Παναθηναϊκός: Τι αλλάζει και πώς "απογειώνεται" από την παραχώρηση του ΟΑΚΑ
Το ΟΑΚΑ περνά στα χέρια της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για τα επόμενα 49 χρόνια και το SPORT24 εξηγεί τι σημαίνει αυτό, όπως επίσης τι αλλάζει για το τριφύλλι.
Η Παρασκευή 15 Απριλίου θα καταγραφεί ως μία από τις πλέον σημαντικές ημερομηνίες στην ιστορία του Παναθηναϊκού, από την στιγμή που το Υφυπουργείο Αθλητισμού επισημοποίησε τη συμφωνία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ για την παραχώρηση του ΟΑΚΑ για τα επόμενα 49 χρόνια.
Μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, έφτασε στο τέλος της, προσφέροντας στους πράσινους τη δυνατότητα της αποκλειστικής χρήσης του ΟΑΚΑ μέχρι το 2071.
Κι αν πολλοί σκέφτονται πως η ουσία δεν αλλάζει, από την στιγμή που το ίδιο γήπεδο αποτελεί την έδρα της ομάδας εδώ και δεκαετίες, στην πραγματικότητα αυτά που φέρνει η επικείμενη υπογραφή της συμφωνίας των δύο πλευρών είναι πολλά και σημαντικά για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Το ότι πλέον υπάρχει ένα γήπεδο που μπορεί να θεωρείται "δικό της" ισχυροποιεί εν πολλοίς τον σύλλογο. Ειδικά στο κομμάτι της πώλησης που έχει ανακοινώσει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος, αφού πλέον η αξία της όποιας επένδυσης στην ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ από τρίτους (βλ. υποψήφιους αγοραστές των μετοχών) είναι πολλαπλάσια.
Από εκεί και πέρα, υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες που καθιστούν σαφή και ξεκάθαρα τα κέρδη του τριφυλλιού από τη νέα διαμορφωθείσα κατάσταση στο ΟΑΚΑ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το Υφυπουργείο Αθλητισμού για το θέμα, η σχετική νομοθετική ρύθμιση θα τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το προσεχές διάστημα. Πρόκειται δηλαδή για ένα καθαρά τυπικό ζήτημα, το οποίο κλείνει οριστικά για την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, η οποία θα έχει το δικαίωμα της αποκλειστικής χρήσης άμεσα.
Τι σημαίνει αυτό; Με μοναδική εξαίρεση της υποχρεώσεις της ΕΟΚ (σ.σ.: η Ομοσπονδία διατηρεί ακέραια τα δικαιώματα που είχε με το προηγούμενο καθεστώς, περί χρήσης του γηπέδου για προπονήσεις, αγώνες και διοργανώσεις των εθνικών ομάδων), η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί/αξιοποιεί το ΟΑΚΑ όπως εκείνη κρίνει. Ήτοι, έχει την αποκλειστική εκμετάλλευση όλων των εσωτερικών χώρων του γηπέδου (κεντρική σάλα, βοηθητικά γήπεδα, αποδυτήρια και λοιποί χώροι). Αυτό σημαίνει πως οποιοσδήποτε ιδιώτης/εταιρεία επιθυμεί να χρησιμοποιήσει το ΟΑΚΑ (για συναυλίες, παραστάσεις κλπ) καλείται να έρθει σε συμφωνία με την ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ, η οποία θα καθορίσει αντίστοιχα το αντίτιμο παραχώρησης.
Παρεμπιπτόντως, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ θα λειτουργεί εντός του ΟΑΚΑ ως παραχωρησιούχος εταιρεία, πράγμα που σημαίνει πως δεν θα πληρώνει κάποιου είδους ενοίκιο (ή κάτι αντίστοιχο) στο κράτος. Στη συμφωνία των δύο πλευρών προβλέπεται πάντως ένα ποσοστό που θα λαμβάνει το ΟΑΚΑ επί των εσόδων που θα έχει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ (περί το 30%) από τις εμπορικές χρήσεις του γηπέδου (σ.σ.: τα εισιτήρια δεν περιλαμβάνονται σε αυτές).
Υποχρέωση για επενδύσεις στο ΟΑΚΑ
Από εκεί και πέρα, αξίζει να επισημανθεί κάτι ακόμη: στη σύμβαση που θα υπογραφεί το προσεχές διάστημα ανάμεσα στις δύο πλευρές, θα προβλέπεται η υποχρέωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ να προχωρήσει σε μια σειρά επενδύσεων στο ΟΑΚΑ. Αυτή η υποχρέωση αφορά όμως μόνο τα δώδεκα πρώτα χρόνια χρήσης του γηπέδου -εν συνεχεία, απαλλάσσεται από τέτοιου είδους δεσμεύσεις.
Πώς μεταφράζεται το θέμα των επενδύσεων; Είναι επί της ουσίας αόριστο, αφού δεν καθορίζει ούτε τη μορφή αυτών ούτε το συνολικό ποσό που υποχρεούται να διαθέσει η ΚΑΕ Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Με απλά λόγια, οι πράσινοι καλούνται απλά να κάνουν ό,τι αυτοί θεωρούν προτιμότερο (πχ βελτιωτικά έργα στην κεντρική σάλα και τα βοηθητικά γήπεδα, εστιατόρια, μπουτίκ).
Για όλα αυτά επίκειται το business plan από τους πράσινους για να διευκρινιστούν όλα όσα στοχεύουν να κάνουν/δημιουργήσουν/αλλάξουν στο εσωτερικό του ΟΑΚΑ.
Παρεμπιπτόντως, το ετήσιο κόστος χρήσης του γηπέδου κυμαινόταν από τις 500.000€ έως το 1.000.000€, ανάλογα τη σεζόν και τις ανάγκες που προέκυπταν σε αυτή.