Ρεάλ - Παναθηναϊκός: Το πράσινο Limit Down στην επίθεση και το -23 του Γουόλτερς
Τα στοιχεία του Instat Scout φωτίζουν τα σκοτεινά σημεία άλλης μιας εκτός έδρας ήττα του Παναθηναϊκού στην EuroLeague. Κυρίως δε της αδυναμίας του να σταθεί ανταγωνιστικά στην έδρα της Ρεάλ Μαδρίτης. Οι αριθμοί που χτύπησαν κόκκινο και το κακό βράδυ του Νέιτ Γουόλτερς.
Πριν από τη νέα δοκιμασία αντοχών στη Βιτόρια (3/2, 21:30 Novasports Prime, LIVE από το SPORT24) ο Παναθηναϊκός παλεύει να μαζέψει τα κομμάτια του μετά τα όσα βίωσε το βράδυ της Τετάρτης στην έδρα της πρωτοπόρου Ρεάλ.
Η ομάδα του Ντέγιαν Ράντονιτς δεν ανταποκρίθηκε στις απαιτήσεις ενός τέτοιου αγώνα, εγκλωβίστηκε πάρα πολύ νωρίς, έχασε την επαφή του με το σκορ πριν συμπληρωθούν τα πρώτα πέντε λεπτά και παραδόθηκε άνευ όρων σε μια ανώτερη αντίπαλο.
Τι έφταιξε (κι) αυτή τη φορά; Ψύλλοι στ' άχυρα θα πει κανείς όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται με μικρές παραλλαγές από την αρχή της χρονιάς και καμιά παρέμβαση δεν έχει φέρει ως τώρα το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.
Καλές προθέσεις υπάρχουν, με πράξεις τι γίνεται είναι το θέμα. Διότι στο παιχνίδι της Μαδρίτης ο Παναθηναϊκός όχι μόνο έχασε για ένατη φορά εφέτος μακριά από το ΟΑΚΑ, αλλά εμφάνισε μια πολύ καλή εκδοχή του ήδη κατάχλομου εαυτού του! Συμπέρασμα που επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία του Instat Scout.
Οι κατοχές δεν αρκούσαν στον Παναθηναϊκό, έλειψε το σκορ
Ο Παναθηναϊκός έπαιξε ένα παιχνίδι σε περισσότερες κατοχές τόσο από τον μέσο όρο του όσο και απ' αυτές της Ρεάλ. Στη λήξη είχε 87, κόντρα στις 82.9 δικές του ανά ματς, και έναντι των 85 της αντιπάλου του. Σε καμιά περίπτωση όμως αυτό δεν έγινε πλεονέκτημα.
Το μείζον ζήτημα εντοπίζει -για άλλη μια φορά- στο επιθετικό σκέλος. Διότι χωρίς δημιουργία, καλή κυκλοφορία και αυτοματοποιημένο παιχνίδι με σωστές αποστάσεις ήταν σχεδόν ανέφικτο να γεννηθούν ορθολογικές επιλογές.
Η δεύτερη χειρότερη επίδοση στη σεζόν και το ιστορικό χαμηλό
Ο Παναθηναϊκός σκόραρε μόλις 0.76π ανά κατοχή, επίδοση που είναι η δεύτερη χειρότερη εφετινή του στη διοργάνωση, μετά το 0.75π απέναντι στην Άλμπα. Ταυτόχρονα το ομαδικό offensive rating (παραγωγικότητα σε αναγωγή 100 κατοχών) οριακά ξεπέρασε τους 78 πόντους (78.2) και μπήκε ήδη στη σχετική λίστα ως η τρίτη χαμηλότερη του Τριφυλλιού στη διοργάνωση.
Το γιατί έφτασε σε αυτό το σημείο η ελληνική ομάδα απαντάται από τη σχέση του κλάσματος ασίστ/λάθη. Με μόλις 8 τελικές πάσες για 15 χαμένες επιθέσεις, οι πράσινοι εμφάνισαν ένα απογοητευτικό 0.53 (με τον δικό τους μέσο όρο το 1.28), που είναι πλέον το μακράν χειρότερό τους εφέτος, όταν το προηγούμενο, κόντρα στη Φενέρμπαχτσε, ήταν το 0.67.
