EUROLEAGUE

The Red Day

The Red Day
Γιαννάκης INTIME SPORTS

Ο "παλιός" Τόμιτς πιστεύει πως το Φάιναλ Φορ είναι απλώς δύο εκτός έδρας ματς, ο Παπαλουκάς λέει ότι ο Ολυμπιακός θέλει το τρόπαιο, αλλά ο Τσίλντρες δεν κόβει την αφάνα για την κούπα!

Το προγραμματισμένο φιλικό παιχνίδι με τον Ηλυσιακό για το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης έπρεπε να περιμένει. Η media day του Ολυμπιακού για το Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκα είναι σαν καθιερωμένη ιεροτελεστία για τις ομάδες που πάνε στο μεγαλύτερο μπασκετικό ραντεβού της Ευρώπης. Φωτογραφήσεις, συνεντεύξεις, συζητήσεις με τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, χαλαρό κλίμα, ο Τζανίρο Πάργκο να βάζει στοίχημα με τον Μίλος Τεόντοσιτς ποιος θα βάλει περισσότερες βολές με το αριστερό χέρι (ο Σέρβος έχασε και έκανε 10 πους-απς με τον υπεύθυνο Τύπου Χρήστο Μπαφέ να απορεί, αφού προσπαθούσε να συγκεντρώσεις τους ερυθρολεύκους για μια ομαδική φωτογραφία).
Ο Μάνος Μανουσέλης να αναλύει, ο Παναγιώτης Γιαννάκης να... καθυστερεί λίγο παραπάνω και να ζητάει ταπεινά συγνώμη, ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης να είναι κι αυτός παρών στο ΣΕΦ και ο Τζος Τσίλντρες να δηλώνει "τα πόδια μου μπορεί να τα ξυρίσω αν πάρουμε την Ευρωλίγκα, αλλά τα μαλλιά μου δεν τα κόβω με τίποτα!". Ο Αμερικανός νιώθει πολύ καλύτερα τον τελευταίο καιρό μετά την απουσία του από τα παρκέ και δηλώνει "more ready" για το Φάιναλ Φορ, που του θυμίζει ΝΒΑ και πλέι οφ, στο οποίο συμφωνεί και ο άλλος ΝΒΑερ Τζανίρο Πάργκο που θέλει να δώσει τις οδηγίες του σε νεότερους για τέτοια παιχνίδια.

Όλα αυτά μοιάζουν πρωτόγνωρα για τον Ολυμπιακό, που εδώ και δέκα χρόνια είχε ξεχάσει την έννοια "Φάιναλ Φορ", αν και ο Μίλαν Τόμιτς έχει μια πολύ πιο χαλαρή άποψη, δεδομένου ότι είναι το μοναδικό μέλος (εκτός του μέλους οργανωτικού μέλους Αντώνη Νταή) που έχει... ξεμείνει από την παλιά φρουρά της ομάδας, έστω και από διαφορετικό πόστο: " Δεν χρειάζεται πανικός. Ένα Φάιναλ Φορ δεν είναι τίποτα περισσότερο από δύο εκτός έδρας ματς. Μάλλον, ούτε καν εκτός έδρας. Αγώνες σε ουδέτερο γήπεδο είναι που πρέπει να κερδίσεις όπως και όλους τους προηγούμενους και επόμενους". Επί της... μηδενιστικής ουσίας έχει δίκιο.

Παπαλουκάς: "Σημασία έχει αυτό που θέλει ο Ολυμπιακός, δηλαδή το τρόπαιο"

Όμως, από την άλλη, δεν είναι και λίγο να επιστρέφει ο Ολυμπιακός σε Φάιναλ Φορ. Με το οποίο συμφώνησε και ο Θοδωρής Παπαλουκάς:

" Χαίρομαι πάρα πολύ που πάω στο Φάιναλ Φορ με τον Ολυμπιακό και μάλιστα από την πρώτη χρονιά της επιστροφής μου. Αλλά, δυστυχώς ή ευτυχώς, αυτή τη στιγμή ασχολούμαστε μόνο με τον ημιτελικό επειδή είναι αντίπαλος ο Παναθηναϊκός. Έτσι είναι τα πράγματα στην ελληνική νοοτροπία και πιθανόν να χάνουμε το δάσος, για να βλέπουμε μόνο το δέντρο. Κάτι που είχε γίνει και στις προηγούμενες δύο συναντήσεις των ομάδων σε Φάιναλ Φορ. Αλλά παρότι η προϊστορία είναι κάτι το σημαντικό, δεν παίζει μπάσκετ".

