Παζάρι τριών ταχυτήτων
Φεύγει όπου να’ναι κι ο Αύγουστος, κάποιες ομάδες, όπως ο Ολυμπιακός και ο Άρης, αρχίζουν σήμερα την προετοιμασία τους, όμως η μεταγραφική δραστηριότητα στην Α1 είναι φέτος πιο ισχνή από ποτέ. Λεφτά γενικώς δεν υπάρχουν και το φετινό μεταγραφικό παζάρι κινείται σε τρεις συν μία ταχύτητες: των πλουσίων, των πτωχών, των μη εχόντων στον ήλιο μοίρα και του… Πανελληνίου.
Με βάση την εικόνα που έχει εμφανίσει η αγορά φέτος το καλοκαίρι οι 14 ομάδες μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες.
Οι πλούσιοι
Δεν χρειάζεται να είναι κανείς μάγος για να μαντέψει ποιοι απαρτίζουν αυτή την κατηγορία. Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχοντας ως ατού τις πλάτες των ισχυρών οικονομικών παραγόντων που τους στηρίζουν και τους χρηματοδοτούν (αφοί Γιαννακόπουλοι και Αγγελόπουλοι αντίστοιχα), αλλά και την πλατιά μάζα φιλάθλων που τις ακολουθεί, έριξαν και φέτος μπόλικα εκατομμύρια Ευρώ στο μύλο του μεταξύ τους αδυσώπητου ανταγωνισμού. Αποτέλεσμα ήταν να φέρουν και φέτος ορισμένους σπουδαίους και καταξιωμένους διεθνώς παίκτες ανοίγοντας ταυτόχρονα ακόμα περισσότερο την ψαλίδα από τις υπόλοιπες ομάδες της Α1.
Ο Παναθηναϊκός έχασε μεν τους Σπανούλη, Πέκοβιτς και Γιασικεβίτσιους, έφερε όμως τον MVP του ιταλικού πρωταθλήματος, Ρομέιν Σάτο, τον σέντερ αποκάλυψη πέρυσι στην Ευρωλίγκα, Άλεξ Μάριτς, και δύο από τους πλέον αξιόπιστους Έλληνες παίκτες (Βουγιούκα, Καϊμακόγλου).
Ο Ολυμπιακός προχώρησε σε ακόμα πιο μεγάλες αλλαγές, αφού θα έχει καινούριο προπονητή (Ντούσαν Ίβκοβιτς), ενώ άφησε να φύγουν κάμποσοι παίκτες από το περσινό ρόστερ (Τσίλντρες, Κλέιζα, Σχορτσανίτη, Πεν, Βούιτσιτς, Μπέβερλι). Αντ’ αυτών αποκτήθηκε ο Βασίλης Σπανούλης, η μακράν πιο μεγάλη και ηχηρή μεταγραφή του καλοκαιριού, και επίσης ο πολύπειρος ΝΒΑερ Ράσο Νεστέροβιτς, ο πολύ χρήσιμος Ματ Νίλσεν και το νέο φυντάνι του σερβικού μπάσκετ, Μάρκο Κέσελι. Επιπλέον θα αποκτηθεί ένας ακόμα γκαρντ, για τον οποίον επίσης θα δαπανηθούν όσα χρήματα χρειαστούν.
Οι πτωχοί
Πίσω από Παναθηναϊκό και Ολυμπιακό η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική. Τα χρήματα δεν περισσεύουν και όσες ομάδες έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν λίγα, κάνουν πολύ προσεκτικές και κυρίως πολύ οικονομικές κινήσεις.
