EUROBASKET

Θα πάρει ή όχι η Ελλάδα wild card στο Παγκόσμιο

Θα πάρει ή όχι η Ελλάδα wild card στο Παγκόσμιο
INTIME SPORTS

Το Ευρωμπάσκετ τελειώνει, έρχεται το Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας. Θα είναι η Ελλάδα μέσα στις τέσσερις ομάδες που θα πάρουν την περίφημη wild card; Το Sport24.gr έχει τις απαντήσεις και μια μικρή αχτίδα αισιοδοξίας

Το Παγκόσμιο Κύπελλο θα γίνει στην Ισπανία από 30 Αυγούστου, μέχρι 14 Σεπτεμβρίου του 2014. Ήδη ξέρουμε τις 20 από τις 24 ομάδες, που θα πάρουν μέρος. Αυτό που μένει να μάθουμε είναι ποιες θα είναι οι τέσσερις χώρες που θα πάρουν τις περίφημες wild card κι αν σε αυτές συμπεριλαμβάνεται η Ελλάδα.

Το Sport24.gr προσπαθεί να ξεδιαλύνει το κουβάρι των εξελίξεων, που αναμένεται να δρομολογηθούν αν όχι τον επόμενο Νοέμβριο, σίγουρα μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου του 2014, όπου γίνεται και η κλήρωση του τουρνουά στη Μαδρίτη.

Ας τα πάρουμε, όμως, με τη σειρά:

► Στο Παγκόσμιο Κύπελλο συμμετέχουν 24 ομάδες, εκ των οποίων γνωρίζουμε τις 20: Ισπανία (διοργανώτρια), ΗΠΑ (χρυσή Ολυμπιονίκης), Μεξικό, Αργεντινή, Π.Ρίκο, Δομίνικος (Αμερική), Ιράν, Φιλιππίνες, Ν.Κορέα (Ασία), Αγκόλα, Αίγυπτος, Σενεγάλη (Αφρική), Ν.Ζηλανδία, Αυστραλία (Ωκεανία), Λιθουανία, Γαλλία, Σλοβενία, Κροατία, Ουκρανία, Σερβία (Ευρώπη).

► Τις τέσσερις κάρτες διεκδικούν Ελλάδα, Ρωσία, Τουρκία, Ιταλία, Γερμανία από την Ευρώπη, Βραζιλία και Καναδάς από την Αμερική, Κίνα από την Ασία και ενδεχομένως η Νιγηρία από την Αφρική. Σύμφωνα με τους κανονισμούς της FIBA οι τέσσερις κάρτες πρέπει να δοθούν σε χώρες από τουλάχιστον δύο διαφορετικές Ηπείρους.

► Την απόφαση λαμβάνει το Κεντρικό Συμβούλιο της FIBA, που συνεδριάζει στις 22 Νοεμβρίου. Ενδέχεται, όμως, να αναβάλλει την υπόθεση, ώστε να ξεκινήσει μια σειρά διαπραγματεύσεων με τις ενδιαφερόμενες ομοσπονδίες, για να βγάλει και τα ανάλογα συμπεράσματα για το που θα πρέπει να στείλει τις προσκλήσεις εν όψει του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο Κεντρικό Συμβούλιο μετέχουν 22 μέλη (23 με τον επίτιμο πρόεδρο Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς που δεν έχει δικαίωμα ψήφου), ωστόσο αυτή τη στιγμή συμμετέχουν 21 καθώς έχει αποβιώσει ο Ισλανδός πρόεδρος της FIBA Europe, Όλαφουρ Ράφνσον η θέση του οποίου δεν έχει ακόμη καλυφθεί. Από την Ευρώπη μετέχουν ο Ρώσος Σεργκέι Τσερνόφ κι ακόμη οι Ιβάν Μαϊνινί (Γαλλία, πρόεδρος), Πάτρικ Μπάουμαν (Ελβετία, γενικός γραμματέας), Μάνφρεντ Στρόερ (Γερμανία, Ταμίας), Χοσέ Λουίς Σάεθ (Ισπανία, μέλος), Κάμιλ Νόβακ (Τσεχία, μέλος) και Συρίλ Κούμανς (Βέλγιο, παρατηρητής).

► Για να πάρει μια ομάδα απευθείας πρόσκληση πρέπει να δεχθεί να καταβάλλει και 500.000 δολάρια ως εγγύηση. Ο θεσμός της wild card υφίσταται από το 2006 και έχει ισχύσει σε 2 διοργανώσεις. Το 2006 την πρόσκληση πήραν πέντε ομάδες: Ιαπωνία, Π.Ρίκο, Ιταλία, Σερβία και Τουρκία. Τέσσερα χρόνια αργότερα η wild card πήγε σε Ρωσία, Λιθουανία, Γερμανία και Λίβανο.

