Τενερίφη: Η ομάδα-έκπληξη της χρονιάς
Η Τενερίφη του Γιώργου Μπόγρη είναι το επόμενο εμπόδιο στο δρόμο του ΠΑΟΚ στη φάση των "16" του Basketball Champions League. Διαβάστε ποια είναι η ισπανική ομάδα που έχει δημιουργήσει αίσθηση με τη φετινή πορεία της.
Αν και σέρνει πίσω της ιστορία 78 ετών (ιδρύθηκε το 1939), μέχρι φέτος δεν είχε τερματίσει ποτέ πάνω από την 6η θέση του ισπανικού πρωταθλήματος. Δεν είχε συμμετάσχει καν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση. Η σεζόν 2016-17, λοιπόν, δεν είναι απλά η καλύτερη στην ιστορία της Τενερίφης. Είναι μία ιστορική σεζόν για την ομάδα από τα Κανάρια Νησιά.
Διαβάστε παρακάτω ποια είναι η "ταυτότητα" της ομάδας του (τέως παίκτη του ΠΑΟΚ) Γιώργου Μπόγρη, η οποία έχει εντυπωσιάσει με τη φετινή της πορεία σε Ισπανία και Ευρώπη, αφού επί συνόλου 34 αγώνων μετράει 26 νίκες και φαντάζει ως ένα από τα φαβορί για να φτάσει μέχρι το Final Four της διοργάνωσης.
Τι κάνει στην Ισπανία
Έχει στρογγυλοκαθίσει εδώ και καιρό στη δεύτερη θέση της Liga Endesa και δεν λέει να το κουνήσει. Η Τενερίφη έχει απολογισμό 15-5 (8-2 εντός έδρας και 7-3 εκτός), ένα ρεκόρ που θα μπορούσε να είναι ακόμα καλύτερο, εάν δεν της έκοβε τη φόρα η Γκραν Κανάρια στο τοπικό ντέρμπι της 11ης Φεβρουαρίου. Η συγκεκριμένη ήττα που γνώρισε η Τενερίφη, ήταν η πρώτη ύστερα από έξι συνεχόμενες νίκες, καθώς και η δεύτερη φετινή μέσα στο "σπίτι" της, το 5.100 θέσεων "Παμπεγιόν Ινσουλάρ Σαντιάγκο Μαρτίν".
Τι έχει κάνει στο Champions League
Το φινάλε της πρώτης φάσης βρήκε την Τενερίφη στην κορυφή του 4ου ομίλου με απολογισμό 11 νίκες και 3 ήττες (5-2 εντός έδρας και 6-1 εκτός), έχοντας εξασφαλίσει μάλιστα σχετικά άνετα τόσο την πρόκριση, όσο και την πρώτη θέση. Ενδεικτικό είναι άλλωστε ότι η ομάδα του Χεσούς Βιντορέτα σημείωσε τις 11 νίκες της με διαφορά 18,8 πόντων κατά μέσο όρο και είχε (μακράν των υπολοίπων ομάδων) τη μεγαλύτερη συνολική διαφορά πόντων (+187) σε όλο το Basketball Champions League.
Το αγωνιστικό της προφίλ
Το ρόστερ της Τενερίφης ίσως να μην γεμίζει το μάτι εκ πρώτης όψεως, εντούτοις πρόκειται για μία "γεμάτη" ομάδα σε κάθε θέση, ισορροπημένη, που έχει ομαδικό πνεύμα στην επίθεση και βγάζει πολλή ενέργεια στην άμυνα. Διόλου τυχαία, άλλωστε, η ισπανική ομάδα είχε την 4η καλύτερη επίθεση (81,1π. μ.ό.) και την 4η άμυνα (67,7π. μ.ό.) στην πρώτη φάση του Basketball Champions League, ενώ ήταν παράλληλα 1η σε ασίστ με 22,3 κατά μέσο όρο και 5η σε λιγότερα λάθη με 12,4.