Κάποιες έχουν καταφέρει να συμπληρώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό το ρόστερ τους. Όπως ο Άρης, ο οποίος υπολογίζει ότι από διάφορες πηγές (τηλεοπτικά, χορηγίες) θα βάλει εγγυημένα στο ταμείο του φέτος περίπου ένα εκατομμύριο Ευρώ, γι’ αυτό και προχώρησε αρκετά. Πήρε προπονητή τον Σαρόν Ντρούκερ, που είναι πολύ φθηνότερος του Μπλατ, και αφού ξεφορτώθηκε ορισμένα ακριβά συμβόλαια (Κλαρκ, Ντικούδης), έκανε μεταγραφές φθηνές, που περιμένει να του βγουν καλές. Πήρε τους Αμερικανούς Ντάντσον, που έπαιζε στην Κορέα, και Πιρς, που έπαιζε στη Γαλλία, τον Ταπούτο, που πάντα περιμένει κανείς ότι θα θυμηθεί τα ένδοξα νιάτα του, τον Μπορόβνιακ και τους πιτσιρικάδες Τσαϊρέλη και Ματαλόν, που ήταν δικά του παιδιά. Μια δυο μεταγραφές ακόμα μπορεί να κάνει, αλλά κι αυτές φθηνές.
Κι ο Κολοσσός τα έχει καταφέρει εξίσου καλά, με την έννοια ότι έφτιαξε επίσης την ομάδα του, παρότι έχει φέτος μπάτζετ μικρότερο από το περσινό των 700.000 Ευρώ. Λόγω της οικονομικής στενότητας δεν μπόρεσε να κρατήσει τους Βασίλιεβιτς, Χάρις και Ντόζιερ, αλλά αντ’ αυτών έφερε κάποια ταλαντούχα κολεγιόπαιδα από τις ΗΠΑ (Πίτερσον, Φορντ και τον Ελληνοαμερικανό Στιβ Πάνος, για τον οποίον ακούγονται καλά λόγια), τον άγνωστο Μαυροβούνιο Ιβάνοβιτς και φυσικά τον Πατ Καλάθη, που αναμένεται να είναι η καλύτερη φετινή μεταγραφή για τους Ροδίτες. Καθώς έμειναν και οι Παππάς, Τσιάμης, Χαρίσης, Ασημακόπουλος, η ομάδα μοιάζει έτοιμη.
Άλλες ομάδες δεν έχουν προχωρήσει τόσο πολύ, αλλά προσπαθούν φιλότιμα. Το Μαρούσι φαίνεται ότι βρήκε μια άκρη μετά την αποχώρηση του Άρη Βωβού, αν και οι επιχειρηματίες που έχουν αναλάβει δεν έχουν την οικονομική επιφάνεια του προκατόχου τους και μάλλον από τη συνεργασία τους με τον Δήμο μοιάζει να εξαρτάται πιο πολύ η αποτελεσματικότητά τους. Παρ’ όλα αυτά και μετά την οριστικοποίηση της παραμονής του Γιώργου Μπαρτζώκα στον πάγκο, έχουν αρχίσει να γίνονται οι πρώτες κινήσεις με την απόκτηση των Ντιαρά και Σπένσερ (ενδεχομένως σύντομα και του Καραποστόλου) και την παραμονή του Μπατή. Στο Μαρούσι ελπίζουν ότι θα μπορέσουν να κρατήσουν και τους Κις και Κένταλ, ενώ φυσικά έχασαν βασικούς και σπουδαίους παίκτες, όπως οι Καϊμακόγλου, Πελεκάνος, Μαυροειδής, Χόμαν και Καλάθης.
Ο νεοφώτιστος Ίκαρος χτίζει επίσης αργά αλλά σταθερά την ομάδα του. Κράτησε τον προπονητή Άρη Λυκογιάννη και τους Φαλέκα, Πετροδημόπουλο και Κατούφα από πέρυσι, ενώ απέκτησε τον Γιάννη Καλαμπόκη κάνοντας μια πολύ σπουδαία προσθήκη στο ρόστερ του. Πήρε επίσης τον πρωταθλητή του NCAA με το Νορθ Καρολάινα Ντίον Τόμπσον και κλείνει και τον Ματ Κάρολ, που έχει παίξει σε Ισπανία και Γαλλία.
