ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ

Πρίντεζης: Το τρελό καλοκαίρι του 2000, ο Ολυμπιακός, ο Κόκκαλης και ο Γιώργος

Πρίντεζης: Το τρελό καλοκαίρι του 2000, ο Ολυμπιακός, ο Κόκκαλης και ο Γιώργος

Λίγες ώρες πριν από τη βραδιά του Ολυμπιακού αφιερωμένη στον Γιώργο Πρίντεζη, ο Γιάννης Φιλέρης θυμάται το τρελό καλοκαίρι του 2000, που ο Σωκράτης Κόκκαλης δεν βαριόταν να ... κάνει μεταγραφές. Ανάμεσα σε όλες και αυτή του 15χρονου τότε Γιώργου, που δεν ξέχασε τον ιστορικό πρόεδρο των "ερυθρολεύκων"

Σχεδόν ένα τέταρτο του αιώνα πέρασε από τότε που ο Γιώργος Πρίντεζης, 15χρονο αμούστακο αγόρι, ζούσε το όνειρό του από την αρχή.

Σήμερα κι ενώ ήδη έχει κρεμάσει τη φανέλα και τα παπούτσια του, θα τιμηθεί δεόντως από την ομάδα που λάτρεψε αλλά και υπηρέτησε, σχεδόν σε όλη του την αθλητική διαδρομή.

Με εξαίρεση, άλλωστε, το "αγροτικό" του στην Ολύμπια Λάρισας και το διάλειμμα στη Μάλαγα, όλα τα υπόλοιπα χρόνια του, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας ήταν το δεύτερο (αν όχι το πρώτο) σπίτι του.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Στην βραδιά, αφιερωμένη εξ ολοκλήρου στην ιστορική αυτή διαδρομή με τον Ολυμπιακό, το κλαμπ και ο κόσμος του, τιμούν τον τεράστιο παίκτη, που εν τέλει έγινε εκείνος μικρός. Τότε, πριν από 24 χρόνια, προλάβαινε να μπει σαν μια μικρή σφήνα στις πολλές μεταγραφές των "ερυθρολεύκων".

Ο Σωκράτης Κόκκαλης, έχοντας πάρει την απόφαση να αντικαταστήσει τον Γιάννη Ιωαννίδη με τον πριν από ένα χρόνο βοηθό του, Ηλία Ζούρο, έριχνε χρήμα με ουρά, υπογράφοντας τεράστια ονόματα όπως ο Ντίνο Ράτζα, ο Νίκος Οικονόμου και ο Ντέιβιντ Ρίβερς.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ

Σε ένα πραγματικό μεταγραφικό οργασμό του Ολυμπιακού, χώρεσε στο τέλος και το όνομα ενός 15χρονονου νεαρού, που έπαιζε στον Αστέρα Αγίου Δημητρίου, είχε κληθεί στα κλιμάκια της Εθνικής παίδων σε μια μεταγραφή προοπτικής, που ερχόταν μαζί με εκείνη του 20χρνου Παναγιώτη Μαντζάνα από τον Πειραϊκό, να συμπληρώσουν το παζλ των σουπερ-σταρ που παρουσιάστηκαν σε μια συνέντευξη Τύπου της ΚΑΕ, στις 6 Οκτωβρίου του 2000.

Ο Σωκράτης Κόκκαλης με τον τότε τζένεραλ μάνατζερ του Ολυμπιακού Τάκη Λιβιεράτο και τον Ντέιβιντ Ρίβερς στην παρουσίαση των "ερυθρολεύκων" για τη σεζόν 2000-01
Ο Σωκράτης Κόκκαλης με τον τότε τζένεραλ μάνατζερ του Ολυμπιακού Τάκη Λιβιεράτο και τον Ντέιβιντ Ρίβερς στην παρουσίαση των "ερυθρολεύκων" για τη σεζόν 2000-01 ACTION IMAGES

