Ο Ολυμπιακός έδωσε σόου στη Μαδρίτη, νικώντας – πολύ πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό σκορ – με 96-86 την Ρεάλ.
Το SPORT24 αναλύει με τη βοήθεια του Hudl Instat την νίκη των “ερυθρολεύκων”.
Η ραψωδία του Φουρνιέ και τα Pick and Roll του με τον Βεζένκοβ
Ο Εβάν Φουρνιέ είχε ένα μαγικό βράδυ κόντρα στη Ρεάλ. Οι Μαδριλένοι άλλαξαν πολλούς παίκτες στο μαρκάρισμά του, αλλά αυτό δεν είχε σημασία για τον Γάλλο, που τελείωσε το ματς με 28 πόντους και 3 ασίστ, που έδωσαν άλλους 9 πόντους στον Ολυμπιακό, κοινώς ήταν υπεύθυνος για 37 πόντους της ομάδας του.
*
Με κυκλάκι τα εύστοχα σουτ, με “x” τα άστοχα
Ο Φουρνιέ έχει δώσει στον Ολυμπιακό αυτό που του έλειπε πέρυσι: Τον παίκτη που θα σουτάρει με συνέπεια μετά από ντρίμπλα σε κατάσταση Pick and Roll. Η άμυνα στο Pick and Roll είναι από τα δυνατά σημεία της Ρεάλ λόγω της παρουσίας του Έντι Ταβάρες. Ο Γάλλος όμως έβαλε σουτ που λίγοι παίκτες βάζουν στην Ευρώπη. Αυτό άνοιξε όλη την άμυνα της Ρεάλ και έδωσε σουτ και στους άλλους παίκτες του Ολυμπιακού.
Η αλήθεια βέβαια είναι ότι ο Φουρνιέ έκανε τεράστια ζημιά στη Ρεάλ όταν συνεργάστηκε σε κατάσταση Pick and Roll με τον Βεζένκοβ. Έχει γραφτεί πολλές φορές, ωστόσο δεν γίνεται να μην αναφερθεί και πάλι: Όταν ο Φουρνιέ παίρνει σκριν από τον Βεζένκοβ, η αντίπαλη άμυνα έχει τεράστιο πρόβλημα, αφού καλείται να αντιμετωπίσει δύο παίκτες που αποτελούν απειλή.
Ο Φουρνιέ σημείωσε 9 πόντους σε κατάσταση Pick and Roll όπου το σκριν του έδωσε ο Βεζένκοβ. Όλοι ήρθαν στο δεύτερο μέρος, όταν ο Ολυμπιακός ξέφυγε στο σκορ. Αυτό δεν ήρθε τυχαία. Λίγο πριν, ωστόσο, οι “ερυθρόλευκοι” φρόντισαν με τον τρόπο τους να απενεργοποιήσουν και τον Ταβάρες
Το Spain Pick and Roll του Γουίλιαμς-Γκος και το απίστευτο +23 της τριάδας Βιλντόσα, Φουρνιέ, Βεζένκοβ
Ο Ολυμπιακός είχε μυρίσει αίμα στο πρώτο μέρος κόντρα στη Ρεάλ. Βλέποντας αυτό, αποφάσισε στο δεύτερο μέρος να ξεχαρβαλώσει την άμυνά της, παίζοντας το γνωστό πλέον Spain Pick and Roll (μετάφραση: Ένας περιφερειακός παίρνει σκριν από τον σέντερ της ομάδας, και ένας τρίτος παίκτης δίνει σκριν στην πλάτη του αντίπαλου σέντερ), αλλά με μία διαφορά: Έστηνε τα σκριν στις 45 μοίρες και όχι στην κορυφή της ρακέτας – κάτι που κάνει συχνά φέτος. Ο λόγος; Αυτό μεγαλώνει το γήπεδο, αφού οι παίκτες που είναι στην αδύνατη πλευρά είναι πιο μακριά από την μπάλα και δεν μπορούν να δώσουν βοήθεια.
Αυτός που έστηνε τα Pick and Roll στην αρχή ήταν ο Γουίλιαμς-Γκος, με τον Φουρνιέ να έχει ρόλο δεύτερο σκρινέρ. Και το αποτέλεσμα πάντα δικαίωνε τον Ολυμπιακό. Ιδού δύο παραδείγματα:
Ο Γουίλιαμς-Γκος ετοιμάζεται να παίξει Pick and Roll με τον Φαλ, με τον Φουρνιέ να είναι έτοιμος να δώσει νέο σκριν πάνω στον Ταβάρες, ανοίγοντας διάδρομο για τον Αμερικανό. Με τους Βεζένκοβ και Παπανικολάου στην αδύνατη πλευρά, οι παίκτες της Ρεάλ δεν μπορούν να δώσουν βοήθεια.
