ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ

Σπανούλης: "Στην Ελλάδα βρίσκουμε πάντα το αρνητικό, το θετικό είναι ότι βγάζουμε ξεμαρκάριστα σουτ και τα παιδιά τα παίρνουν με αυτοπεποίθηση"

Σπανούλης: "Στην Ελλάδα βρίσκουμε πάντα το αρνητικό, το θετικό είναι ότι βγάζουμε ξεμαρκάριστα σουτ και τα παιδιά τα παίρνουν με αυτοπεποίθηση"
INTIME SPORTS

Οι δηλώσεις του Βασίλη Σπανούλη στη συνέντευξη Τύπου μετά από τον ημιτελικό της Ελλάδας με τη Σλοβενία για το Προολυμπιακό τουρνουά.

Η Εθνική ομάδα ήταν επιβλητική απέναντι στη Σλοβενία και προκρίθηκε στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά (7/7, 21:00), εκεί όπου θα προσπαθήσει να εξασφαλίσει το εισιτήριο για το Παρίσι και τους Ολυμπιακούς Αγώνες μετά από 16 χρόνια.

Ο Βασίλης Σπανούλης εξήγησε που οφείλονται τα μεγάλα ποσοστά στα σουτ, αναφέρθηκε στον Λούκα Ντόντσιτς και μίλησε για τις ομοιότητες του φετινού Προολυμπιακού τουρνουά, με εκείνο του 2008.

Αναλυτικά όσα δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου:

Για το αν είναι δύσκολο να σχεδιάσει το πλάνο με αντίπαλο έναν τόσο μεγάλο παίκτη όπως ο Ντόντσιτς: "Με όλη την ταπεινότητα που με διακρίνει, δεν είναι καθόλου δύσκολο. Πρέπει να έχεις πλάνο. Το πιο σημαντικό από την πλευρά μας είναι να πείσουμε τους παίκτες ότι είναι το κατάλληλο πλάνο για να κερδίσουμε. Υπάρχει ένα εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα, χτίζουμε κουλτούρα και θέλουμε να συνεχίσουμε έτσι".

Για τα σουτ και το πού οφείλονται τα καλά ποσοστά: "Είμαστε νικητές και παίρνουμε κάθε σουτ που είναι ελεύθερο. Είναι ξεκάθαρο ότι είμαστε μια ομάδα που δημιουργεί ελεύθερα σουτ, έχουμε πολύ καλή ισορροπία μέσα και έξω. Τα περισσότερα σουτ, το 80-90% των σουτ μας είναι καλά. Οπότε τα παιδιά πρέπει να σουτάρουν την μπάλα. Θυμάμαι και στη δική μου εποχή που έλεγαν ότι δεν έχουμε σουτέρ, αλλά βάζαμε συνέχεια τα μεγάλα σουτ.

Γενικά στην Ελλάδα μάς αρέσει συνέχεια να βρίσκουμε το αρνητικό, αλλά πρέπει να δούμε το θετικό. Το θετικό δεν είναι αν μπαίνει η μπάλα ή όχι, είναι ότι τα βγάζουμε ξεμαρκάριστα σουτ και ότι τα παιδιά τα παίρνουν με τεράστια αυτοπεποίθηση. Το αν θα μπει ή όχι δεν με ενδιαφέρει καθόλου, γιατί έχουμε και καλή ισορροπία στην άμυνα, έχουμε και καλό επιθετικό ριμπάουντ και παίζουμε σωστό μπάσκετ. Για εμένα η καλή ομάδα πρέπει να δημιουργεί ξεμαρκάριστα σουτ. Από εκεί και πέρα είναι και θέμα ημέρας, είναι και θέμα αυτοπεποίθησης, αλλά δεν θα κρίνουν αυτά ένα παιχνίδι. Άλλα πράγματα θα κρίνουν ένα παιχνίδι.

Είμαστε πραγματική ομάδα. Είμαστε μια ομάδα που δεν φοβάται να χάσει. Το σημαντικό να χτίσουμε την κουλτούρα και για τη συνέχεια. Και εμείς παλιά σπάγαμε τα πόδια μας και δεν είχαμε ξεκούραση, αλλά περνάγαμε καλά στην Εθνική."

Για το αν το φετινό Προολυμπιακό, τού θυμίζει το Προολυμπιακό του 2008: “Όχι. Είναι άλλες ομάδες, άλλοι παίκτες, άλλες γενιές. Αυτό που μού θυμίζει το 2008 είναι η χημεία, το κλίμα και οι ρόλοι. Αυτά μού το θυμίζουν πάρα πολύ. Το είπα και στα παιδιά: Είμαστε πραγματική ομάδα. Δεν το λέω μόνο τώρα που κερδίσαμε, γιατί είναι ένα παιχνίδι μπάσκετ που κάλλιστα μπορείς να χάσεις. Είμαστε μια ομάδα που δεν φοβάται να χάσει. Εμείς μπαίνουμε να παίξουμε το παιχνίδι μας, να αντιπροσωπεύσουμε την πατρίδα μας με υπερηφάνεια, να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό και στο τέλος να δούμε τι θα κάνουμε. Το πιο σημαντικό είναι να χτίσουμε αυτή τη νοοτροπία και την κουλτούρα. Για το τώρα και το μετά.

Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό και, ήδη, έχει γίνει μια τεράστια προσπάθεια. Είναι σημαντικό που τα παιδιά έχουν έρθει εδώ με μεγάλη θέληση και ξέρουν για ποιο πράγμα είναι εδώ, όπως κάναμε και εμείς παλιά. Και εμείς παλιά σπάγαμε τα πόδια μας και εμείς παλιά δεν είχαμε ξεκούραση, αλλά όταν ερχόμασταν στην Εθνική ομάδα περνούσαμε εξαιρετικά και νιώθαμε μεγάλη τιμή και υπερηφάνεια. Το βλέπω και τώρα στα παιδιά. Βλέπω ότι περνούν καλά, ότι είναι μια παρέα και για αυτό το απέξω από το γήπεδο αντιπροσωπεύει και αυτό που βλέπουμε μέσα στο γήπεδο".

Για την εφαρμογή της τακτικής προσέγγισης: "Προσαρμόσαμε την άμυνά μας, όλα τα συγχαρητήρια αξίζουν στα παιδιά για την τακτική που εφάρμοσαν Ο κάθε προπονητής εξαρτάται από τους παίκτες του. Αν ο παίκτης δεν είναι καλός και δεν μπορεί να εφαρμόσει την τακτική που θέλει ο προπονητής, τότε ο προπονητής δεν είναι καλός. Για αυτό είμαι πολύ χαρούμενος που έχω τέτοια παιδιά, που έχουν τέτοιους χαρακτήρες και είναι νικητές. Που μπορούν σε μια μέρα να εκτελούν το πλάνο τέλεια και να αισθάνονται χαρούμενοι με αυτό το πλάνο. Και είναι χαρούμενοι γιατί ξέρουν ότι κάτι καλό θα γίνει. Ευχαριστώ τον κόουτς Σέκουλιτς και τον Λούκα για τα καλά τους λόγια, αλλά όλα τα κρέντιτς πηγαίνουν στα παιδιά, που κάνουν εξαιρετική δουλειά. Η δουλειά μας δεν έχει τελειώσει, πρέπει να ξεκουραστούμε και να είμαστε συγκεντρωμένοι”.

Για την επίθεση της Εθνικής ομάδας με Γουόκαπ και Καλάθη: “Πολλοί προπονητές δεν το πίστευαν. Εγώ το πιστεύω. Ο καθένας κρίνεται από τις επιλογές του, Ένας προπονητής είναι καλός προπονητής όταν βάζει τους καλούς παίκτες. Το θέμα δεν είναι βγάζω τους καλούς παίκτες επειδή παίζουν στην ίδια θέση, αλλά να τους ταιριάξω. Δεν είναι μόνο όμως μόνο ο Τόμας και ο Νικ. Και ο Ντίνος συνδυάζεται πολύ καλά με τον Παπαγιάννη και τον Αντετοκούνμπο και με τον Χαραλαμπόπουλο που μπορεί να βοηθήσει εκεί. Είναι εντυπωσιακό που τα παιδιά προσαρμόζονται σε κάθε κατάσταση.

Για την “κατάρα των νοκ-άουτ ματς”: Καταρχάς δεν μου αρέσει, δεν ανήκει στη φιλοσοφία μου η λέξη ‘τύχη’, η λέξη ‘κατάρα’, ‘ατυχία’ κτλ. Είχαμε παίξει μερικά παιχνίδια όχι τόσο καλά. Έπαιξαν οι αντίπαλοι καλύτερα και χάσαμε. Γιατί το λέω αυτό: Για εμένα το πιο σημαντικό είναι η θετική αύρα, η θετική ενέργεια και η αισιοδοξία. Αυτό σαν Έλληνες άλλες φορές το έχουμε, άλλες φορές δεν το έχουμε. Είμαστε ή του ύψους ή του βάθους. Όταν τα πράγματα πηγαίνουν καλά είναι όλα τέλεια, όταν χάνουμε φταίει ο προπονητής, οι παίκτες, ‘δεν έχουμε σουτ’ κτλ. Πρέπει να αγαπάμε την Εθνική ομάδα με καλά και τα κακά της. Ό,τι κάνουμε εδώ, το κάνουμε για την τιμή και την υπερηφάνεια μας. Η νίκη και η ήττα έρχεται μετά. Όταν φοράς αυτή τη φανέλα, πρέπει να είσαι υπερήφανος που τη φοράς. Άλλες φορές θα πετύχεις, άλλες όχι. Το πιο σημαντικό για εμένα από όλα αυτά τα πράγματα είναι τα παιδιά να έρχονται χαρούμενα και να διασκεδάζουν εδώ στην Εθνική, να αισθάνονται τιμή που παίζουν και όλοι να έχουμε έναν στόχο:! Να αντιπροσωπεύσουμε την πατρίδα μας. Αυτό που κάνουμε είναι να χτίσουμε την νοοτροπία μας, να καταλάβουμε ότι πάνω από όλα είναι η νίκη και τίποτα άλλο. Ούτε στατιστικά, ούτε χρόνος συμμετοχής".

TAGS ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΟΣ ΕΘΝΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΠΑΣΚΕΤ ΕΘΝΙΚΗ ΜΠΑΣΚΕΤ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