ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Παναθηναϊκός: Ποιος είναι ο Χρήστος Σερέλης, που θα διαδεχθεί τον Ντέγιαν Ράντονιτς στον πάγκο των "πράσινων"

Ο Χρήστος Σερέλης
Ο Χρήστος Σερέλης INTIME

Το SPORT24 παρουσιάζει τον Χρήστο Σερέλη, ο οποίος κλήθηκε ν' αντικαταστήσει τον Ντέγιαν Ράντονιτς στον πάγκο του Παναθηναϊκού. Οι μαγικές πορείες με το αγαπημένο του Λαύριο,όπου βρισκόταν από το 2004, η φιλοσοφία του και τα λαβράκια που ανέδειξε.

Ο Χρήστος Σερέλης είναι ο άνθρωπος που παίρνει το τιμόνι του Παναθηναϊκού μέχρι το τέλος της σεζόν, αφού είναι αυτός που κλήθηκε να αντικαταστήσει τον Ντέγιαν Ράντονιτς.

Ο 49χρονος τεχνικός δεν είναι ακριβώς καινούργιο πρόσωπο στο ελληνικό μπάσκετ. Όχι πια τουλάχιστον, αφού η παρουσία του στο Λαύριο και το περσινό του πέρασμα - ως ασίσταντ κόουτς του Γιώργου Βόβορα - από τον Παναθηναϊκό σίγουρα βοήθησαν στο να γίνει πιο γνωστός. Σίγουρα όλα αυτά έπαιξαν ρόλο στην επιλογή των “πράσινων”, που έφεραν στην ομάδα έναν άνθρωπο που γνωρίζει τόσο την ελληνική πραγματικότητα, όσο και τον ίδιο οργανισμό του Παναθηναϊκού.

Το SPORT24 παρουσιάζει το προφίλ του Χρήστου Σερέλη.

Βγάζοντας ρίζες στο Λαύριο

Ο Χρήστος Σερέλης ξεκίνησε το μπασκετικό του ταξίδι στο Λαύριο, πρώτα ως παίκτης και μετά ως προπονητής. Έχει ζήσει όλη την πορεία της ομάδας από τα αλώνια της ΕΣΚΑ μέχρι την Basket League. Για την ακρίβεια, έχει σημαίνοντα ρόλο σε αυτή την πορεία, αφού αυτός οδήγησε την ομάδα στα ψηλότερα πατώματα.

Στην προπονητική του καριέρα, όλα ξεκίνησαν σε ηλικία 30 ετών. Με το Λαύριο να αγωνίζεται τότε στην Γ’ Εθνική, ο Ανδρέας Πολέμης παραιτήθηκε από την τεχνική ηγεσία της ομάδας και ανέλαβε “για 4 παιχνίδια” ο Χρήστος Σερέλης. Έμεινε για… 529, οδηγώντας το Λαύριο από την Γ’ Εθνική μέχρι και την Basket League, πριν αποχωρήσει πέρυσι τον Απρίλιο για να βρεθεί στο πλευρό του Γιώργου Βόβορα στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

Ο Σερέλης άγγιξε το απόλυτο ρεκόρ μακροβιότητας σε πάγκο στις εθνικές κατηγορίες, αφού βρέθηκε για 19 συνεχόμενα χρόνια στο αγαπημένο του Λαύριο. Το απόλυτο ρεκόρ έχει ο Ανέστης Πεταλίδης, με 21 συνεχή χρόνια (1952-1973) στον πάγκο του Άρη.

Με το Λαύριο στον τελικό της Basket League

Το Λαύριο βρίσκεται σταθερά στην Basket League από το 2015 - έστω και με έναν υποβιβασμό που δεν… ολοκληρώθηκε ποτέ όταν η ομάδα της Λαυρεωτικής αγόρασε το ΑΦΜ της Κύμης. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα αγωνίστηκε δύο φορές σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις: Την σεζόν 2018/19 στο FIBA Europe Cup και την σεζόν 2021/22 στο Basketball Champions League, σε δύο παράσημα που πιστώνονται στον Χρήστο Σερέλη. Το μεγαλύτερο παράσημο βέβαια είναι άλλο.

Την σεζόν 2020/21 το Λαύριο είχε μία μαγική σεζόν. Παίζοντας υπέροχο μπάσκετ με μπροστάρηδες τους Βασίλη Μουράτο και Τάισον Κάρτερ, το… γαλατικό χωριό του ελληνικού μπάσκετ έφτασε μέχρι τους τελικούς της Basket League. Εκεί, ζόρισε όσο μπορούσε τον Παναθηναϊκό - πήρε και την νίκη στον 2ο τελικό - λυγίζοντας τελικά με 3-1 νίκες.

Η φιλοσοφία του

Έχοντας μονίμως μικρό μπάτζετ να διαχειριστεί, ο Χρήστος Σερέλης χρειαζόταν να προσαρμόσει πολλά πράγματα. Η φιλοσοφία του δεν ήταν ένα από αυτά, αφού ήταν ξεκάθαρη σε όλους τους τομείς, παίρνοντας μονίμως παίκτες που μπορούσαν να την υποστηρίξουν.

Οι βασικές αρχές του κόουτς Σερέλη είναι οι εξής:

Στην στελέχωση του ρόστερ του προτιμούσε να έχει ψηλούς περιφερειακούς και undersized ψηλούς. Επιζητούσε να έχει παίκτες με αθλητικότητα, που θα μπορούσαν να στηρίξουν την άμυνα με αλλαγές και την γρήγορη μετάβαση (transition) από την άμυνα στην επίθεση και το αντίθετο.

