Παναθηναϊκός: Ο ρυθμός και η σημασία του βάθους
Τα δύο πρόσωπα του Πιερ Τζάκσον, το αγαπημένο σημείο του Νέμανια Νέντοβιτς, το κομμάτι του ρυθμού και αυτοί που θα καθορίσουν το βάθος του πάγκου για τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ. Γράφει ο Αλέξανδρος Τρίγκας.
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ ολοκλήρωσε την ολιγοήμερη παρουσία του επί λιθουανικού εδάφους με τη νίκη επί της Ρίτας Βίλνιους. Το τριφύλλι έφτασε σχετικά εύκολα στη φιλική επικράτηση, έλεγξε τον ρυθμό και οδήγησε τη διαφορά μέχρι το +20 όσο ο Γιώργος Βόβορας δοκίμαζε σχήματα που μπορούν να εμφανιστούν στην EuroLeague, πριν πέσει απότομα η ένταση στην τελευταία περίοδο -λογικό από την στιγμή που επρόκειτο για το τρίτο φιλικό σε τέσσερις μέρες, εν τη απουσία μάλιστα των Ιωάννη Παπαπέτρου και Χάουαρντ Σαντ Ρος.
Το κατά πόσο το πρόσημο μετά τα φιλικά της Λιθουανίας είναι θετικό ή αρνητικό, το γνωρίζουν μόνο ο Γιώργος Βόβορας και οι συνεργάτες του. Αυτοί άλλωστε ορίζουν τον πήχη των απαιτήσεων ανάλογα με το πώς ανταποκρίνονται οι παίκτες του τριφυλλιού σε αυτά που τους ζητώνται.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗΣ ΤΟΥ ΠΙΕΡ ΤΖΑΚΣΟΝ
Στο φιλικό με τη Ζάλγκιρις, ο Πιερ Τζάκσον ήταν εκ των κορυφαίο εκτελεστών του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, πλην όμως στην ουσία του πράγματος δεν κατάφερε να επιτελέσει το έργο του: να καθοδηγήσει τους υπόλοιπους από τη θέση του πόιντ γκαρντ. Γι αυτό κιόλας το τριφύλλι δεν ήταν σε θέση να "χτίσει" τις επιθέσεις του και να κυνηγήσει την στόχευση στο παιχνίδι του. Αυτό άλλαξε σημαντικά με Άλμπα Βερολίνου και Ρίτας Βίλνιους. Ο βραχύσωμος πόιντ γκαρντ άλλαξε πλεύση αναφορικά με αυτά που επιδιώκει να κάνει στο παρκέ, είχε περισσότερη υπομονή, μοίρασε την μπάλα και εκμεταλλεύτηκε την επιθετικότητα που τον διακρίνει μετά το πικ εν ρολ προκειμένου να τραβήξει την άμυνα πάνω του και να δώσει την τελική πάσα στον ψηλό -κατά βάση σε αυτόν, λίγες ήταν οι φορές που "έσπαγε" την μπάλα στην περιφέρεια.
ΤΟ ΜΕΓΕΘΟΣ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
Από την άλλη, αυτό που συνέχισε να αποτελεί πρόβλημα ήταν ο τρόπος με τον οποίο επιδρά στην άμυνα των πρασίνων. Το μικρό του μέγεθος αρκεί από μόνο του για να οδηγήσει την αντίπαλη επίθεση να τον στοχεύσει μέσα από το πικ εν ρολ. Όσο φιλότιμος κι αν είναι στην πίεση πάνω στην μπάλα, είναι αδύνατο να αμυνθεί στον μέσο όρο της EuroLeague στο πικ εν ρολ. Το μόνο στο οποίο μπορεί να δουλέψει μαζί με τους ψηλούς του είναι το κομμάτι της επικοινωνίας, προκειμένου να μειώσει τον χρόνο αντίδρασης και να κατευθύνει ο ίδιος με το κορμί και την στάση των ποδιών του τον αντίπαλο περιφερειακό στο σημείο στο οποίο περιμένει (μέσα κατά βάση) ο Γιώργος Παπαγιάννης, δουλεύοντας με ταχύτητα προκειμένου να περάσει όσο το δυνατόν πιο κοντά από τον παίκτη που κάνει το σκριν.
ΤΟ ΑΓΑΠΗΜΕΝΟ ΣΗΜΕΙΟ ΤΟΥ ΝΕΜΑΝΙΑ ΝΕΝΤΟΒΙΤΣ
Αυτό που επίσης αποδείχθηκε με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο είναι η ελευθερία κινήσεων που έχει στην επίθεση ο Νέμανια Νέντοβιτς. Ο 29χρονος γκαρντ είναι ο πλέον ταλαντούχος επιθετικά παίκτης του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, έχοντας τη δυνατότητα να εκτελέσει τόσο μετά από ντρίμπλα όσο και να πάει μέχρι μέσα, δίχως να φοβάται την επαφή με τον αντίπαλο ψηλό. Γι αυτόν τον λόγο, ο Γιώργος Βόβορας δείχνει να κατευθύνει την επίθεση με τέτοιο τρόπο ώστε το βαρύ πυροβολικό του να "τρέχει" αρκετά το πικ εν ρολ από την αριστερή πλευρά του γηπέδου (στις 45 μοίρες) προκειμένου να επιτεθεί κάθετα, παίρνοντας τον κεντρικό διάδρομο.
