X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

NBA

Πώς ο Γιάννης Αντετοκούνμπο μετατρέπεται σε κτήνος: Το στοιχείο που τον εκτοξεύει απέναντι σε ένα ρεύμα αμφισβήτησης

Milwaukee Bucks forward Giannis Antetokounmpo (34) points to a teammate after being fouled as Charlotte Hornets forward Miles Bridges (0) looks on during the first half of an NBA basketball game in Charlotte, N.C., Thursday, Feb. 29, 2024. (AP Photo/Nell Redmond) AP

Λίγοι παρακολουθούν τους αγώνες των Μπακς, το Μιλγουόκι παραμένει μία μικρή αγορά, όμως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο παίζει (και φέτος) σε επίπεδα MVP, είναι ο πρώτος σκόρερ του NBA και έχει βελτιώσει θεαματικά ένα στοιχείο του παιχνιδιού του που τον βοηθά να κυριαρχήσει στον απόλυτο βαθμό. Γράφει ο Χάρης Σταύρου.

Στη 12η σεζόν της επαγγελματικής του καριέρας, οι Μπακς δεν ξεκίνησαν ιδανικά. Για την ακρίβεια, ξεκίνησαν αποκαρδιωτικά. Ωστόσο όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες, τόσο η ομάδα του Μιλγουόκι βρίσκει τα πατήματα, την ισορροπία και τη χημεία που χρειάζεται για να πρωταγωνιστήσει.

Η κατάσταση ήταν από άσχημη έως οριακή τις πρώτες ημέρες/εβδομάδες, το 1-6 και οι έξι σερί ήττες δημιούργησαν ένα βαρύ κλίμα, ο Τύπος άσκησε ακραία κριτική στον οργανισμό, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο ένιωσε αυτή την αφόρητη πίεση στο πετσί του, όμως ήταν ο πρώτος που ηγήθηκε, ο πρώτος που ανέβασε την ένταση και ταυτόχρονα κράτησε την μπάλα χαμηλά καθώς τίποτα δεν μπορούσε να κριθεί τόσο νωρίς στη σεζόν, ειδικά από τη στιγμή που οι Μπακς περιμένουν ακόμα την επιστροφή του Κρις Μίντλετον.

Ανάμεσα σε ενδιαφέρουσες ατάκες, παροτρύνσεις στη διάρκεια των αγώνων και πίεση σε παράγοντες, συμπαίκτες, προπονητές, φυσικά και στον εαυτό του, ο Greek Freak συνέχισε να δουλεύει περισσότερο απ' όλους. Δούλεψε πολύ και μετά από τη συμμετοχή του στην εθνική ομάδα, στο προολυμπιακό και στο ολυμπιακό τουρνουά. Κι ας μην το είδε ο κόσμος.

Λίγες ημέρες πριν από τα 30α του γενέθλια, ο Αντετοκούνμπο συνεχίζει να βελτιώνεται, συνεχίζει να ανεβάζει τον πήχη και πλέον έχει βελτιώσει θεαματικά ένα στοιχείο, χάρη στο οποίο το παιχνίδι γίνεται ακόμη πιο... αργό για εκείνον.

Ποιο είναι αυτό το στοιχείο; Το σουτ μέσης απόστασης, το mid-range (ο χώρος από τα 3μ.05 έως τα 7μ.25 του τριπόντου), το οποίο τον βοηθάει να αποφεύγει τις σώμα με σώμα συγκρούσεις στη ρακέτα σε κάθε φάση, μπερδεύει το μυαλό των αντιπάλων του και ανοίγει ακόμη περισσότερο το ζωγραφιστό δίνοντάς του την ευκαιρία είτε να εκτελέσει από τα 4-5-6 μέτρα, είτε να διαβάσει την άμυνα για να μπουκάρει ή για να πασάρει στον συμπαίκτη που είναι ελεύθερος στην περιφέρεια.

Αρχικά, φέτος αποφεύγει το τρίποντο, δεν "σπαταλάει" κατοχές και το 95.9% των προσπαθειών του είναι για δύο πόντους. Το 56.4% των προσπαθειών του αφορούν τελειώματα κοντά στο καλάθι, όμως σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το mid-range είναι πλέον σημαντικό κομμάτι του παιχνιδιού του.

