EUROLEAGUE

Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ: 93-91

Ο Παναθηναϊκός έγραψε ιστορία! Επικρατώντας του... Παπαλουκά (93-91 την ΤΣΣΚΑ) έβαλε και τέταρτο αστέρι στη φανέλα!

Είναι η πρώτη ομάδα από καταβολής φάιναλ-φορ (1988) που μια ευρωπαϊκη ομάδα κατακτά 4ο τρόπαιο. Μαζί με τον Ομπράντοβιτς (6η κατάκτηση σε 10 φάιναλ-φορ) περνάει στο πάνθεον κι ο... ρέκορντμαν της διοργάνωσης Φραγκίσκος Αλβέρτης, που μετρά τις περισσότερες συμμετοχές και φυσικά τα περισσότερα κύπελλα!
Κι αν το Φάιναλ Φορ της Αθήνας παραλίγο να... στιγματιστεί από τις άμυνες και τα χαμηλά σκορ των ημιτελικών, ο τελικός που έγινε στο ΟΑΚΑ πέραν του ότι έφερε και πάλι το τρόπαιο στην Ελλάδα και το... μουσείο του Παναθηναϊκού, ήταν και ένας από τους καλύτερους στην Ιστορία της διοργάνωσης, αν όχι ο καλύτερος.

Ήταν ένας τελικός που τα είχε όλα, τα πάντα. Παίκτες ορχήστρες όπως ο Διαμαντίδης και ο Παπαλουκάς, μοναμαχίες, κορυφαίους προπονητές σε μια απόλυτη παρτίδα σκάκι, διαφωνίες, αποδοκιμασίες και βρισιές (προς τον Παπαλουκά, που ήταν μακράν ο κορυφαίος της ΤΣΣΚΑ και έκανε τα πάντα για να κλέψει το τρόπαιο από τον Παναθηναϊκό).

Και πάνω από όλα είχε έναν Παναθηναϊκό έτοιμο για αυτή την ιστορική στιγμή. Οι πρωταγωνιστές ήταν πολλοί και όχι ένας, κι ας πήρε ο Διαμαντίδης το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του τελικού. Ο Σισκάουσκας, ο καθοριστικός Μπατίστ, ο πολύτιμος Τομάσεβιτς, άπαντες οι παίκτες του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς, έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, διότι απλούστατα είχαν να αντιμετωπίσουν μια ομάδα που δικαίως έφερε τον τίτλο "πρωταθλήτρια Ευρώπης". Η ΤΣΣΚΑ αρνιόταν να σηκωθεί από το θρόνο της, την ώρα που ο Παναθηναϊκός την έσπρωχνε με τη βοήθεια των χιλιάδων φιλάθλων του που βρέθηκαν στο ΟΑΚΑ.

Βέβαια, οι τελευταίοι πήγαν πιο μακριά τη... βαλίτσα, ζητώντας και πάλι από τον Παύλο Γιαννακόπουλο να πάρει την ΠΑΕ, αλλά το σίγουρο είναι ότι, οι παίκτες της ομάδας δεν χωρούν σε τέτοιες... διαφωνίες και αιτήσεις. Εκείνοι, έπαιξαν για το τρόπαιο, γιατί μπορεί ο Φραγκίσκος Αλβέρτης να έχει βαρεθεί να το σηκώνει, αλλά οι για τους περισσότερους ήταν ανεκπλήρωτος πόθος. Ακόμη και ο πολύς Δημήτρης Διαμαντίδης δεν το είχε κατακτήσει ή ο πολύπειρος Τομάσεβιτς.

Ήταν ένα ιδανικό κλείσιμο ενός Φάιναλ Φορ που... έκανε πολλά και άκουσε ακόμη περισσότερα, αλλά αυτό που μένει είναι το τέλος, το οποίο λογικά δεν το είχε σκεφθεί ούτε και ο Μπερτομέου, που έβλεπε τον κόσμο του Παναθηναϊκού να αποθεώνεται ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σαν αρχηγός κράτους. Αλλά κακά τα ψέμματα, από τις 6 Μαϊου είναι επίσημο. Ο Παναθηναϊκός είναι κάτι σαν κράτος στην Ευρωλίγκα.

