Πετγουέι: Γκόσπελ, ντραμς, πιάνο και καρφώματα...
Ποιος είναι τελικά ο Μπρεντ Πετγουέι, που έγινε ο σταρ του φετινού all star game στην Πάτρα; Το Sport24.gr μίλησε με τον ιδιοκτήτη της ΚΑΕ Ρέθυμνο Κωστή Ζομπανάκη και έμαθε ... πράματα και θάματα για τον Αμερικανό, που χρωστάει ένα μάθημα για να πάρει το δίπλωμα μουσικού παραγωγού
Διαβάσατε όσα είχε να πει ο Μπρεντ Πέτγουεϊ, για το one man show που πρόσφερε στο All Star Game της Πάτρας. Παρεμπιπτόντως, μάθατε γιατί στις ΗΠΑ είναι γνωστός ως «Αir Georgia (αν το χάσατε, από έφηβος είχε αυτό το άλμα και... αυτή την έφεση στα καρφώματα -και η Τζόρτζια είναι η γενέτειρα του), αλλά και ως «Thunder» (ως... τέτοιος έπαιζε στους Harlem Globetrotters, το 2010, μια χρονιά μετά τον Ηλυσιακό και... μια πριν το Ρέθυμνο).
Ξέρατε ότι στο Ρέθυμνο είναι γνωστός ως Brentakos Petwakis (έχει γίνει δηλαδή, γνήσιος Κρητικός όπως μπορείτε να δείτε αν τον αναζητήσετε στο Facebook) και ως DJPetye (με αυτό το όνομα κάνει gigs σε κλαμπ της πόλης); Ή πως χρωστά τέσσερα μαθήματα, στο πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν, για να πάρει το δίπλωμα του μουσικού παραγωγού;
« Έχει πολύ μεγάλη και ειλικρινή αγάπη για τη μουσική. Είναι κάτι πολύ σοβαρό για τον Μπρεντ»μας διαβεβαιώνει ο Κωστής Ζομπανάκης, ο οποίος είναι μια ιστορία από μόνος του -που θα γίνει εν ευθέτω χρόνω. Ο 27χρονος... που δεν έχει ακριβή θέση (αλλά θα ασχοληθούμε αργότερα με αυτό), ακολούθησε τις προτροπές και των δυο γονιών του. Ο πατέρας του, Ντέιβιντ «φταίει»για το μπάσκετ και η μητέρα του, Αντζελα για τη μουσική.
Παιδί για πιάνο, γκόσπελ και ντραμς
Ως παιδί, ήταν μέλος χορωδίας σε εκκλησίες της περιοχής, όπου μαζί με το να... πετυχαίνει νότες και ρυθμούς (δεν ξέρουμε αν έχετε υπ' όψιν σας από gospel μουσική, αλλά κάντε έναν κόπο να ακούστε ένα δείγμα), έμαθε να παίζει και πιάνο. Αργότερα, έμαθε να παίζει και ντραμς -τα οποία αν τον ρωτάτε, τα προτιμά.
« Η μητέρα του είναι διευθύντρια λυκείου, ενώ διδάσκει και στο Πανεπιστήμιο και καταλαβαίνεις πως από μικρός είχε μια πολύ συγκεκριμένη λογική που αφορούσε και την παιδεία. Αυτός δεν είναι ο μόνος λόγος που τον έχει κάνει ξεχωριστή περίπτωση παίκτη και ανθρώπου. Από την αρχή κατάλαβε τι έχει να του προσφέρει ένα μέρος όπως το Ρέθυμνο και δεν παραλείπει ποτέ να ανταποδίδει αυτή την αγάπη που του δίνουν όλοι καθημερινά». Γιατί ο Πέτγουεϊ κυκλοφορεί στην πόλη, κάνει τα ψώνια του, συνδιαλέγεται με όλους και έχει ένα χαμόγελο για όλους. Καταλαβαίνει τι σημαίνει να ζεις σε μια ασφαλή κοινωνία, που έχει μόνο λατρεία για σένα», εξηγεί το αφεντικό των Κρητικών που ταίριαξε με τον Πέτγουεϊ «και ένεκα των γνώσεων μου επί του αμερικανικού τρόπου ζωής, της αμερικανικής κουλτούρας, αλλά και γιατί λατρεύουμε αμφότεροι το μπάσκετ και τη μουσική. Μπορούμε να μιλάμε ώρες για αυτά τα θέματα». Οχι θα μπορούσαν να μιλούν. Μιλούν. Γιατί η επικοινωνία τους είναι τακτική.
