Μπορεί και ...παραμπορεί η FIBA
Αν θέλει η FIBA, μπορεί να τυλίξει Έλληνες και Σέρβους σε μια κόλλα χαρτί. Ο κανονισμός της δίνει τη δυνατότητα να εφαρμόσει διαδικασίες εξπρές και να επιβάλει τιμωρίες πριν το Μουντομπάσκετ, που θα εφαρμοστούν ανεξάρτητα από το αν θα γίνει έφεση ή όχι! Παρ' όλα αυτά δεν έχει κάνει ποτέ κάτι τέτοιο ως τώρα.
Τόσες μέρες ασχολούμαστε με τις δηλώσεις και εκτιμήσεις Ελλήνων και Σέρβων παραγόντων για την κατάληξη που μπορεί να έχει η ιστορία με τα επεισόδια στον αγώνα των δύο εθνικών ομάδων στο "Ακρόπολις".
Ας δούμε, όμως, τι αναφέρει ο Εσωτερικός Κανονισμός της FIBA (FIBA Internal Regulation) περί τούτων. Δύο είναι τα βασικά συμπεράσματα: α) Ότι η παγκόσμια ομοσπονδία έχει δικαιοδοσία, παρόλο που επρόκειτο για φιλικό που δεν διοργάνωνε η ίδια. β) Μπορεί, αν θέλει, να αποφασίσει και να επιβάλει ποινές άμεσα, πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ. Και μάλιστα οι εφέσεις που μπορεί να γίνουν δεν έχουν ανασταλτικό χαρακτήρα ;
Έχει δικαιοδοσία|
Η δικαιοδοσία της FIBA στο συγκεκριμένο φιλικό προκύπτει κατ' αρχάς από το άρθρο Ε.5.1.1: "Η FIBA είναι αρμόδια να πάρει αποφάσεις και να επιβάλει κυρώσεις, όποτε εγείρεται ζήτημα στη διάρκεια διεθνούς διοργάνωσης, ανεξάρτητα από το αν η διοργάνωση είναι επίσημη ή όχι".
Ειδικά για τα φιλικά παιχνίδια και τις διοργανώσεις που δεν τελούν υπό την αιγίδα της FIBA, έχει προβλεφθεί η διάταξη Ε.5.10.1, η οποία στην παράγραφο b αναφέρει τα εξής: "Οι διοργανωτές και οι συμμετέχοντες οφείλουν να σέβονται το πνεύμα του fair play και της μη βίας και να ενεργούν αναλόγως είτε εντός είτε εκτός του αγωνιστικού χώρου". Και με το Ε.5.10.5 θεμελιώνει την αρμοδιότητα της FIBA να επιβάλει ποινές σε περίπτωση που παραβιάζεται, μεταξύ άλλων, και η συγκεκριμένη διάταξη.
Επικουρικά λειτουργεί και η διάταξη Κ.3.3.e που αναφέρει: "Σε περίπτωση παραβίασης ταν αρχών του fair play και του φίλαθλου πνεύματος από άτομο, η Πειθαρχική Επιτροπή της FIBA μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σύμφωνα με τον παρόντα κανονισμό".
Διαδικασία χωρίς προθεσμίες
Επί της δικαιοδοσίας της FIBA δεν υπάρχει αμφιβολία. Το κακό, ωστόσο, είναι πως ο κανονισμός δεν προβλέπει συγκεκριμένες προθεσμίες για την κίνηση της διαδικασίας, η οποία μπορεί να εξελιχθεί ταχύτατα, εφόσον οι παράγοντες της παγκόσμιας ομοσπονδίας το θελήσουν.
Ήδη η FIBA ζήτησε από τις ομοσπονδίες Ελλάδας και Σερβίας να αποστείλουν ως την Τρίτη 24/8 τις αναφορές τους, το φύλλο αγώνα και τις εκθέσεις των διαιτητών, όπως είχε δικαίωμα να κάνει βάσει του Ε.5.10.1.d. Παρεμπιπτόντως έχει δικαίωμα να κάνει χρήση και του βίντεο του αγώνα, καθότι πρόκειται για πειθαρχικό παράπτωμα, όπως προκύπτει από το Ε.5.3.5.h ( "Η χρήση τέτοιου υλικού (σ.σ. βίντεο και λοιπών οπτικοακουστικών μέσων) από άλλους πλην διαιτητών επιτρέπεται μόνο για να αποδοθούν ευθύνες σε πειθαρχικά ζητήματα ή για εκπαιδευτικούς λόγους μετά τη λήξη των αγώνων").
Από εκεί και πέρα και αφού σχηματίσει ολοκληρωμένη άποψη για τα συμβάντα βάσει των προαναφερθέντων στοιχείων, η FIBA είναι υποχρεωμένη να καλέσει σε απολογία τους υπαίτιους. Δεν μπορεί να επιβάλει ποινές χωρίς να ακούσει τους εγκαλουμένους και γι' αυτό την υποχρεώνει το Κ.4.2.1: "Κάθε άτομο που υπόκειται στις διαδικασίες ενώπιον της Πειθαρχικής Επιτροπής έχει το δικαίωμα να ακουστεί".
Ωστόσο το Κ.4.2.5 δίνει τη δυνατότητα στη FIBA να ζητήσει την απολογία ακόμα και τηλεφωνικά: "Οι ακροάσεις μπορεί να γίνονται αυτοπροσώπως, τηλεφωνικά, μέσω βίντεο-διάσκεψης ή μέσω γραπτού υπομνήματος"!