Ο αγώνας


Το πρώτο ημίχρονο του τελικού ήταν διαφήμιση για το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα. Είχε τα πάντα. Ήταν ντέρμπι για αρκετό χρονικό διάστημα, είχε καλές επιθετικές φάσεις και από τις δύο ομάδες, ένταση και... διαφωνίες, αλλά και έναν Παναθηναϊκό έτοιμο για ένα τόσο σημαντικό και δύσκολο ματς. Διότι, από τη στιγμή που η ομάδα του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς σημείωσε 46 πόντους στην καλύτερη άμυνα της Ευρώπης, καταλαβαίνετε την εικόνα που παρουσίασε η ελληνική ομάδα.

Σόου Παπαλουκά-Διαμαντίδη


Βέβαια, δεν είχε εύκολο έργο. Ειδικά μέχρι τα μισά της δεύτερης περιόδου η ΤΣΣΚΑ στάθηκε στο ύψος της και μάλιστα κατάφερε να αντιδράσει και όταν ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με 18-6. Μέχρι εκείνο το σημείο, οι Ρώσοι έκαναν αρκετά λάθη στην επίθεση, αλλά με την είσοδο του Θοδωρή Παπαλουκά η ΤΣΣΚΑ βελτιώθηκε κατά πολύ. Ο Έλληνας παίκτης δημιούργησε φάσεις για τους συμπαίκτες του και μοίρασε πολύ έξυπνες ασίστ.

Όμως και ο Δημήτρης Διαμαντίδης δεν πήγε πίσω. Ο καλύτερος αμυντικός της Ευρωλίγκα απέδειξε ότι δεν παίζει μόνο άμυνα. Για την ακρίβεια ότι το ατού του δεν είναι η άμυνα, αλλά η ικανότητά του να οργανώνει ιδανικά το παιχνίδι της ομάδας του. Κι από τη στιγμή, που ο Χατζηβρέττας, ο Σισκάουσκας και εν συνεχεία ο Βούγιανιτς έβρισκαν το δρόμο προς το καλάθι, είτε από κοντά, είτε από μακριά, οι πάσες του Διαμαντίδη είχαν και την κατάλληλη κατάληξη. Αλλά δεν πάσαρε μόνο. Πέτυχε και 9 πόντους, όντας ο πρώτος σκόρερ του Παναθηναϊκού για το πρώτο μέρος.

Καλύτερος στο πρώτο ημίχρονο ΠΑΟ

Επίσης πρωταγωνίστησε και σε μια έντονη... διαφωνία με τον Ματίας Σμόντις, όπου σε εκείνο το σημείο για κάποιον ανεξήγητο λόγο, ο Παπαλουκάς τα άκουσε για τα καλά. Ίσως επειδή, προσπάθησε να αναλάβει ρόλο ειρηνοποιού. Μιας που πιάσαμε και την κουβέντα για τον Σμόντις, να πούμε ότι ο Σλοβένος ήταν ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος του Ομπράντοβιτς, όχι μόνο επειδή πέτυχε 10 πόντους στο πρώτο 20λεπτο, αλλά κι επειδή οι Τσαρτσαρής, Ντικούδης και Αλβέρτης τον σταμάτησαν μόνο με φάουλ.

Ωστόσο, ούτε το παιχνίδι του Παπαλουκά, ούτε και η αποτελεσματικότητα του Σμόντις ήταν αρκετά για να εμποδίσουν τον Παναθηναϊκό να πάει στα αποδυτήρια με το σκορ στο 46-46. Με 11/15 δίποντα και 4/7 τρίποντα, αλλά και με εξαιρετική απόδοση ακόμη κι όταν ο Διαμαντίδης έκατσε στον πάγκο για τέσσερα λεπτά (ο Βούγιανιτς τον αντικατέστησε επάξια) κατάφερε να πάρει ένα προβάδισμα, που αν μη τι άλλο του τόνωσε την ψυχολογία για την επαναλήψη.

