X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Παπανικολάου, ο 10ος Έλληνας NBAer

Από τον Λου Τσιωρόπουλο και τους Σέλτικς στον Κώστα Παπανικολάου και τους Ρόκετς, η διαδρομή είναι μεγάλη, αλλά αν μη τι άλλο ενδιαφέρουσα. Ποιοι είναι οι Έλληνες NBAers, πόσο έμειναν στο θεαματικότερο πρωτάθλημα του πλανήτη και τι έκαναν. Το sport24.gr παρουσιάζει.

Η ιστορία έχει ως εξής: οι Ρόκετς είχαν ενημερώσει πως θέλουν τον Κώστα Παπανικολάου από τα μέσα του Ιουλίου, εκείνος είχε απορρίψει την πρόταση που του είχαν καταθέσει και όλοι είχαμε μείνει εκεί: στο τέλος της ιστορίας, μέχρι το επόμενο κεφάλαιο της -δεδομένου ότι το Χιούστον έχει τα δικαιώματα του Έλληνα διεθνή. Ουδείς όμως, περίμενε πως απλά είχε μπει η άνω τελεία.

Οι "Ρουκέτες" αναζητούσαν τον αντικαταστάτη του Τσάντλερ Πάρσονς και δεν τον βρήκαν στο μήνα που ακολούθησε το "ευχαριστώ, αλλά δεν θα πάρω" του "Παπ". Για αυτό και παρέμειναν στο κατόπι του και συνέχισαν να είναι σε επικοινωνία μαζί του. Τι έμενε; Να δώσουν το ποσό που προόριζαν για άλλους (τελευταίος ήταν ο Ρέι Άλεν, ο οποίος απέρριψε την Παρασκευή 8/8 την προσφορά), στον διεθνή φόργουορντ. Όπερ και εγένετο. Του πρόσφεραν 4.8 εκάτ. δολ., για τη σεζόν 2014-15 και +1 (η option θα είναι της ομάδας), έναντι 4.6 εκάτ. δολ. Το ΝΒΑ out του Παπανικολάου στο συμβόλαιο με την Μπαρτσελόνα, είναι 1 εκατομμύριο ευρώ, δηλαδή 1.340.000 δολ., εκ των οποίων τα 600.000 δολ. θα τα δώσει (παραδοσιακά -βάσει κανονισμών) ο οργανισμός του ΝΒΑ και τα υπόλοιπα ο παίκτης.

Μπαρτσελόνα, η χαμένη της παρέας

Τώρα που είπαμε "Μπαρτσελόνα", οι "μπλαουγκράνα" είναι οι μεγάλοι χαμένοι της ιστορίας, καθώς είχαν δώσει 1.5 εκάτ. ευρώ για το buy out από το συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό, 1.000.000 ευρώ για τη σεζόν 2014-15 (τα 5.4 εκάτ. ευρώ, για τριετή συμφωνία, ήταν κλιμακωτά -όχι δια του τρία) και από αυτά, θα πάρουν πίσω το ΝΒΑ out, αλλά θα πρέπει να βρουν και τον αντικαταστάτη του, σε μια εποχή που οι καλές περιπτώσεις έχουν χαθεί.

Το τέταρτο μεγαλύτερο συμβόλαιο των "Ρουκετών"

Προ της ανακοίνωσης που θα εκδώσει η "Μπάρτσα", μάθετε πως το συμβόλαιο του 24χρονου φόργουορντ θα είναι το τέταρτο υψηλότερο, στο ρόστερ των Ρόκετς. Προηγούνται οι Ντουάιτ Χάουαρντ (21.5 εκάτ. δολ.), Τζέιμς Χάρντεν (14.7 εκάτ. δολ.) και Τρέβορ Αρίζα (8.6 εκάτ. δολ.).

Ας θυμηθούμε ποιοι προηγήθηκαν του Παπανικολάου, στη λίστα με τους "Οι Έλληνες που έζησαν το ευρωπαϊκό όνειρο".

