X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

ΜΠΑΣΚΕΤ

"Πόλεμος" FIBA και Αδριατικής λίγκας

Εν αντιθέσει με όσα έγγραφε το δελτίο Τύπου της FIBA, απόφαση για την κατάργηση της Αδριατικής λίγκας από την ερχόμενη χρονιά δεν υπάρχει. Υπάρχει ωστόσο, διαμάχη. Διαβάστε πώς "κρατά" η Παγκόσμια Ομοσπονδία τα εγγεγραμμένα μέλη της.

Στο δελτίο Τύπου που εξέδωσε η FIBA, με τα πεπραγμένα της 4ης συνάντησης της Κεντρικής Επιτροπής που συγκλήθηκε στη Γερμανία, ανέφερε και ότι από την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο δεν θα υπάρχει Αδριατική λίγκα - καθώς θα αφαιρεθεί η άδεια λειτουργίας της "επειδή δεν μας προσκόμισαν τα δικαιολογητικά που ζητήσαμε". Από ό,τι φαίνεται, η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική.

Όπως αποκάλυψε η σέρβικη ιστοσελίδα Mondo.rs, η παγκόσμια ομοσπονδία δεν έθεσε το θέμα της ΑΒΑ League σε ψηφοφορία, ως εκ τούτου τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής δεν είχαν την ευκαιρία να δηλώσουν αν είναι υπέρ ή κατά της απόφασης. Αυτό που έγινε ήταν ανταλλαγή απόψεων και συμφώνησαν να συζητήσουν περαιτέρω το θέμα, με το τέλος της τρέχουσας αγωνιστικής περιόδου -με το τέλος των εθνικών λιγκών που έχουν εκπροσώπους στην Αδριατική λίγκα.

Στην ίδια σύσκεψη, η FIBA Europe ενημέρωσε πως γενικά δεν αντιτίθεται στα περιφερειακά πρωταθλήματα, δεδομένου και ότι αναγνώρισε τη Βαλκανική λίγκα, με τη FIBA να επιλέγει την ΑΒΑ -που χαίρει της αναγνώρισης της Euroleague Basketball- ως τον αδύναμο κρίκο για να "χτυπήσει" και να ισχυροποιήσει τις εθνικές λίγκες, που τελούν υπό την αιγίδα της FIBA.

Η ίδια πηγή τονίζει πως το πρόβλημα της Παγκόσμιας ομοσπονδίας είναι ότι δεν έχει επιρροή στην ΑΒΑ League και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να έχει λόγο στο πώς προκύπτει το καλεντάρι -το οποίο ειρήσθω εν παρόδω επιμηκύνει τα πρωταθλήματα της Σερβίας, της Κροατίας, της Σλοβενίας και των άλλων χωρών που έχουν ομάδες στην Αδριατική. Μεταξύ των όσων ειπώθηκαν σε αυτή τη συνάντηση -πάντα σύμφωνα με την Mondo.rs- είναι και ότι η FIBA πρέπει να εκμεταλλευτεί την οικονομική κρίση της ULEB (βλ. Euroleague Basketball), το κεφάλαιο της οποίας μειώθηκε κατά 50% σε σύγκριση με την περίοδο αφότου είχαν προκύψει οι παράλληλες διοργανώσεις.

Για να κάνουμε μια μεγάλη, και περίπλοκη, ιστορία μικρή, έως το καλοκαίρι τα "λόμπι" θα 'χουν την ευκαιρία να βρεθούν, να συζητήσουν, να διαπραγματευτούν και μετά να καταλήξουν στον ενδεδειγμένο τρόπο αντιμετώπισης της πραγματικότητας. Η πρόταση της FIBA προς τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και τη Βοσνία που είναι φίλα μέλη της παγκόσμιας ομοσπονδίας, είναι να μετακομίσουν στη Βαλκανική λίγκα. Ένα από τα ερωτήματα που προκύπτουν ωστόσο, είναι τι θα γίνει αν στο πρόγραμμα υπάρχει παιχνίδι των σερβικών ομάδων στο Κόσοβο, ομοσπονδία που αναγνώρισε πρόσφατα η FIBA . Kαι σε περίπτωση που δεν θυμάστε την αντίδραση των Σέρβων, μπορείτε να δείτε εδώ τι είχε να πει ο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς.

Οι Κροάτες έως τώρα είναι με την Αδριατική λίγκα, με τους Σλοβένους και την ΠΓΔΜ να είναι στη διαδικασία σκέψης. Παραμένει ωστόσο, δεδομένο ότι έως το καλοκαίρι, η ηγεσία της FIBA θα ζητήσει από όλα τα εγγεγραμμένα μέλη της να επιστρέψουν στις εθνικές λίγκες. Να σημειώσουμε εδώ πως ένα από τα... πλεονεκτήματα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (για γενικότερη χρήση) είναι ότι ελέγχει τους διαιτητές (είναι δικοί της), όπως και το ποιες χώρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εθνικές διοργανώσεις και φυσικά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