ΑΕΚ

Πώς η ΚΑΕ ΑΕΚ εξασφάλισε το πιστοποιητικό

Πώς η ΚΑΕ ΑΕΚ εξασφάλισε το πιστοποιητικό
Καραμανλής INTIME SPORTS

Το SPORT 24 εξηγεί πώς πήρε η ΑΕΚ το- προσωρινό -πιστοποιητικό και γιατί βιάστηκε να πανηγυρίσει

Για να μπορέσει μια ομάδα να παίξει σε οποιοδήποτε επαγγελματικό πρωτάθλημα, άρα και αυτό του μπάσκετ, θα πρέπει, βάσει νόμου, να έχει εξασφαλίσει το σχετικό πιστοποιητικό από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού. Το οποίο κατ’ ουσίαν βεβαιώνει πως η ομάδα είναι εντάξει στις οικονομικές υποχρεώσεις της. Δηλαδή δεν χρωστάει. Πώς, όμως, η ΚΑΕ ΑΕΚ πήρε εν τέλει το πιστοποιητικό παρόλο που όλος ο κόσμος γνωρίζει ότι χρωστάει της Μιχαλούς; Και μάλιστα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις;
Το κόλπο που σκαρφίστηκαν οι Λία Μάντη-Διαμαντοπούλου και ο Σωκράτης Λαμπρόπουλος, η νομική σύμβουλος της ΚΑΕ και ο δικηγόρος του Γιάννη Φιλίππου, ήταν η υπαγωγή στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου. Έκαναν την σχετική αίτηση τον Αύγουστο, πήραν δικάσιμο της αίτησής τους για τον Νοέμβριο και συγχρόνως εξασφάλισαν από το αρμόδιο δικαστήριο προσωρινή αναστολή των ατομικών διώξεων των πιστωτών ώσπου να εκδικαστεί η αίτηση. Δηλαδή, τουλάχιστον ως τις 11 Νοεμβρίου κανείς δεν μπορεί να ζητήσει τα λεφτά του από την ΑΕΚ. Κραδαίνοντας αυτή την προσωρινή διαταγή και επειδή είναι η… ΑΕΚ, όπως φέρεται να είπε ο πρόεδρος Μπάμπης Καραμανλής, η πολύπαθη Ένωση κατάφερε τελικά να πείσει την επιτροπή να της χορηγήσει, παρά τις αμφιβολίες της, το πιστοποιητικό.

Τελευταία ευκαιρία πριν την πτώχευση!

Τι αφορά, όμως, αυτό το περίφημο άρθρο 99; Στα νομικά ορίζεται ως διαδικασία συνδιαλλαγής και στην ουσία αποτελεί την τελευταία ευκαιρία που δίνει ο νομοθέτης στις προβληματικές εταιρείες να ανακάμψουν. Αν δεν τα καταφέρουν ούτε με αυτή τη διαδικασία, τότε συνήθως οδηγούνται σε πτώχευση. Εφόσον το δικαστήριο αποφασίσει να υπαγάγει την εταιρεία στη διαδικασία συνδιαλλαγής, τότε για ένα διάστημα μάξιμουμ τριών μηνών ένας μεσολαβητής, που ορίζεται από το δικαστήριο, διεξάγει διαπραγματεύσεις με όσους έχουν λαμβάνειν χρήματα προκειμένου να πετύχει διακανονισμούς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να ξεπερνούν σε διάρκεια τα δύο χρόνια. Αν οι διαπραγματεύσεις είναι επιτυχείς, τότε η εταιρεία υπάγεται στη διαδικασία συνδιαλλαγής και οφείλει να τηρήσει με συνέπεια τους διακανονισμούς. Αν όμως έστω και ένας δανειστής διαφωνήσει, το όλο εγχείρημα αποτυγχάνει.