Ο Γουίλιαμς-Γκος τελειώνει την φάση με λέι-απ.
Λίγο αργότερα, στο ίδιο play, έγινε το εξής:
Ο Γουίλιαμς-Γκος ετοιμάζεται να πάρει σκριν από τον Φαλ. Ο Φουρνιέ πάει στην πλάτη του Ταβάρες, αλλά τελικά θα φύγει γρήγορα από την γωνία. Οι Παπανικολάου και Βεζένκοβ ανοίγουν πάλι το γήπεδο, με τους παίκτες τους να μην μπορούν να δώσουν βοήθεια.
Ο Γουίλιαμς-Γκος παίρνει το σκριν από τον Φαλ, με τον Καμπάσο να μένει πίσω από αυτό και τον Ταβάρες να παίζει High Flat (δίνοντας το σουτ).
Ο Γουίλιαμς-Γκος ευστοχεί σε τρίποντο.
Ο Ολυμπιακός έτρεξε το ίδιο play για πάνω από 5 λεπτά συνεχόμενα κόντρα στην Ρεάλ. Το έτρεξε ακόμα και όταν ο Γουίλιαμς-Γκος πέρασε στον πάγκο με 4 φάουλ και στην θέση του μπήκε ο Βιλντόσα, αλλά και με τον Μιλουτίνοβ στην θέση του Φαλ. Η Ρεάλ δεν είχε απάντηση.
Την ίδια στιγμή, η είσοδος του Βιλντόσα άλλαξε – για ακόμα ένα ματς – τα δεδομένα για τον Ολυμπιακό. Η Ρεάλ ταιριάζει ως ομάδα στον Αργεντινό, αφού ο τρόπος που αμύνονται οι Μαδριλένοι έχει ως αποτέλεσμα να έχει αρκετά την μπάλα στα χέρια του. Ο Βιλντόσα είχε 11 πόντους με 3/6 τρίποντα και 5 ασίστ, που έδωσαν άλλους 12 πόντους. Το βασικό όμως ήταν ότι με αυτόν στο παρκέ ο Ολυμπιακός δεχόταν μόλις 0.8 πόντους ανά κατοχή.
Ο Βιλντόσα ήταν καθοριστικός για τον Ολυμπιακό και αυτό φαίνεται από ένα ακόμα νούμερο: Σύμφωνα με το Hudl Instt, στα 19 λεπτά και 20 δευτερόλεπτα που συνυπήρξαν στο παρκέ ο Βιλντόσα, ο Φουρνιέ και ο Βεζένκοβ, ο Ολυμπιακός είχε το απίθανο +24 στο σύστημα +/-. Αυτό το νούμερο είναι αδιανόητο.
Μία νίκη που στέλνει μηνύματα
Ο Ολυμπιακός έκανε παρέλαση στην Μαδρίτη. Κι αν τα βλέμματα πήγαν – δικαίως – στον Φουρνιέ – η αλήθεια είναι ότι η νίκη ήρθε επειδή οι “ερυθρόλευκοι” έκαναν ένα σχεδόν τέλειο παιχνίδι, με πολλούς διακριθέντες.
Τα σουτ του Φουρνιέ είναι αυτά που φαίνονται, όπως και αυτά του Σακίλ ΜακΚίσικ (13 πόντοι), που έχει αναγεννηθεί φέτος. Εξίσου καθοριστικός όμως ήταν και ο Νίκολα Μιλουτίνοβ (13 πόντοι), που ήταν σημείο αναφορά κάτω από το καλάθι.
Ο Βεζένκοβ (13 πόντοι, 9 ριμπάουντ) ήταν καλά κλεισμένος και αντί να πάρει τραβηγμένες προσπάθειες (επιχείρησε μόλις 7 σουτ) προτίμησε να παίξει ρόλο… αντιπερισπασμού ως σκρινέρ. Ο Λούκα Βιλντόσα και ο Γουίλιαμς-Γκος επέβαλλαν τον ρυθμό που ήθελε ο Ολυμπιακός. Ο Κώστας Παπανικολάου είχε +16 στο σύστημα +/- (τρίτο καλύτερο μετά το +21 του Φουρνιέ και το +20 του Βεζένκοβ) κλείνοντας τρύπες στην άμυνα.
Ο Ολυμπιακός έστειλε ένα μήνυμα σε όλη την Ευρώπη με την νίκη του στην Μαδρίτη. Έκανε μία απόλυτη εμφάνιση για σχεδόν 35 λεπτά, ισοπεδώνοντας την Ρεάλ και δείχνοντας το πραγματικό του ταβάνι. Είναι πρώτος στην βαθμολογία. Απομένουν βέβαια ακόμα 12 αγωνιστικές για το φινάλε της κανονικής περιόδου. Υπάρχει δρόμος ακόμα. Οι “ερυθρόλευκοι” όμως δείχνουν – και είναι – καλά.