Παρτίζαν - Ολυμπιακός: Ο απίστευτος και στις δύο πλευρές Γουίλιαμς-Γκος και το +18 της πεντάδας… deja vu που έχει συνυπάρξει μόνο στα 2 ματς με τους Σέρβους
Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη του Ολυμπιακού επί της Παρτίζαν. Το +18 της 5αδας της 4ης περιόδου που όλη την σεζόν έχει βρεθεί στο παρκέ στην EuroLeague μόνο στα ματς με την Παρτίζαν και ο διπλός ρόλος του Γουίλιαμς-Γκος, ο οποίος πέρα από την επίθεση είχε ένα μυθικό νούμερο στην άμυνα.
Ο Ολυμπιακός πήρε μία τεράστια νίκη με ανατροπή στο Βελιγράδι επί της Παρτίζαν (69-74) και διατήρησε ζωντανές τις ελπίδες του για είσοδο στην 4αδα της EuroLeague, δείχνοντας χαρακτήρα στην 4η περίοδο.
Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “ερυθρόλευκων”.
Το +18 της πεντάδας ειδικών συνθηκών, που έχει παίξει μόνο στα ματς με την Παρτίζαν
Είναι σαφές σε όποιον είδε το παιχνίδι ότι ο Ολυμπιακός πήρε την νίκη χάρη στο απίστευτο τέταρτο δεκάλεπτο που είχε, το επιμέρους σκορ του οποίου ήταν 28-10 (!), όπου δεν έγινε καμία αλλαγή στην πεντάδα που παρατάθηκε στο παρκέ. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας πέρασε τον Κώστα Παπανικολάου σε θέση πάουερ φόργουορντ για να καλύψει την κακή βραδιά του Άλεκ Πίτερς, ο οποίος ήταν εκτός ρυθμού σε άμυνα και επίθεση.
Είναι σαφές ότι η πεντάδα με την οποία παρέταξε ο Έλληνας τεχνικός τον Ολυμπιακό είχε ισορροπία, αφού είχε δύο χειριστές (Γουίλιαμς-Γκος και Γουόκαπ), καλές αποστάσεις λόγων των Λαρεντζάκη και Παπανικολάου και μέγεθος λόγω του Φαλ. Ήταν μία σκληρή πεντάδα. Υπάρχει όμως ακόμα μία λεπτομέρεια: Σύμφωνα με το Hudl Instat, η συγκεκριμένη πεντάδα έχει πατήσει παρκέ σε αγώνα της διοργάνωσης μόνο σε ένα ακόμα ματς: Αυτό κόντρα στην Παρτίζαν στον πρώτο γύρο, όταν ο Ολυμπιακός νίκησε με 98-94 στην παράταση!
Σε εκείνο το παιχνίδι η συγκεκριμένη πεντάδα είχε βρεθεί στο παρκέ για 6 λεπτά και 12 δευτερόλεπτα, βγάζοντας πρόσημο -2. Η άλλη λεπτομέρεια της υπόθεσης είναι ότι στο ίδιο ματς ο κόουτς Μπαρτζώκας έριξε στο παρκέ κάποια στιγμή τον Νίκολα Μιλουτίνοβ αντί του Φαλ, με εκείνη την πεντάδα να βγάζει +19 σε 8 λεπτά και 32 δευτερόλεπτα (έχοντας επιμέρους σκορ 29-10)!
Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η πεντάδα-καμικάζι του κόουτς Μπαρτζώκα με την ταυτόχρονη παρουσία των Γουίλιαμς-Γκος, Γουόκαπ, Λαρεντζάκη και Παπανικολάου είναι ειδικών συνθηκών. Στο ματς του πρώτου γύρου επιστρατεύτηκε επειδή ήταν τραυματίας ο Σίκμα και κάποια στιγμή μέσα στο παιχνίδι τραυματίστηκε ο Πίτερς. Στο χθεσινό (28/3) ματς επιστρατεύτηκε λόγω της απουσίας του Πετρούσεβ και της κακής βραδιάς του Πίτερς.
