Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ο Βεζένκοβ καθόρισε τις ισορροπίες ως… λίμπερο στην άμυνα
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την νίκη του Ολυμπιακού επί του Παναθηναϊκού στο ΟΑΚΑ. Ο Βεζένκοβ που καθόρισε όλη την αμυντική λειτουργία της ομάδας ως… λίμπερο, ο καταλυτικός ΜακΚίσικ και ο προβλέψιμος Παναθηναϊκός.
Ο Ολυμπιακός νίκησε - ξανά - τον Παναθηναϊκό. Για 4η φορά φέτος σε 5 παιχνίδια - για την ακρίβεια μετράει 4 σερί νίκες - και δεύτερη στο ΟΑΚΑ, οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν χαρακτήρα, πήραν την νίκη με 62-68 και πλέον έχουν την τύχη στα χέρια τους για να κατακτήσουν την 1η θέση στην κανονική περίοδο της Stoiximan Basket League.
Σε ένα παιχνίδι που τον πρώτο λόγο είχαν οι άμυνες, στο τέλος μίλησε η ποιότητα και το καθαρό μυαλό του Ολυμπιακού, κόντρα σε έναν Παναθηναϊκό που εγκλωβίστηκε και αναλώθηκε σε ατομικές ενέργειες. Πώς όμως έφτασε το παιχνίδι μέχρι εκεί;
Ο Ολυμπιακός προκάλεσε (πάλι) τους Γουάιτ - Έβανς να σουτάρουν
Στα τελευταία “αιώνια” ντέρμπι έχει γίνει σαφές ότι ο Ολυμπιακός θέλει να κλείσει τους διαδρόμους στον Παναθηναϊκό. Δεν θέλει να αφήσει τον Νεμάνια Νέντοβιτς να πάει προς το καλάθι, ούτε τον Γιώργο Παπαγιάννη να βρίσκει χώρους σε καταστάσεις Pick and Roll. Σε αυτή την λογική, έχει επιλέξει να δώσει πολλές φορές βοήθεια στο Pick and Roll του Παναθηναϊκού με τον παίκτη που μαρκάρει το πάουερ φόργουορντ των “πράσινων” (Οκάρο Γουάιτ ή Τζέρεμι Έβανς), δηλαδή τον Σάσα Βεζένκοβ (13 πόντοι, 15 ριμπάουντ). Και αυτό έκανε και χθες (11/4), κάτι που επίσης τον βοήθησε να τελειώσει το ματς με 15 ριμπάουντ.
Οι “ερυθρόλευκοι” έδειξαν από τις πρώτες φάσεις του αγώνα ότι σκοπεύουν να το κάνουν αυτό. Μόλις την πρώτη που έπαιξε Pick and Roll ο Νέντοβιτς με τον Παπαγιάννη για την ακρίβεια, όταν ο Φαλ έμεινε πάλι πίσω (Flat) και ο Βεζένκοβ ήρθε άμεσα σε βοήθεια από τις 45 μοίρες, αφήνοντας ελεύθερο τον Εβανς στην περιφέρεια. Ιδού τα δύο πρώτα φωτογραφικά καρέ:
Ο Νέντοβιτς παίρνει το σκριν από τον Παπαγιάννη και ο Βεζένκοβ κλείνει προς το μέρος του.
Ο Νέντοβιτς πασάρει στον Έβανς
Ο Έβανς παίρνει ένα σχεδόν ελεύθερο σουτ και αστοχεί, ενώ δεν βλέπει στην γωνία τον Παπαπέτρου
Ιδού ένα ακόμα παράδειγμα λίγο αργότερα, με χειριστή της μπάλας τον Μέικον:
Ο Μέικον παίρνει το σκριν και ο Βεζενκοβ κλείνει πάνω του:
Ο Μέικον πασάρει στον Γουάιτ, που αστοχεί σε τρίποντο:
Ο Βεζένκοβ σε ρόλο… λίμπερο και το 3/12 σουτ εναντίον του
Το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός θέλει να κλείσει τους διαδρόμους στους Νέντοβιτς και Παπαγιάννη είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι ότι ο πρακτικά ο Βεζένκοβ έπαιζε σαν… λίμπερο (δηλαδή ελεύθερος) στην άμυνα. Ο Βούλγαρος φόργουορντ δεν ήταν απλώς αυτός που έδινε βοήθεια στο Pick and Roll του Παναθηναϊκου. Ήταν αυτός που έδινε γενικά βοήθειες στην άμυνα, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα όταν έσπευδε να κάνει double-team στον Ιωάννη Παπαπέτρου όταν ο αρχηγός των “πράσινων” πόσταρε. Και υπάρχουν και εδώ παραδείγματα.
