ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

"Πενηντάρισε" ο Ομπράντοβιτς

"Πενηντάρισε" ο Ομπράντοβιτς
ομπραντοβιτς

O "Ζοτς" έκλεισε μισό αιώνα ζωής και το Sport24.gr σας θυμίζει τις κορυφαίες στιγμές του (vid)

Ο πενηντάρης είναι ένας νέος της εποχής τραγουδούσε ο Γιώργος Ζαμπέτας και ανάμεσα στους στίχους του Ναπολέoντα Ελευθερίου έλεγε πως: "Τώρα όμως στα πενήντα είσαι άπιαστο πουλί" Ο Τζορτζ Όργουελ το είχε θέσει αλλιώς... "Στην ηλικία των 50 ο καθένας έχει το πρόσωπο που του αξίζει". Όπως και να 'χει ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έφτασε σήμερα τον μισό αιώνα ζωής και τα 25 χρόνια... κατάκτησης τίτλων. Όσο είναι και η κόρη του που σήμερα επίσης έχει γενέθλια.

"Η καλύτερη περίοδος της ζωής μου"

Ο ίδιος στην εφημερίδα Metrosport τόνισε ότι αυτή η περίοδος είναι η πιο καλή της ζωής του... « Είμαι άνθρωπος που προχωρά βήμα-βήμα. Έχουμε τώρα ένα μεγάλο στόχο που είναι το πρωτάθλημα. Αυτό με ενδιαφέρει. Αν κάποια μέρα ξυπνήσω και αισθάνομαι κουρασμένος να πάω στην προπόνηση, δεν αισθάνομαι την ευτυχία που ένοιωθα πριν, ναι τότε ίσως σταματήσω για ένα χρόνο, ίσως φύγω για να πάω αλλού, ίσως σταματήσω για πάντα. Τώρα δεν το σκέφτομαι. Ο Παναθηναϊκός είναι μια φοβερή περίοδος της ζωής μου, ξέρω ότι όταν φύγω εγώ ή οι ιδιοκτήτες ή αυτοί οι παίκτες, στο μέλλον θα μιλάνε όλοι για αυτό που καταφέραμε τόσα χρόνια», τόνισε ο «Ζοτς» και πρόσθεσε: « Τώρα είμαι ακόμα ευτυχισμένος εδώ, μου αρέσει να ζω την κάθε στιγμή στον Παναθηναϊκό με τους παίκτες και τον κόσμο, του αδελφούς Γιαννακόπουλους. Είμαστε μια οικογένεια και μια οικογένεια αγαπημένη δεν είναι ποτέ ρουτίνα. Είναι ακόμα σημαντικό ότι οι οπαδοί είναι συνέχεια κοντά μας και μ’ αυτό για κάθε ομάδα είναι σημαντικό. Προσωπικά νοιώθω ευτυχισμένος όταν πηγαίνω σε κάθε προπόνηση. Άλλωστε μου αρέσει το μπάσκετ, είναι η δουλειά μου και με γεμίζει».

Αναδρομή στην καριέρα του

Γεννήθηκε στις 9 Μαρτίου το 1960 στο Τσάτσακ πόλη που αποτελεί την γενέτειρα πολλών ποιητών, καλλιτεχνών αλλά και αθλητών, όπως ο ποδοσφαιριστής Ιβάν Στεφάνοβιτς, αλλά και οι Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς, Ράντισαβ Τσούρσιτς και Ούρος Τρίπκοβιτς.

