Στον αστερισμό του Πιέρ και του Βέσελι
Ο ρόλος του Βέσελι που έλεγχε τα πάντα, η απενεργοποίηση του ΜακΚίσικ και ο καθοριστικός Πιέρ. Ο Στέφανος Μακρής αναλύει με την βοήθεια του InStat Scout την ήττα των “ερυθρόλευκων” από την Φενέρμπαχτσε.
Ονειρο ήταν και πάει για τον Ολυμπιακό η πρόκριση στα playoffs της EuroLeague. Η Φενέρμπαχτσε έμελλε να είναι αυτή που έβαλε ταφόπλακα στις ελπίδες του Ολυμπιακού για παρουσία στην πρώτη 8αδα, επικρατώντας πολύ πιο εύκολα από ότι δείχνει το τελικό 71-76 των “ερυθρόλευκων”.
Ηταν ένα παιχνίδι που έμοιαζε λίγο-πολύ να είναι καρμπόν με πολλούς προηγούμενους αγώνες των “ερυθρόλευκων” την φετινή σεζόν. Νωθρό ξεκίνημα, κυνήγι στο σκορ και μετά μία αντεπίθεση που έμεινε στην μέση, με την ομάδα του Πειραιά ωστόσο να μην είναι ποτέ απειλητική κόντρα σε μία Φενέρ που αποδείχθηκε κυνική, νικώντας δίκαια, υποχρεώνοντας τους Πειραιώτες να κάνουν ήδη σχέδια για την επόμενη σεζόν.
Ο ΒΕΣΕΛΙ ΕΔΕΙΞΕ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ
Ο Γιαν Βέσελι βρίσκεται σε τρομερή κατάσταση τον τελευταίο καιρό και αυτό επιβεβαίωσε και κόντρα στον Ολυμπιακό, σε μία από τις πιο πληρεις φετινές του εμφανίσεις στις δύο πλευρές του παρκέ, δείγμα της ποιότητάς του και της κλάσης του.
Ο Τσέχος ξεκίνησε ξανά στο πλευρό του Αχμέτ Ντουβερίογλου, παίζοντας ουσιαστικά ως πάουερ φόργουορντ για να μαρκάρει τον Σάσα Βεζένκοβ, σε μία κίνηση που άλλαξε αμέσως τις ισορροπίες. Ο λόγος ήταν πως αμέσως ο Βέσελι βρέθηκε στην πρώτη γραμμή άμυνας και όχι στην δεύτερη, απενεργοποιώντας το Πικ εν Ρολ του Ολυμπιακού. Οι “ερυθρόλευκοι” θέλησαν να σημαδέψουν τον Ντουβερίογλου. Με τον Βέσελι όμως να βρίσκεται σε μία πάσα απόσταση μαρκάροντας στις 45 μοίρες τον Βεζένκοβ, αυτό δεν ήταν τόσο απλό, αφού ο Τσέχος έδινε την εντύπωση ότι ήταν... παντού.
Με το μάκρος του και τα αθλητικά του προσόντα, ο Βέσελι έκλεισε κάθε διάδρομο στην πρώτη περίοδο και κάθε γωνία πάσας στους γκαρντ του Ολυμπιακού, ενώ την ίδια στιγμή ήταν αρκετά κοντά στον Βεζένκοβ για να καλύψει το ενδεχόμενο να ανοίξει το γήπεδο ο Ολυμπιακός. Είχε μάλιστα τέτοια άνεση, που υπήρχαν στιγμές που όταν η μπάλα περνούσε στους σέντερ του Ολυμπιακού έκλεινε μέσα, αφού ήξερε ότι κανείς εκ των Κουφού, Έλις και Ζαν-Σαρλ δεν βλέπει γήπεδο, προκαλώντας ασφυξία στους “ερυθρόλευκους”.
Η επίδραση του Τσέχου στο παιχνίδι – αλλά και της λογικής των αλλαγών στα σκριν που εφάρμοσε η Φενέρ εκμεταλλευόμενη ότι ο Ολυμπιακός είχε πρόβλημα φαίνεται από δύο ακόμα γεγονότα: Σύμφωνα με το InStat Scout, οι “ερυθρόλευκοι” είδαν 10 φορές τους γκαρντ τους να εκτελούν σε κατάσταση Πικ εν Ρολ παίρνοντας μόλις 8 πόντους σε τέτοια κατάσταση, ενώ σημείωσαν συνολικά 2 πόντους χάρη σε ρολάρισμα ψηλού προς το καλάθι. Κοινώς, το βασικό όπλο του Ολυμπιακού (η δημιουργία μέσα από το Πικ εν Ρολ) απενεργοποιήθηκε, με τους Σλούκα και Σπανούλη να έχουν 8 λάθη για τις 7 ασίστ που μοίρασαν.