Γυρνώντας μάλιστα τον χρόνο πίσω και ζητώντας από το Instat Scout απαντήσεις για όλες τις σεζόν που έχει καταγεγραμμένα στατιστικά, εντοπίσαμε πως πρόκειται για μια από τις ιστορικά χαμηλότερες επιδόσεις των πρασίνων στη διοργάνωση, αφού εμφανίζεται ως η τρίτη από το τέλος!
Ούτε απειλή ούτε ευστοχία
Με δεδομένο ότι δημιουργία και εκτέλεση είναι συγκοινωνούντα δοχεία, δεν προκαλεί εντύπωση το 42% στα effective field goals (ποσοστό σουτ με αυξημένη αξία τριπόντου προς τις προσπάθειες), που ήταν το τρίτο χειρότερο στα 22 ματς, αλλά και το 47.3% στο true shooting (πόντοι προς σουτ και βολές), στο οποίο οι πράσινοι δεν είχαν βρεθεί ποτέ πιο χαμηλά.
Μόνο από τα δύο φτερά οι πράσινοι είχαν 1/14 τρίποντα, την ώρα που απέτυχε πλήρως κάθε ομαδική απόπειρα για mid-range εκτελέσεις.
Ο Παναθηναϊκός δεν πήρε καν οτιδήποτε απ' αυτά που έχει μάθει να κάνει σε ικανοποιητικό βαθμό. Επί παραδείγματι, από τις καταστάσεις catch and shoots γκρεμίστηκε από τον 1.27π ανά κατοχή στον 0.75π, ενώ στις απομονώσεις δεν έφτασε καν στον 0.6π/κατοχή, όταν μέχρι το ματς κόντρα στη Ρεάλ έβρισκε σταθερά 0.94π.
Ο Γουόλτερς στο χειρότερο βράδυ του
Σε ατομικό επίπεδο, μόνο το +7 του Παναθηναϊκού ενόσω ο Μάριους Γκριγκόνις ήταν στο παρκέ βρέθηκε πάνω από το όριο του μηδενός. Καθένας εκ των υπολοίπων, εξαιρουμένου του Νεοκλή Αβδάλα, βρέθηκε με αρνητικό πρόσημο δίπλα στο όνομά του. Από το -2 του Πάρις Λι έως το -23 του Νέιτ Γουόλτερς.
Ο Αμερικάνος πόιντ γκαρντ δεν βοήθησε καθόλου την εκπλήρωση του σχεδίου, σπαταλώντας την πλειονότητα των επιθέσεων που ανέλαβε να εκδηλώσει, είτε μέσω οργάνωσης είτε μέσω εκτέλεσης. Με 3/10 σουτ και 0.64π. ανά κατοχή (τρίτη χαμηλότερη επίδοση εφέτος) σε 21.6% usage, ξοδεύοντας ακόμη και τα συνήθη εύστοχα floaters του και καμία ασίστ (οι λιγότεροι πόντοι που είχε φτιάξει ήταν οι 5 πόντοι) για δύο λάθη, βυθίστηκε στη λάσπη που παρέσυρε συνολικά τον Παναθηναϊκό.
Τόσο χαμηλά, δηλαδή να χάνει ο Παναθηναϊκός 7-30 με αυτόν παρόντα, ο Γουόλτερς δεν είχε βρεθεί ποτέ στο φινάλε άλλους ματς, παρά το γεγονός πως στα 11 από τα 17 παιχνίδια του έχει κυμανθεί κάτω από τη γραμμή της βάσης. Με τον έμπειρο περιφερειακό σε τέτοια νούμερα, ο Παναθηναϊκός κέρδισε μόνο μια φορά εφέτος, στο 88-86 επί της Μακάμπι που ούτως ή άλλως κρίθηκε οριακά. Στα υπόλοιπα δέκα ηττήθηκε! Κι αυτό είναι κάτι που δεν περνάει απαρατήρητο.
Αν τα παραπάνω συμβούν ξανά και δεν βελτιωθούν σε μεγάλο βαθμό, δεν γλιτώνει από την Μπασκόνια. Μένει να φανεί τι προλαβαίνει να βελτιώσει σε λιγότερες από δύο ημέρες για να διεκδικήσει ό,τι περισσότερο του αναλογεί.