Ταϊρίς Ράις: Η απάντηση στην απαξίωση
Ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ αντιμετωπίζει εκτός έδρας την Μπαρτσελόνα (13/12, 22:00), με τον Ταϊρίς Ράις να είναι το κεντρικό πρόσωπο. Μία εβδομάδα μετά την εμφάνιση καριέρας με τον Ολυμπιακό, ο 32χρονος βρίσκει μπροστά την ομάδα που τον απαξίωσε.
Το παιχνίδι με την Μπαρτσελόνα (13/12, 22:00) είναι -δεδομένα- πιο δύσκολο απ' όλα όσα έχει μέχρι στιγμής ο Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ. Αφενός γιατί διεξάγεται μακριά από το ΟΑΚΑ, αφετέρου γιατί είναι απέναντι σε μια ομάδα που σκοράρει με τρομερή άνεση και συνέπεια, εκτελεί με την ίδια αποτελεσματικότητα τόσο στα δίποντα όσο και στα τρίποντα, αλλά κυρίως γιατί μοιάζει με την αθλητική έκδοση της... Λερναίας Ύδρας.
Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το γεγονός πως για δύο περίπου εβδομάδες έπαιξε δίχως πόιντ γκαρντ (με μοναδική επιλογή τον Λεάντρο Μπολμάρο, που επιστρατεύτηκε), παρόλ' αυτά βρήκε τον τρόπο να μείνει όρθια και να κάνει τη δουλειά. Χωρίς τον Τομά Ερτέλ και τον Κέβιν Πάνγκος από την προετοιμασία κιόλας, με πολλά νέα πρόσωπα, αλλά ταλέντο που σπάνια συναντάται στην EuroLeague.
Η ισπανική ομάδα είναι εκ των φαβορί για την κατάκτηση του βαρύτιμου τροπαίου, με το τριφύλλι να καλείται να κάνει ό,τι δεν έχει καταφέρει εδώ και χρόνια. Από το δεύτερο παιχνίδι των playoffs το 2012/13, όταν ο Δημήτρης Διαμαντίδης είχε βάλει ένα από τα πιο χαρακτηριστικά σουτ της καριέρας του, μπροστά από τον Νέιθαν Τζαουάι.
Σε ένα γήπεδο που -τα τελευταία χρόνια- παρατηρείται... κατηφόρα, ο Ρικ Πιτίνο κι οι παίκτες του καλούνται να κάνουν μια μικρή υπέρβαση. Είναι σαφές πως εμφάνιση σαν κι αυτή του ντέρμπι, δεν φτάνει. Οι πράσινοι πρέπει να παίξουν πολύ καλύτερα. Από την άλλη όμως, αν ο Ταϊρίς Ράις εμφανιστεί σε ανάλογη κατάσταση, οι πιθανότητες θα είναι αυξημένες. Η αναφορά στον 32χρονο γκαρντ δεν είναι τυχαία, ούτε αφορά μόνο στην τρομερή απόδοσή του απέναντι στον αιώνιο αντίπαλο.
ΤΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΚΑΙ ΤΟ "ΑΓΚΑΘΙ"
Ο "Rese" θα βρεθεί για πρώτη φορά αντιμέτωπος με την ομάδα που τον απαξίωσε, με τον σύλλογο που τον έφερε στο σημείο να ψάχνει για... σανίδα σωτηρίας το 2018, με την αξία του να έχει φτάσει στο ναδίρ. Η μεταγραφή του από τη Χίμκι στην Μπαρτσελόνα το καλοκαίρι του 2016 ήταν από τις πρώτες που ολοκλήρωσαν οι μπλαουγκράνα, μετά την υπογραφή του Γιώργου Μπαρτζώκα.
Η αγορά ήταν "στεγνή" (δεδομένου ότι ο έμπειρος τεχνικός μετακινήθηκε από τη Λοκομοτίβ Κουμπάν στην Μπαρτσελόνα στις 6 Ιουλίου) κι οι επιλογές... μετρημένες. Η ισπανική ομάδα έριξε στο τραπέζι "ζεστό χρήμα" για να "σπάσει" το συμβόλαιο του Ταϊρίς Ράις με τη Χίμκι (είχε ακόμη έναν χρόνο), τον πήρε στο Palau Blaugrana, αλλά η συνεργασία τους έμελλε να εξελιχθεί πολύ διαφορετικά απ' ότι όλοι περίμεναν.