Το ξύπνημα της ΤΣΣΚΑ...

Η ΤΣΣΚΑ πάντως μπήκε με άλλον αέρα στο δεύτερο ημίχρονο και έφερε τα πάνω κάτω στο παιχνίδι. Με βελτιωμένη άμυνα και πολύ πιο σκληρή απέναντι στους παίκτες του Παναθηναίκού, η ομάδα του Ετόρε Μεσίνα κατάφεραν να αλλάξουν το ρυθμό του αγώνα. Με πρωταγωνιστή τον Παπαλουκά η ΤΣΣΚΑ ισοφάρισε σε 47-47 τον Παναθηναϊκό και πάγωσε το ΟΑΚΑ, το οποίο όμως πήρε φωτιά λίγο αργότερα. Πότε;

... και το βρίσιμο στον Παπαλουκά


Όταν ο Βαν ντε Σπίεγκελ έριξε μια τάπα στον Μπετσίροβιτς, οι δυο τους κάτι είπαν σε έντονο τόνο, ο Παπαλουκάς πήγε κοντά στον Σλοβένο, εκείνος τον ακούμπησε και ο Έλληνας παίκτης έπεσε κάτω. Αντιαθλητικό φάουλ και ένα ολόκληρο γήπεδο να βρίζει εν χορώ τον Παπαλουκά που σε εκείνο το σημείο ήταν πολύ εκνευρισμένος. Ωστόσο, έβαλε και τις δύο βολές και η ΤΣΣΚΑ πήρε κεφάλι στο σκορ με 50-51.

Οι πράσινοι ήταν εντελώς μπλοκαρισμένοι στην επίθεση και αυτό φαινόταν κυρίως στο γεγονός, ότι επί επτά λεπτά σκόραραν μόνο από τη γραμμή των βολών. Η ψυχολογία ήταν πλέον με το μέρος, αλλά όχι για πολύ. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης πήρε την κατάσταση στα χέρια του και με επτά συνεχόμενους πόντους (δύο βολές, ένα δίποντο και ένα τρίποντο) έβαλε και πάλι τον Παναθηναϊκό στο τιμόνι του οδηγού, προσφέροντας και... οξυγόνο στους φιλάθλους, που είχαν σταματήσει να "αναπνέουν". Εν τέλει, οι πράσινοι έκλεισαν το τρίτο δεκάλεπτο προηγούμενοι με 65-57 και είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο για τη νίκη, αν και με την εξέλιξη που είχε το ματς, ουδείς μπορούσε να ήταν σίγουρος από τόσο νωρίς.

Ένα ονειρικό (από όλες τις πλευρές) 4ο δεκάλεπτο


Κι αν τα τρία δεκάλεπτα ήταν εξαιρετικά, το τέταρτο μάλλον δεν έχει υπάρχει λέξη για να το περιγράψουμε. Οι δύο καλύτερες ομάδες της Ευρώπης παρέδωσαν μαθήματα μπάσκετ και νοοτροπίας. Ο Παναθηναϊκός έχασε για αρκετό χρονικό διάστημα τον Διαμαντίδη, ο οποιος έκανε τέταρτο φάουλ, αλλά αν και αρχικά έδειξε να έχει πρόβλημα στη συνέχεια το έλυσε με τον άλλο πλέι μέικερ. Τον πιο ψηλό, τον Ντέγιαν Τομάσεβιτς. Ο Σέρβος σέντερ ήταν αποτελεσματικότατός μέσα στη ρακέτα και προσέφερε πολύτιμους πόντους στην ομάδα του, που διατηρούσε το προβάδισμα.