Ο αρχηγός του Ολυμπιακού πάει για έβδομη φορά στο Φάιναλ Φορ και εκεί θα είναι η ΤΣΣΚΑ, η ομάδα με την οποία άλλαξε τη ζωή και την καριέρα του. Θα ήθελε έναν τελικό ανάμεσα στον Ολυμπιακό και τη ρωσική αρκούδα; " Θα ήταν ωραία, αλλά δεν έχει και μεγάλη σημασία. Το θέμα είναι τι θέλει ο Ολυμπιακός και πως θα προκριθεί στον ημιτελικό για να πάρει το τρόπαιο. Και πάντα, με βάση την εμπειρία μου, ο ημιτελικός έχει μεγαλύτερη πίεση. Αν έχω μιλήσει με τον Μεσίνα; Τελευταία όχι, αλλά είχαμε μιλήσει πριν λίγο καιρό και ευχηθήκαμε ο ένας στον άλλον να πάμε στο Φάιναλ Φορ, αλλά... καταραστήκαμε ο ένας τον άλλον να μην συναντηθούμε στον τελικό!".

Βούισιτς: "Έχω μάθει να ζω με πίεση"


Ο "Τεό" μας υπενθύμισε κάποιες δηλώσεις του Ετόρε Μεσίνα που είχε κάνει παλιότερα και οι οποίες έλεγαν πως μια ομάδα που θέλει να πάει στο Φάιναλ Φορ, πρέπει να έχει παίκτες που το έχουν ζήσει και αν θέλει να κατακτήσει το τρόπαιο πρέπει να έχει παίκτες που το έχουν σηκώσει. Ένας από αυτούς είναι και ο Νίκολα Βούισιτς: " Έχω πάει σε αρκετά, έχω κατακτήσει την Ευρωλίγκα, αλλά αυτό το Φάιναλ Φορ είναι ξεχωριστό. Έχουμε καιρό ακόμη για να προετοιμαστούμε. Δεν θέλω και δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια ομάδα. Είναι όλες πολύ δυνατές και όλες έχουν κατακτήσει το τρόπαιο".

Όσο για το ματς με τον Παναθηναϊκό, απάντησε: " Δεν υπάρχουν μυστικά μεταξύ μας, οπότε οι λεπτομέρειες θα κρίνουν τον ημιτελικό. Σε αυτές πρέπει να είμαστε καλύτεροι", ενώ αναφερόμενος στον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είπε: " Είμαστε πολύ καλοί φίλοι και μετά από μεταξύ μας παιχνίδια στέλνει μήνυμα ο ένας στον άλλον για να τον πειράξει. Ελπίζω ότι αυτή τη φορά θα στείλω εγώ".

Όσο για τη δική του απόδοση, η οποία από μέτρια έως κακή στην αρχή της σεζόν, έγινε εξαιρετική στο κρισιμότερο σημείο, απάντησε: "Ο κόουτς μου είχε ζητήσει να είμαι έτοιμος όταν θα έρθουν οι σημαντικοί αγώνες και με είχε προειδοποιήσει ότι τα ΜΜΕ θα πέσουν να με φάνε. Ξέρω πως είναι να παίζει ένας παίκτης μέτρια, ενώ παίρνει πολλά χρήματα. Όμως, έχω μάθει να ζω με πίεση".

Και ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος παρών

Στη media day ήταν παρών και ο αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο οποίος αναμένει το μεγάλο ευρωπαϊκό ραντεβού με έντονο ενδιαφέρον και ενθουσιασμό, αφού επί της ουσίας η πρόκριση στο Φάιναλ Φορ είναι η πρώτη ηθική και πρακτική επιβράβευση για τον ίδιο και τον αδελφό του Γιώργο. Ωστόσο, ο Παναγιώτης Αγγελόπουλος δεν θέλησε να κάνει δηλώσεις στα ΜΜΕ, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε: "Οι παίκτες είναι αυτοί που πρέπει να μιλήσουν. Τι να πω εγώ;".


