X

Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία μας και των συνεργατών μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν από τη συγκατάθεσή σας ή να αρνηθείτε να δώσετε τη συγκατάθεσή σας. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αντιταχθείτε σε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις μας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο.

EUROLEAGUE

Τα playoffs των κραυγών

Τα playoffs της EuroLeague ολοκληρώθηκαν με πολλή γκρίνια, φωνές για τη διαιτησία και τρία γήπεδα να δείχνουν εμπράκτως πως ο Τζόρντι Μπερτομέου έχει αρκετά (βασικά) θέματα να λύσει το καλοκαίρι.

Μετά από μια άκρως ανταγωνιστική regular season, όπου όλα κρίθηκαν στις δύο τελευταίες αγωνιστικές με αναπάντεχα (εν μέρει) αποτελέσματα και μεγάλες εκτός έδρας νίκες από Παναθηναϊκό Superfoods και Ζάλγκιρις, τα playoffs της EuroLeague αναμένονταν με μεγάλο ενδιαφέρον. Η ποιότητα των οκτώ μονομάχων και οι λεπτές ισορροπίες που παρατηρήθηκαν στην κανονική περίοδο συνηγορούσαν πως θα δούμε αγώνες υψηλού επιπέδου.

Κι έτσι ήταν στη συντριπτική πλειοψηφία των αναμετρήσεων, κάτι που δεν ισχύει για τη διαιτησία. Οι ψίθυροι για τους "γκρίζους" έγιναν φωνές , όχι από έναν και μόνο... καβαλάρη, αλλά σχεδόν από το σύνολο των ομάδων που συμμετείχαν στην post season.

Ο Παναθηναϊκός Superfoods έχει παραπάνω από έναν λόγους να στέκεται στις αποφάσεις των διαιτητών στη σειρά με τη Ρεάλ Μαδρίτης (ιδίως στο Game 3), η Χίμκι είδε δύο μεγάλα λάθη στο πρώτο και το τέταρτο παιχνίδι να αλλάζουν σημαντικά τις ισορροπίες στα παιχνίδια με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, ενώ για το μεγαλύτερο διάστημα που μαίνονταν οι "μάχες" του Ολυμπιακού με τη Ζάλγκιρις προέκυπτε κι από μια δήλωση/τοποθέτηση για τη διαιτησία.

Η αρχή έγινε από τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, για να ακολουθήσουν ο Γιάννης Σφαιρόπουλος και ο Μίλαν Τόμιτς (μετά το πρώτο παιχνίδι) και να... ολοκληρώσει το γαϊτανάκι ο προπονητής της Ζάλγκιρις. Μέχρι και tweet είδαμε από τη λιθουανική ομάδα με... υπονοούμενα.

Παράπονα για τη διαιτησία υπήρξαν κι από την πλευρά της Μπασκόνια για τα παιχνίδια με τη Φενέρμπαχτσε (σε πολύ πιο χλιαρό επίπεδο βέβαια), αλλά δεδομένων όσων γίνονταν στα ελληνικά παιχνίδια και τον "εμφύλιο" των πάγκων στη Μόσχα, ουδείς από τη χώρα έδωσε τόση σημασία σε όσα έγιναν σε Ulker Sports Arena και Fernando Buesa Arena.

Το αποτέλεσμα μένει να αξιολογηθεί από τον Τζόρντι Μπερτομέου και τον Ρίτσαρντ Στόουκς (υπεύθυνος διαιτησίας) αφού το τελευταίο που θα ήθελαν όλοι να συμβεί είναι να επισκιαστεί το Final Four του Βελιγραδίου από νέα παράπονα (δικαιολογημένα ή μη).

