ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 89-76

Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: 89-76
300200τελικος

Στον τελικό που τα είχε όλα ο Παναθηναϊκός επικράτησε του Ολυμπιακού με 89-76 και κατέκτησε το πρωτάθλημα και μαζί το triple-crown

Διότι, αν ψάχνουμε ένα λόγο για να μην αισθανόμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι από την κορυφαία σειρά τελικών από τότε που ιδρύθηκε η Α1, είναι το διαλυμένο πέταλο της κερκίδας όπου βρίσκονταν οι οπαδοί του Ολυμπιακού και οι κροτίδες που έσκαγαν ή οι φωτοβολίδες που έφευγαν συχνά από την αντίθετη πλευρά, αυτήν όπου κάθονταν οι πράσινοι οπαδοί. Όχι, ότι οι ερυθρόλευκοι δεν απαντούσαν. Σε αυτή τη βεντέτα δεν υπάρχουν διαχωρισμοί και διακρίσεις.
Αλλά, η ουσία είναι το μπάσκετ και η πεμπτουσία αυτό που κατάφερε ο Παναθηναϊκός του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, ο οποίος είχε σε πολύ καλή μέρα τον Μάικ Μπατίστ και τον Ραμούνας Σισκάουκας. Ο τελευταίος μάλιστα, κατόρθωσε να "απαντήσει" σε όσους έλεγαν τις τελευταίες ημέρες, ότι στους τελικούς η απόδοσή του δεν ήταν καλή ή τέλος πάντων δεν ήταν ανάλογη αυτής που είχε στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα.

Ο Ολυμπιακός τέθηκε εκτός μάχης στο τρίτο δεκάλεπτο, όπου πελάγωσε στην επίθεση και δεν είχε καθόλου καθαρό μυαλό, ενώ στην άμυνα πλήρωσε τα πολλά φάουλ που τού έδωσαν οι διαιτητές και τα οποία τόν έβγαλαν εκτός ρυθμού. Στην τελευταία περίοδο, το διαιτητικό τρίο, επιχείρησε να ισορροπήσει τα σφυρίγματα και σε ορισμένες φάσεις άφησε περισσότερο την επαφή, κάτι που βόλεψε τον Ολυμπιακό που πίεζε για να επανέλθει στη διεκδίκηση της νίκης.

Αλλά και πάλι, φεύγουμε από το θέμα. Το οποίο δεν είναι ούτε τα καθίσματα, ούτε τα (σφαλτσό)σφυρίγματα, ούτε η "βεντέτα" των οπαδών (αυτό είναι θέμα, αλλά όχι δικό μας), αλλά το γεγονός, ότι ο Παναθηναϊκός αναδείχθηκε πρωταθλητής Ελλάδας ύστερα από μια σειρά αγώνων που καθήλωσαν το μπασκετικό (και όχι μόνο) κοινό της χώρας, κατέκτησε άξια τον τίτλο και ολοκλήρωσε ένα triple crown που έλειπε πάρα πολύ από τη συλλογή του.

Ο αγώνας

Στα πρώτα λεπτά του αγώνα οι δύο ομάδες φάνηκαν να χρειάζονται μερικές επιθέσεις «εγκλιματισμού» σε ένα ΟΑΚΑ που μπορεί να μην ήταν γεμάτο, αλλά δυσκολευόσουν να ακούσεις τον διπλανό σου. Όχι μόνο από τα συνθήματα των οπαδών ή τις φωτοβολίδες που αντάλλαζαν μεταξύ τους, αλλά και από τους ήχους που έβγαιναν από τα ηχεία του γηπέδου σε ορισμένες επιθέσεις του Ολυμπιακού. Μάλιστα, οι τρεις διαιτητές (Ζαβλανός, Κορομηλάς, Κουκουλεκίδης) αναγκάστηκαν να διακόψουν για λίγο τον αγώνα με το σκορ 5-5, για να γίνουν οι απαραίτητες παρατηρήσεις.

