EUROLEAGUE

Τα "πράσινα" ρεκόρ

Ο 20ος τελικός ήταν αξέχαστος για 20 λόγους. Το SPORT 24 τους παρουσιάζει

*Ο Παναθηναϊκός έγινε η μοναδική ελληνική ομάδα από το 1988 (επί εποχής... φάιναλ-φορ δηλαδή) που έχει κατακτήσει τέσσερις φορές τον τίτλο του πρωταθλητή.
*Οι "πράσινοι" μετράνε 8 συμμετοχές σε φάιναλ-φορ. Μόνο η Μπαρτσελόνα έχει περισσότερες (9).

*Τα παραπάνω ρεκόρ ανήκουν και στον Φραγκίσκο Αλβέρτη που μετράει 17 χρόνια στην ομάδα κι έχει δηλώσει βροντερό "παρών" σε όλα τα μεγάλα ραντεβού με την ιστορία.

*Εδώ και 13 χρόνια από το 1994 δηλαδή οι "πράσινοι" μετράνε 8 εμφανίσεις στην τελική 4άδα. Είναι δηλαδή η σύγχρονη... αυτοκρατορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ.

*Έχουν παίξει σε 5 τελικούς, όσους κι η Μπαρτσελονα. Μόνο η Μακάμπι έχει περισσότερους (7), ενώ η Κίντερ μετράει τέσσερις κι ο Ολυμπιακός τρεις.

*Ο Ντέγιαν Τομάσεβιτς, ο μεγαλύτερος παίκτης του τουρνουά (σ.σ που είχε και τα γενέθλια του την ημέρα του τελικού), 9 χρόνια μετά την πρώτη του απόπειρα κατακτά τον μοναδικό τίτλο που του έλειπε. Κατά τα άλλα έχει κερδίσει τα πάντα σε συλλογικό ή εθνικό επίπεδο.

*Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έχει κατακτήσει 6 φορές τον τίτλο του πρωταθλητή σε 10 φάινα-φορ. Και τα δύο νούμερα δεν αποτελούν μόνο ρεκόρ, αλλά λόγω... αποθέωσης.

*Είναι ο μοναδικός που έχει κατακτήσει το τρόπαιο με τέσσερις διαφορετικές ομάδες: την Παρτίζαν, τη Μπανταλόνα, τη Ρεάλ και τον Παναθηναϊκό.

*Επίσης μαζί με τον Πίνι Γκέρσον (τότε στη Μακάμπι) είναι ο μοναδικός τεχνικός που έχει τρεις κατακτήσεις με τον ίδιο σύλλογο.

*Ο "Ζοτς" νίκησε τον Έτορε Μεσίνα για τρίτη φορά σε έναν τελικό. Η αρχή ήταν το 1997 στον τελικό του Ευρωμπάσκετ της Βαρκελώνης. Η δεύτερο το 2002 στη Μπολόνια κι η τρίτη στην Αθήνα!

*Η ΤΣΣΚΑ από την άλλη έχασε για 3η φορά (σε 5 προσπάθειες) το τρόπαιο παίζοντας στην έδρα του αντιπάλου. Το 2003 το πήρε η Μπαρτσελόνα στη Βαρκελώνη, το 2004 η Μακάμπι στο Τελ Αβίβ και φέτος ο Παναθηναϊκός στην Αθήνα.

*Ο Σμόντις, ο μοναδικός παίκτης που έχει παίξει σε πέντε τελικούς με τρεις διαφορετικές ομάδες (Κίντερ, Κλιμαμίο, ΤΣΣΚΑ), έχει μια μόνο κατάκτηση. Μαζί με τον Άντερσεν έχασαν το τρόπαιο και στη Μπολόνια.

*Ο Δημήτρης Παπανικολάου προσθέτει το όνομα του σε μια... κλειστή κάστα των παικτών που έχουν κατακτήσει το τρόπαιο με διαφορετικές ομάδες. Αυτοί είναι οι Ζόραν Σάβιτς (Γιουγκοπλάστικα, Κίντερ), Σαρούνας Γιασικεβίτσιους (Μπαρτσελόνα, Μακάμπι), Ντέγιαν Μποντιρόγκα (Παναθηναϊκός, Μπαρτσελόνα) που έχουν από τρία κι οι Πρέντραγκ Ντανίλοβιτς (Παρτίζαν, Κίντερ) και Ζέλικο Ρέμπρατσα (Παρτίζαν, Παναθηναϊκός). Ο "Παπ" το... πήγε ακόμη παραπέρα έχοντας πάρει το ευρωπαϊκό με τη φανέλα των "αιωνίων".

*Το 1993 στην Αθήνα "πέθανε το μπάσκετ". Το 2007 στην ίδια πόλη παρακολουθήσαμε έναν από τους καλύτερους τελικούς! Είναι η πρώτη φορά που κι οι δύο ομάδες ξεπερνούν τους 90 πόντους!

*Επίσης οι 184 πόντοι είναι η δεύτερη μεγαλύτερη συγκομιδή πόντων. Η πρώτη; Το 118-74 του 2004 στο Μακάμπι-Φορτιτούντο, το οποίο μεταφράζεται σε 192.

*Αυτό σημαίνει ότι φέτος μπήκαν 82 πόντοι περισσότεροι από τον "χειρότερο" τελικό όλων των εποχών (Κίντερ-ΑΕΚ: 58-44) στον οποίο ο Έτορε Μεσινα είχε βρει και πάλι απέναντι του μια ελληνική ομάδα.

*Πρώτος σκόρερ του φάιναλ-φορ αναδείχτηκε ο Θοδωρής Παπαλουκάς με 37 πόντους.

*Με τη νίκη του Παναθηναϊκού οι ομάδες που αγωνίστηκαν στη χώρα τους μετράνε 5 κατακτήσεις σε 9 προσπάθειες. Ο Παναθηναϊκός έχει κάνει το 2 στα 2. Είχε προηγηθεί ο θρίαμβος στη Θεσσαλονίκη.

*Το ΟΑΚΑ φέρνει γούρι στον Δημήτρη Παπανικολάου που έχει κατακτήσει πέρα από τα κύπελλα και τα πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό, ένα κύπελλο με τον Ολυμπιακό (1997) αλλά και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Εφήβων.

*Το γήπεδο φαίνεται ότι... πάει όλη την ομάδα του Παναθηναϊκού που από το 2000 κι όταν χρησιμοποιεί το ΟΑΚΑ ως έδρα μετράει πέντε συμμετοχές, τέσσερις τελικούς και τρεις κατακατήσεις σε έξι χρονιές! Τις περιόδους 2002-2004, όταν κι έμεινε εκτός, είχε "μετακομίσει" στα Πατήσια λόγω των Ολυμπιακών Αγώνων. Από τις χρονιές της... Καλογρέζας και του Ομπράντοβιτς μόνο η περσινή δεν συνοδεύτηκε με φάιναλ-φορ.

*Ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία. Μέχρι την επόμενη...






































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