«Τον εκτιμώ πάρα πολύ, για όσα προσφέρει όχι μόνο στην ομάδα, αλλά και στην κοινότητα. Γενικότερα στην ομάδα μας, όλοι οι παίκτες έχουν συμμετοχή στα προγράμματα κοινωνικής ευθύνης που «τρέχει» η ΚΑΕ. Το καλό με τους Αμερικανούς είναι ότι επειδή στην πλειοψηφία τους έχουν «σωθεί» από το μπάσκετ -κάτι που δεν ισχύει στην περίπτωση του Μπρεντ-, έχουν μάθει από το χάι σκουλ τη λογική της ανταπόδοσης στην κοινότητα. Αν είχαμε «υπάλληλο του μήνα», ο Μπρεντ θα έπαιρνε το μπόνους κάθε μήνα. Είναι εκείνος που θα καθίσει επί ώρες με τα παιδιά στο γήπεδο, που θα παίξει στο ματς και θα τρελάνει τον κόσμο του Ρεθύμνου, με τα τρελά του καρφώματα και μετά το βράδυ θα πάει σε κλαμπ της πόλης, με την ιδιότητα του DJ. Η αξία του δεν μετριέται». λέει ο Ζομπανάκης
Την κανονική του θέση τη βρήκε ο Στέργιος Κουφός!
Επειδή πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να... μετρηθεί (σε εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια από την αλλοδαπή), διευκρινίζει ότι « επειδή το χρωστά στον εαυτό του, στη μάνα του και το παιδί του, του έχω πει πως αν βρει πάρα πολλά λεφτά, το καλύτερο που θα έχει να κάνει είναι να φύγει. Αν η διαφορά όμως, είναι της τάξεως του 10-20%, τότε... ας μείνει για πάντα κοντά μας».
Η αγάπη που έχει ο ιδιοκτήτης της ΚΑΕ για τον Πέτγουεϊ... δεν τον τυφλώνει. «Είναι παίκτης που δεν χωρά εύκολα σε μια ομάδα. Είναι κοντός για να είναι σέντερ, δεν παίζει με πλάτη για να είναι πάουερ φόργουορντ και δεν έχει καλό χειρισμό της μπάλας, για να είναι σμολ φόργουορντ». Και τι είναι επιτέλους; «Δημιούργημα του Στέργιου». Οπου «Στέργιου» ο Κουφός, ο οποίος έλυσε μεν, τη συνεργασία του με το Ρέθυμνο, αλλά αναγνωρίζεται η προσφορά του. «Είναι ένα παιδί 2.03 που πηδά στο Θεό, παίζει πικ εντ ρολ, κόβει στο καλάθι και καρφώνει, γενικότερα... καρφώνει και αν μείνει μόνος στο πικ εντ πολ, σουτάρει από το τρίποντο. Αυτό το τελευταίο το έβαλε στο παιχνίδι του Μπρεντ ο Κουφός».
Και είτε το πιστεύετε, είτε όχι « ο Μπρεντ είναι πολύ ντροπαλό παιδί. Αυτό δεν ισχύει με όλους τους κωμικούς; Με όσους τους αρέσει να διασκεδάζουν τον κόσμο; Οταν γνωρίζει κάποιον και όταν είναι μακριά από παρκέ και DJ sets, είναι πολύ μαζεμένος». Όταν πάλι, ανεβαίνει στη σκηνή αν μη τι άλλο ξέρει να ικανοποιεί το κοινό του.