Ως εκείνο το σημείο, αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι το άσχημο ξεκίνημα του Σάνι Μπετσίροβιτς, το οποίο ανάγκασε τον Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς να περάσει στη θέση του τον Νίκο Χατζηβρέττα, κάτι που του βγήκε σε καλό, αφού ο Έλληνας γκαρντ πέτυχε πέντε συνεχόμενους πόντους (ένα τρίποντο και ένα καλάθι με φάουλ, όπου αστόχησε στη βολή) και έδωσε προβάδισμα στον Παναθηναϊκό με 12-7. Στα επόμενα λεπτά η μπάλα δεν κατέληγε στο διχτάκι των δύο ομάδων, για να επωφεληθεί ο Ολυμπιακός που ισοφάρισε σε 12-12. Σε εκείνο το σημείο οι πράσινοι βρήκαν λύση με τον Διαμαντίδη, που έκλεψε την μπάλα και πέτυχε καλάθι και φάουλ. Το τέλος του δεκαλέπτου βρήκε τον Παναθηναϊκό να είναι μπροστά στο σκορ (18-16) με τρίποντο του Δημήτρη Παπανικολάου.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Πίνι Γκέρσον έβαλε για πρώτη φορά τον Παναγιώτη Βασιλόπουλο. Ο Παναθηναϊκός είχε μια διαφορά που έφτασε και τους πέντε πόντους (23-18), αλλά ο Σκούνι Πεν μείωσε με τρίποντο. Σε εκείνο το σημείο, ο Ομπράντοβιτς βρήκε τον «άνθρωπό» του στο πρόσωπο του Παπανικολάου, ο οποίος με επτά συνεχόμενους πόντους έδωσε βαθιές ανάσες στον Παναθηναϊκό, την ώρα που ο Ολυμπιακός απαντούσε σχεδόν σε κάθε επίθεση, τη μία φορά με τρίποντο του Μπορούση και στη συνέχεια με πέντε πόντους του Χρήστου Χαρίση, που έβαλαν τους ερυθρόλευκους μπροστά στο σκορ (30-31). Από εκείνο το σημείο και μετά το οι δύο ομάδες πήγαιναν χέρι-χέρι, ώσπου ο Μίλος Βούγιανιτς παρατηρήθηκε έντονα ζητώντας φάουλ του Ζίζιτς και δέχθηκε τεχνική ποινή από τον Στέλιο Κουκουλεκίδη. Ο Κροάτης σέντερ του Ολυμπιακού ευστόχησε και στις δύο βολές, ενώ στην αμέσως επόμενη επίθεση ο Βασιλόπουλος με τρίποντα έδωσε προβάδισμα τεσσάρων πόντων στην ομάδα του (36-40).

Ο Παναθηναϊκός απάντησε άμεσα με πρωταγωνιστή τον Τσαρτσαρή (42-40), ο Βασιλόπουλος βρήκε και πάλι στόχο από τη γραμμή του τριπόντου, στον οποίο «απάντησε» ο Μπετσίροβιτς. Όμως, η τελεία στο πρώτο ημίχρονο μπήκε με περίεργο τρόπο. Ο Κουκουλεκίδης έδωσε τεχνική ποινή στον Δημήτρη Ιτούδη και ο κόσμος του Παναθηναϊκού εξοργίστηκε. Ο Ολυμπιακός πήγε στα αποδυτήρια με 45-46, αλλά το θέμα είναι ότι αυτός που δεν μπορούσε να πάει στα αποδυτήρια ήταν ο Κουκουλεκίδης. Έπεσαν αντικείμενα, οι φίλαθλοι που κάθονται στις άσπρες πολυθρόνες πάτησαν μέσα στον αγωνιστικό χώρο και προς στιγμήν οι περισσότεροι εξ ημών φοβηθήκαμε για τα χειρότερα. Αλλά τελικά, το ημίχρονο τελείωσε.