Πέρυσι μόλις το 14% των προσπαθειών του αφορούσαν τέτοια σουτ. Φέτος, σε 16 συμμετοχές, αυτός ο αριθμός αγγίζει το 24%.

Ο Αντετοκούνμπο έχει αγαπημένα spots, όπως σχεδόν κάθε μπασκετμπολίστας. Στο πέρασμα των ετών έχει δουλέψει πολύ συγκεκριμένες εκτελέσεις, όπως το turnaround jumper από πλάγια θέση περίπου στα τέσσερα μέτρα, το οποίο είναι αδύνατο να κοπεί από τον αμυντικό. Έχει δουλέψει και το mid-range και φέτος δικαιώνεται καθώς εξελίσσεται σε έναν από τους πιο αξιόπιστους σουτέρ σε όλη τη Λίγκα στην απόσταση από τα 3μ.05 έως τα 7μ.25. Κυρίως όμως από τα 5-5μισι.

Στο εκτός έδρας ματς με τους Χόρνετς, η εκτέλεσή του στο φινάλε ήταν άστοχη και οι Μπακς έφυγαν ηττημένοι από τη Σάρλοτ. Μία εβδομάδα μετά, ο Αντετοκούνμπο έβαλε 5/5 mid-range shots στην εντός έδρας νίκη επί του ίδιου αντιπάλου. Κι αυτή η επίδοση τα λέει όλα για το challenge που είχε στο μυαλό του, για την αποφασιστικότητα και την βελτίωσή του σε αυτόν τον τομέα.

Από τη σεζόν 2017/18 είχε ο Αντετοκούνμπο να πάρει τόσες προσπάθειες από μέση απόσταση (27.4% εκείνη την περίοδο). Την περίοδο 2019/20 το 23.7% των προσπαθειών του το έπαιρνε από το τρίποντο (!), φέτος αυτός ο αριθμός έχει πέσει μόλις στο 4%. Και αυτό το 4% δείχνει ότι έχει αποφασίσει να τεντώσει τις δυνατότητές του για να εκτοξεύσει την αποτελεσματικότητά του.

Ποια είναι η αποτελεσματικότητά του;

Μεταξύ 3μ.05 και 4μ.88, σουτάρει με 53.8%.

Μεταξύ 4μ.88 και 7μ.25, σουτάρει με 49.1%.

Σε σύνολο καριέρας αυτοί οι αριθμοί είναι 36.7% (μεταξύ 3μ.05 και 4μ.88) και 36.8% (μεταξύ 4μ.88 και 7μ.25) αντίστοιχα.

Πέρυσι είχε 32.3% και 37.4% από αυτές τις δύο αποστάσεις.

Οι καλύτερες επιδόσεις του σε μία σεζόν ήταν 43.3% μεταξύ 3μ.05 και 4μ.88 την περίοδο 2019/20 και 43.1% μεταξύ 4μ.88 και 7μ.25 την περίοδο 2021/22, αμέσως μετά από την κατάκτηση του πρωταθλήματος.

Αυτή η θεαματική βελτίωση έρχεται στη 12η σεζόν της καριέρας του, μετά από ένα γεμάτο καλοκαίρι στο οποίο μπήκε χωρίς αγωνιστικό ρυθμό, προερχόμενος από τραυματισμούς, σε ένα καλοκαίρι με έντονη πίεση από "φίλους" και "εχθρούς".

Και αυτή η βελτίωση, ήρθε με τα assisted καλάθια του σε ιστορικό χαμηλό. Μόλις το 36.9% των καλαθιών του είναι αποτέλεσμα τελικής πάσας συμπαίκτη του, αριθμός πολύ μικρότερος από το περσινό 50.9% κι από το 45.4% που έχει στο NBA.

Ναι, ο Αντετοκούνμπο πρέπει να βάλει τις βολές (φέτος σουτάρει με 60.2% από το περσινό 65.7%), αν και όταν έπρεπε, τις έβαλε και με το παραπάνω.

Όχι, ο Αντετοκούνμπο δεν χρειάζεται το τρίποντο. Και χωρίς τρίποντο είναι ο πρώτος σκόρερ της Λίγκας (32.4 πόντοι, ρεκόρ καριέρας), ακριβώς επειδή στηρίζεται στα χαρακτηριστικά που τον βοήθησαν να ξεχωρίσει. Ίσως το μακρινό σουτ το χρειαστεί προς την δύση της καριέρας του. Προς το παρόν, κυριαρχεί με τον δικό του τρόπο και βελτιώνεται, ημέρα με την ημέρα, αγώνα με τον αγώνα.

