμυνας, ασυναγώνιστος στον τομέα της αντοχής, ένα πράγμα πρέπει να προσέξει από τη στιγμή που δεν μπορεί να το βελτιώσει: την επιλογή των εκτελέσεών του. Δεν θα γίνει σουτέρ στα γεράματα (αν και υπάρχουν παραδείγματα παικτών που έφτιαξαν το μακρινό τους σουτ), γι' αυτό πρέπει να παίρνει λιγότερες προσπάθειες όταν οι καταστάσεις τον πιέζουν και το μυαλό του επιμένει να του φωνάζει "σούταρε μέχρι να το βάλεις". Είναι ο κορυφαίος άσος στη διοργάνωση και τα ευρωπαϊκά παρκέ, είναι δημιουργός που βλέπει δύο δευτερόλεπτα μπροστά από τους συμπαίκτες και τους αντιπάλους του. Είναι απλά μοναδικός.
Τα στατιστικά του: 12.3 πόντοι με 49% στο δίποντο, 25.8% στο τρίποντο και 50% στις βολές, 4.5 ριμπάουντ, 8.9 ασίστ, 1.7 κλεψίματα, 3.1 λάθη, 16.7 ranking ανά 31:03 σε 30 αγώνες (30 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
43. ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ
Την ενέργεια, το πείσμα και το πάθος του δεν τα έχει άλλος παίκτης στην Ευρώπη. Κι αυτά τα στοιχεία τον βοηθούν να βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο, ίσως μάλιστα του δώσουν το καλοκαίρι και μια ευκαιρία να δοκιμάσει την τύχη του στο ΝΒΑ. Δεν θα γίνει ποτέ παίκτης των 30 λεπτών, δεν θα έχει ποτέ 12 πόντους μέσο όρο, δεν θα θεωρηθεί ποτέ αναντικατάστατος, θα είναι όμως πάντα ένας περιφερειακός που θα κερδίζει συμβόλαια χάρη στη μαχητικότητά και την αφοσίωσή του. Κι αυτό είναι σίγουρα κάτι που τον τιμά και τον μετατρέπει σε παράδειγμα προς μίμηση.
Τακτικά, ο Θανάσης Αντετοκούνμπο δεν είναι η πιο safe επιλογή για μεγάλους αγώνες της EuroLeague. Απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, όμως, ο ρόλος του αναμένεται να είναι σημαντικός καθώς ο Πιτίνο θα χρειαστεί αρκετά λεπτά για τα μαρκαρίσματα των Γιουλ - Φερνάντεθ - Κάρολ.
Τα στατιστικά του: 4.7 πόντοι με 71% στο δίποντο, 31.8% στο τρίποντο και 44.8% στις βολές, 1.8 ριμπάουντ, 0.8 κλεψίματα, 4.3 ranking ανά 12:26 σε 26 αγώνες (9 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)
44. ΝΤΙΝΟΣ ΜΗΤΟΓΛΟΥ
Χρονιά με αρκετά σκαμπανεβάσματα από τον 23χρονο φόργουορντ, που αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να βοηθήσει, αλλά έχει τα στοιχεία για να εξελιχθεί στον νέο Κώστα Τσαρτσαρή. Αρκεί να συνεχίσει να δουλεύει σκληρά, να κάνει υπομονή και να είναι υγιής. Σεζόν με αρκετά σκαμπανεβάσματα η φετινή για τον Μήτογλου, που είχε ματς με +20 λεπτά, σκόραρε 20 πόντους απέναντι στην Νταρουσάφακα, αλλά το τελευταίο διάστημα έχει βγει από το ροτέισον του Ρικ Πιτίνο που στηρίζεται στους πιο έτοιμους και "ψημένους" από αυτό το επίπεδο φόργουορντ. Μια γλυκόπικρη γεύση αφήνει η δεύτερη χρονιά του στη EuroLeague, η τρίτη σίγουρα θα προσφέρει περισσότερη τροφή για σκέψη και αξιολόγηση.
Τα στατιστικά του: 4.6 πόντοι με 62.9% στο δίποντο, 20% στο τρίποντο και 55% στις βολές, 3.1 ριμπάουντ, 0.3 ασίστ, 0.3 κλεψίματα, 0.2 κοψίματα, 4.4 ranking ανά 14:30 σε 25 αγώνες (10 συμμετοχές στην αρχική πεντάδα)