Η Πειθαρχική Επιτροπή έχει, ως εκ τούτου, τη δυνατότητα να αποφύγει χρονοβόρες διαδικασίες απολογιών (την αυτοπρόσωπη, που σημαίνει ότι ο εγκαλούμενος πρέπει να ταξιδέψει στη Γενεύη, ή την δια υπομνήματος, για το οποίο επίσης δίνεται προθεσμία ώστε να συνταχθεί) και να καλέσει στο τηλέφωνο τον εγκαλούμενο προκειμένου να πάρει την κατάθεσή του.
Μπορεί δηλαδή την Τρίτη το απόγευμα να στείλει φαξ στα γραφεία της ελληνικής και της σερβικής ομοσπονδίας καλώντας σε τηλεφωνική απολογία συγκεκριμένους παίκτες για την Τετάρτη. Και καθώς θα έχει όλα τα στοιχεία στη διάθεσή της, να εκδώσει την απόφασή της το απόγευμα της Τετάρτης!
Αυτή πάντως δεν είναι η συνήθης πρακτική. Για την ακρίβεια ποτέ ως τώρα η FIBA δεν έχει εφαρμόσει διαδικασίες εξπρές. Σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις που έχετε διαβάσει κατά κόρον τις τελευταίες μέρες (του Μαντσινέλι στο φιλικό Ιταλία-Καναδάς, της σύρραξης στο φιλικό Ουρουγουάη-Μεξικό κλπ.) οι ποινές επιβλήθηκαν τουλάχιστον ένα μήνα αργότερα. Παρ' όλα αυτά ο κανονισμός της δίνει τη δυνατότητα, αν θέλει, να επιβάλει τιμωρίες με αστραπιαία ταχύτητα. Και πριν από τη λήξη της προθεσμίας για την υποβολή των οριστικών ρόστερ για το Μουντομπάσκετ. Η προθεσμία αυτή εκπνέει την Πέμπτη 26 Αυγούστου, δύο μέρες δηλαδή πριν από το τζάμπολ. Φυσικά, αν η FIBA επιδείξει για πρώτη φορά τόσο μεγάλη βιασύνη, τότε όλοι θα έχουν δικαίωμα να σκεφτούν πως η στάση της είναι ύποπτη και υποκινείται από σκοπιμότητες.
Ισπανόφωνος δάχτυλος!
Κι αυτές ακριβώς τις σκοπιμότητες φοβάται η ΕΟΚ. Στην ελληνική ομοσπονδία παρακολουθούν προσεκτικά τον τρόπο με τον οποίον έχει αντιδράσει η FIBA σε αυτή την ιστορία και δεν κρύβουν ότι τους έχει προκαλέσει εντύπωση η σπουδή με την οποία η παγκόσμια ομοσπονδία κινείται.
Αφήνουν δε να εννοηθεί ότι πίσω από αυτή την πρωτοφανή κινητικότητα δεν αποκλείεται να κρύβεται... ισπανόφωνος δάχτυλος. Η σπουδή της FIBA να επιβάλει ποινές, δηλαδή, να υποκινείται ενδεχομένως από Ισπανούς και λοιπούς λατίνους που δεν είναι προς το συμφέρον τους να παρουσιαστούν ισχυρές στο Μουντομπάσκετ η Ελλάδα, αλλά και η Σερβία. Αλλά όλα τούτα κινούνται προς το παρόν σε επίπεδο φημών και διαρροών, καθότι επίσημη τοποθέτηση δεν έχει υπάρξει.
Η έφεση δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα
Αν υπάρξουν παίκτες που τελικά θα τιμωρηθούν πριν την έναρξη του Μουντομπάσκετ, τότε δεν τους... σώζει τίποτα. Ούτε η άσκηση έφεσης! Φυσικά έχουν τέτοιο δικαίωμα, όπως προκύπτει ξεκάθαρα από το Κ.4.2.7: "Εφέσεις εναντίον αποφάσεων της Πειθαρχικής Επιτροπής μπορεί να ασκηθούν ενώπιον του Εφετείου της FIBA".
Παρ' όλα αυτά η έφεσή τους δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα, όπως αναφέρει σαφώς το L.1.7.5! Αυτό σημαίνει πως η όποια τιμωρία επιβληθεί, θα ισχύει και θα εφαρμόζεται κανονικά στο διάστημα μέχρι να αποφανθεί το Εφετείο. Άρα όσοι (και αν) τιμωρηθούν, δεν θα μπορούν να παίζουν έως ότου βγει η απόφαση του Εφετείου.
Τη Δευτέρα τοποθετείται η ΕΟΚ
Έχει ενδιαφέρον να δούμε την τοποθέτηση της ομοσπονδίας μετά τις τελευταίες εξελίξεις. Την ανακοίνωση της FIBA, μέσω δηλώσεων του Πάτρικ Μπάουμαν, τις δηλώσεις του Μπόρισλαβ Στάνκοβιτς που είπε ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να τιμωρηθούν παίκτες της Εθνικής Σερβίας και το γενικότερο κλίμα που διαμορφώνεται. Την Δευτέρα, υπάρχει η παρουσίαση της ανανέωσης της συνεργασίας ανάμεσα σε ελληνική ομοσπονδία και Eurobank.
Κι εκεί ... προφανώς θα υπάρξουν δηλώσεις και τοποθετήσεις.