Λου Τσιωρόπουλος - Μπόστον Σέλτικς (1956)

Μπορεί το όνομα του να μην σας λέει κάτι, ο Λου Τσιωρόπουλος όμως ήταν o πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο ΝΒΑ. Ο Ελληνοαμερικανός, για την ακρίβεια, φόργουορντ επιλέχθηκε στον... έβδομο γύρο του ντραφτ από τους Βoston Celtics, πριν από 61 χρόνια, το μακρινό 1953. Παρότι επιλέχθηκε το 1953, ξεκίνησε την καριέρα του στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου το 1956 λόγω μίας τιμωρίας του κολεγίου του Κεντάκι στο οποίο φοιτούσε. Με την φανέλα των Celtics αγωνίστηκε για τρία χρόνια, με την σεζόν 1958-1959 να είναι η τελευταία του όχι μόνο στο ΝΒΑ αλλά και γενικά στην καριέρα του, αφού αποχώρησε από την αγωνιστική δράση λόγω ενοχλήσεων στη μέση. Στην τρίχρονη θητεία του, πρόλαβε να κατακτήσει δύο Πρωταθλήματα (1957,1959) έχοντας κατά μέσο όρο 5.8 πόντους και 4.8 ριμπάουντ σε 157 συμμετοχές, αγωνιζόμενος για 19 λεπτά.

Ιάκωβος Τσακαλίδης- Φοίνιξ Σανς (2000)

Mετά από μία πολύ καλή σεζόν με την φανέλα της ΑΕΚ, ο Ιάκωβος Τσακαλίδης δήλωσε το καλοκαίρι του 2000 την συμμετοχή του στο ντραφτ, όπου παρά τις υψηλές προσδοκίες, επιλέχθηκε στην 25η θέση από τους Phoenix Suns. Έτσι μετακόμισε στο Φοίνιξ, όπου έμεινε για τρεις σεζόν .H δεύτερη του σεζόν(2001-2002) με την φανέλα των Σανς ήταν η κορυφαία για τον Ελληνογεωργιανό σέντερ που σκόραρε 7.3 πόντους και μάζεψε 5.6 ριμπάουντ κατά μέσο όρο. Η θητεία του στο Φοίνιξ έληξε το 2003 με την ομάδα να τον παραχωρεί το Σεπτέμβρη εκείνου του έτους στους Μέμφις Γκρίζλις, στους οποίους αγωνίστηκε για 3,5 χρόνια μέχρι να μεταγραφεί και πάλι στα μέσα της σεζόν 2006-2007, αυτή τη φορά στους Χιούστον Ρόκετς. Με τους Ρόκετς ολοκλήρωσε την πορεία του στο ΝΒΑ για να επιστρέψει το καλοκαίρι του 2007 στην Ευρώπη, για χάρη του Ολυμπιακού.

Αντώνης Φώτσης - Μέμφις Γκρίζλις (2001)

Μόλις στα 19 χρόνια του χρόνια, ο Αντώνης Φώτσης είχε προλάβει να πανηγυρίσει ήδη την κατάκτηση μίας Ευρωλίγκας με τον Παναθηναϊκό(1999-2000), να γίνει βασικός της ομάδας των "πράσινων" που έφτασε στον τελικό της Σουπρολίγκα (2000-2001) και γενικά να θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα νέα ταλέντα του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού μπάσκετ. Το 2001 λοιπόν,διαλέγει να κάνει το μεγάλο βήμα, δηλώνοντας συμμετοχή στο ντραφτ του ΝΒΑ, όπου επιλέγεται από τους Γκρίζλις στο νούμερο 47 του δεύτερου γύρου. Αγωνίστηκε μόνο μία σεζόν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έχοντας μόλις 28 συμμετοχές ,3.9 πόντους και 2.2 ριμπ. κατά μ.ο, με το προσωπικό του ρεκόρ να είναι οι 21 πόντοι στις 19/1/2002 κόντρα το Ορλάντο Μάτζικ. Τη σεζόν 2002-2003, επέστρεψε στον Παναθηναϊκό για να αποτελέσει μέχρι και σήμερα έναν από τους κορυφαίους παίκτες της ομάδας.

Ευθύμης Ρεντζιάς - Φιλαδέλφεια 76ερς (2002)

Άργησε αλλά το έκανε το μεγάλο ταξίδι με προορισμό την Αμερική ο Ευθύμης Ρεντζιάς. Αν και είχε επιλεγεί στο ντραφτ του 1996 από τους Ντένβερ Νάγκετς, την απόφαση να αγωνιστεί στο ΝΒΑ την πήρε έξι χρόνια μετά. Έτσι βρέθηκε τη σεζόν 2002-2003, στα 27 του χρόνια, να αγωνίζεται με την φανέλα των Φιλαδέλφεια 76ερς, που στο μεταξύ είχαν αποκτήσει τα δικαιώματα του. Παρέμεινε μόνο για μία αγωνιστική περίοδο στα παρκέ του ΝΒΑ παίρνοντας μέρος σε μόλις 35 αγώνες στους οποίους είχε κατά μέσο όρο 1.5 πόντους και 0.7 ριμπάουντ σε 4.1 λεπτά συμμετοχής. Η σεζόν 2003-2004 τον βρήκε στην Τουρκία για χάρη της Ούλκερ κι έγινε έτσι ο πρώτος Έλληνας καλαθοσφαιριστής που αγωνίστηκε στη γείτονα χώρα.