Ο ΠΑΟΚ έχει πολλές δυσκολίες σε σχέση με τις παλιές οφειλές και η ομάδα που τον διοικεί δεν μπορεί να βρει χρήματα. Παρ’ όλα αυτά κατάφερε να συμφωνήσει με δύο άγνωστους Αμερικανούς, τους Ντασόν Σιμς και Τζάστιν Γκρέι, και προσπαθεί να πείσει τον Λάζαρο Παπαδόπουλο να μείνει. Είναι άγνωστο, όμως, τι όπλα έχει στα χέρια του για να τα καταφέρει.
Η Καβάλα ξεκινά επίσης με… ψίχουλα ως μπάτζετ και ο Δημήτρης Πρίφτης, που ανέλαβε το πόστο του προπονητή, προσπαθεί να κάνει συνετή διαχείριση. Γι’ αυτό και μέχρι στιγμής έχει υπογράψει μόνο τον άγνωστο Σλοβένο γκαρντ Στρναντ κι έχει εξασφαλίσει την παραμονή του Μιλτ Παλάσιο και του Χριστόφορου Στεφανίδη. Ελπίζει δε ότι θα μπορέσει να πάρει κάποιους δανεικούς από μεγάλες ομάδες και ότι θα μείνουν παίκτες όπως ο Ραΐτσεβιτς.
Το Περιστέρι δεν έχει κινηθεί σχεδόν καθόλου ως τώρα, με εξαίρεση την επιστροφή του Αργύρη Πεδουλάκη στον πάγκο και του Αλέξη Πέτρουλα. Παρ’ όλα αυτά συμπεριλαμβάνεται σε αυτή την κατηγορία και όχι στην αμέσως από κάτω, διότι ο Πέτρος Μουγιάκος, που επανήλθε στη διοίκηση της ΚΑΕ, έλεγε πρόσφατα σε φίλους του πως θα φτιαχτεί καλή ομάδα φέτος. Ίδωμεν…
Με αυτό το σκεπτικό σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνεται και ο Πανιώνιος, αν και ακόμα δεν έχει κινηθεί καθόλου. Παρ' όλα αυτά ο Ηλίας Λιανός τα βρήκε με τους παράγοντες που διαχειρίστηκαν πέρυσι την ομάδα, επιστρέφει κι επειδή είναι σοβαρός επιχειρηματίας, θεωρούμε ότι θα φτιάξει μια ομάδα. Όχι με πολλά λεφτά, φυσικά, αλλά θα φτιάξει.
Δεν έχουν στον ήλιο μοίρα
Η ΑΕΚ έβγαλε ανακοίνωση περισσότερο για να δηλώσει ότι είναι κι αυτή εδώ, παρά επειδή είχε κάτι ουσιαστικό να πει. Άλλωστε από αυτά που αναφέρει, καταλαβαίνει κανείς πολλά. Λέει ότι η προετοιμασία θα αρχίσει το πρώτο 15νθήμερο του Σεπτεμβρίου, αλλά δεν λέει πότε ακριβώς. Επίσης μάς ενημερώνει ότι αυτή την εβδομάδα θα αρχίσει να μιλά με τους παίκτες που θέλει να κρατήσει στο ρόστερ. Κοντεύουμε στις 20 Αυγούστου, δηλαδή, και τώρα θα αρχίσουν οι πρώτες κουβέντες. Όλα αυτά σημαίνουν πρακτικά πως... δεν υπάρχει μία. Οι νέοι επιχειρηματίες που βγάζουν μπροστά οι Καραμανλής και Παπαδημητρίου δεν είναι σε θέση να βάλουν πολλά από την τσέπη τους, άλλα έσοδα δεν υπάρχουν, καθώς τα τηλεοπτικά είναι ομιχλώδη, ενώ και η χορηγία του ΟΠΑΠ δεν φτάνει, ο Φιλίππου εξακολουθεί να κρατά την ΚΑΕ σε ομηρία και όλα τούτα προδιαγράφουν το μέλλον σκοτεινό. Για την ώρα το μόνο που μπορεί να κάνει ο Μηνάς Γκέκος, ο οποίος παραμένει στον πάγκο ως πιστός στρατιώτης της ΑΕΚ, είναι να σχεδιάσει το ρόστερ με παίκτες που να θέλουν από ελάχιστα έως... καθόλου-ει δυνατόν-χρήματα.
