Τέρανς Φέργκιουσον: Η Κρήτη, ο Γουέστμπρουκ και η ΑΕΚ
Το δεύτερο ταξίδι του Τέρανς Φέργκιουσον στην Ελλάδα έγινε για χάρη του Ιωνικού, όμως ο Αμερικανός περιφερειακός που αναδείχθηκε πρωταθλητής κόσμου στο Παγκόσμιο U19 της Κρήτης θα φορέσει (;) την φανέλα της ΑΕΚ. Αυτό, τρία χρόνια μετά από την παρουσία του στην πεντάδα των Θάντερ, στο πλευρό των Γουέστμπρουκ, Τζορτζ, Γκραντ και Άνταμς.
Πριν από έξι χρόνια έκανε θραύση στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Παγκόσμιο U19 με την εθνική ομάδα των ΗΠΑ. Σε εκείνο το τουρνουά στο οποίο αγωνίστηκαν σπουδαία ταλέντα όπως ο Τάιλερ Ντόρσεϊ με την Ελλάδα, ο Ίβιτσα Ζούμπατς με την Κροατία και ο Φουρκάν Κορκμάζ με την Τουρκία, ο Τέρανς Φέργκιουσον πάτησε στην κορυφή του κόσμου, πριν τον βγάλει ο δρόμος στην Αυστραλία. Η Αδελαΐδα ήταν η παράκαμψή του από το NCAA, με τους Θάντερ να τον επιλέγουν έναν χρόνο αργότερα στο νούμερο 21 του Draft 2017, αλλά να μη δικαιώνονται για την υπομονή και την επιμονή τους σε εκείνον.
Έξι χρόνια μετά από το Παγκόσμιο της Κρήτης και τέσσερα χρόνια μετά από το Draft, ο Φέργκιουσον ξέμεινε στα αζήτητα. Εκτός ΝΒΑ, αλλά σε πραγματικά τρομερή ηλικία. Είναι ακόμη 23 ετών και γι' αυτό η συμφωνία του με τον Ιωνικό αντιμετωπίστηκε με έκπληξη. Εν τέλει, η ζωή τα έφερε έτσι ώστε ο high-flyer Αμερικανός περιφερειακός των 198 εκατοστών να γίνει μέλος της ΑΕΚ -όταν οι κιτρινόμαυροι λύσουν το μόνιμο πλέον πρόβλημα των ban της FIBA για να προχωρήσουν σε ενίσχυση του ρόστερ-, για να παίξει σε ένα καλό επίπεδο και να διεκδικήσει το επόμενο καλοκαίρι ένα μεγαλύτερο συμβόλαιο.
Ο Φέργκιουσον υπήρξε μια ιδιαίτερη περίπτωση περιφερειακού. Εκπληκτικός αθλητής, αλλά και αδύναμος χαρακτήρας. Πήρε πάρα πολλές ευκαιρίες στους Θάντερ και μάλιστα στη σεζόν 2018/19 ήταν μέλος της βασικής πεντάδας δίπλα στους Ράσελ Γουέστμπρουκ, Πολ Τζορτζ, Τζέραμι Γκραντ, Στίβεν Άνταμς. Είχε 6.9 πόντους (36.6% στο τρίποντο) και 1.9 ριμπάουντ ανά 26.1 λεπτά, ήταν διστακτικός -γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί από τους... μπαμπούλες που είχε δίπλα του-, έπρεπε να παίζει άμυνα, να κλείνει τρύπες και να είναι το συμπλήρωμα, ο πέμπτος που θα άφηνε τον Ντένις Σρούντερ στον ρόλο του 6th man.
Στην Οκλαχόμα Σίτι τον κράτησαν και τρίτη χρονιά, οι αριθμοί του έπεσαν (3.9 πόντοι, 29.2% στο τρίποντο, 1.3 ριμπάουντ ανά 22.4 λεπτά) και κάπως έτσι ολοκληρώθηκε η θητεία του στους Θάντερ. Τον Δεκέμβριο του 2020, λίγο πριν από την έναρξη της περσινής κουτσουρεμένης χρονιάς βρέθηκε στους Σίξερς μέσω ανταλλαγής, τον Μάρτιο του 2021 μετακόμισε στους Νικς και μετά από τέσσερις ημέρες έμεινε ελεύθερος. Έκτοτε δεν έπαιξε κάπου, περίμενε μια ευκαιρία, δεν την βρήκε και αναγκάστηκε να ψάξει το μέλλον του στην Ευρώπη.
Η ΑΕΚ, η οποία άρπαξε την ευκαιρία, τον βρήκε στην Αθήνα και θα τον κάνει δικό της μόλις ξεμπερδέψει με τους διακανονισμούς, τα ban και την FIBA, ο Φέργκιουσον μπορεί να βοηθήσει. Αρκεί να έχει κίνητρο, να συνειδητοποιήσει ότι σε αυτή την φάση της καριέρας του πρέπει να αναδειχθεί μέσα από την ομάδα και να μην αντιμετωπίσει υπεροπτικά τους γύρω του. Σε επίπεδο αθλητικών προσόντων, δεν υπάρχει τέτοιος παίκτης στο πρωτάθλημα της Α1, ωστόσο στο ευρωπαϊκό και ιδιαίτερα στο ελληνικό μπάσκετ χρειάζονται πολλά περισσότερα από το άλμα και την ταχύτητα, κυρίως σε πνευματικό επίπεδο.
Το σίγουρο είναι ότι ένας μπασκετμπολίστας που βρέθηκε στο πλευρό των Γουέστμπρουκ - Τζορτζ δεν μπορεί να είναι τυχαίος ή κακός. Στα 23 του, ο Φέργκιουστον μπορεί να κάνει θραύση στην Ευρώπη αν θέλει πραγματικά να πετύχει, έχει τις ικανότητες για να προσελκύσει σε λίγους μήνες ομάδες της EuroLeague και όλα θα κριθούν από εκείνον, όχι από το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί.