Ρικ Πιτίνο: Αυτή τη φορά είναι διαφορετικά
Ο Ρικ Πιτίνο επιστρέφει στον πάγκο του Παναθηναϊκού ΟΠΑΠ, έχοντας να διαχειριστεί μια πολύ καλύτερη επίθεση (σε σχέση με πέρσι) αλλά κι ένα σύνολο με σημαντικές αμυντικές αδυναμίες. Το stats don't lie του τριφυλλιού.
Η δεύτερη θητεία του Ρικ Πιτίνο στον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ ξεκινά με πολύ καλύτερες προϋποθέσεις σε σχέση με την πρώτη, αλλά και με τη λογική ότι δεν πρόκειται για λύση με -προδιαγεγραμένη- ημερομηνία λήξης, από την στιγμή που η συμφωνία των δύο πλευρών αφορά σε διετή συνεργασία (μέχρι το καλοκαίρι του 2021), για αρχή. Το γεγονός πως οι αντικειμενικές συνθήκες εργασίας του 68χρονου προπονητή αυτή τη φορά είναι σαφώς καλύτερες σε σχέση με πέρσι αποτυπώνονται τόσο από τα νούμερα, όσο κι από τα δικά του λεγόμενα.
" Νομίζω ότι επιθετικά κάνουν σπουδαία δουλειά,τώρα πρέπει να δούμε την άμυνα. Αν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε σπουδαία ομάδα" δήλωσε στους δημοσιογράφους, λίγα λεπτά μετά την άφιξή του στο "Ελευθέριος Βενιζέλος". Οι όποιες συγκρίσεις άλλωστε έχουν να κάνουν με την περσινή αγωνιστική περίοδο, με αυτό που παρέλαβε στην πρώτη του θητεία εν συγκρίσει με αυτό πουκαλείται να διαχειριστεί από εδώ και πέρα.
Οι πράσινοι έκαναν μεγάλα βήματαπροόδου στο επιθετικό κομμάτι με εκείνον στο "τιμόνι" πέρσι, από την στιγμή που πήρε την σκυτάλη από τον Τσάβι Πασκουάλ. Φέτος, τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά, δεδομένου ότι στο μπροστινό μέρος του παρκέ το τριφύλλι τα έχει καταφέρει περίφημα ως τώρα. Αντικειμενική αλήθεια. Μοναδικός προβληματισμός (σε πρώτο χρόνο), όπως δήλωσε κι ο ίδιος, είναι η άμυνα.
ΣΤΗΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΕΧΕΙ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ (ΤΟΥ)
Μετά από δέκα αγωνιστικές, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ διαθέτει τη δεύτερη καλύτερη επίθεση (σ.σ.: δεδομένου ότι κάποιες ομάδες, μεταξύ των οποίων κι οι πράσινοι, έχουν παίξει παρατάσεις, οι μέσοι όροι αφορούν ανά σαράντα λεπτά αγώνα) της EuroLeague με 85.2 πόντους κατά μέσο όρο, πίσω μόνο από τη Χίμκι (που έχει 85.6 πόντους). Η μεταγραφική ενίσχυση του καλοκαιριού εστίασε άλλωστε στο κομμάτι του σουτ και του επιθετικού ταλέντου των παικτών, με ανάλογη αύξηση της ταχύτητας στην εκτέλεση. Τα αποτελέσματα φαίνονται από τους αριθμούς..
Οι πράσινοι διαθέτουν το καλύτερο ποσοστό στο True Shooting Ratio (δίποντα, τρίποντα, βολές) με 51.1% ενώ είναι δεύτεροι στο points per field goal με 1.13 πόντους (πίσω μόνο από τη Μακάμπι Τελ Αβίβ, που έχει 1.15 πόντους). Αντίστοιχα, είναι η καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης στο Offensive Ratio (πόντοι ανά εκατό κατοχές) με 104.3 και το assist/turnover ratio (ασίστ ανά λάθος) με 1.8 ασίστ για κάθε λάθος που γίνεται.
Αναλυτικά οι διαφορές του 2018/19 με το 2019/20 (σε αμφότερες περιπτώσεις μιλάμε για την περίοδο που προηγήθηκε της ανάληψης της τεχνικής ηγεσίας από τον Ρικ Πιτίνο):
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΑΜΥΝΑΣ
Όσο ευχάριστα δείχνουν τα πράγματα στο μπροστινό μέρος του παρκέ, τόσο... προβληματικά είναι στο πίσω. Για την ακρίβεια, ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ έχει -σε πολλές περιπτώσεις- εκ διαμέτρου αντίθετη εικόνα στην άμυνα σε σχέση με την επίθεση. Κάτι το οποίο έχει πληρώσει φέτος, ειδικά στα "κλειστά" παιχνίδια της EuroLeague, έχοντας χάσει τα τρία από τα τέσσερα που κρίθηκαν στον πόντο (Βιλερμπάν, Αρμάνι Μιλάνο, Άλμπα Βερολίξνου).
Τη δεδομένη χρονική στιγμή λοιπόν, οι πράσινοι διαθέτουν τη 15η άμυνα της διοργάνωσης με 81.8 πόντους παθητικό ανά σαράντα λεπτά. Αριθμός που ουσιαστικά επισκιάζει όσα σπουδαία έχουν καταφέρει να "χτίσουν" οιπράσινοι στην επίθεσή τους. Αντίστοιχα, είναι μόλις 9οι στο ORAT των αντιπάλων (με 96.1 πόντους), αλλά και 10οι στην κατηγορία των πόντων ανά εντός παιδιάς σουτ (με 1.08).
Όσο για τη μεγαλύτερη έως τώρα πληγή τους; Είναι το ριμπάουντ, κάτι που έχει άλλωστε σημειωθεί πολλάκις στους δύο μήνες που "τρέχει" η διοργάνωση. Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ είναι η ομάδα που επιτρέπει τα περισσότερα ριμπάουντ από κάθε άλλη στον αντίπαλό της, με 36.5 ανά σαράντα λεπτά αγώνα. Αφενός δείγμα της έλλειψης συγκέντρωσης στο πίσω μέρος του παρκέ, όσο και αποτέλεσμα της έμφασης στην άμυνα με αλλαγές, που φέρνει σε πολλές περιπτώσεις έναν περιφερειακό να διεκδικεί το αμυντικό ριμπάουντ από έναν ψηλό μέσα στη ρακέτα.
Η ΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
Στο παιχνίδι με την Μπασκόνια είναι σαφές πως δεν θα αλλάξει δραματικά η φιλοσοφία, σε άμυνα και επίθεση. Δεν υπάρχει άλλωστε αυτή η δυνατότητα με μία μόνο προπόνηση. Σταδιακά όμως, ενδεχομένως να δούμε διαφορετική προσέγγιση σε κάποια κομβικά ζητήματα της λειτουργίας του τριφυλλιού στις δύο πλευρές του παρκέ. Από τα σχήματα και το "πάντρεμα" περιφερειακών και ψηλών, μέχρι τη βασική επιλογή στον τρόπο άμυνας (αλλαγές, hedge out, flat). Κι όταν αυτά γίνουν αντιληπτά, θα μπορέσουν να γίνουν οι απαραίτητες συγκρίσεις και να αποτυπωθεί πόσο βελτιώθηκε η ομάδα σε άμυνα και επίθεση...
Photo Credits: Eurokinissi