Για πολύ κόσμο, αυτά που κάνει ο Γιάννης θεωρούνται... αυτονόητα, επειδή τον έχουμε δει ξανά και ξανά να βάζει 40άρες και 50άρες, που και που και 60άρες, με καρφώματα, με εκπληκτικά ποσοστά, με πολλά ριμπάουντ και με υπέροχες δημιουργίες. Δεν θα πρέπει όμως να θεωρούνται αυτονόητα, γιατί ο τρόπος με τον οποίο ο Αντετοκούνμπο κυριαρχεί, είναι μοναδικός.

Πολλοί συγκρίνουν τα νούμερα του Νικόλα Γιόκιτς με εκείνα του Greek Freak, ελάχιστοι καταλαβαίνουν πόσο διαφορετικού στιλ δημιουργοί είναι οι δύο παίκτες (ο Σέρβος στηρίζεται στην κίνηση των συμπακτών του για να τους βρει ελεύθερους την κατάλληλη στιγμή, ο Γιάννης τραβάει πάνω του την αντίπαλη άμυνα και φτιάχνει ανοιχτά σουτ για τους γύρω του), ακόμα λιγότεροι είναι εκείνοι που αποδέχονται ότι ο Αντετοκούνμπο είναι μακράν του δεύτερου ο κορυφαίος two-way μπασκετμπολίστας του κόσμου.

Οι Μπακς είναι η ομάδα του, παίκτες όπως ο Έι Τζέι Γκριν, ο Αντρέ Τζάκσον, ο Γκάρι Τρεντ φαίνονται καλύτεροι απ' όσο πραγματικά είναι χάρη σε εκείνον, φυσικά κι ο Αντετοκούνμπο χρωστάει πολλά στον Μπρουκ Λόπεζ που τα τελευταία πολλά χρόνια είναι μακράν του δεύτερου ο παίκτης με τα περισσότερα contested shots στο NBA. Και εκείνος που με μακρινά σουτ τον βοηθάει στις επελάσεις του.

Σε αυτές τις επελάσεις, ο Γιάννης ξέρει πότε να πατήσει φρένο, πότε να προσποιηθεί ότι θα σουτάρει και πότε να εκτελέσει από μέση απόσταση. Αν ο αντίπαλός "φάει" την προσποίηση, θα τον περάσει και θα τελειώσει τη φάση με λέι-απ ή με κάρφωμα. Αν του δώσει χώρο, ο Αντετοκούνμπο θα πάρει το mid-range και θα έχει πολύ καλές πιθανότητες για να το βάλει. Στη Σάρλοτ έχασε το ματς από ένα τέτοιο σουτάκι. Στο επόμενο συναπάντημά του με τους Χόρνετς, έγραψε 5/5.

Αν οι Μπακς πάρουν μία από τις πρώτες τρεις θέσεις της Ανατολικής Περιφέρειας, ο ηγέτης τους θα μπει δυνατά στη συζήτηση για το τρίτο βραβείο MVP (κανονικής περιόδου) της καριέρας του.

Υπάρχει ένα ρεύμα αμφισβήτησής του, δεν είναι πολλοί οι δημοσιογράφοι στις ΗΠΑ που παρακολουθούν αγώνες των Μπακς, το Μιλγουόκι πάντα ήταν και πάντα θα είναι μία μικρή αγορά για την Λίγκα, όμως ο Αντετοκούνμπο παίζει και φέτος σε επίπεδα MVP και είμαστε σίγουροι ότι και το θέλει και θα το διεκδικήσει.

Άλλωστε, ο ίδιος είπε "αγαπώ τους haters μου, είναι οι μεγαλύτεροι οπαδοί μου". Ναι, ακόμη κι εκείνος έχει haters. Πολλούς περισσότερους απ' όσους θα έπρεπε και την πλειοψηφία αυτών για τους απολύτως λάθος λόγους.

TAGS NBA ΓΙΑΝΝΗΣ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΜΙΛΓΟΥΟΚΙ ΜΠΑΚΣ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