Εδώ είναι μία φάση στο πρώτο ημίχρονο, όπου ο Παπαπέτρου προσπαθεί να ποστάρει τον ΜακΚίσικ. Ο Βεζένκοβ έχει αφήσει εντελώς τον Λευτέρη Μαντζούκα και σπεύδει σε βοήθεια.
Ο Παπαπέτρου διάβασε την φάση και έβγαλε την πάσα στον Μαντζούκα στην αδύνατη πλευρά, με τον νεαρό φόργουορντ να αστοχεί σε τρίποντο.
Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα ωστόσο έγινε στην τέταρτη περίοδο, με το σκορ στο 60-64. Τότε ήταν που ο Παπαπέτρου προσπάθησε πάλι να ποστάρει. Και, για ακόμα μία φορά, ο Βεζένκοβ ήταν εκεί για το double team.
Ο Παπαπέτρου βρήκε πάλι την πάσα, στον Γουάιτ. Και ο Αμερικανός πήρε ένα ελεύθερο σουτ από την γωνία (δεν είδε τον Νέντοβιτς για την έξτρα πάσα) και αστόχησε σε μία φάση που θα άλλαζε τα δεδομένα αν το σουτ έμπαινε.
Ο Βεζένκοβ είχε έναν ιδιαίτερο ρόλο στην άμυνα. Τον έφερε εις πέρας όμως, χάρη φυσικά και στις καλές περιστροφές του Ολυμπιακού. Καθόλου τυχαία βέβαια, εμπλέκεται και στην φάση που ουσιαστικά έκρινε το παιχνίδι.
Συγκεκριμένα, με το σκορ ακόμα στο 60-64, ο Νέντοβιτς πήρε την μπάλα χέρι με χέρι από τον Γουάιτ (handoff). Ο Βεζένκοβ το είδε αυτό όμως, άφησε τον Αμερικανό και έσπευσε αμέσως σε double-team:
Ο Σέρβος δεν σκέφτηκε καν την πάσα στον Γουάιτ. Αντιθέτως πήγε προς τα μέσα και έπεσε πάνω στον Βούλγαρο, ο οποίος - μαζί με τον Γουόκαπ - του έκλεψαν την μπάλα.
Στην εξέλιξη της φάσης ο Ολυμπιακός έτρεξε στον αιφνιδιασμό, με τον Γουόκαπ να αστοχεί σε λέι-απ, αλλά τον Βεζένκοβ να ακολουθεί και με φόλοου να κάνει το σκορ 60-66.
Ο Βούλγαρος όμως δεν… κυκλοφορούσε απλώς στον χώρο δίνοντας βοήθειες. Όταν μάρκαρε την μπάλα ήταν συνεπής. Η απόδειξη έρχεται από τα αναλυτικά στατιστικά του InStat Scout, που αναφέρουν το εξής: Ο Βεζένκοβ κλήθηκε να μαρκάρει 15 κατοχές ως κύριος αμυντικός, περισσότερες από κάθε άλλο “ερυθρόλευκο”. Σε αυτές τις κατοχές ο Παναθηναϊκός είχε 3/12 σουτ, υπέπεσε σε δύο λάθη και κέρδισε ένα φάουλ (ο Σαντ-Ρος σε έναν αιφνιδιασμό που αστόχησε σε λέι-απ, όπου πρακτικά δεν ήταν ευθύνη του Βεζένκοβ). Ιδού και το Shot Chart των σουτ που κλήθηκε να μαρκάρει ο φόργουορντ του Ολυμπιακού:
Όπως γίνεται σαφές, οι πράσινοι είχαν μεγάλη δυσκολία να σκοράρουν απέναντι στον Βεζένκοβ. Για την ακρίβεια, από τα 3 εύστοχα σουτ, τα 2 ήρθαν έπειτα από επιθετικό ριμπάουντ (από ένα Έβανς και Γουάιτ) - όπου ο Βούλγαρος πρώτα πήγαινε σε βοήθεια άρα ήταν σε μειονεκτική θέση για το ριμπάουντ- και το άλλο εύστοχο σουτ ήταν το πρώτο τρίποντο του αγώνα από τον Νέντοβιτς.