Σόφο: "Περιμένω τον κόουτς"

Στη media day του Ολυμπιακού ήταν και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης που έχει σε ομαδικούς ρυθμούς προπόνησης και περιμένει το "οκ" από τον Παναγιώτη Γιαννάκη για να φορέσει και πάλι τη φανέλα του και να μπει στο παρκέ, ώστε να βοηθήσει την ομάδα του, κάτι το οποίο με τη σειρά τους περιμένουν πολλοί. Ο "Σόφο" δήλωσε αναλυτικά στο wind.com.gr:

- Είσαι έτοιμος να επιστρέψεις στη δράση;

«Είμαι σε καλύτερη κατάσταση απ' ό,τι ήμουν στην πρώτη μου χρονιά στον Ολυμπιακό. Είμαι καλά, αλλά το πότε θα είμαι έτοιμος παίξω θα το κρίνει ο προπονητής μου. Αυτός είναι αρμόδιος».

- Τι πρέπει να κάνει ο Σοφοκλής για να μην χάσει άλλο έδαφος;

«Πρέπει να προπονούμαι με συγκέντρωση και να κάνω όλα όσα ζητάει ο κόουτς Γιαννάκης».

- Πώς είναι η υπόλοιπη ομάδα;

«Η ομάδα βρίσκεται σε πάρα πολύ καλή κατάσταση. Είμαι πολύ χαρούμενος για ό,τι έχουν πετύχει τα παιδιά μέχρι τώρα. Η ομάδα πηγαίνει καλά και θέλω κι εγώ να την βοηθήσω όσο μπορώ από εδώ και στο εξής».

- Τι πρέπει να κάνει ο Ολυμπιακός στον ημιτελικό για να βγει νικητής;

«Η κόντρα ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο. Σε αγωνιστικό επίπεδο, ο ένας ξέρει καλά τον άλλο και απλά όποιος κάνει κάτι παραπάνω, θα βγει νικητής. Η ομάδα πρέπει να παίξει το μπάσκετ που ξέρει. Αν το κάνει, θα κερδίσει. Εμείς πρέπει να είμαστε καλύτεροι στον ημιτελικό για να κερδίσουμε. Τίποτα λιγότερο, τίποτα περισσότερο».

- Τι έχει οδηγήσει τον Ολυμπιακό στην πρωτιά στην κανονική περίοδο και στο φάιναλ φορ στο Βερολίνο;

Υπάρχει θέληση για βελτίωση απ' όλους και νομίζω ότι αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Υπάρχει όρεξη για δουλειά απ' όλους. Από τους παίκτες, τους προπονητές, τη διοίκηση. Ολα τα μέλη του Ολυμπιακού έχουν κοινό όραμα και λογική κι αυτό είναι ό,τι πιο σημαντικό σε μία ομάδα

- Η πρωτιά στην Α1 δίνει στον Ολυμπιακό αβαντάζ τίτλου;

«Το πλεονέκτημα της έδρας μας δίνει ένα μικρό προβάδισμα, αλλά στο μπάσκετ ποτέ δεν ξέρεις τι μπορεί να συμβεί. Και 5 λεπτά χαλάρωσης, μπορεί να κοστίσουν. Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να εκμεταλλευτούμε το πλεονέκτημα που μας δίνει η πρώτη θέση στην κανονική περίοδο».

- Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις σε όσους ταξιδέψουν στο Βερολίνο για το φάιναλ φορ;

«Οσοι ταξιδέψουν στο Βερολίνο θα πρέπει να δείξουν καλή συμπερφορά. Τα επεισόδια δεν πρόκειται να βοηθήσουν κανένα».

Σούπερ ο Πάργκο στο φιλικό με τον Ηλυσιακό

Ο Τζανίρο Πάργκο πέτυχε 25 πόντους με 6/8 τρίποντα στο φιλικό παιχνίδι με αντίπαλο τον Ηλυσιακό και δήλωσε έτοιμος να βοηθήσει την ομάδα του Ολυμπιακού. Καλός και ο Σοφοκλής Σχορτσανίτης που έδειξε δείγματα προόδου και ανεβάζει στροφές.

Ο Ολυμπιακός πάει Φάιναλ Φορ!



















































TAGS EUROLEAGUE
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