Ωστόσο, τα προβλήματα στην οργάνωση του Παναθηναϊκού άρχισαν να φαίνονται περισσότερο και η ΤΣΣΚΑ βρήκε ευκαιρία για να πλησιάσει, με τον Παπαλουκά να πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της καριέρας του. Όμως, ο Παναθηναϊκος βρήκε και πάλι αντίδοτο. Ο Ομπράντοβιτς πέρασε τον Μπατίστ στο παρκέ (τον είχε... ξεχάσει) και δεν το μετάνιωσε. Ο Αμερικανός γέμισε τη ρακέτα της ομάδας του και βρήκε το δρόμο προς το καλάθι ανεβάζοντας τη διαφορά στους εννιά πόντους (80-71) περίπου πέντε λεπτά πριν τη λήξη του αγώνα.

Η ΤΣΣΚΑ δεν έλεγε... να σηκωθεί από το θρόνο της

Ο Σμόντις επανήλθε στον αγώνα και με ένα τρίποντο έφερε τη διαφορά στους πέντε πόντους (83-78), για να απαντήσει και πάλι ο Παναθηναϊκός με τον Σισκάουσκας να πετυχαίνει ένα καλάθι και να παίρνει φάουλ με μια πραγματικά μοναδική κίνηση. Το 86-78 έδωσε την εντύπωση, ότι οι πράσινοι δεν μπορούσαν να χάσουν το τρόπαιο, αλλά ο Λάνγκτον με δύο συνεχόμενα τρίποντα ανέστησε την ΤΣΣΚΑ και το ΟΑΚΑ πάγωσε για τα καλά.

Με 51'' για τη λήξη και το σκορ 87-85 όλα ήταν πιθανά... Ο Μάικ Μπατίστ με καλάθι στα 34'' έδωσε ανάσα στον Παναθηναϊκό και ο Σμόντις στα 22'' αστόχησε στην πρώτη του βολή, ενώ αντίθετα ο Βούγιανιτς ήταν απολύτως εύστοχος και έκανε το σκορ 91-86. Πλέον, τίποτα δεν μπορούσε να αλλάξει την πορεία των γηπεδούχων προς το βάθρο. Ούτε οι δύο άστοχες βολές του Σισκάουσκας, καθώς ακολούθησε άστοχο τρίποντο από τον Λάνγκτον.
Το σκορ έγινε 93-88 με δύο βολές του Λιθουανού και στην τελευταία επίθεση ο Χόλντεν διαμόρφωσε το τελικό 93-91 με το οποίο ολοκλήρωθηκε ίσως ο καλύτερος τελικός των Φάιναλ Φορ...

Τα δεκάλεπτα: 18-17, 46-36, 65-57, 93-91.

Παναθηναϊκός (Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς): Μπετσίροβιτς 6, Μπατίστ 12, Σισκάουσκας 20, Ντικούδης 2, Διαμαντίδης 15 (2), Χατζηβρέττας 10 (2), Αλβέρτης, Τσαρτσαρής, Τομάσεβιτς 16, Βούγιανιτς 12 (1), Ντελκ.

ΤΣΣΚΑ Μόσχας (Ετόρε Μεσίνα): Σμόντις 18 (1), Χόλντεν 11 (2), Σαβρασένκο 4, Τόρες 9 (1), Λάνγκντον 16 (3), Άντερσεν 4, Παπαλουκάς 23, Βαν ντεν Σπίγκελ 6, Πονκράσοφ.

Ομπράντοβιτς: "Όλα ανήκουν στους παίκτες"

Ο Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς πήγε στην συνέντευξη Τύπου πολύ πιο χαλαρός ακόμη και από παιχνίδια, όπου και πάλι η ομάδα του είχε νικήσει. Βλέπετε, το έκτο σε προσωπικό επίπεδο τρόπαιο, αλλά και το δεύτερο με την ομάδα του Παναθηναϊκού τού έδωσαν κάθε δικαίωμα να κάνει ακόμη και πλάκα, όταν ένας δημοσιογράφος, τού θύμισε τη δεύσμευσή του να κάνει δηλώσεις στα ελληνικά, σε περίπτωση που οι πράσινοι κατακτούσαν την κούπα.

