ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ

Περιστέρι bwin, analysis: Οι "Πρίγκιπες" του Σπανούλη ψάχνουν τα πατήματά τους

Περιστέρι bwin, analysis: Οι "Πρίγκιπες" του Σπανούλη ψάχνουν τα πατήματά τους
ΜΗΤΣΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ / INTIME SPORTS

Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat το κακό ξεκίνημα του Περιστερίου bwin, που αγνοεί προς το παρόν την νίκη σε Basket League και Basketball Champions League. Οι δομικές αλλαγές σε σχέση με το περσινό ρόστερ, η αναζήτηση νέου σημείου αναφοράς στην επίθεση και το ιδιαίτερο πρόγραμμα στο ξεκίνημα της σεζόν.

Το Περιστέρι bwin έφυγε με σκυμμένο το κεφάλι από την Πυλαία, γνωρίζοντας την ήττα με 69-64 από τον ΠΑΟΚ για την 3η αγωνιστική της Basket League. Είδε έτσι το ρεκόρ του να πέφτει στο 0-3 στο πρωτάθλημα, ενώ 0-1 έχει και στο Basketball Champions League λόγω της βαριάς ήττας του με 96-68 από την Λε Μαν.

Οι “Πρίγκιπες” ψάχνουν ακόμα τα πατήματά τους. Ο Βασίλης Σπανούλης έκανε λόγο για ψυχολογικό πρόβλημα και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η ομάδα του έχει 8 νέα πρόσωπα σε σχέση με πέρυσι. Δεν του αρέσει αυτό που βλέπει στο παρκέ. Και ελπίζει αυτό να αλλάξει άμεσα.

Το SPORT24 αναλύει με την βοήθεια του Hudl Instat την εικόνα του Περιστερίου bwin, κάνοντας την σύγκριση με την περσινή σεζόν.

Τα περσινά σημεία αναφοράς και η αλλαγή φιλοσοφίας

Το περσινό Περιστέρι bwin είχε χτιστεί σε κάποιους βασικούς άξονες στην επίθεσή του. Η ικανότητα των Φρανσίσκο και Ντένμον να δημιουργούν το δικό τους σουτ (είτε στο ένας με έναν, είτε σε κατάσταση Pick and Roll) και του Μίρο Μπιλάν να προσφέρει πόντους στο post (είτε σκοράροντας, είτε πασάροντας) αποτέλεσαν τον πυρήνα της περσινής επίθεσης του κόουτς Σπανούλη, που συμπλήρωνε τους τρεις παίκτες-σημεία αναφοράς της ομάδας βάζοντας καλούς σουτέρ στο πλευρό τους. Ιδού πώς εκδήλωνε πέρυσι το Περιστέρι bwin επιθέσεις σε όλες τις διοργανώσεις.

Το καλοκαίρι το Περιστέρι bwin είδε τους τρεις παίκτες που τράβηξαν την ομάδα στο σκοράρισμα να ανταμείβονται για την καλή τους σεζόν με καλύτερα συμβόλαια. Όταν έκανε τον σχεδιασμό του για να τους αντικαταστήσει, επέλεξε να ακολουθήσει έναν διαφορετικό δρόμο.

Αντί του Φρανσίσκο ήρθε ο - περισσότερο πλέι-μέικερ και λιγότερο σκόρερ - Τζο Ράγκλαντ. Στην θέση των “πλάγιων” ήρθαν ο (σκόρερ) Τζέιλεν Χαντς από τον ΠΑΟΚ και ο - πολύ καλός σουτέρ και εξαιρετικός στο να βγαίνει από σκριν - Κένι Γουίλιαμς από την ΑΕΚ. Όσο για την θέση του σέντερ, οι “Πρίγκιπες” αντικατέστησαν τον Μπιλάν (και τον εξαιρετικό πασέρ Ίαν Χάμερ) με δύο rim runner ψηλούς (παίκτες που επιτίθενται κυρίως σε καταστάσεις Pick and Roll): Τον - πρώτο ριμπάουντερ του ιταλικού πρωταθλήματος - Τρέβορ Τόμπσον (που παίζει και με πλάτη, αλλά δεν είναι εξίσου ανταποδοτικός όσο ο Μπίλαν) και τον Νέιτ Ρένφρο. Αυτό οδήγησε σε αλλαγή στον τρόπο που κινείται το Περιστέρι bwin στην επίθεση:

Άλλαξε κέντρο βάρους στην επίθεση και ψάχνεται - η άμυνα είναι καλύτερη από πέρυσι