Ανδρέας Γλυνιαδάκης - Σιάτλ Σούπερσονικς (2006)

Με σκληρή δουλειά και επιμονή, ο Ανδρέας Γλυνιαδάκης κατάφερε να σκαρφαλώσει από την D-League στα μεγάλα σαλόνια του ΝΒΑ. Στο ντραφτ του 2003, ο Κρητικός σέντερ άκουσε το όνομα του στο νούμερο 58 από τους Ντιτρότ Πίστονς, λίγο πριν την επιλογή του έτερου Έλληνα που συμμετείχε εκείνη την χρονιά Σοφοκλή Σχορτανίτη( νο 34, Κλίπερς). Μπορεί ο Γλυνιαδάκης να μην... γέμιζε το μάτι των πολλών, η επιλογή του όμως να αγωνιστεί αρχικά στη D-League (2005-2006 Roanoke Dazzle, 2006 New Mexico Thunderbirds), τον δικαίωσε. Oι Σιάτλ Σούπερσονικς του δίνουν μία θέση στο ρόστερ τους στο ξεκίνημα της σεζόν 2006-2007 και στις 10 Νοεμβρίου του 2007 κάνει την παρθενική του εμφάνιση στα παρκέ του ΝΒΑ κόντρα στους Μπόμπκατς. Συνολικά αγωνίστηκε σε 13 αγώνες με καλύτερη του εμφάνιση κόντρα στους Γκρίζλις στις 18 Δεκεμβρίου 2006 (8 πόντοι). Ο Γλυνιαδάκης εγκατάλειψε νωρίς το αμερικάνικο όνειρο, υπογράφοντας στα μέσα της ίδιας σεζόν με την ιταλική Βίρτους Μπολόνια.

Βασίλης Σπανούλης - Χιούστον Ρόκετς (2006)

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού δήλωσε διαθεσιμότητα στο ντραφτ του 2004, όντας ακόμα παίκτης του Αμαρουσίου. Οι Ντάλας Μάβερικς τον επέλεξαν στο νο50 πριν αποφασίσουν να ανταλλάξουν τα δικαιώματα του με τους Χιούστον Ρόκετς. Τον Ιούλιο του 2006, μετά από μία εκπληκτική πρώτη σεζόν στον ΠΑΟ, υπογράφει συμβόλαιο με τους Ρόκετς με συνολικές αποδοχές 6 εκατομμύρια δολάρια για τρία χρόνια. Ωστόσο, τα πράγματα δεν εξελίσσονται όπως θα τα ήθελε ο Βασίλης Σπανούλης που στο μεγαλύτερος μέρος της χρονιάς παραμένει στον πάγκο. Στα 31 παιχνίδια που έπιασε μπάλα, σκόραρε 2.7 πόντους και μοίρασε 0.9 ασίστ σε 8.8 λεπτά συμμετοχής. Προσωπικό του ρεκόρ οι 13 πόντου που πέτυχε σε δύο αγώνες κόντρα στους Ουόριος και τους Τζαζ. Με το τέλος της σεζόν, οι Ρόκετς τον παραχώρησαν τον Ιούλιο του 2007 στους πρωταθλητές Σαν Αντόνιο Σπερς, και απρά τις προσπάθειες της ομάδας να τον κρατήσει, εκείνος προτίμησε την επιστροφή του στην Ευρώπη, με τον Παναθηναϊκό να εξαγοράζει το συμβόλαιο του με τους Σπερς δίνοντας περίπου 1 εκατ. ευρώ για να τον επανεντάξει στο σύλλογο, όπου έμεινε μέχρι το 2010.