Όλα αυτά θα τα θυμηθούμε στο αφιέρωμα που ακολουθεί με φωτογραφικό υλικό από εκείνο το τρομερό καλοκαίρι και σίγουρα δεν τα έχει ξεχάσει ο ίδιος ο Γιώργος. Απόδειξη και η πρόσκληση που έστειλε στον Σωκράτη Κόκκαλη, ώστε ο ιστορικός πρόεδρος του Ολυμπιακού να δώσει το παρών στην σημερινή βραδιά στο ΣΕΦ. Μια κίνηση αναγνώριση του παρελθόντος, που αναδεικνύει τους ισχυρούς δεσμούς και ρίζες του παίκτη με τον σύλλογο του Πειραιά...

Το ντεμαράζ του προέδρου

Ήταν, λοιπόν, το καλοκαίρι που ο Σ.Κόκκαλης είχε πάρει επάνω του τη ριζική μεταμόρφωση του ρόστερ της ομάδας. Η αποτυχία της επιστροφής του αείμνηστου Γιάννη Ιωαννίδη, με τον Ολυμπιακό να μην προκρίνεται καν στους τελικούς του πρωταθλήματος, ήταν η αφορμή για ένα ντεμαράζ που έκανε ο πρόεδρος της "ερυθρόλευκης" ΚΑΕ, ξεκινώντας με μια απόφαση σοκ.

Ο 35χρονος τότε Ηλίας Ζούρος, έπαιρνε τη θέση του Ιωαννίδη, σε μια κίνηση που δεν ... πίστευε κανείς. Ο Παντελής Διαμαντόπουλος διηγείται ακόμα την άρνηση του αείμνηστου Θόδωρου Νικολαΐδη να βάλει σε περίοπτη θέση στην πρώτη σελίδα του ΦΩΤΟΣ την είδηση που του είχε δώει!

Action Images
Από δεξιά Μαντζάνας, Οικονόμου, Ριζασέ, Ράτζα, ο Ηλίας Ζούρος και ο Σ.Κόκκαλης ACTION IMAGES

Κι όμως. Ο Κόκκαλης είχε διαλέξει τον νεαρό Ζούρο, φροντίζοντας την ίδια ώρα να θωρακίσει τον Ολυμπιακό όσο δυνατόν περισσότερο στην περίοδο των μεταγραφών. Κάπως έτσι τα "ερυθρόλευκα" φόρεσαν:

  • Ο Ντίνο Ράτζα, που επέστρεφε στην Ελλάδα, μετά τη διετία του στον Παναθηναϊκό (και ένα μικρό διάλειμμα στη Ζαντάρ), λέγοντας στον πρόεδρο του Ολυμπιακού "έρχομαι, αρκεί να μου δώσετε συμβόλαιο με ένα δολάριο περισσότερο απ' αυτά που παίρνει ο Μποντιρόγκα στον Παναθηναϊκό"!
  • Ο Νίκος Οικονόμου, επίσης ιστορικό στέλεχος του ΠΑΟ (ενδιάμεσος σταθμός η Κίντερ Μπολόνια) στον οποίο ο Σ. Κόκκαλης έδωσε μια επιταγή 400 εκατομμυρίων δραχμών!
  • Ο Ντέιβιντ Ρίβερς, ο οποίος επίσης επέστρεφε στην Ελλάδα (και τον Ολυμπιακό) από την Τόφας Μπούρσα. Τον Αμερικανό επέβαλε ο ίδιος ο Κόκκαλης, παρά την αρχική προτίμηση του Ηλία Ζούρου στον Αντουάν Ρικοτό.
  • Δυο Ευρωπαίοι διεθνείς, ο Πάτρικ Φέμερλινγκ που έπαιρνε τη θέση του Ντράγκαν Τάρλατς (μετακόμιζε οριστικά στους Σικάγο Μπουλς) και του Στεφάν Ριζασέ (πατέρας του Ζακαρί, νο 1 φέτος στο ντραφτ του ΝΒΑ)
  • Ένας πολύ έμπειρος Έλληνας διεθνής, ο Νίκος Μπουντούρης και οι δυο μικροί, όπως είπαμε, Μαντζάνας και Πρίντεζης