Είναι σαφές ότι το Περιστέρι bwin άλλαξε πολύ το καλοκαίρι. Το κέντρο βάρους της επίθεσης μετατέθηκε. Δεν υπάρχει πλέον η άνεση που έδιναν οι προσωπικές ενέργειες του Ντένμον και του Φρανσίσκο ή το Post Up παιχνίδι του Μπίλαν. Ο Βασίλης Σπανούλης έχτισε μία ομάδα που έχει ροτέισον 10 παικτών και μοναδικό “αυτόφωτο” παίκτη τον Χαντς και ισχυρότερη προσωπικότητα τον Ράγκλαντ. Είναι σαφές ότι θα χρειαζόταν χρόνος για να βρεθούν όλοι οι νέοι παίκτες μαζί.

Το Περιστέρι bwin ψάχνει αυτή την στιγμή τα σημεία αναφοράς του στην επίθεση. Από εκεί ξεκινάνε τα προβλήματα της ομάδας, κάτι που αποδεικνύεται από ένα ακόμα πράγμα: Με εξαίρεση τον αγώνα με τον Κολοσσό Ρόδου (ήττα με 103-94) δεν έχει ξεπεράσει το φράγμα των 70 πόντων σε κανένα παιχνίδι του φέτος. Για την ακρίβεια είχε 68 πόντους στην ήττα από την ΛεΜάν και από 64 πόντους στα υπόλοιπα τέσσερα παιχνίδια του.

Αυτό εξηγεί σε μεγάλο βαθμό γιατί ενώ το Περιστέρι bwin δέχεται περίπου όσους πόντους με πέρυσι (78 ενώ πέρυσι δεχόταν 78.6, που μεταφράζεται σε 0.94 πόντους ανά κατοχή και στις δύο περιπτώσεις) δεν μπορεί να νικήσει, αφού η παραγωγικότητά του στην επίθεση έχει πέσει από τους 0.95 πόντους ανά κατοχή στους 0.83 πόντους ανά κατοχή.

Το Περιστέρι bwin αναμένεται να είναι καλύτερο στην άμυνα φέτος. Η απουσία του Φρανσίσκο είναι σημαντική και σε αυτό το κομμάτι, αλλά η παρουσία των Τόμπσον, Ρένφρο στην θέση του σέντερ (και όχι των αδύναμων αμυντικά στο Pick and Roll Μπίλαν και Χάμερ) το εξασφαλίζει αυτό. Με την επίθεση όμως να ψάχνει ακόμα σημείο αναφοράς, είναι λογικό να υπάρχουν αυτά τα ζητήματα.

Είναι νωρίς για πανικό

Παρά το αρχικό 1-5 με το οποίο έχει ξεκινήσει το Περιστέρι bwin πάντως σε όλες τις διοργανώσεις, είναι σαφές ότι είναι νωρίς για πανικό. Αν κάποιος παρατηρήσει το πρόγραμμα της ομάδας, θα διαπιστώσει ότι η μόνη ήττα που μπορεί να θεωρηθεί “κακή” - και αυτή υπό προϋποθέσεις - είναι αυτή κόντρα στον Κολοσσό Ρόδου.

Οι “Πρίγκιπες” έχουν ηττηθεί από τον Ολυμπιακό (στο Super Cup), τον Παναθηναϊκό (εντός έδρας), την Λε Μαν (στην Γαλλία) και τον ΠΑΟΚ (στο “Παλατάκι”). Παρά τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν, δεν μπορεί να πει κάποιος ότι κάποια από αυτές τις ήττες ήταν ακριβώς εκτός προγράμματος. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι η εικόνα της ομάδας δεν είναι λόγος για να υπάρξει προβληματισμός.

Το Περιστέρι bwin δείχνει ξεκάθαρα ότι δεν έχει πατήματα. Ο Χαντς δεν έχει βρει ακόμα τον ρόλο του. Ο Τόμπσον ψάχνεται. Ο Ντάνγκουμπιτς και ο Κασελάκης ψάχνουν ακόμα τρόπο να συνυπάρξουν. Οι “Πρίγκιπες” ξεκίνησαν με ξένο τον Μήτρου-Λονγκ πριν πάρει ελληνικό διαβατήριο μετά την πρώτη αγωνιστική. Όλα αυτά είναι γνωστά. Σιγά-σιγά το Περιστέρι bwin όμως θα πρέπει να βγάλει αντίδραση.

TAGS ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ BASKETBALL ANALYSIS STOIXIMAN GBL ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΠΑΝΟΥΛΗΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