Κι όταν άρχισε το τρίτο δεκάλεπτο ο Παναθηναϊκός βελτίωσε το βασικότερο τομέα: την άμυνα. Ο Ολυμπιακός εγκλωβίστηκε στις αλλαγές που έκαναν οι πράσινοι στα σκριν και για περίπου τέσσερα λεπτά δεν πέτυχε πόντο, την ώρα που ο ο Αλβέρτης με δύο τρίποντα (σε πέντε συνολικά προσπάθειες) έδωσε προβάδισμα πέντε πόντων στους γηπεδούχους (53-48). Οι κακές επιλογές στην επίθεση, έκαναν τον Γκέρσον να σηκώσει τον Σχορτσανίτη περίπου τρία λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου. Όμως, ο Παναθηναϊκός κατάφερε να ανεβάσει κι άλλο τη διαφορά και να τη φτάσει στους οκτώ πόντους, τη στιγμή που ο Ματσιγιάουσκας με τρεις βολές (ύστερα από τρίποντο) κι ένα σουτ από τα 6.25 μέτρα κράτησε ζωντανό τον Ολυμπιακό (59-55).

Ωστόσο, στη συνέχεια οι διαιτητές έστειλαν αρκετές φορές τους παίκτες του Ομπράντοβιτς στις βολές (έφαγε και ο Γκέρσον μια τεχνική ποινή για διαμαρτυρία) και σε συνδυασμό με τα επιθετικά ριμπάουντ που έπαιρναν η διαφορά του τρίτου δεκαλέπτου «έκλεισε» στους έντεκα πόντους (68-57). Οι οπαδοί του Ολυμπιακού άρχισαν να πετάνε καθίσματα, αυτοί του Παναθηναϊκού φωτοβολίδες, την ώρα που από τα ηχεία ακουγόταν το “We are the Champions” (!). Σουρεάλ καταστάσεις by A1!

Πριν καν αρχίσει η τελευταία περίοδος ο Σταύρος Ελληνιάδης δέχθηκε τεχνική ποινή και το σκορ έγινε 70-57. Ήταν φανερό, ότι ο Παναθηναϊκός με άλλη ψυχολογία, αφού έβλεπε ότι ο Ολυμπιακός χώλαινε. Η μέγιστη τιμή της διαφοράς έφτασε τους δεκατέσσερις πόντους (74-60), αλλά οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν ύστερα από πολλή ώρα να πετύχουν μερικούς συνεχόμενους πόντους. Άκερ, Πεν και Μπουρούσης πέτυχαν από δύο πόντους, ύστερα από καλές ομαδικές άμυνες και η διαφορά έπεσε στους οκτώ πόντους στα μισά της περιόδου.

Στη συνέχεια ο Ολυμπιακός έχασε τον Βασιλόπουλο με πέντε φάουλ (αυστηρή απόφαση των διαιτητών) και ο κόσμος των φιλοξενουμένων τα… έσπασε ακόμη περισσότερο. Πιθανόν να ήταν περισσότερα καθίσματα στο έδαφος, παρά στις κερκίδες. Ωστόσο, οι ερυθρόλευκοι κατάφεραν να μειώσουν στους τέσσερις πόντους (77-73) δυόμισι λεπτά πριν τη λήξη με τους Πεν, «Μάτσε» και Χαρίση. Όμως, ο Ραμούνας Σισκάουσκας έδωσε τη χαριστική βολή στον Ολυμπιακό με ένα τρίποντο που έλυσε τα χέρια των Πρωταθλητών Ευρώπης και έκανε το σκορ 80-73. Ο Ολυμπιακός πέρασε στη διαδικασία των φάουλ για να στείλει τους πράσινους στη γραμμή των βολών, αλλά πλέον ήταν αργά. Ο πρωταθλητής Ελλάδας ήταν ο Παναθηναϊκός. Τελικό σκορ 89-76!

Τα δεκάλεπτα: 18-16, 45-46, 68-57, 89-76

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Αλβέρτης 8 (2), Διαμαντίδης 8 (1), Παπανικολάου 12 (2), Μπετσίροβιτς 9 (1), Σισκάουσκας 13 (2), Μπατίστ 15, Χατζηβρέττας 5 (1), Ντικούδης, Τσαρτσαρής 11, Τομάσεβιτς 4, Βούγιανιτς 4.