Το πιο σημαντικό, ωστόσο, είναι πως όσο διαρκούν οι διαπραγματεύσεις του μεσολαβητή με τους δανειστές (3 μήνες) και για άλλους 6 μήνες, εφόσον η εταιρεία υπαχθεί στη διαδικασία, κανείς δανειστής δεν μπορεί να ζητήσει τα χρωστούμενα. Κι αυτό είναι το σημείο-κλειδί. Στην ουσία η εταιρεία κερδίζει με αυτή τη διαδικασία χρόνο, ενώ από την άλλη οι δανειστές πιέζονται να συμφωνήσουν, διότι διαφορετικά, αν αποτύχει το εγχείρημα και η εταιρεία πτωχεύσει, θα χάσουν τα λεφτά τους.

Με τις τελεσίδικες αποφάσεις να φτάνουν σωρηδόν στα γραφεία της και με τη θηλειά των βεβαιωμένων χρεών να σφίγγει ολοένα και περισσότερο η ΑΕΚ ήθελε να πετύχει αυτό ακριβώς: να κερδίσει χρόνο. Αν καταφέρει να υπαχθεί στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Νόμου, τότε για τους επόμενους 9 μήνες κανείς δεν θα μπορεί να προβεί σε οποιαδήποτε νομική ενέργεια εκτέλεσης δικαστικής απόφασης (κατάπτωση εγγυητικής επιστολής, μπλοκάρισμα εσόδων από τηλεοπτικά δικαιώματα ή ΟΠΑΠ κλπ.). Άρα η χρονιά θα βγει χωρίς τον βραχνά των παλιών οφειλών και του χρόνου… έχει ο Θεός.

Ανεξήγητη αλαζονεία και βιαστικοί πανηγυρισμοί

Παρόλα αυτά υπάρχουν κάποια μικρά προβληματάκια:

α) Η ΑΕΚ ΔΕΝ έχει υπαχθεί ακόμα στο άρθρο 99. ΘΑ υπαχθεί, ΕΑΝ το δικαστήριο αποφασίσει ότι πρέπει να υπαχθεί στις 11 Νοεμβρίου. Εκτός εάν οι άνθρωποι της ΑΕΚ, που πανηγύριζαν το μεσημέρι της Πέμπτης, γνωρίζουν εκ των προτέρων την απόφαση του δικαστηρίου. Στην ανακοίνωσή της, πάντως, η ΕΕΑ είναι σαφέστατη για όποιον ξέρει να διαβάζει: «Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού χορήγησε πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1 μπάσκετ στην ΚΑΕ ΑΕΚ μέχρι λήξεως της ισχύος της προσωρινής διαταγής, που εκδόθηκε από το πτωχευτικό δικαστήριο περί αναστολής των ατομικών διώξεων των πιστωτών». Πράγμα που σημαίνει ότι αν στις 11 Νοεμβρίου το δικαστήριο αποφασίσει πως η ΚΑΕ ΑΕΚ δεν υπάγεται στη διαδικασία συνδιαλλαγής, τότε παύει να ισχύει η προσωρινή διαταγή αναστολής των ατομικών διώξεων των πιστωτών, άρα εκπίπτει και το πιστοποιητικό συμμετοχής στο πρωτάθλημα της Α1!

β) Ακόμα κι αν το δικαστήριο κάνει δεκτή στις 11 Νοεμβρίου την αίτηση της ΚΑΕ ΑΕΚ, θα πρέπει να έχουν ευτυχή κατάληξη οι διαπραγματεύσεις του μεσολαβητή με όλους όσοι έχουν δικαστικές αποφάσεις στα χέρια τους και περιμένουν να πάρουν τα χρήματά τους. Στην ΑΕΚ ποντάρουν στην απειλή της πτώχευσης. Αν δηλαδή αποτύχει η διαδικασία, τότε η ΚΑΕ θα πτωχεύσει και κανείς δεν θα πάρει τίποτα. Άρα προ του κινδύνου αυτού, εκτιμούν πως κανείς δεν θα κάνει τον δύσκολο.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, προκαλούν την τύχη τους. Ο ειρωνικός χαιρετισμός που απηύθυνε ο πρόεδρος Μπάμπης Καραμανλής προς τον δικηγόρο Παντελή Δέδε αμέσως μετά τη χορήγηση του πιστοποιητικού («του στέλνουμε την αγάπη μας», είπε με περισσή δόση ανεξήγητης αλαζονείας) ήταν μια εντελώς ατυχής έμπνευση. Ο Δέδες εκπροσωπεί 4-5 παίκτες που έχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις εις βάρος της ΑΕΚ στα χέρια τους και μπορεί αν θέλει-δικηγόρος είναι και μάλιστα με σημαντικές διασυνδέσεις στο χώρο-να τραβήξει κι αυτός το σκοινί στα άκρα. Και να μπλοκάρει την υπαγωγή της ΚΑΕ στο άρθρο 99 προκαλώντας έτσι την έκπτωση του πιστοποιητικού (και πολλούς άλλους μπελάδες…)