Ο Ολυμπιακός, επίσης, είχε σχεδόν συμφωνήσει με τον 23χρονο τότε, Μανού Τζινόμπιλι (θα έπαιζε με ιταλικό διαβατήριο) που είχε δείξει το ταλέντο του στη Ρέτζιο Καλάμπρια και τον βολιδοσκοπούσε η Κίντερ του Έτορε Μεσίνα. Η ρήτρα που δεν ήθελε να βάλει στο συμβόλαιο του για το ΝΒΑ, χάλασαν τη συμφωνία και ο Αργεντίνος πήγε οριστικά στη Μπολόνια.


Διαπραγματεύτηκε και με τον Αντρέα Μενεγκίν, που βρισκόταν τότε στα ... ντουζένια του, αλλά δεν έφυγε από την Ιταλία, ενώ απέκτησε και ένα ακόμα παίκτη (λίγο αργότερα από την παρουσίαση των οκτώ παικτών στις 6/10) που μάλλον κανείς δεν θυμάται στον Πειραιά. Ήταν ο Αμερικανός Σαμ Τζέικομπσον, που είχε φτάσει με συστάσεις ενός καλού σουτέρ στον Πειραια και με μια σεζόν στους Λος Αντζελες Λέικερς, αλλά βρέθηκε να έχει κάνει χρήση απαγορευμένης ουσίας, κάτι που τον έστειλε πίσω στις ΗΠΑ χωρίς καν να παίξει με τα "ερυθρόευκα".

Ο Γιώργος Πρίντεζης σηκώνει ντροπαλά τη φανέλα με το νο 19, διπλα σε Νίκο Μπουντούρη, Πάρικ Φέμερλινγκ και Ντέιβιντ Ρίβερς!
Ο Γιώργος Πρίντεζης σηκώνει ντροπαλά τη φανέλα με το νο 19, διπλα σε Νίκο Μπουντούρη, Πάρικ Φέμερλινγκ και Ντέιβιντ Ρίβερς! ACTION IMAGES

Ο Κόκκαλης είχε διαθέσει περισσότερα από 10 εκατομμύρια δολάρια, νούμερο ρεκόρ για την εποχή, για να ισχυροποιήσει μια ομάδα η οποία είχε ήδη Μίλαν Τόμιτς, Ντούσαν Βούκτσεβιτς, Δημήτρη Παπανικολάου, Ινιάκι Ντε Μιγκέλ, Βασίλη Σούλη και το νεαρό τότε Περικλή Δορκοφίκη. Ο Αλεξέι Ζεβροσένκο δόθηκε δανεικός στο Περιστέρι.

Ήταν ένα δραματικό καλοκαίρι για το ευρωπαϊκό μπάσκετ, καθώς οριστικοποιήθηκε το σχίσμα FIBA-ULEB με τις μισές μεγάλες ομάδες της Ευρώπης να αποχωρούν για να δημιουργήσουν την ανεξάρτητη EuroLeague (οι υπόλοιπες έμεινε στην FIBA και την Σουπρολίγκα, για να μετακομίσουν ένα χρόνο μετά).

Ο Ολυμπιακός είχε επιλέξει εξαρχής την πλευρά των "ανταρτών" και μάλιστα ο αγώνας του με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη στις 16 Οκτωβρίου ήταν το εναρκτήριο ματς της σύγχρονης ιστορίας της διοργάνωσης.