Σαν παίκτης


Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς αρχίζει να σκάει την μπάλα στο γήπεδο της Μπόρας Τσάτσακ και όλοι μιλάνε για έναν εγκεφαλικό παίκτη. Υπάρχει η φήμη ότι από το εφηβικό κιόλας της ομάδας του, ο νεαρός πλέι μέικερ αρχίζει και διαβάζει βιβλία προπονητικής. Το 1978 κάνει το ντεμπούτο του σε αγώνα της ανδρικής ομάδας και ο τεχνικός του, Άζα Νίκολιτς γρήγορα του ζητάει να παίρνει πρωτοβουλίες. Έτσι το 1982 στην τέταρτη του σεζόν έχει 10,7 πόντους μέσο όρο και το 1983 17,8. Η Παρτιζάν αρχίζει και βλέπει στο πρόσωπο του, ένα νέο μεγάλο ταλέντο και στα 25 κάνει το μεγάλο βήμα προς το Βελιγράδι.

Εκεί βρίσκει τον 18χρονο Βλάντε Ντίβατς, τον 19χρονο Σάσα Τζόρτζεβιτς και τον 20χρονο Ζάρκο Πάσπαλι, που όλοι είναι στην ομάδα για πρώτη σεζόν. Η πρώτη χρονιά δεν πάει καλά και η Παρτίζαν τερματίζει πέμπτη. Αλλά είναι μόνο η αρχή...

Ο Ντούσαν Βουγιόσεβιτς αναλαμβάνει και η Παρτίζαν το 1987 κατακτά το πρωτάθλημα με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς να είναι βασικός και να έχει 9,2 πόντους μέσο όρο. Την επόμενη χρονιά στο ρόστερ βρίσκεται και ο Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς και η Παρτίζαν μπορεί να χάνει τα πάντα στο τέλος, αλλά το 1989 κατακτά το Κύπελλο αλλά και το Κόρατς επί της Καντού.

Το 1990 έχουν φύγει αρκετοί σταρ της ομάδας και η απόδοση της πέφτει και το 1991, ο διεθνής πλέον με την Εθνική Σερβίας, Ζοτς φτάνει τα 31 του χρόνια και διανύει την τελευταία του σεζόν σαν παίκτης...

Η αλλαγή καριέρας


Ενώ ήταν στην Εθνική Γιουγκοσλαβίας για την προετοιμασία ενόψει του Ευρωμπάσκετ της Ρώμης ο αντιπρόεδρος της Παρτίζαν, Ντράγκαν Κιτσάνοβιτς του ζητάει να γίνει προπονητής. Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς τα χάνει αρχικά. Ζητά περιθώριο ενός μήνα για να αποφασίσει, αλλά ο Κιτσάνοβιτς του λέει ότι πρέπει να το κάνει αμέσως... Η συνέχεια μετά το "ναι" του Ομπράντοβιτς είναι λίγο ως πολύ γνωστή...

Η πρώτη του χρόνια μόνο εύκολη δεν είναι... Εν μέσω πολέμου, ο Ομπράντοβιτς είναι στο τιμόνι μίας νεανικής ομάδας. Ο 21χρονος Ντανίλοβιτς, ο 24χρονος Τζόρτζεβιτς, ο 20 Λόντσαρ, ο συνομήλικος του Ζέλικο Ρέμπρατσα και οι "παλιοί" Ντραγκουτίνοβις και Κοπρίβιτσα που ήταν μόλις... 25! Η Παρτιζάν κάνει ρεκόρ 20-2 στο πρωτάθλημα, κατακτά το Κύπελλο και πάει στην Κωνσταντινούπολη στο Final Four. Κερδίζει με 82-75 την Φίλιπς Μιλάνο και στον τελικό με το απίθανο τρίποντο του Αλεξάντερ Τζόρτζεβιτς κερδίζει την Μπανταλόνα με 71-70... Πανηγυρίζει σαν παίκτης και τρέχει στις κερκίδες... Είναι το πρώτο του... τριπλ κράουν. Θα ακολουθήσουν και άλλα!