► Τα κριτήρια εκτός από το παγκόσμιο ράνκινγκ και τα καθαρά μπασκετικά είναι γεωπολιτικά, οικονομικά, εμπορικά και τηλεοπτικά. Αν δηλαδή η ενδιαφερόμενη χώρα έχει απήχηση στην "αγορά" του μπάσκετ και αν βεβαίως έχει υπογράψει τηλεοπτικό συμβόλαιο με την παγκόσμια ομοσπονδία.

Τα πλεονεκτήματα των άλλων...

Τι πλεονεκτήματα έχουν οι αντίπαλοι της Ελλάδας σε αυτή την κούρσα παρασκηνίου για την συμμετοχή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως λέγεται πλέον το πάλαι ποτέ Μουντομπάσκετ ή Παγκόσμιο Πρωτάθλημα;

Η Κίνα είναι ... η Κίνα. Η μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο, χωρίς άλλα σχόλια. Είναι σχεδόν σίγουρη ότι θα παίξει στην Ισπανία, γι αυτό και ο Παναγιώτης Γιαννάκης σκέφτεται να παραμείνει, εν τέλει, στην Εθνική Ομάδα των Κινέζων. Η Βραζιλία είναι η πιο σοβαρή υποψήφια από την αμερικάνικη Ήπειρο. Δεν έχει λείψει ποτέ από τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα (μόνο φέτος αποκλείστηκε) και η συμμετοχή της πρέπει να θεωρείται δεδομένη (όπως του Π.Ρίκο το 2006). Μη ξεχνάτε ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες γίνονται στη Βραζιλία το 2016, ενώ του χρόνου διοργανώνεται εκεί το Μουντιάλ ποδοσφαίρου. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες από το Ρίο, πάντως, η Βραζιλία δεν θέλει να πληρώσει την εγγύηση των 500.000 δολαρίων.

Αν επιλεγεί η Βραζιλία δεν έχει τύχη ο Καναδάς, ενώ πολύ δύσκολα θα επιλεγεί και ομάδα από την Αφρική. Πάμε, λοιπόν, στην Ευρώπη, που λογικά θα έχει δυο θέσεις στην τετράδα. Η Ρωσία είναι μια παραδοσιακή δύναμη στο μπάσκετ, έχει οικονομική δύναμη και άνθρωπο μέσα στο Κεντρικό Συμβούλιο της FIBA (Σεργκέι Τσερνόφ). Οι Τούρκοι έχουν τεράστια αγορά και δυο κεντρικούς σπόνσορες στο μπάσκετ: Beko και Turkish Airlines.

Η Γερμανία έχει επίσης μεγάλη αγορά (που μαθαίνει μπάσκετ τα τελευταία χρόνια) και τον Νοβίτσκι, που μάλλον επιστρέφει του χρόνου στην Εθνική (αν παίξει στο Παγκόσμιο) και η Ιταλία μεγάλη παράδοση.

Γιατί έχει τύχη η Ελλάδα;

►► Είναι η 4η δύναμη στο μπάσκετ βάσει της παγκόσμιας κατάταξης, άσχετα αν τα τελευταία δυο χρόνια δεν γνωρίζει τη διάκριση. Έχει παράδοση, αλλά και ισχυρή Εθνική Ομάδα να πρωταγωνιστήσει στο επόμενο Παγκόσμιο Κύπελλο.

►► Δεν έχει πάρει wild card σε αντίθεση με Ιταλία, Ρωσία, Τουρκία, Γερμανία που έχουν πάρει ήδη από μία.

►► Παρότι η Εθνική Ομάδα δεν πέτυχε στο Ευρωμπάσκετ, η τηλεθέαση του ΑΝΤ1 κυμάνθηκε σε πολύ υψηλά επίπεδα (πάνω από 50% σε μεγάλα νούμερα και σχεδόν 70% στο ανδρικό κοινό) ενώ ο ΟΤΕ TV μετέδωσε σχεδόν όλους τους αγώνες. Οι αριθμοί έχουν εντυπωσιάσει την ευρωπαϊκή ομοσπονδία.

►► Το πρόβλημα είναι ότι το συμβόλαιο που υπάρχει με την FIBA έχει υπογραφεί από την πρώην ΕΡΤ, η οποία τώρα δεν υφίσταται. Οι πληροφορίες θέλουν την υπό διαμόρφωση Δημόσια Τηλεόραση να συζητάει από τώρα την ισχύ του για τα επόμενα τέσσερα χρόνια, αλλά προφανώς η διεθνής ομοσπονδία ζητάει εγγυήσεις και κάποιον άνθρωπο να βάλει υπογραφή.

Αυτά προς το παρόν. Νεότερα θα ξέρουμε στο αμέσως προσεχώς διάστημα. Όταν δηλαδή θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για να δούμε φως στην άκρη του τούνελ

TAGS EUROBASKET
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