"Έλα ρε φίλε τώρα!" είπε ο Σέρβος χαμογελώντας και λέγοντας "είναι αρκετή αυτή η δήλωση;". Πέρα όμως από τα αστεία ο Ζοτς μίλησε και σοβαρά, αλλά όπως είπε κάπως... συνηθισμένα: "Θα πω κάποια πράγματα, τα οποία έχω επαναλάβει στο παρελθόν. Είμαι πολύ χαρούμενος για τους παίκτες μου, που δούλεψαν πολύ σκληρά όλη τη σεζόν, για να φτάσουν εδώ ακριβώς που είμαστε τώρα. Πλέον, όλοι έχουν από ένα τρόπαιο Ευρωλίγκας, γιατί πριν το είχαν κατακτήσει μόνο ο Αλβέρτης και ο Παπανικολάου. Αλλά το αξίζουν γιατί είναι κυρίως πολύ καλά παιδιά όλοι τους και φυσικά πολύ καλοί παίκτες.

Παίξαμε πολύ καλό μπάσκετ εναντίον μιας ομάδας, που απέδειξε για μια ακόμη φορά, ότι είναι πάρα πολύ καλή. Το παιχνίδι ήταν εξαιρετικό και χαίρομαι που λογικά το χάρηκαν όλοι όσοι αγαπάνε το μπάσκετ στην Ευρώπη. Θέλω να ευχαριστήσω το προπονητικό τιμ μου, που είμαστε τόσα χρόνια μαζί, τον κόσμο που μας βοήθησε πάρα πολύ και φυσικά την οικογένεια Γιαννακόπουλου, τον Παύλο, τον Θανάση και τον Κώστα. Η εξαιρετική ατμόσφαιρα που έχουμε ως ομάδα, είναι αυτή που μας βοήθησε να φτάσουμε στην κατάκτηση του τίτλου".

Όσο για το αν το έκτο τρόπαιο, αποτελεί σημαντικό κατόρθωμα για τον ίδιο, ο Σέρβος απάντησε: "Τα πάντα είναι για τους παίκτες. Δεν έχουν σημασία οι δέκα συμμετοχές σε Φάιναλ Φορ και τα όποια τρόπαια έχω κατακτήσει, αλλά το ότι είμαι μαζί με αυτά τα παιδιά".

Διαμαντίδης: "Είμαι περήφανος που είμαι μέλος του Παναθηναϊκού"

Ο Δημήτρης Διαμαντίδης ήρθε χαμογελαστός στη συνέντευξη Τύπου και αρχικά τόνισε: "Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συμπαίκτες μου, στους προπονητές μου και τη διοίκηση της ομάδας. Είμαι περήφανος που είμαι μέλος της. Είναι ο πρώτος ευρωπαϊκός τίτλος που παίρνω με τον Παναθηναϊκό και ελπίζω να συνεχίσουμε να πρωταγωνιστούμε και στο μέλλον".

Για το αν νιώθει ίλιγγο για την πορεία που έχει πάρει τα τελευταία χρόνια η καριέρα του, απάντησε: "Το σημαντικόν είναι να έχουμε την υγεία μας. Μέσα από την ομάδική δουλειά είναι λογικό κάποιοι παίκτες να παίρνουν ένα μερίδιο επιτυχίας, αλλά προσωπικά προσπαθώ να γίνω καλύτερος για να διεκδικήσω τίτλους και στο μέλλον".