Είναι σαφές ότι οι 18 πόντοι και οι 3 ασίστ του Βέσελι έπαιξαν ρόλο στην επιθετική λειτουργία της Φενέρ. Είναι ωστόσο η παρουσία του στην άμυνα που - για ακόμα μία φορά - άλλαξε τα δεδομένα για την ομάδα του.
ΤΟ ΚΛΕΙΔΩΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΚΙΣΙΚ
Ο Σακίλ ΜακΚίσικ είναι ο άνθρωπος από τον οποίο ο Ολυμπιακός περιμένει να του δώσει το κάτι παραπάνω στο σκοράρισμα. Αυτός που θα ανακατέψει το παιχνίδι. Η Φενέρ – όπως βασικά και όλοι οι αντίπαλοι του Ολυμπιακού – το ήξερε αυτό. Και φρόντισε να τον εξουδετερώσει, βγάζοντάς τον από την ζώνη άνεσής του.
Ούσα έτσι κι αλλιώς μία ομάδα με μεγάλα κορμιά στην περιφέρεια, η Φενέρ μπόρεσε να βγάλει εκτός ρυθμού τον Αμερικανό παίζοντας πολύ κλειστά, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι ο Ολυμπιακός δεν έχει αρκετούς σουτέρ ώστε να ανοίξει χώρους, με το γεγονός να γίνεται ακόμα χειρότερο λόγω της παρουσίας του Βέσελι στην πρώτη γραμμή άμυνας, αφού οι χώροι μίκρυναν ακόμα περισσότερο. Και, κάπως έτσι, ο ΜακΚίσικ απενεργοποιήθηκε, κάτι που φαίνεται από το Shot Chart του:
To Shot Chart του ΜακΚίσικ κόντρα στην Φενέρμπαχτσε (Πηγή: InStat Scout)
Το γεγονός ότι ο Αμερικανός έμεινε άποντος με 0/7 σουτ λέει αρκετά. Αν όμως παρατηρήσει κάποιος προσεκτικά το Shot Chart του από το παιχνίδι μπορεί να καταλάβει γιατί βγήκε εκτός ρυθμού: Από τα 7 σουτ που επιχείρησε ο ΜακΚίσικ, μόλις τα 2 ήρθαν στο “ζωγραφιστό” και αυτά μάλιστα σε κατάσταση αιφνιδιασμού. Σύμφωνα με το InStat Scout, τα 129 από τα 258 σουτ που έχει επιχειρήσει φέτος έχουν έρθει μέσα στην ρακέτα, κάτι που μεταφράζεται σε περίπου 4.3 ανά αγώνα.
Το Shot Chart του ΜακΚίσικ την φετινή σεζόν (Πηγή: InStat Scout)
Τι σημαίνει σε απλά ελληνικά αυτό; Ότι ο ΜακΚίσικ δεν μπορούσε να είναι τόσο επιθετικός όσο είναι συνήθως. Τα μεγάλα κορμιά της Φενέρ και οι κλειστοί χώροι είχαν ως αποτέλεσμα να μην μπορεί να κάνει το γνωστό του παιχνίδι και να υποχρεωθεί να σουτάρει περισσότερο από ότι θα ήθελε από την περιφέρεια, κάτι που οδήγησε σε μία κακή εμφάνιση.
Ο ΠΙΕΡ ΚΛΕΙΔΩΣΕ ΤΗΝ ΝΙΚΗ
Ο Ολυμπιακός είδε να μην δουλεύει σχεδόν τίποτα κόντρα στην Φενέρ. Στην τρίτη περίοδο όμως έβγαλε αντίδραση. Το πέρασμα του Σάσα Βεζένκοβ σε θέση σμολ φόργουορντ και η ταυτόχρονη παρουσία του με τον Λίβιο Ζαν-Σαρλ στο παρκέ συνδυάστηκε για ακόμα μία φορά με το καλύτερο διάστημα των “ερυθρόλευκων” στο παρκέ. Τότε όμως ήταν που έμελλε να κλειδώσει την νίκη της Φενέρ ο πιθανότατα λιγότερο διαφημισμένος παίκτης της: Ο Νταϊσόν Πιέρ.