Το passing game, άλλωστε, είναι το πλέον δυνατό στοιχείο της, μαζί με ένα άλλο: με εξαίρεση τους Μπόγρη και Βάθκεθ, όλοι σουτάρουν από μακριά. Και το κάνουν πολύ καλά. Η Τενερίφη τελείωσε την πρώτη φάση έχοντας το καλύτερο ποσοστό μεταξύ των 40 ομάδων πίσω από τα 6,75μ. (39,3%), ενώ ήταν δεύτερη και σε εύστοχα τρίποντα με 10,1 ανά αγώνα. Η ισπανική ομάδα έχει βέβαια και αδυναμίες, όπως είναι τα ριμπάουντ. Στη φάση των ομίλων ήταν μόλις 22η στη διοργάνωση.
Ο σταρ
Μία ομάδα στην οποία ο πρώτος σκόρερ έχει 10,3 πόντους κατά μέσο όρο και άλλοι πέντε σημειώνουν πάνω από 7,5, είναι προφανές ότι δεν βασίζεται σε έναν παίκτη, ούτε έχει σταρ. Αν πρέπει πάντως να ξεχωρίσουμε κάποιον, αυτός είναι ο Καναδός φόργουορντ, ο Ααρον Ντόρνεκαμπ, δεύτερος σκόρερ (10,1π. μ.ό.), τέταρτος ριμπάουντερ (4,4μ.ό.), 4ος πασέρ (2,9μ.ό.) και ο παίκτης με το δεύτερο μεγαλύτερη δείκτη Efficiency στην ομάδα με 12,7.
Η Τενερίφη... σχηματικά
Μοιάζει οξύμωρο, αλλά σε μία ομάδα που σουτάρει πολύ από την περιφέρεια, οι πιο σημαντικοί παίκτες είναι μάλλον οι... ημίψηλοι της. Εν προκειμένω η τριάδα των φόργουορντ που συνθέτουν οι Ντόρνεκαμπ, Αμπρομάιτις(9,7π.,4,9ρ.), Γκριγκόνις(7,4π.), η οποία είναι ικανή να κάνει πολλές δουλειές σε επίθεση και άμυνα. Μεγάλο ρόλο έχει επίσης η φροντ λάιν, όπου υπάρχουν οι Μπόγρης(9,4π.), Βάθκεθ και Χάνλι, τρεις παίκτες που έστω και αθόρυβα προσφέρουν μεγάλες βοήθειες στην ομάδα του Βιντορέτα.
Στην περιφέρεια ο εξαιρετικός αμυντικός Ροντρίγκο Σαν Μιγκέλ μαζί με τον βραχύσωμο Φεράν Μπάσας μοιράζονται ως επί τω πλείστον τη θέση "1", με τον κόμπο-γκαρντ Ντέβιν Γουάιτ (10,3π., 4,3ασ.) να ξεκινάει συνήθως στη θέση "2" και να έχει μεγάλο ρόλο στο κομμάτι της δημιουργίας, ελλείψει του Χαβιέρ Μπεϊράν. Ο τελευταίος είναι η "ψυχή" της ομάδας και ο παλαιότερος παίκτης της Τενερίφης, ωστόσο δεν έχει παίξει μπάσκετ από τις 7 Δεκεμβρίου λόγω σοβαρού τραυματισμού και δεν υπολογίζεται ούτε για τα παιχνίδια με τον ΠΑΟΚ.
Ο αντί-Μπεϊράν στο rotation της ισπανικής ομάδας είναι ουσιαστικά ο 37χρονος Ταρίκ Κέρκσεϊ, ο οποίος αντικατέστησε τον περασμένο μήνα τον Τακουάν Ντιν (που είχε αντικαταστήσει νωρίτερα μέσα στη σεζόν τον Καρλ Ινγκλις), χωρίς να έχει πάντως εξίσου σημαντικό ρόλο στο παιχνίδι με τον 29χρονο Ισπανό γκαρντ/φόργουορντ.
Οι ημερομηνίες των αγώνων με τον ΠΑΟΚ: 28 Φεβρουαρίου (Πυλαία) και 8 Μαρτίου (Παμπεγιόν Ινσουλάρ Σαντιάγκο Μαρτίν).