X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

Ποκουσέβσκι: Στο κυνήγι του ρεκόρ του Πορζίνγκις

FIBA FIBA

Ο Αλεξέι Ποκουσέβσκι είναι ένας από τους παίκτες που έχουν ξεχωρίσει στο Eurobasket U18 του Βόλου και η στατιστική του αποτελεί αδιάψευστο μάρτυρα.

Σε ένα Eurobasket U18 γεμάτο καλούς ψηλούς, ένας από τους αυτούς που ξεχωρίζουν αγωνίζεται στον Ολυμπιακό. Πρόκειται φυσικά για τον Αλεξέι Ποκουσέβσκι , ο οποίος δεν είναι Έλληνας (αλλά Σέρβος), ωστόσο βρίσκεται στην χώρα μας από το 2013, μιλάει άπταιστα την γλώσσα και αισθάνεται σαν στο σπίτι του. Στον Βόλο, δε, παίζει κιόλας σαν να βρίσκεται στο σπίτι του.

Ο 17χρονος άσος του Ολυμπιακού είναι "θεωρητικά" φόργουορντ, ωστόσο έχει ύψος σέντερ και παίζει σαν γκαρντ. Παίρνει ριμπάουντ και κόβει σαν σέντερ. Παίζει όμως παράλληλα σαν γκαρντ. Σουτάρει σαν γκαρντ, πασάρει σαν γκαρντ, κατεβάζει την μπάλα σαν γκαρντ. Διόλου τυχαία, λοιπόν, γεμίζει και όλη τη στατιστική με τα προσόντα που έχει, καθώς έπειτα από τρεις αγώνες έχει μέσους όρους που δεν βλέπεις συχνά.

Στο Eurobasket U18 ο Ποκουσέβσκι είναι:

1ος στον δείκτη αξιολόγησης (με 24,3 μονάδες κατά μέσο όρο)

1ος σε νταμπλ-νταμπλ (με δύο)

1ος στα κοψίματα (με 5,0 κατά μέσο όρο)

2ος στα κλεψίματα (με 3,3 κατά μέσο όρο)

3ος ριμπάουντερ (με 10,0 κατά μέσο όρο)

5ος πασέρ (με 5,7 ασίστ κατά μέσο όρο)

8ος σε λεπτά συμμετοχής (με 30,0 κατά μέσο όρο)

14ος στις βολές (με 72,2%)

16ος σκόρερ (με 13,3 πόντους κατά μέσο όρο)

ΤΟ ΡΕΚΟΡ ΤΟΥ ΚΡΙΣΤΑΠΣ ΠΟΡΖΙΝΓΚΙΣ

Όλοι οι αριθμοί του Ποκουσέβσκι είναι εξαιρετικοί. Αυτός που βλέπεις σπάνια πάντως είναι ένας. Οι 5,0 τάπες που κάνει ανά αγώνα ο Ποκουσέβσκι είναι ο μεγαλύτερος μέσος όρος που έχει παρουσιαστεί σε Eurobasket U18 τα τελευταία 18 χρόνια, από τότε δηλαδή που υπάρχει αρχείο στην FIBA για το συγκεκριμένο στατιστικό, πάνω από τις 4,9 που έκανε ο Κρίσταπς Πορζίνγκις το 2013! Ένα ρεκόρ που μπορεί να σπάσει, εφόσον συνεχίσει να κόβει τους αντιπάλους τους με αυτόν τον ρυθμό μέχρι το τέλος της διοργάνωσης.

Για την ιστορία, πέραν των Ποκουσέβσκι, Πορζίνγκις μόνο τέσσερις παίκτες έχουν παρουσιάσει μέσο όρο καλύτερο από τρία μπλοκ ανά αγώνα σε Eurobasket U18 την τελευταία 18ετία: ο Ουκρανός Άλεξ Λεν (4,3 το 2010), ο Ζλάτκο Γκοτσέβσκι από την ΠΓΔΜ (3,7 το 2002), ο Κώστας Κουφός (3,5 το 2007) και ο Γερμανός Φίλιπ Νόιμαν (3,4 το 2009).

" Λατρεύω τις τάπες. Έχω την αίσθηση ότι οι τάπες μου κάνουν καλό και στην ομάδα, επίσης. Η άμυνα είναι γενικά κάτι που με εξιτάρει, η επίθεση έρχεται στη συνέχει", είπε στο σάιτ της διοργάνωσης ο Ποκουσέβσκι, ο οποίος δεν βάζει μόνο την άμυνα σε προτεραιότητα, αλλά και την ομάδα του. " Δεν παίζω για τον εαυτό μου. Δεν νοιάζομαι για τους πόντους που σημειώνω, το θέμα είναι ότι εάν δεν φτάσει η ομάδα στην τετράδα, δεν είσαι τίποτα. Γι αυτό το λόγο βασίζω το παιχνίδι μου στο ομαδικό πνεύμα", συνεχίζει ο 17χρονος.

" Ήρθα στην Ελλάδα όταν ήμουν 13. Είμαι σχεδόν 18 πλέον (σ.σ. είναι γεννηθείς στις 26 Δεκεμβρίου 2001), γνωρίζω την γλώσσα, μπορώ να την μιλήσω σαν να είμαι Έλληνας και πολλοί φίλοι μου έχουν έρθει να με υποστηρίξουν. Οι γονείς μου είναι εδώ, οι οικογένειες όλων των παικτών, αλλά και οι άνθρωποι μας που ζουν στην Ελλάδα", συνεχίζει ο "Πόκου".

Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΟΥ THREE-PEAT

Η Σερβία ολοκλήρωσε την πρώτη φάση πρώτη στον δυσκολότερο όμιλο του τουρνουά, τον 1ο, έχοντας χάσει μάλιστα το μοναδικό ματς από την Μεγάλη Βρετανία . " Αυτή η ήττα μας έκανε καλό. Ήταν σαν χαστούκι στο πρόσωπο. Καταλάβαμε τι έπρεπε να κάνουμε και τώρα κερδίζουμε", τονίζει ο φόργουορντ του Ολυμπιακού, ο οποίος ονειρεύεται να κάνει το three peat στον Βόλο.

Βλέπετε, η Σερβία είναι η κάτοχος του τίτλου σε επίπεδο εφήβων, αφού ανέβηκε στην κορυφή του βάθρου τόσο το 2018, όσο και το 2017. Αν το repeat είναι δύσκολο, τότε το three-peat έχει ιστορική χροιά. Η τελευταία χώρα που κατέκτησε τρεις ή περισσότερους σερί τίτλους σε Eurobasket U18 ήταν η Σοβιετική Ένωση, το 1978, το 1980, το 1982 και το 1984.

Photo credits: FIBA

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