ΠΟΙΟΣ ΚΑΘΟΡΙΖΕΙ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΒΟΛΗΣ;

Ο Παναθηναϊκός Superfoods ήταν η μοναδική ομάδα στη διάρκεια των playoffs που τιμωρήθηκε για σχόλια και κρίσεις για τη διαιτησία. Μέσα από τις αποφάσεις που πάρθηκαν για τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο και τον Μάνο Παπαδόπουλο, σε σημείο που διαμορφωνόταν η εικόνα στην κοινή γνώμη πως η κόντρα του πρώτου με τον CEO της EuroLeague περνούσε σε πιο... προσωπικό (και συλλογικό) επίπεδο.

Την ώρα όμως που ο Σαρούνας Γιασικεβίτσιους και ο Γιάννης Σφαιρόπουλος έθεταν ευθέως θέμα διαιτησίας στα δύο παιχνίδια του ΣΕΦ και ο Γιώργος Μπαρτζώκας στεκόταν στα διαφορετικά κριτήρια και τα φάουλ στο πρώτο παιχνίδι με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Για να ακολουθήσει η έγγραφη διαμαρτυρία της Χίμκι για όσα έγιναν στο φινάλε του Game 4 με την ΤΣΣΚΑ Μόσχας.

Ουδείς όμως ενημερώθηκε για πρόστιμο επειδή τα σχόλια που έγιναν πλήττουν το κύρος και την εικόνα της διοργάνωσης. Κι εδώ είναι που γεννάται το θέμα του ποιος καθορίζει την έννοια της προσβολής απέναντι στην EuroLeague και τους διαιτητές της. Γιατί -δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι- στη διάρκεια της regular season ο Δημήτρης Ιτούδης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας είχαν κληθεί να πληρώσουν από την τσέπη τους εξαιτίας της συμπεριφοράς τους απέναντι στους "γκρίζους".

Εν προκειμένω όμως, στα playoffs, κανείς -πέραν των παραγόντων του Παναθηναϊκού Superfoods- τιμωρήθηκε για αντίστοιχες περιπτώσεις.

Η ΔΥΣΠΙΣΤΙΑ ΓΕΝΙΚΕΥΕΤΑΙ

Αντίστοιχα, η αποδοκιμασία του ύμνου της EuroLeague κατά το τελετουργικό πριν από το τζάμπολ έχει μετατραπεί σε... σύνηθες φαινόμενο στο ΟΑΚΑ. Κι αν μπορεί κάποιος να μιλήσει για προκατάληψη από την πλευρά των φίλων του "τριφυλλιού", το αυτό δεν ισχύει για εκείνους της Ζάλγκιρις και της Μπασκόνια. Δύο παραδοσιακών δυνάμεων της διοργάνωσης.

Στο Game 3 με τον Ολυμπιακό, η γιούχα των φίλων της λιθουανικής ομάδας "σκέπασε" τον ύμνο της EuroLeague, ενώ στο αντίστοιχο της σειράς ανάμεσα σε Μπασκόνια και Φενέρμπαχτσε, οι φίλαθλοι της ισπανικής ομάδας γκρίνιαξαν εντόνως σε σημεία του αγώνα για τα σφυρίγματα των διαιτητών. Η μεγάλη εικόνα δείχνει ότι ενδεχομένως, η δυσπιστία γενικεύεται σε επίπεδο ορθότητας αποφάσεων από τους διαιτητές.

Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το Συμβούλιο των Μετόχων που θα γίνει το καλοκαίρι επί ισπανικού εδάφους είναι η επόμενη μεγάλη ευκαιρία για... ξεκαθάρισα σχέσεων από την πλευρά της EuroLeague προς τις ομάδες αναφορικά με τη διαιτησία. Ουδείς θέλει να υπάρχει ένα σύννεφο πάνω από τη διοργάνωση και τα παιχνίδια της που να αφορά στους "γκρίζους" και τις αποφάσεις τους. Ποιος δεν θέλει άλλωστε ισονομία -όσο αυτή μπορεί να υπάρξει. Ειδικά από την στιγμή που μιλάμε για ομάδες - μετόχους κι όχι απλά συμμετέχοντες σε μια διοργάνωση.

TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