γ) Ακόμα κι αν η ΑΕΚ υπαχθεί εν τέλει στη διαδικασία συνδιαλλαγής, θα πρέπει να τηρήσει τους διακανονισμούς, διότι αν φανεί και πάλι ασυνεπής, τότε μάλλον δεν θα υπάρχει γυρισμός. Αλλά, θα πείτε, ποιος ζει και ποιος πεθαίνει τα επόμενα δύο χρόνια. Χώρια που όσοι κάνουν κουμάντο στην ΚΑΕ τώρα υπολογίζουν πως κάποια στιγμή ο Γιάννης Φιλίππου θα ενδώσει στις πιέσεις τους και θα έχει πιο ενεργή συμμετοχή από το να μπαλώνει τρύπες (όπως την καταβολή του ποσού που χρειαζόταν για να εκδοθεί η απαραίτητη για την χορήγηση του πιστοποιητικού φορολογική ενημερότητα).

δ) Το πιστοποιητικό που πήρε η ΑΕΚ, έστω και προσωρινά, δεν διευθετεί το πρόβλημα με την απαγόρευση διεθνών μεταγραφών που έχει επιβάλει η FIBA λόγω του χρέους προς τον Πάβιτς. Κι επειδή η παγκόσμια ομοσπονδία δεν διέπεται από τους ελληνικούς νόμους, η υπαγωγή στο άρθρο 99 δεν μπορεί να κάνει και πολλά επ’ αυτού. Εν ολίγοις αν δεν πληρώσει άμεσα η Ένωση (ως τη Δευτέρα είναι η τελευταία προθεσμία που της έχει δοθεί), δύσκολα θα αρθεί η απαγόρευση. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και η θέση του Γιώργου Βασιλακόπουλου είναι εξαιρετικά δύσκολη (ως πρόεδρος της FΙBA Europe μπορεί εύκολα να κατηγορηθεί για σκανδαλώδη μεροληψία, πόσο μάλλον όταν καλείται να συγκαλύψει δεδομένες παρατυπίες).

Αυτό φαίνεται πως το συνειδητοποιούν σιγά σιγά στην ΑΕΚ, γι’ αυτό αρχίζουν να αναζητούν εναλλακτικούς τρόπους στελέχωσης του ρόστερ τους. Θέλουν να διώξουν τον Ρίστε Στεφάνοφ και να πάρουν πάλι τον Ίστβαν Νέμεθ, όχι μόνο γιατί ο δεύτερος είναι πλέον φθηνότερος από τον πρώτο, αλλά και διότι το letter of clearance του Ούγγρου βρίσκεται στην ΕΟΚ, ενώ αυτό του Σκοπιανού όχι. Και δεν πρόκειται να έρθει όσο ισχύει το μπλόκο της FIBA. Πρόβλημα επίσης θα υπάρξει και με τους δύο Αμερικανούς από τα κολέγια που έχει πάρει η Ένωση (Τορίν Γκριν, Λαμόντ Μακ), όχι όμως και με τον Τορίν Φράνσις, που έπαιξε πέρυσι στην ΑΕΛ.
























TAGS ΑΕΚ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