Τα τελευταία δευτερόλεπτα του τελικού



Το κεφάλαιο Εθνική

Η επόμενη χρονιά δεν έχει τόσο την αίγλη της πρώτης... Η Παρτιζάν εξάλλου αποδυναμώνεται αρκετά και ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς ακολουθεί τον δρόμο που χάραξαν αρκετά από τα πρωτοκλασάτα αστέρια της ομάδας του, έχοντας πάντα στο μυαλό του, την πατρίδα του που υποφέρει από τον πόλεμο.Παράλληλα έρχεται αντιμέτωπος με μία ακόμα πρόκληση. Αναλαμβάνει την Εθνική Σερβίας στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα, χάνοντας μόνο από την Dream Team στον τελικό. Την επόμενη χρονιά στην Ισπανία όμως, η Ιταλία δεν μπορεί να την σταματήσει και ο Ομπράντοβιτς πανηγυρίζει το πρώτο του Ευρωμπάσκετ. Τα σπουδαία ακολουθούν ένα χρόνο μετά και μάλιστα σε ένα γήπεδο όπου θα ζήσει μεγάλες στιγμές... Ο Ομπράντοβιτς οδηγάει την Σερβία στην κατάκτηση του χρυσού κόντρα στην Ρωσία με τους οπαδούς αλλά και τους Ρώσους να φωνάζουν για την διαιτησία.

Ο τελικός του Eurobasket



Αφιέρωμα στην παγκόσμια πρωταθλήτρια Σερβία



Στην Ισπανία...

Το 1994 με την Μπανταλόνα στον τελικό στο Final Four του Τελ Αβίβ, η αδύναμη Μπανταλόνα με το τρίποντο του Κορνέλιους Τόμπσον κερδίζει τον Ολυμπιακό και κατακτά την κούπα. Η Ρεάλ δεν θα τον αφήσει να παραμείνει στην Μπανταλόνα και με την "Βασίλισσα" ο Ζοτς στην πρώτη του σεζόν κατακτά άλλο ένα Ευρωπαϊκό με τον μεγάλο Άρβιντας Σαμπόνις.

Η δεύτερη



Το τρίτο



Ο Παναθηναϊκός...

Ο Ζοτς αφήνει την Ισπανία για την Ιταλία και το Τρεβίζο, όπου θα κατακτήσει άλλο ένα Σαπόρτα. Η συνέχεια έχει Αθήνα και τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ο μεγάλος πρωταγωνιστής στην πράσινη αυτοκρατορία. Έχει πανηγυρίσει έξι κύπελλα, εννέα πρωταθλήματα και τέσσερα Ευρωπαϊκά... Σύνολο τίτλων: 19 και το κοντέρ δεν έχει σταματήσει να γράφει ακόμα. Αντί για λόγια προτιμούμε τα βίντεο... Ένα για κάθε Ευρωπαϊκό για τον πλέον πολυνίκη τεχνικό στην Ευρώπη...

Τα δύο triple crown





ΠΥΛΑΙΑ



ΜΠΟΛΟΝΙΑ



ΑΘΗΝΑ



ΒΕΡΟΛΙΝΟ



Αφιέρωμα στον Ζοτς



ΟΙ ΤΙΤΛΟΙ ΤΟΥ ΖΟΤΣ

Πρωταθλήματα: 9 στην Ελλάδα (2000, 2001, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009), 1 στη Σερβία (1992)

Κύπελλα: 6 στην Ελλάδα (2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009), 1 στη Σερβία (1992),

Ευρωλίγκα: 4 με Παναθηναϊκό (2000, 2002, 2007, 2009), 1 με Παρτιζάν (1992), 1 με Μπανταλόνα (1994), 1 με Ρεάλ Μαδρίτης (1995)

Σαπόρτα: 1 με Ρεάλ Μαδρίτης (1997), 1 με Μπενετόν Τρεβίζο (1999)

Μετάλλια: Δύο χρυσά (Ευρωμπάσκετ 1997, Μουντομπάσκετ 1998), 1 αργυρό (Ολυμπιακοί Αγώνες 1996), 1 χάλκινο (Ευρωμπάσκετ 1999).



























































































TAGS ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