Παναθηναϊκός, ο "κρυπτονίτης" του Σπανούλη
Ο περιορισμός του Βασίλη Σπανούλη αποτελεί το Νο1 ζητούμενο του Παναθηναϊκού σε ακόμη μία σειρά τελικών της Basket League ΣΚΡΑΤΣ. Το Sport24.gr εξετάζει τα έως τώρα πεπραγμένα του απέναντι στο "τριφύλλι", αλλά και το know how επί των ημερών του Αργύρη Πεδουλάκη.
Ο μοναδικός τρόπος για να κατακτήσει ο Παναθηναϊκός τον τίτλο στην Basket League ΣΚΡΑΤΣ είναι να "σπάσει" την έδρα του Ολυμπιακού. Από τη στιγμή που χάθηκε το πλεονέκτημα έδρας, μετά τη βαριά ήττα στο ΣΕΦ στη regular season, οι "πράσινοι" είναι υποχρεωμένοι να κυνηγήσουν το "μπρέικ", κάτι που πάντως έχουν αποδείξει πως μπορούν να κάνουν.
Δευτερευόντως, ο Αργύρης Πεδουλάκης και το επιτελείο του θέλουν να σταματήσουν (ή τουλάχιστον να περιορίσουν) τη δράση του Βασίλη Σπανούλη, που αποτελεί τον "κινητήριο μοχλό" της επιθετικής δράσης του Ολυμπιακού. Από τα δικά του χέρια εκδηλώνονται οι περισσότερες επιθέσεις, εκείνος αποφασίζει για το πως θα μετακινηθεί η μπάλα στην περιφέρεια και κοντά στο καλάθι. Γι αυτό και το "διάβασμα" των συνηθειών του είναι το Νο1 ζητούμενο για το "τριφύλλι".
Δεν είναι παράλογο άλλωστε να πούμε πως όταν ο Παναθηναϊκός καταφέρνει να περιορίσει στο ελάχιστο την επιθετική απόδοση του "V-Span", όλα γίνονται πιο απλά. Πάρτε για παράδειγμα την προπέρσινη σειρά των τελικών (2013-'14), όταν το "τριφύλλι" έκανε "μπρέικ στο μπρέικ", για να κατακτήσει το δεύτερο σερί νταμπλ. Η... καταμέτρηση σταμάτησε πέρσι, μετά τη "σκούπα" που έβγαλαν οι "ερυθρόλευκοι" στους τελικούς, με τον αρχηγό τους να ξεχωρίζει.
Φέτος όμως, πολλά πράγματα θα είναι διαφορετικά. Κυρίως σε ό,τι αφορά την προπονητική προσέγγιση και το αμυντικό πλάνο που θα κληθούν να υλοποιήσουν οι παίκτες του "τριφυλλιού". Η ιστορία των τριών τελευταίων ετών δείχνει άλλωστε πως οι "πράσινοι" έχουν τον τρόπο για να περιορίσουν τη δράση των παικτών του Ολυμπιακού, και δη του Βασίλη Σπανούλη. Ειδικά επί των ημερών του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο της ομάδας, ο αρχηγός των Πειραιωτών, μοιάζει... αγνώριστος -προς το χειρότερο.
Λοιπόν, στα οκτώ παιχνίδια που ο Βασίλης Σπανούλης αντιμετώπισε τον... Αργύρη Πεδουλάκη, είχε 9.6 πόντους με 35% στα δίποντα, 17.6% στα τρίποντα, 91.7% στις βολές, 4.1 ασίστ και 2.9 λάθη κατά μέσο όρο. Το ακόμη πιο αξιοσημείωτο στο παραπάνω είναι πως επιχειρούσε περισσότερα τρίποντα (6.4) παρά δίποντα (5), ελέω -κυρίως- της παρουσίας των Τζέιμς Γκιστ και Στεφάν Λάσμε στην "πράσινη" πεντάδα. Ο δεύτερος έχει αποχωρήσει πλέον από το "τριφύλλι", οπότε τον δικό του ρόλο θα κληθεί να παίξει -ως ένα σημείο- ο Βινς Χάντερ, δεδομένης της αμυντικής αδυναμίας του Μίροσλαβ Ραντούλιτσα.
Σίγουρα, το αμυντικό πλάνο κάθε αγώνα (ή σειράς αγώνων) διαφοροποιείται ανάλογα με το ρόστερ, αφού αυτή τη φορά οι παίκτες που έχει στα χέρια του ο Αργύρης Πεδουλάκης διαφέρει σε μεγάλο βαθμό από αυτούς που προηγήθηκαν (προ διετίας). Η ουσία όμως δεν αλλάζει.
Θέλετε να δούμε τι έκανε ο Βασίλης Σπανούλης στα παιχνίδια που ακολούθησαν την αποχώρηση του Αργύρη Πεδουλάκη από τον πάγκο του Παναθηναϊκού; Είχε 10.5 πόντους με 35.5% στα δίποντα, 25% στα τρίποντα, 69.8% στις βολές, 4.4 ασίστ και 3.1 λάθη ανά παιχνίδι. Εδώ μάλιστα ο καταμερισμός των προσπαθειών που έπαιρνε σε δίποντα (4.7) και τρίποντα (4.8) ήταν πιο φυσιολογική. Ξανά... μέτρια η παρουσία του, αλλά τουλάχιστον όχι τόσο κακή όσο τον ενάμιση χρόνο που έβρισκε μπροστά του το "τριφύλλι" που είχε δημιουργήσει ο "Άρτζι".
Το μοναδικό παιχνίδι που έπαιξε σύμφωνα με την ποιότητα και τους μέσους όρους του ήταν ο περσινός τρίτος τελικός, όταν είχε 23 πόντους (με 1/3 δίποντα, 4/10 τρίποντα, 9/11 βολές), 5 ασίστ και 3 λάθη σε 29'31'' συμμετοχής. Κατά τα λοιπά, ψάχνει τρόπους να βάλει τέλος στην αρνητική παράδοση που τον συνοδεύει εδώ και μία τριετία, να οδηγήσει τον Ολυμπιακό στο δεύτερο σερί πρωτάθλημα και να δείξει τον δρόμο στους συμπαίκτες του. Α, και να φτιάξει τα ποσοστά του στα περιφερειακά σουτ.