Ολυμπιακός (Πίνι Γκέρσον): Πεν 8 (1), Παπαμακάριος, Άκερ 12 (1), Ματσιγιάουσκας 10 (1), Μπουρούσης 8 (1), Ντόμερκαντ 5, Χαρίσης 10 (1), Μπάρλος, Βασιλόπουλος 9 (2), Στακ 2, Ζίζιτς 12, Σχορτσιανίτης.

Το φιλμ του αγώνα

1' Έναρξη 1ης περιόδου
2' Δίποντο Παναθηναϊκός Mπατίστ (2-0)
2' Δίποντο Ολυμπιακός Στακ (2-2)
3' Τρίποντο Παναθηναϊκός Σισκάουσκας (5-2)
3' Τρίποντο Ολυμπιακός Άκερ (5-5)
Απόλυτη ισορροπία στο παιχνίδι μέχρι στιγμής με τον Παναθηναϊκό να έχει ήδη τρία λάθη
4' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπατίστ (7-5)
5' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (7-7)
5' Τρίποντο Παναθηναϊκός Χατζηβρέττας (10-7)
6' Καλάθι και φάουλ Παναθηναϊκός Χατζηβρέττας (12-7)
7' Δύο βολές Ολυμπιακός Ντόμερκαντ (12-9)
Τον Ματσιγιάουσκας περνάει στο παιχνίδι ο Γκέρσον στη θέση του Αμερικανού
9' Δίποντο Ολυμπιακός Άκερ (12-12)
9' Καλάθι και φάουλ Παναθηναϊκός Διαμαντίδης (15-12)
Νικάει και πάλι τον Ματσιγιάουσκας ο Διααντίδης μετά την τάπα πριν από τρία λεπτά
9' Δύο βολές Ολυμπιακός Ζίζιτς (15-14)
10' Τρίποντο Παναθηναϊκός Παπανικολάου (18-15)
10' Δίποντο Ολυμπιακός Άκερ (15-16)
11' Δίποντο Ολυμπιακός Βασιλόπουλος (20-18)
11' Δίποντο Παναθηναϊκός Τσαρτσαρής (20-16)
12' Τρίποντο Ολυμπιακός Πεν (23-21)
12' Τρίποντο Παναθηναϊκός Διαμαντίδης (23-18)
13' Τρίποντο Παναθηναϊκός Παπανικολάου (26-21)
Δεύτερο τρίποντο για τον Έλληνα άσο που δίνει λύσεις
14' Τρίποντο Ολυμπιακός Μπουρούσης (26-24)
15' Δίποντο Παναθηναϊκός Παπανικολάου (28-24)
Τοπ σκόρερ ο Παπανικολάου
15' Τρίποντο Ολυμπιακός Χαρίσης (28-27)
16' Δίποντο Ολυμπιακός Ντόμερκαντ (28-29)
16' Δίποντο Ολυμπιακός Χαρίσης (30-31)
16' Καλάθι και φάουλ Παναθηναϊκός Βούγιανιτς (32-31)
17' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (33-33)
17' Δύο βολές Παναθηναϊκός Αλβέρτης (35-33)
17' Δίποντο Ολυμπιακός Άκερ (35-35)
17' Τεχνική ποινή Παναθηναϊκός Βούγιανιτς
Πέφτει πάνω στον Ζίζιτς για να πάρει το επιθετικό ο Σέρβος κάνοντας θέατρο και ο Κουκουλεκίδης τον χρεώνει με τεχνική ποινή
17' Δύο βολές Ολυμπιακός Ζίζιτς (36-37)
18' Τρίποντο Ολυμπιακός Βασιλόπουλος (36-40)
18' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπατίστ (38-40)
18' Δίποντο Ολυμπιακός Τσαρτσαρής (40-40)
19' Δίποντο Παναθηναϊκός Τσαρτσαρής (42-40)
20' Τρίποντο Ολυμπιακός Βασιλόπουλος
20' Τρίποντο Ολυμπιακός Μπετσίροβιτς (45-43)