Κώστας Κουφός- Γιούτα Τζαζ (2008)

Μετά από μία πολύ καλή σεζόν στο NCCA με το Οχάιο Στέιτ, ο Ελληνοαμερικανός Κώστας Κουφός επιλέγεται στο ντραφτ του 2008 από τους Γιούτα Τζαζ στο νούμερο 23. Τα δύο πρώτα χρόνια με τους Τζαζ είχε μέτριες επιδόσεις, με μόλις 3.3 πόντους και 2.2 ριμπάουντα κατά μέσο και δεν κατάφερε να πάρει πολλές συμμετοχές. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να παραχωρηθεί στις 17/7/2010 στους Μινεσότα Τίμπεργουλβς. Ούτε εκεί δεν κατάφερε να στεριώσει ο 25χρονος πλέον σέντερ και λίγους μήνες αργότερα, στις 22/2/2011, μετακομίζει στους Ντένβερ Νάγκετς. Τη σεζόν 2012-2013 , ο προπονητής Τζορτζ Καρλ του δίνει θέση βασικού και ο Κουφός συμμετέχει σε 81 αγώνες, έχοντας κατά μέσο όρο 8 πόντους, 6.9 ριμπάουντ και 1.3 κοψίματα, αγωνιζόμενος για 22.4 λεπτά. Η αρχή της αγωνιστικής περιόδου 2013-2014 τον βρήκε στους Μέμφις Γκρίζλις. Πέρυσι αγωνίστηκε σε 80 παιχνίδια πετυχαίνοντας κατά μέσο όρο 6.4 πόντους και μαζεύοντας 5.2 ριμπάουντ σε 22 λεπτά συμμετοχής.

Νικ Καλάθης - Μέμφις Γκρίζλις (2013)

Το καλοκαίρι του 2009, ο Καλάθης ολοκληρώνει μία εντυπωσιακή κολεγιακή καριέρα με τους Φλόριντα Γκέιτορς, και προς έκπληξη πολλών, ανακοινώνει ότι η πρώτη του επαγγελματική σεζόν θα είναι στην Ελλάδα με τον Παναθηναϊκό. Παρ'όλα αυτά παίρνει μέρος στο ντραφτ της ίδιας χρονιάς, όπου ακούει το όνομα του στο νούμερο 45 του δεύτερου γύρου από τους Μινεσότα Τίμπεργουλβς, οι οποίοι τον παραχωρούν στους Ντάλας Μάβερικς. Μετά από τρεις σεζόν με τους "πράσινους" και μία στην Ρωσία με την Λοκομοτίβ Κουμπάν, υπογράφει στις 20 Αυγούστου του 2013 το πρώτο του συμβόλαιο στο ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις, αφού λίγο καιρό πριν οι Μάβερικς είχαν ανταλλάξει τα δικαιώματα του για επιλογή δεύτερου γύρου στο ντραφτ του 2016. Στην πρώτη του σεζόν στο κορυφαίο πρωτάθλημα του κόσμου, αγωνίστηκε σε 71 παιχνίδια έχοντας κατά μέσο όρο 4.9 πόντους, 1.9 ριμπάουντ και 2.9 ασίστ. Όλα αυτά πριν βρεθεί θετικός στην απαγορευμένη ουσία "ταμοξιφαίνη" στις 18 Απριλίου 2014, με αποτέλεσμα να τιμωρηθεί για 20 αγώνες και να χάσει το υπόλοιπο της χρονιάς. Παρά τις φήμες που τον ήθελαν να επιστρέφει φέτος στον Παναθηναϊκό, ο 25χρονος γκαρντ θα συνεχίσει να βρίσκεται στο δυναμικό των Γκρίζλις.

Γιάννης Αντετοκούμπο- Μιλγουόκι Μπακς (2013)

Από τα παρκέ της Α2 με την φανέλα του Φιλαθλητικού στην δεύτερη ΝΒΑ rookie team για το 2014. Όχι κι άσχημα για τον Γιάννη Αντετοκούμπο, που άκουσε το όνομα του πολύ ψηλά στην διαδικασία του ντραφτ του 2013 και συγκεκριμένα στο νούμερο 15 του πρώτου γύρου από τους Μιλγουόκι Μπακς. Στις 30 Ιουλίου 2103 υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα και στις 30 Οκτωβρίου φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το νούμερο 34 στον αγώνα κόντρα στους Νιου Γιορκ Νικς. Συνολικά αγωνίστηκε πέρυσι σε 77 παιχνίδια (23 ως βασικός), έχοντας κατά μέσο όρο 6.8 πόντους , 4.4 ριμπάουντ και 1.9 ασίστ σε 24.6 λεπτά συμμετοχής. Κορυφαία του επίδοση, αυτή κόντρα στους Μπρούκλιν Νετς στις 27 Δεκεμβρίου με 16 πόντους. Το Μαϊο του 2014, επιλέχθηκε στην δεύτερη καλύτερα πεντάδα των ρούκις για τη σεζόν 2013-2014.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