Μεσίνα: "Άσχημο να γυρνάς σπίτι ηττημένος"

"Η χειρότερη στιγμή μετά τον μικρό τελικό, είναι η συνέντευξη Τύπου ύστερα από ένα χαμένο τελικό. Είναι πολύ άσχημο να γυρνάς σπίτι ηττημένος", είπε ξεκινώντας την ομίλια του ο Ετόρε Μεσίνα: " Συγχαρητήρια στον Παναθηναϊκό που έχει έναν εξαιρετικό κόουτς. Έχω την αίσθηση ότι όσο κι αν παίζαμε, ακόμη θα ήμασταν πίσω στο σκορ. Ελπίζω του χρόνου στη Μαδρίτη, να παίξουμε καλά και να επιστρέψουμε στην κορυφή. Ο Παναθηναϊκός έπαιξε λίγο καλύτερα και για την ήττα μας φταίνε οι λεπτομέρειες, όπως μερικά χαμένα λέι απ, κάποια χαζά φάουλ στο τέλος των επιθέσεων κλπ.

Αναφερόμενος στο υψηλό σκορ του τελικού, είπε: "Οφείλεται στα πολλά σφυρίγματα εκ των οποίων μερικά μπορούμε να τα συζητήσουμε, αλλά δεν θα το κάνουμε τώρα. Δεν πρέπει να λερώνεις μια τέτοια στιγμή".

Στη συνέχεια δήλωσε: "Όπως είπα και πριν, ήταν πολύ μεγάλο πλήγμα η απουσία του Βάντερπουλ, αλλά προτιμώ να αξιολογώ την ομάδα, με τους παίκτες που έχει έτοιμους".

Για τον κόσμο της ομάδας του Παναθηναϊκού, τόνισε: "Σίγουρα μας επηρέασε, αλλά πρέπει να συγχαρούμε τον Παναθηναϊκό που κατάφερε και το εκμεταλλεύτηκε. Είναι πολύ δύσκολο για νέους παίκτες να παίξουν σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, για αυτό και οι περισσότερες ομάδες ήρθαν με έμπειρους παίκτες (27-32 ετών).

Σε ερώτηση που του έγινε, για το αν ο Παπαλουκάς με την εμφάνιση που έκανε, άξιζε το βραβείο του πολυτιμότερου παίκτη του τελικού, ο Ιταλός απάντησε: "Με κάθε σεβασμό στον Δημήτρη Διαμαντίδη, θα μπορούσε και ο Τεό να πάρει αυτό το βραβείο. Είμαστε πολύ περήφανοι που κατέκτησε τον τίτλο του κορυφαίου παίκτη της Ευρώπης που έλαβε.

Όντως ήταν υπεροβολικό το ότι έδωσε οκτώ ασίστ μόνο αυτός και μόλις μία όλοι οι υπόλοιποι, αλλά χωρίς τον Βάντερπουλ έχουμε τους Λάνγκτον και Τόρρες που είναι εκτελεστές και τον Χόλντεν που βοηθάει λίγο στη δημιουργία".

Για το πως θα ξεπεράσει την ήττα, σχολίασε: "Θα προσπαθήσω να είμαι καλός προπονητής για τον επόμενο μήνα και αν θέλουμε να συνεχίσουμε την καλή πορεία, πρέπει αν αποδεχθούμε την ήττα χωρίς γκρίνια και ίσως του χρόνου μπορέσουμε να κατακτήσουμε και πάλι το τρόπαιο".

Για τον Σισκάουσκας τόνισε πως "είναι ο καλύτερος σουίνγκμαν της Ευρώπης και μπορεί να παίξει σε όλες τις θέσεις μέχρι το 4 και με το ύψος του μπορεί να μαρκάρει και μέσα στη ρακέτα".

Τέλος, για το ενδεχόμενο να αναλάβει κάποια στιγμή ομάδα του ΝΒΑ, σχολίασε: "Με κάνετε να γελάω. Αν υπάρχει κάποια ομάδα που με θέλει, πείτε το και σε μένα να το ξέρω. Έχω μια φανέλα των Ράπτορς που μου είχε στείλει ο Τζεραρντίνι και θα ήθελα να τη φορέσω, αλλά δεν το έκανα για να μην σχολιαστεί".

























































































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