Ο ΜακΚίσικ τιμώρησε (πάλι) τον Παναθηναϊκό στο ένας με έναν
Ο Δημήτρης Πρίφτης πάλεψε το παιχνίδι. Δοκίμασε - ξανά - διάφορα τρικ, ξεκινώντας με τον Τζέρεμι Έβανς (και μετά τον Οκάρο Γουάιτ) στον Τάιλερ Ντόρσεϊ, ενώ ακολούθως έριξε τους δύο Αμερικανούς εναλλάξ πάνω στον Σλούκα. Έστειλε τον Χάουαρντ Σαντ-Ρος πάνω στον Παπανικολάου, ώστε ο Κουβανός να μπορεί πιο εύκολα να δίνει βοήθειες. Σε αυτή την αμυντική εξίσωση όμως περίσσευε - για ακόμα ένα παιχνίδι - ο Σακίλ ΜακΚίσικ (18 πόντοι), ο οποίος ήταν για πολλοστή φορά σε "αιώνιο" ντέρμπι ο καταλύτης του Ολυμπιακού.
Ο Αμερικανός γκαρντ/φόργουορντ ήταν ξανά αυτός που έκανε την διαφορά. Όντας ο καλύτερος παίκτης της ομάδας του στο να επιτίθεται κάθετα προς το καλάθι, ο ΜακΚίσικ πήρε για ακόμα ένα “αιώνιο” ντέρμπι μπάλες σε καταστάσεις Pick and Roll. Σύμφωνα με το InStat Scout, ο ΜακΚίσικ σημείωσε 7 πόντους στις 3 κατοχές που τελείωσε φάση σε κατάσταση Pick and Roll και άλλους 6 στις 5 κατοχές που πήρε σε κατάσταση Catch and Drive (υποδέχθηκε την μπάλα στην περιφέρεια και όρμησε προς το καλάθι όταν έκλεισε η άμυνα πάνω του). Ιδού και το Shot Chart του:
Σε ένα παιχνίδι που κρίθηκε κάτω από τους 70 πόντους, οι 18 πόντοι του ΜακΚίσικ, που ήρθαν ουσιαστικά όλοι από ατομικές ενέργειες, ήταν χρυσάφι. Ο Αμερικανός ξέρει ότι με εξαίρεση τον Σαντ-Ρος (που συνήθως έχει άλλες αμυντικές αποστολές) δεν υπάρχει άλλος παίκτης στο ρόστερ των “πράσινων” που μπορεί να τον περιορίσει και το εκμεταλλεύτηκε για ακόμα μία φορά, “πληγώνοντας” το “τριφύλλι”.
Ο Παναθηναϊκός ήταν προβλέψιμος
Από το ξεκίνημα της σεζόν έχει τονιστεί πολλές φορές ότι ο Παναθηναϊκός έχει μία μεγάλη τρύπα στην θέση του πόιντ γκαρντ. Του λείπει ο παίκτης με την προσωπικότητα που θα οργανώσει σωστά την ομάδα και θα δημιουργήσει για τους υπόλοιπους. Αυτό φάνηκε σε ακόμα ένα ντέρμπι, όπου οι “πράσινοι” είδαν το μοναδικό τους πόιντ γκαρντ (Λευτέρη Μποχωρίδη) να αγωνίζεται μόλις 8 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα, με τον Σαντ-Ρος και τον Μέικον να επωμίζονται αυτό τον ρόλο. Και το αποτέλεσμα ήταν - για ακόμα μία φορά - μέτριο.