Σε αυτό βέβαια έπαιξε μείζονα ρόλο η αποχώρηση του Γιώργου Μπαρτζώκα από τον πάγκο της ισπανικής ομάδας, ένα χρόνο αργότερα. Για δεύτερο σερί καλοκαίρι, οι μπλαουγκράνα μπήκαν σε διαδικασία να προχωρήσουν σε rebuilding, με τον Σίτο Αλόνσο (διάδοχος στον πάγκο) να μην τον υπολογίζει. Προτίμησε τον Τομά Ερτέλ και τον Φιλ Πρέσι για το "1". Ο Ταϊρίς Ράις όμως δεσμευόταν με συμβόλαιο, από το οποίο δεν ήθελε να "βγει" για να... κάνει τη χάρη στην Μπαρτσελόνα. Ο λόγος; Το ποσό που προβλεπόταν ήταν κοντά στο 1.5000.000€, δίχως να έχουν φτάσει στα χέρια του προτάσεις από άλλες ομάδες σε αυτά τα επίπεδα.
Κι από την στιγμή που έλεγε διαρκώς "όχι" στις προτεινόμενες αποζημιώσεις, οι άνθρωποι της Μπαρτσελόνα αποφάσισαν να τραβήξουν το σκοινί στα άκρα. Τον διατήρησαν στο ρόστερ, δίχως όμως α υπολογίζεται. Έκανε προπόνηση με τη δεύτερη ομάδα για πέντε μήνες, δίχως να υπολογίζεται.
Αν μάλιστα δεν προέκυπτε -σχεδόν από το πουθενά- η προοπτική των Shenzen Leopards, ενδεχομένως να έμενε στη Βαρκελώνη για ακόμη περισσότερο. Στις 15 Ιανουαρίου 2018, βρέθηκε η χρυσή τομή ανάμεσα στις δύο πλευρές, με τον παίκτη να μένει ελεύθερος και να ταξιδεύει για την Κίνα, προκειμένου να καλύψει το κενό του Κιθ Λάνγκφορντ, ο οποίος αντιμετώπιζε πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο και υποχρεώθηκε να υποβληθεί σε επέμβαση.
ΤΑ SOCIAL MEDIA ΕΔΩΣΑΝ ΤΟ ΑΛΑΤΟΠΙΠΕΡΟ
Ο Ταϊρίς Ράις είναι από τους παίκτες που χρησιμοποιούν συχνά πυκνά τα social media για να εκφραστούν. Δίχως να τον απασχολεί αν αυτό που γράφιε είναι politically correct ή επηρεάζει την εικόνα του προς τα έξω. Ένα τέτοιο παράδειγμα ήταν το tweet που είχε κάνει μετά από εντός έδρας ήττα της Μπαρτσελόνα στην EuroLeague (από τη Ζάλγκιρις). "Είμαι σπίτι, χαλαρώνω" είχε γράψει στον προσωπικό λογαριασμό του στο Twitter στιγμές μετά το φινάλε του αγώνα. Προφανώς γιατί ήθελε να δηλώσει πως... απολαμβάνει να βλέπει την ομάδα του (sic) να χάνει. Τόσα είχαν προηγηθεί άλλωστε.
Λίγες εβδομάδες αργότερα ήρθε η εκτός έδρας ήττα από την Μπάμπεργκ, για να του δώσει ακόμη μία αφορμή να πετάξει το "καρφί" του. " Γιατί ο φίλος μου ο Σάσα δεν παίζει; Αυτό είναι στενάχωρο. Δεν φοβάται τις κρίσιμες στιγμές, το έχει αποδείξει αυτό και δουλεύει πολύ σκληρά" είχε σχολιάσει χαρακτηριστικά. Προφανώς το πρόβλημά του δεν ήταν μόνο η διοίκηση, αλλά κι ο -τότε- προπονητής της Μπαρτσελόνα, Σίτο Αλόνσο, που είχε εισηγηθεί την απομάκρυνσή του από την ομάδα.