Με 30 εκατομμύρια ο ... Δημήτρης

Ο Γιώργος Πρίντεζης μπήκε στο κάδρο στο τέλος των μεταγραφών. Ο Πανιώνιος είχε εντοπίσει τον ταλαντούχο 15χρονο στον Άγιο Δημήτριο και είχε κάνει κάποιες σοβαρές κινήσεις να τον αποκτήσει. Ο Ολυμπιακός δεν άφησε τους Νεοσμυρνιώτες να προχωρήσουν, έδωσε 30 εκατομμύρια δραχμές και πήρε το μικρό στον Πειραιά. Ο Κόκκαλης παρά τους αρχικούς ενδοιασμούς για το ύψος του ποσού (αρκετά μεγάλο για τα δεδομένα της εποχής) αποφάσισε να προχωρήσει η μεταγραφή.

Στην πρώτη προπόνηση με την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ
Στην πρώτη προπόνηση με την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού στο ΣΕΦ ACTION IMAGES

Το ΦΩΣ των Σπορ στην είδηση της απόκτησης του γράφει κατά λάθος ότι ο Ολυμπιακός απέκτησε τον ... Δημήτρη Πρίντεζη. Μικρό το κακό, αν σκεφτεί κανείς πόσες φορές στη συνέχεια η ιστορική εφημερίδα αφιέρωσε άρθρα, συνεντεύξεις και τίτλους στον Γιώργο.

"Ο Ηλίας Ζούρος ξεχώρισε τον παίκτη από πολλούς που παρακολούθησε τον τελευταίο καιρό. "Ο Πρίντεζης θα ενταχθεί στις μικρές ομάδες του συλλόγου κι από κει και πέρα οι ολυμπιακοί πιστεύουν να έχει εξέλιξη" έγραφε το ρεπορτάζ των ημερών.

Στις 21 Ιουλίου, θα μπει για πρώτη φορά στο ΣΕΦ για να κάνει την πρώτη προπόνηση της χρονιάς με τον Ολυμπιακό. Στις 4 Σεπτεμβρίου θα αναχωρήσει για το βασικό στάδιο της προετοιμασίας (στην Ιταλία) και ένα μήνα αργότερα θα δώσει το παρών και στην επίσημη παρουσίαση της ομάδας.

Στο (παλιό) αεροδρόμιο λίγο πριν από την αναχώρηση για την προετοιμασία ο έφηβος Πρίντεζης, μαζί με τους Μαντζάνα, Δορκοφίκη δεξιά και Σούλη αριστερά
Στο (παλιό) αεροδρόμιο λίγο πριν από την αναχώρηση για την προετοιμασία ο έφηβος Πρίντεζης, μαζί με τους Μαντζάνα, Δορκοφίκη δεξιά και Σούλη αριστερά ACTION IMAGES


Εκεί ανάμεσα σε αστέρες όπως ο Ράτζα, ο Ρίβερς και ο Οικονόμου, θα του δοθεί το μικρόφωνο για να δηλώσει με τη σεμνότητα που τον χαρακτήρισε όλα τα χρόνια του στον Ολυμπιακό: "Είναι τεράστια εμπειρία να ανήκω σε μια ομάδα με τόσους μεγάλους παίκτες. Θα προσπαθήσω κι εγώ να δικαιώσω όσους με πίστεψαν και με έφεραν στον Ολυμπιακό". Δυο δεκαετίες μετά, έχοντας ζήσει τεράστιες στιγμές, με τις δυο συνεχόμενες Ευρωλίγκες (η δεύτερη με το δικό του ιστορικό πεταχτάρι στην Κωνσταντινούπολη) τα 4 πρωταθλήματα και τα 3 Κύπελλα, αξιωνόταν σαν αρχηγός της ομάδας να σηκώσει ψηλά τα τρόπαια του 2022!

Ο 15χρονος άσος που έφευγε από τον Άγιο Δημήτριο για να παίξει στον Ολυμπιακό και σήκωνε διστακτικά τη φανέλα με το νο 19 στην επίσημη παρουσίαση του, είχε προλάβει να εκπληρώσει όλα τα όνειρα του, ακόμα και τα πιο τρελά, τότε που που έκανε από παιδάκι...

TAGS ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΡΙΝΤΕΖΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ΜΠΑΣΚΕΤ EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