Ο Παναθηναϊκός ήταν στάσιμος και προβλέψιμος στην επίθεση. Δεν υπήρχε το καθαρό μυαλό. Οι “πράσινοι” στηρίχθηκαν κυρίως στις ατομικές εμπνεύσεις των Νέντοβιτς, Μέικον και Παπαπέτρου. Αυτό ίσως είναι αρκετό στους περισσότερους αγώνες της Stoiximan Basket League. Όχι όμως κόντρα σε ομάδες επιπέδου EuroLeague όπως ο Ολυμπιακός. Ομάδες δηλαδή που έχουν αρχές στην άμυνα και τις τηρούν.
Σύμφωνα με το InStat Scout, ο Παναθηναϊκός είδε 8 κατοχές σε κατάσταση Pick and Roll να σουτάρει ο χειριστής της μπάλας παίρνοντας μόλις 5 πόντους, ενώ σε άλλες 7 κατοχές αποφάσισε να επιτεθεί σε κατάσταση isolation (ένας με έναν) παίρνοντας μόλις… 2 πόντους. Κοινώς, σε 15 κατοχές που πήραν την πρωτοβουλία οι περιφερειακοί, οι “πράσινοι” πήραν μόλις 7 πόντους. Την ίδια στιγμή, μόλις σε 5 περιπτώσεις σε κατάσταση Pick and Roll τροφοδοτήθηκε ο ψηλός που ρόλαρε στο καλάθι. Σε μόλις δύο από αυτές ενεπλάκη ο Παπαγιάννης, σημειώνοντας αμφότερα καλάθια.
Η απουσία ενός παίκτη με οργανωτικές και δημιουργικές ικανότητες φάνηκε ξανά στον Παναθηναϊκό. Όταν το μεγαλύτερο κεφάλαιο της ομάδας (Παπαγιάννης) τροφοδοτείται ελάχιστα σε καταστάσεις Pick and Roll, όταν οι πάουερ φόργουορντ της ομάδας - που είναι κακοί σουτέρ - δεν βλέπουν την έξτρα πάσα, όταν οι Νέντοβιτς, Παπαπέτρου και Μέικον καλούνται να παίξουν ένας εναντίον πέντε, τότε δεν γίνεται να λειτουργήσει σωστά η επίθεση.
Μία κλάση ανώτερος ο Ολυμπιακός
Ο Ολυμπιακός μετράει 4 σερί νίκες κόντρα στον Παναθηναϊκό. Έχει νικήσει με κάθε τρόπο. Έχει νικήσει με ανατροπή (στον τελικό Κυπέλλου), έχει νικήσει εύκολα με ψηλό σκορ (στα δύο ματς στην EuroLeague), έχει νικήσει και σε ματς 70 πόντων μέσα από την άμυνα. Οι “ερυθρόλευκοι” δείχνουν πιο έτοιμοι, πιο συγκεντρωμένοι. Δείχνουν να είναι μία κλάση ανώτεροι.
Την δεδομένη στιγμή η ομάδα του Πειραιά έχει ξεκάθαρα το πάνω χέρι και στον τομέα της ψυχολογίας. Ξέρει ότι έχει πιο ποιοτικό και ισορροπημένο ρόστερ, ποντάρει σε αυτό και δίνει μία αίσθηση ανωτερότητας. Είναι αλήθεια βέβαια ότι κανένα πρωτάθλημα δεν κρίθηκε τον Απρίλιο. Μέχρι τους τελικούς της Stoiximan Basket League υπάρχει δρόμος και χρόνος για αλλαγές. Με βάση την εικόνα των δύο “αιωνίων” πάντως, αυτές οι αλλαγές πρέπει να έρθουν άμεσα στον Παναθηναϊκό, διαφορετικά τα πράγματα θα γίνουν πολύ δύσκολα.