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΑΞΙΩΣΗ ΣΤΗΝ ΑΠΑΞΙΩΣΗ
Κάπως έτσι, μέσα σε δύο χρόνια, ο Ταϊρίς Ράις βρέθηκε από την καταξίωση και την υπογραφή συμβολαίων με πολλά μηδενικά στην απαξίωση και την ανάγκη να ξεκινήσει -σχεδόν- από την αρχή. Η υπογραφή συμβολαίου με την Μπάμπεργκ του Basketball Champions League ήταν το βήμα προς τα πίσω που έπρεπε να κάνει, για να ξαναμπεί στον χάρτη και να θυμίσει σε όλους ποιος είναι. Εκείνος θυμόταν, οι άλλοι όμως...
Ο αριστερόχειρας γκαρντ οδήγησε τη γερμανική ομάδα μέχρι το Final Four του Basketball Champions League (έχοντας "σκοτώσει" την ΑΕΚ τον δρόμο προς αυτό), έδειξε πως παραμένει παίκτης του υψηλότερου επιπέδου. Κι ύστερα ήρθε η πρόταση από τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ, πριν από μερικούς μήνες, για να παίξει πίσω αλλά και δίπλα στον Νικ Καλάθη.
Το ποσό με το οποίο δεσμεύτηκε με το τριφύλλι για μονοετή συνεργασία (οι πληροφορίες έκαναν λόγο για 400.000€) απέχει πολύ από αυτό που αναγραφόταν στα συμβόλαιά του με Χίμκι και Μπαρτσελόνα. Ήταν όμως το τελευταίο που τον ενδιέφερε. Ένιωθε πάλι καλά και ήθελε να το δείξει. Παντού.
Απέναντι στον Ολυμπιακό έκανε την καλύτερη εμφάνιση της καριέρας του, για να οδηγήσει τον Παναθηναϊκό ΟΠΑΠ στη νίκη. Οι 41 πόντοι (με 8/16 τρίποντα) τον έβαλαν στο πάνθεον των ντέρμπι, ταυτόχρονα όμως ήρθαν σε μια μέρα που για εκείνον σημαίνει πολλά. " Το παιχνίδι της Παρασκευής έγινε στις 6 Δεκεμβρίου. Career high. Η 6η Δεκεμβρίου είναι η μέρα που πέθανε ο προπονητής που είχα στο γυμνάσιο. Οι μπασκετικοί θεοί είναι πραγματικοί" έγραψε στο Twitter.
ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ Ο ΡΙΚ ΠΙΤΙΝΟ
Μετά το παιχνίδι με την Μπασκόνια (το πρώτο για τη δεύτερη θητεία του στο τριφύλλι), ο Ρικ Πιτίνο είχε εξηγήσει πως το κίνητρο που έδωσε στους παίκτες του (για να προκύψει το +32 επί της ισπανικής ομάδας) είχε να κάνει με την άμυνα. " Πριν από το παιχνίδι, είπα στα παιδιά "είστε μια καλή επιθετική ομάδα, η άμυνα όμως είναι αδύναμη. Υπάρχει πρόβλημα στο πώς "σπάνε" τα σκριν, στο πώς αμύνονται στο ριμπάουντ, στο πώς πάνε στα μπλοκ. Χωρίς αυτή, δεν μπορείς να είσαι σπουδαία ομάδα". Σήμερα το κίνητρο που τους έδωσα ήταν αυτό. Τους είπα ότι θα τους πιέσω πολύ" είχε δηλώσει χαρακτηριστικά στην Αίθουσα Τύπου του ΟΑΚΑ.
Για τη μονομαχία με την Μπαρτσελόνα θα χρειαστεί κάτι άλλο ως... αφορμή για να δώσει έξτρα κίνητρο στους παίκτες του. Σε όλους πλην ενός. Ο Ταϊρίς Ράις δεν χρειάζεται -εν προκειμένω- πολλές κουβέντες για να κινητοποιηθεί και να έχει κίνητρο. Το απέκτησε το καλοκαίρι του 2017.