Στην Λοκομοτίβ Κουμπάν ο Παπαχατζής
Το κύμα μετανάστευσης των Ελλήνων προπονητών συνεχίζεται και αυτή τη φορά ένας από τους κορυφαίους assistant coach, ο Θανάσης Παπαχατζής, αποφάσισε να αφήσει τη χώρα μας και να εργαστεί στη Ρωσία. Σύμφωνα με πληροφορίες του Sport24.gr ο 42χρονος προπονητής υπέγραψε στη Λοκομοτίβ Κούμπαν, όπου θα συνεργαστεί ξανά με τον Μπόζινταρ Μάλκοβιτς.
Η κατάσταση στο ελληνικό μπάσκετ, όπου οι περισσότερες ομάδες αναζητούν πρωτίστως... διοικήσεις και δευτερευόντως προπονητές, σε συνδυασμό με την άκρως δελεαστική πρόταση που του έκανε ο έμπειρος «Μπόζα» ήταν οι βασικότεροι λόγοι που οδήγησαν τον Παπαχατζή να σκεφτεί σοβαρά την προοπτική του να εργαστεί στον ρωσικό σύλλογο και πριν από λίγες ώρες απέστειλε υπογεγραμμένο το συμβόλαιό του στα γραφεία της Λοκομοτίβ Κούμπαν (πρώην Ροστόφ).
Είναι η δεύτερη φορά στη μακρά καριέρα του ως assistant coach που θα συνεργαστεί με τον 59χρονο προπονητή, καθώς ο Μάλκοβιτς είχε τον Παπαχατζή και στον Παναθηναϊκό πανηγυρίζοντας από κοινού την κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού τίτλου στην ιστορία του συλλόγου το 1996 στο Παρίσι, αλλά και το Κύπελλο Ελλάδος την ίδια χρονιά. Το τηλεφώνημα του «Μπόζα» απέδειξε ότι όσα χρόνια και αν περάσουν, η εκτίμηση προς τον συνεργάτη του δεν έχει μειωθεί και αφού συζήτησε μαζί του το ενδεχόμενο να συνεργαστούν ξανά, ο Ελληνας κόουτς δεν δυσκολεύτηκε να αποφασίσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Παπαχατζής έχει εργαστεί στους σπουδαιότερους συλλόγους της χώρας, καθώς έχει καθίσει στους πάγκους του Παναθηναϊκού (πρωταθλητής Ελλάδος το 1998 και 1999), του Ολυμπιακού (Κυπελλούχος Ελλάδος το 2002), του Αρη, της ΑΕΚ, του Πανιωνίου, του Αμαρουσίου και της Δάφνης, έχει αποτελέσει μέλος του τεχνικού επιτελείου της Εθνικής Ανδρών και έκανε το... διδακτορικό του την πρώτη χρονιά δίπλα στον θρυλικό Ντιν Σμιθ του Πανεπιστημίου Νορθ Καρολάινα και τη δεύτερη παρακολουθώντας το πρόγραμμα του Μάικ Σιζέφσκι στο Ντουκ.
Δεν είναι, ωστόσο, ο μόνος, που θα εργάζεται του χρόνου στο εξωτερικό. Ο Φώτης Κατσικάρης εργάζεται με τεράστια επιτυχία στην ισπανική Μπιλμπάο, την οποία οδήγησε στους τελικούς της ξακουστής ACB. Ο ομοσπονδιακός προπονητής Ηλίας Ζούρος κατέκτησε τρεις τίτλους με τη Ζαλγκίρις Κάουνας έχοντας μαζί του τον Γιώργο Κετσελίδη. Ο Γιάννης Σφαιρόπουλος –ο οποίος μάλιστα θα είναι βασικός ομιλητής σε σεμινάριο της FIBA Europe στο Ελσίνκι (15-17 Αυγούστου)- θα συνεχίσει την καριέρα του στην ΤΣΣΚΑ Μόσχας πλάι στον Γιόνας Καζλάουσκας.
Ο Στέφανος Δέδας ακολούθησε τον Γιούρι Ζντοβτς (πρώτα στην Εθνική Σλοβενίας και τώρα) στη ρωσική Σπαρτάκ Αγίας Πετρούπολης. Ο Γιάννης Χριστόπουλος θα εργαστεί στην ανερχόμενη δύναμη του γερμανικού μπάσκετ Μπάγερν Μονάχου κερδίζοντας την εμπιστοσύνη του Ντιρκ Μπάουερμαν, ενώ ο Τζώρτζης Δικαιουλάκος θα κοουτσάρει τη γυναικεία ομάδα της Φενέρμπαχτσε και πριν από λίγο καιρό βρέθηκε στον πάγκο της Εθνικής Λετονίας στις γυναίκες.
Αυτό σημαίνει ότι οι Ελληνες προπονητές –τόσο οι head όσο και οι assistant- έχουν ποιότητα, γνωρίζουν καλά τη δουλειά τους, έχουν σκληραγωγηθεί στις άγριες συνθήκες της ελληνικής Α1, αλλά με τόσο περιορισμένες τις «υγιείς» θέσεις εργασίας στο ελληνικό πρωτάθλημα, αξιοποιούν τις ευκαιρίες που τούς παρουσιάζονται αναλαμβάνοντας θέσεις πρώτου προπονητή (περιπτώσεις Κατσικάρη, Ζούρου) ή άμεσου συνεργάτη στους πάγκους μεγάλων ευρωπαϊκών συλλόγων.