Ο Καναδός γκαρντ/φόργουορντ είναι ρούκι στην EuroLeague, αλλά όσοι τον είχαν παρακολουθήσει την τελευταία τριετία στην Μπρίντισι ήξεραν ότι είναι κάτι ξεχωριστό, αφού μπορεί να κάνει πολλές δουλειές στο παρκέ. Και το έδειξε κόντρα στον Ολυμπιακό στο κρίσιμο σημείο της τρίτης περιόδου που οι “ερυθρόλευκοι” μείωσαν σε 39-45, παίρνοντας την κατάσταση τα χέρια του, αφού ήταν υπεύθυνος για τους επόμενους 11 πόντους της Φενέρ (9 προσωπικοί πόντοι και μία ασίστ στον Κάιλ Ο'Κουίν), όντας καθοριστικός σε ένα κρίσιμο σημείο.
Η στατιστική απεικόνιση της βραδιάς του Πιέρ είναι λιτή και απέριττη, ακριβώς όπως και αυτός, που δεν κάνει τίποτα περιττό: 15 πόντοι, 4/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 4/4 βολές, 2 ριμπάουντ, 4 ασίστ και 1 κλέψιμο σε 34 λεπτά συμμετοχής του. Το Shot Chart του ρίχνει λίγο φως:
Το Shot Chart του Νταϊσόν Πιέρ κόντρα στον Ολυμπιακό (Πηγή: InStat Scout)
Τα Advanced Stats του InStat Scout βοηθούν ωστόσο περισσότερο για να καταλάβει κάποιος την επίδραση του Πιέρ στο παιχνίδι, αφού δείχνουν αρχικά ότι σκόραρε με κάθε τρόπο:
Catch and Shoot: 3 πόντοι
Catch and drive: 2 πόντοι
Post Up: 2 πόντοι
Έπειτα από κόψιμο στο καλάθι: 2 πόντοι
Isolation (Κατάσταση ένας εναντίον ενός): 2 πόντοι
Βολές: 4 πόντοι (δύο από φάουλ που κέρδισε σε αιφνιδιασμό και άλλες δύο ποστάροντας)
Εξίσου σημαντικό ωστόσο είναι κάτι ακόμα: Τις 3 από τις 4 ασίστ του Πιέρ τις έδωσε ενώ πόσταρε έναν αντίπαλό του, δείγμα ότι δημιούργησε τεράστια ζημιά ποστάροντας τους περιφερειακούς του Ολυμπιακού, αφού πρακτικά σημείωσε ή δημιούργησε συνολικά 10 πόντους σε αυτή την κατάσταση (2 κατευθείαν, 2 από βολές και 6 από ασίστ).
ΜΙΑ ΚΛΑΣΗ ΑΝΩΤΕΡΗ Η ΦΕΝΕΡ
Μπορεί να γίνει μεγάλη κουβέντα για το κακό ξεκίνημα του Ολυμπιακού, για την αντίδραση που έβγαλε, για το πώς στο τέλος μάζεψε την διαφορά όταν έβγαλε πίεση στο παρκέ. Μπορεί όμως κάποιος να είναι και ρεαλιστής και να αντιληφθεί ότι ο μόνος λόγος που το παιχνίδι φάνηκε να γυρίζει στο τέλος ήταν επειδή η Φενέρ χαλάρωσε υπερβολικά και πίστευε ότι είχε τελειώσει με την υπόθεση-νίκη.
Μοιάζει κυνικό, αλλά είναι η πραγματικότητα. Στην κατάσταση που βρίσκεται η Φενέρ, με το ρόστερ που έχει η τουρκική ομάδα και με τον τρόπου που προσέγγισε το παιχνίδι από την αρχή – σεβόμενη τον Ολυμπιακό και παίζοντας στοχευμένα – ο αγώνας θα γύριζε μόνο αν έκαναν πολλαπλές υπερβάσεις οι “ερυθρόλευκοι”. Αυτές οι υπερβάσεις δεν έγιναν. Και το αποτέλεσμα ήταν πέρα για πέρα δίκαιο.
Photo Credits: Eurokinissi