20' Τεχνική ποινή Παναθηναϊκός Ομπράντοβιτς
Με δέκα δευτερόλεπτα να απομένεουν ο Κουκουλεκίδης έδωσε τεχνική ποινή
20' Δύο βολές Ολυμπιακός Ματσιγιάουσκας (45-46)
20' Λήξη ημιχρόνου 45-46
Φωτιά στην εξέδρα έβαλε το σφύριγμα του Κουκουλεκίδη. Οι οπαδοί του Παναθηναϊκού πέταξαν σωρεία αντικειμένων στους διαιτητές που έφυγαν με συνοδεία αστυνομίας και σεκιούριτι. Κατά τ' άλλα γίνεται πολύ καλό παιχνίδι, αντάξιο του τελικού μου φυσικά αμαυρώνεται από την παρουσία των οπαδών στις εξέδρες. Ο Δημήτρης Παπανικολάου βγήκε αντάξιος της εμπιστοσύνης του Ομπράντοβιτς και είναι ο πρώτος σκόρερ του αγώνα με 10 πόντους. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης έχει κάνει ήδη τρεις τάπες και τα πάει πολύ καλά, αλλά τα δύο φάουλ του. ανάγκασαν τον Ομπράντοβιτς να τον αποσύρει για αρκετή ώρα. Από πλευράς Ολυμπιακού, Άκερ, Βασιλόπουλος και Ζίζιτς "τραβούν" το σκοράρισμα
21' Έναρξη 3ης περιόδου
21' Δίποντο Παναθηναϊκός Αλβέρτης (47-46)
22' Σχόλιο
Ο Γκέρσον έχει πάρει ένα κοντάρι που πέταξαν οι οπαδοί του Παναθηναϊκού και το κουνάει στους διαιτητές για πλάκα
23' Δίποντο Ολυμπιακός Μπουρούσης (50-48)
24' Τρίποντο Παναθηναϊκός Αλβέρτης (53-48)
25' Σχόλιο
Για ακόμα μία φορά, ο Παναθηναϊκός πετάει στα σκουπίδια την ευκαιρία να ανεβάσει τη διαφορά ψηλά αφου χάνει τρία σουτ
27' Δύο βολές Παναθηναϊκός Μπατίστ (55-49)
27' Δύο βολές Παναθηναϊκός Τσαρτσαρής (57-49)
27' 3 Βολές Ολυμπιακός Ματσιγιάουσκας (57-52)
28' Τρίποντο Ολυμπιακός Ματσιγιάουσκας (59-55)
28' Δύο βολές Παναθηναϊκός Τομάσεβιτς (61-55)
28' Δίποντο Ολυμπιακός Ζίζιτς (61-57)
29' Δίποντο Παναθηναϊκός Διαμαντίδης (63-57)
30' Δύο βολές Παναθηναϊκός Σισκάουκσας (65-57)
30' Δύο βολές Παναθηναϊκός Μπατίστ (68-57)
30' Λήξη 3ης περιόδου 68-57
31' Έναρξη 4ης περιόδου
32' Δίποντο Παναθηναϊκός Μπετσίροβιτς (72-59)
34' Δίποντο Ολυμπιακός Πεν (74-64)
Στους 10 μειώνει ο Ολυμπιακός και ο Ομπράντοβιτς καλεί τάιμ άουτ
35' Δίποντο Παναθηναϊκός Τομάσεβιτς (76-66)
36' Δύο βολές Ολυμπιακός Χαρίσης (76-68)
38' Δίποντο Ολυμπιακός Ματσιγιάουσκας (77-72)
38' Τρίποντο Παναθηναϊκός Σισκάουκσας (80-73)
Κρισιμότατο τρίποντο από τον Λιθουανό
39' Τάιμ-άουτ Ολυμπιακός Γκέρσον
40' Λήξη αγώνα 89-76
Πρωταθλητής Ελλάδας ο Παναθηναϊκός

































TAGS ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