Όπως και να έχει, είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρο ότι ο κόουτς Μπαρτζώκας είχε στο μυαλό του το συγκεκριμένο σχήμα από το πρώτο ματς των δύο ομάδων. Δεν γίνεται να είναι σύμπτωση ότι αυτή η πεντάδα έχει συνυπάρξει σε ματς της EuroLeague μόνο κόντρα στην Παρτίζαν, ενώ στην Stoiximan Basket League έχει χρησιμοποιηθεί μόνο σε δύο ματς (κόντρα σε Προμηθέα και ΠΑΟΚ) και συνολικά 4 λεπτά και 39 δευτερόλεπτα.
Το ρεσιτάλ του Γουίλιαμς-Γκος στην επίθεση και το μυθικό νούμερο στην άμυνα
Ο Νάιτζελ Γουίλιαμς-Γκος (17 πόντοι, 3 ασίστ - που έδωσαν άλλους 6 πόντους - και 5 κλεψίματα σε 24 λεπτά συμμετοχής ήταν το πρόσωπο της βραδιάς. Ο Αμερικανός γκαρντ κουβάλησε τον Ολυμπιακό στην δεύτερη και την τέταρτη περίοδο, έβαλε μεγάλα σουτ, μίλησε σε κρίσιμα σημεία.
*Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με "x" τα άστοχα
Είναι λογικό να σταθούν όλοι σε αυτά που έκανε στην επίθεση. Είναι εξίσου λογικό να σταθούν στα 5 κλεψίματά του, που είναι ένας εντυπωσιακός αριθμός. Ακόμα πιο εντυπωσιακό νούμερο ωστόσο στην περίπτωση του Γουίλιαμς-Γκος είναι άλλο: Σύμφωνα με το Hudl Instat, ήταν κύριος αμυντικός σε 13 φάσεις, αφού η Παρτίζαν θέλησε να τον σημαδέψει. Σε αυτές τις φάσεις δέχθηκε συνολικά μόλις 2 (!) πόντους, ήτοι 0.15 πόντους ανά κατοχή, σε ένα μυθικό νούμερο.
Είναι σαφές ότι αυτός ο αριθμός βρίσκεται στα όρια του στατιστικού λάθους. Είναι επίσης σαφές ότι ο Γουίλιαμς-Γκος δεν έγινε ξαφνικά αμυντικός εξολοθρευτής. Σε αυτή την επίδοση σίγουρα έπαιξε ρόλο και η ομαδική άμυνα του Ολυμπιακού, ο τρόπος που καλύπτονταν οι χώροι από όλους. Δείχνει όμως και το πόσο ενεργός ήταν ο Αμερικανός στην άμυνα. Ο Γουίλιαμς-Γκος ήταν αυτός που έδωσε το σύνθημα με τρεις σερί άμυνες στην δεύτερη περίοδο με την ενέργεια που έβγαλε στην άμυνα, την οποία είχε σε όλο το παιχνίδι. Και μιλώντας για την άμυνα.
Ο λόγος των αλλαγών στα σκριν και η προσέγγιση στην 4η περίοδο που μίκρυνε το γήπεδο
Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε το παιχνίδι βλέποντας τον Κέβιν Πάντερ να έχει την μπάλα σε κάθε επίθεση της Παρτίζαν, με τους Σέρβους να στήνουν τα σκριν για αυτόν στα 8-9 μέτρα με τον Φρανκ Καμίνσκι, για να τραβήξουν τον Φαλ μακριά από το καλάθι. Ο Ολυμπιακός επέλεξε στην αρχή να παίξει level, βάζοντας τον Φαλ να ανεβαίνει στο ύψος του σκριν. Η Παρτίζαν όμως απάντησε με τον Πάντερ να πηγαίνει μέχρι μέσα, με τον Ολυμπιακό να κάνει αναγκαστικά αλλαγή.
Ο Ολυμπιακός τότε επέλεξε να αφήσει λίγο πιο πίσω τον Φαλ (παίζοντας Flat), για να κόψει το drive στον Πάντερ. Η Παρτίζαν απάντησε με το να βάζει τον Καμίνσκι να κάνει Pop Out (να βγαίνει στην περιφέρεια) και να σουτάρει. Ιδού ένα παράδειγμα:
Ο Πάντερ στήνει Pick and Roll με τον Καμίνσκι στα 8.5 μέτρα, με τον Φαλ να είναι στο ίδιο ύψος του Καμίνσκι, για να μην δώσει το σουτ στον Πάντερ. Ο Καμίνσκι κάνει Pop Out στην περιφέρεια
Ο Πάντερ πασάρει στον Καμίνσκι.