Ο τρόπος με τον οποίο τελείωνε τις φάσεις επιβεβαίωσε το ταλέντο του σε αυτό το κομμάτι, μένει να φανεί στην πορεία πώς θα αντιδράσει απέναντι σε πιο στοχευμένες άμυνες, οι οποίες θα επιχειρήσουν να τον οδηγήσουν είτε προς τις γωνίες είτε να τον αντιμετωπίσουν με άλλους τρόπους στο πικ εν ρολ (hedge out). Κυρίως για να διώξουν την μπάλα από τα χέρια του και να πάρει κάποιος άλλος την απόφαση της εκτέλεσης.
Ο ΡΥΘΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ
Ο έλεγχος του ρυθμού είναι κάτι που ακόμη αναζητάται στο τριφύλλι, το οποίο μόνο απέναντι στη Ρίτας Βίλνιους έδειξε να οδηγεί τον αγώνα σε χαμηλό αριθμό κατοχών. Ενδεχομένως λόγω της απουσίας δύο βασικών παικτών του (Χάουαρντ Σαντ Ρος και Ιωάννης Παπαπέτρου), ο Γιώργος Βόβορας επέλεξε να χαμηλώσει το τέμπο και να μην επιτρέψει στη λιθουανική ομάδα να τρέξει τόσο και να βρει ελεύθερα σουτ σε πρωτεύοντα ή δευτερεύοντα αιφνιδιασμό. Το " 18 ασίστ για 18 λάθη" που καταγράφηκε από την στατιστική στο φινάλε του σαρανταλέπτου πάντως δεν λέει την απόλυτη αλήθεια για το πώς πήγε το παιχνίδι για το τριφύλλι. Κι αυτό γιατί τα μισά εξ αυτών προέκυψαν στην τελευταία περίοδο, όταν ο 43χρονος τεχνικός άφησε για αρκετή ώρα στο παρκέ κάποια περιφερειακά σχήματα που δεν πρόκειται σε κανένα σημείο της σεζόν να δούμε στην EuroLeague.
Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΑΘΟΥΣ
Δεδομένων των ιδιαίτερων οικονομικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν το καλοκαίρι, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ δεν είχε άλλη επιλογή από το να δώσει ενεργό ρόλο στο rotation στον Λευτέρη Μποχωρίδη, τον Γιώργο Καλαϊτζάκη και τον Λεωνίδα Κασελάκη. Η παρουσία τους στο τριφύλλι δεν έχει να κάνει με την "υποχρέωση" να γεμίσει η δωδεκάδα, αλλά με την ανάγκη να προσφέρουν -έστω από λίγο ο καθένας- στη διάρκεια των αγώνων, για να υπάρχει η απαραίτητη ισορροπία. Είναι σαφές πως από κανέναν εξ αυτών δεν θα ζητηθούν πράγματα παραπάνω από αυτά που μπορούν να προσφέρουν. Είτε πρόκειται για δύο καλές άμυνες, είτε για τρεις σωστές κατοχές στην επίθεση προκειμένου να αποφορτιστούν από την πίεση του αντιπάλου ο Πιερ Τζάκσον και ο Νέμανια Νέντοβιτς.
Η προσφορά στο πίσω μέρος του παρκέ θα αποτελέσει την αρχή για να διεκδικήσουν και να κερδίσουν λεπτά συμμετοχής, πλην όμως η συνέπεια στο μπροστινό μέρος του παρκέ είναι επίσης σημαντική. Ξανά με την υποσημείωση πως το μείζον να είναι να κάνουν τα βασικά και να μην παρασύρονται από τον ρυθμό του αγώνα, όπως συνέβη σε κάποιες περιπτώσεις με τον Γιώργο Καλαϊτζάκη στο φιλικό με τη Ρίτας Βίλνιους (ταυτόχρονα, εμφανίστηκε ψυχολογικά έτοιμος για να παίξει, αφού δεν θύμιζε σε τίποτα τον παίκτη που έφυγε πέρσι για τη Νεβέζις).
Το μέγεθος τους αποτελεί ένα μεγάλο "συν" για να κάνουν τη δουλειά στην άμυνα. Από μόνο του βέβαια αυτό δεν αρκεί...
Photo Credits: BC Rytas / Rokas Lukoševičius