Ήθελε πάντα να έχει περιφερειακούς με ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και ψηλούς με ικανότητα στο Pick and Roll. Συχνά είχε και ένα μεγάλο κορμί (όπως για παράδειγμα τον Σον Έβανς μία περιοδο) που μπορούσε να ποστάρει για να πάρει το κάτι διαφορετικό.

Ο κόουτς Σερέλης σχεδόν… σιχαίνεται την ζώνη. Όπως είχε δηλώσει στην μεγάλη συνέντευξή του στο SPORT24 και τον Βασίλη Σκουντή, είχε παίξει ζώνη μόνο όταν το Λαύριο ήταν στην Β’ Εθνική, ενώ κάποιες φορές μπορεί - για να μπερδέψει τον αντίπαλο - να γυρνούσε σε μία μορφή ζώνης έπειτα από πίεση σε όλο το γήπεδο. Γενικά επιλέγει να αμύνεται ωστόσο με Hedge Out και αλλαγές, αφού είχε τους παίκτες για να το υποστηρίξει αυτό.

Είναι σαφές βέβαια ότι όλη αυτή η φιλοσοφία του μπορούσε να εφαρμοστεί επειδή είχε επιλέξει ο ίδιος το ρόστερ του. Στον Παναθηναϊκό θα βρει μία ομάδα με διαμορφωμένο ρόστερ, που έχει δικαίωμα να κάνει ακόμα μία αλλαγή στην Basket League. Κάποιες βασικές αρχές ωστόσο είναι δεδομένο ότι θα προσπαθήσει να τις περάσει.

Τα λαβράκια από τις ΗΠΑ

Αν υπάρχει ένα πράγμα που έκανε ξεκάθαρο το Λαύριο επί εποχής Χρήστου Σερέλη ήταν η ικανότητά του να βρίσκει παίκτες-λαβράκια. Αυτό προφανώς δεν είναι κάτι που μπορεί να γίνει τώρα στον Παναθηναϊκό, αλλά δεν αλλάζει ότι είναι μέρος του DNA του 49χρονου τεχνικου, ο οποίος έχει φέρει στο Λαύριο μερικές ενδιαφέρουσες περιπτώσεις παικτών.

Ο Κέβιν Πάντερ της Παρτίζαν, ο Άλφα Ντιάλο της Μονακό και ο Τζεβόν Κάρτερ της Μάλαγα είναι τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα. Δεν είναι όμως οι μόνοι παίκτες που αναδείχθηκαν στο Λαύριο. Παίκτες όπως ο Καίλ Άλμαν, ο Τάι Οντιάσε, ο Μαλίκ Ντάιμ, ο Ντέβιν Ντέιβις, ο ΜακΚένζι Μουρ και ο Στίβεν Γκρέι έπαιξαν εξαιρετικό μπάσκετ στο Λαύριο.

Την φετινή σεζόν το Λαύριο ανακάλυψε τους Σάβιον Φλαγκ και Αρ Τζέι Κόουλ, οι οποίοι έχουν εξαιρετική παρουσία και μοιάζουν ήδη έτοιμοι για το επόμενο επίπεδο.

Οι Έλληνες των… παραθύρων που έχουν περάσει από τα χέρια του

Ο Βασίλης Μουράτος είναι ο Έλληνας παίκτης του οποίου το άστρο έλαμψε περισσότερο από κάθε άλλου υπό τις οδηγίες του Χρήστου Σερέλη. Δεν είναι όμως ο μόνος Έλληνας παίκτης που πήρε ευκαιρίες στο Λαύριο και κατάφερε να δείξει στο παρκέ τι μπορεί να κάνει.

Ο Μιχάλης Λούντζης είναι ένα παιδί που στηρίχθηκε πολύ από το Λαύριο μετά τον σοβαρό τραυματισμό του. Από το Λαύριο πέρασε και ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος. Παίκτες όπως ο Δημήτρης Κακλαμανάκης και ο Γιάννης Κουζέλογλου έγιναν διεθνείς με την φανέλα της ομάδας στα παράθυρα. Ο Πέτρος Γερομιχαλός είναι το στήριγμα της ομάδας. Παιδιά όπως ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης (από την περσινή σεζόν) και ο Ιωσήφ Κολοβέρος (φέτος) πήραν και παίρνουν ευκαιρίες.

Το Λαύριο προσπάθησε την περίοδο του Σερέλη να δώσει ευκαιρίες σε Έλληνες. Έκανε το ίδιο και με παίκτες όπως ο Βουλγαρόπουλος, ο Περσίδης, ο Μαστρογιαννόπουλος. Ο Χρήστος Σερέλης δεν φοβήθηκε το ρίσκο.

Η μεγαλύτερη πρόκληση της καριέρας του

Είναι σαφές ότι η Χρήστος Σερέλης έρχεται με την προοπτική να συνθέσει την μεταβατική περίοδο στον Παναθηναϊκό ανάμεσα στον Ντέγιαν Ράντονιτς και τον προπονητή που θα έρθει το καλοκαίρι, με τους “πράσινους” να έχουν στο μυαλό τους τον Πάμπλο Λάσο. Είναι όμως επίσης δεδομένο ότι αυτή είναι η μεγαλύτερη ευκαιρία της καριέρας του.

Ο Χρήστος Σερέλης είναι ένας προπονητής που έχει δείξει τι μπορεί να κάνει. Μένει πλέον να φανεί τι θα προλάβει να κάνει στον πάγκο του Παναθηναϊκού.

TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE STOIXIMAN GBL ΧΡΗΣΤΟΣ ΣΕΡΕΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