Ο Ηλυσιακός είναι κι αυτός άφαντος. Ο Τάσος Δελημπαλταδάκης, που έχει τις μετοχές της ΚΑΕ, λέγεται πως ψάχνει τρόπο να τις μεταβιβάσει λόγω οικονομικής στενότητας, αλλά δεν είναι εύκολα πράγματα αυτά τέτοια εποχή. Έτσι εξηγείται η πλήρης αδράνεια της ομάδας, που πήρε τον Βασίλη Φραγκιά για τη θέση του προπονητή, αλλά από εκεί και πέρα... ούτε φωνή ούτε ακρόαση. Το γεγονός, μάλιστα, ότι παραχώρησε και τον ταλαντούχο Ιωάννου στον Πανιώνιο συνηγορεί στο πόσο δύσκολα είναι τα πράγματα.
Άλλο τόσο δύσκολα είναι τα πράγματα και στον Ηρακλή, που ψάχνει κι αυτός να βρει την άκρη. Ο Κώστας Πιλαφίδης ανέλαβε στη θέση του Λευτέρη Κακιούση, αλλά για την ώρα δεν υπάρχουν χρήματα για μεταγραφές. Λέγεται πως οι οπαδοί του Ηρακλή αναλαμβάνουν μια πρωτοβουλία για να μαζέψουν χρήματα μέσω μιας προσπάθειας τύπου εταιρείας λαϊκής βάσης, όμως τέτοια εγχειρήματα είναι πολύ φιλόδοξα στις μέρες μας και στη χώρα μας.
Ο Πανελλήνιος
Μια κατηγορία μόνος του είναι ο Πανελλήνιος. Ο λόγος είναι ότι κανείς ακόμα δεν είναι σε θέση να πει τι θα κάνει ο Μίνως Κυριακού. Οι φήμες οργιάζουν ότι σκοπεύει να τα παρατήσει, αλλά μέχρι στιγμής τίποτα δεν επιβεβαιώνεται. Ως μόνα δεδομένα μπορούμε να κρατήσουμε αφενός την προφορική συμφωνία με τον Ηλία Ζούρο να συνεχίσει στον πάγκο με μειωμένες αποδοχές και αφετέρου τις προτάσεις σε παίκτες που έπαιζαν και πέρυσι, είτε είχαν συμβόλαιο είτε όχι, να παραμείνουν επίσης με μειωμένες αποδοχές (Χαραλαμπίδης, Παπαμακάριος).
Από εκεί και πέρα υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: α) Αποχωρεί ο Κυριακού. Σε αυτή την περίπτωση εκείνο που μπορεί να γίνει είναι να φτιαχτεί η ομάδα με όποια χρήματα μπορούν να εισπραχθούν από τηλεοπτικά και χορηγίες. Δεδομένου ότι ο Πανελλήνιος δεν έχει κόσμο, άρα δεν μπορεί να προσδοκά σε έσοδα από εισιτήρια, τα χρήματα που θα εξασφαλιστούν είναι ελάχιστα. Επομένως και η ομάδα θα είναι στην καλύτερη περίπτωση πολύ περιορισμένων δυνατοτήτων. Στη χειρότερη περίπτωση κι εφόσον πάψουν να ασχολούνται και οι συνεργάτες του Κυριακού, δεν πρέπει να αποκλειστεί και αυτή ακόμα η διάλυση.
β) Μένει ο Κυριακού, αλλά περικόπτει το μπάτζετ σε σχέση με πέρυσι. Αυτό είναι το καλό σενάριο. Διότι ακόμα και με λιγότερα χρήματα από πέρυσι, είναι δυνατό να φτιαχτεί καλή ομάδα, αφού τα κασέ θα πέσουν. Κι εκτός αυτού, η παρουσία του Κυριακού, έστω κι αν βάλει λιγότερα χρήματα, θα αποτελεί εγγύηση για όσους παίκτες θέλουν να έρθουν. Στη χειρότερη περίπτωση θα ξέρουν πως δεν θα χάσουν τα λεφτά τους...