Ο Καμίνσκι ευστοχεί σε τρίποντο.
Ο Ολυμπιακός φρόντισε γρήγορα να αλλάξει άμυνα και έπαιζε συχνά με αλλαγές στα Pick and Roll. Ο λόγος όμως που το έκανε αυτό δεν ήταν για να περιορίσει τον Πάντερ. Ο λόγος που το έκανε αυτό ήταν για να κόψει το Pick and Pop του Καμίνσκι, ο οποίος έβγαινε στην περιφέρεια και δημιουργούσε χώρους. Αυτό δημιούργησε άλλα προβλήματα, αφού πλέον οι Σέρβοι είχαν τα μις-ματς κοντά στο καλάθι και συνήθως πόσταραν.
Την ίδια στιγμή όμως, η Παρτίζαν πήρε 18 επιθετικά ριμπάουντ. Είναι λογικό αυτό να το αποδώσει κάποιος στην λογική των αλλαγών που εφάρμοσε ανά διαστήματα ο Ολυμπιακός. Αυτό όμως δεν ισχύει στον απόλυτο βαθμό. Και αυτό γιατί πολλά από αυτά τα επιθετικά ριμπάουντ τα πήρε είτε ο Καμπόκλο επειδή μπόρεσε να σπάσει το box out του Πίτερς, ενώ τα 3 από τα 6 επιθετικά ριμπάουντ του Καμίνσκι ήρθαν με τον Φαλ να τον μαρκάρει, όχι κάποιον περιφερειακό.
Εν κατακλείδι: Στην τέταρτη περίοδο το περάσμα του Παπανικολάου σε θέση πάουερ φόργουορντ εξασφάλισε μεγαλύτερη ισορροπία σε άμυνα και επίθεση. Την ίδια στιγμή, ο Ολυμπιακός είχε ξεκάθαρη αμυντική στόχευση: Μίκρυνε το γήπεδο στον Πάντερ, αφού έστελνε διαρκώς βοήθεια πάνω του. Και μπόρεσε να το κάνει αυτό γιατί την ίδια στιγμή ο Πάντερ στο πλευρό του είχε μέτριους προς κακούς σουτέρ (Ντοζίερ, Πονίτκα), τους οποίους ο Ολυμπιακός δεν φοβόταν. Τους άφηνε δηλαδή ελεύθερους στην περιφέρεια και έδινε βοήθειες. Για την ιστορία, οι Νοτίζερ και Πονιτκα είχαν μαζί 1/9 τρίποντα. Αυτό δεν ήρθε τυχαία. Ήρθε μέσα από στόχευση.
Μία νίκη χαρακτήρα
Ο Ολυμπιακός έδειξε τα δόντια του στο Βελιγράδι. Ήταν σκληρός, έδειξε χαρακτήρα. Παράλληλα όμως έπαιξε και στοχευμένα. Είναι απλοϊκό να σταθεί κάποιος στην ψυχολογία ενός αγώνα, όταν έχουν γίνει τόσα πράγματα σε επίπεδο τακτικής. Το πέρασμα του Παπανικολάου σε θέση πάουερ φόργουορντ, η προσαρμοσμένη άμυνα στον Πάντερ για να πάρει δύσκολα την μπάλα, οι βοήθειες που έδιναν μονίμως οι παίκτες που μάρκαραν κακούς σουτέρ της Παρτίζαν, όλα αυτά ήρθαν βάσει πλάνου.
Ο Ολυμπιακός πήρε μία σημαντική νίκη στο Βελιγράδι και εξακολουθεί να ελπίζει ότι θα προλάβει μία θέση στην πρώτη τετράδα της EuroLeague. Αν συνεχίσει να παίζει έτσι όμως, είναι δεδομένο ότι ακόμα και με μειονέκτημα έδρας μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε κάθε αντίπαλο. Και όλα αυτά ενώ περιμένει άμεσα την ενσωμάτωση των Μιλουτίνοβ και Πετρούσεβ στην ομάδα.