Τι οδήγησε τον Τάιλερ Ντόρσεϊ στο δημόσιο ξέσπασμα και στην ατάκα περί έλλειψης σεβασμού
Τα σκαμπανεβάσματα, τα 8/9 τρίποντα και ο παραγκωνισμός. Ο Τάιλερ Ντόρσεϊ ζει μια δύσκολη σεζόν με τη Φενέρμπαχτσε, την ώρα που γύρω του παίκτες παίρνουν ανεξέλεγκτοι σουτ χωρίς να είναι αποτελεσματικοί.
Το κυριακάτικο tweet του Τάιλερ Ντόρσεϊ προκάλεσε μεγάλες συζητήσεις στη μπασκετική Ευρώπη. Η ατάκα "η έλλειψη σεβασμού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο" και η ανυπομονησία του για τη σεζόν 2024/25, όπως έγραψε, δημιούργησαν μία εκρηκτική κατάσταση προς το φινάλε της κανονικής περιόδου της EuroLeague, λίγο πριν από την έναρξη των playoffs της διοργάνωσης.
Τι συνέβη όμως για να φτάσει ο ομογενής γκαρντ σε αυτό το σημείο; Είναι η σεζόν του τόσο προβληματική για να δικαιολογείται μία τέτοια αντίδραση, σε αυτή τη φάση της χρονιάς;
Από την περίοδο 2021/22, όταν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο της καριέρας του με τη φανέλα του Ολυμπιακού (12.8 πόντοι, 52% στο δίποντο, 37% στο τρίποντο, 78% στις βολές, 2.3 ριμπάουντ, 2 ασίστ, 10.3 PIR ανά 24:10 σε 38 αγώνες, όλους ως πενταδάτος) κι έπειτα, ο Ντόρσεϊ δεν έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ομάδες που έχει επιλέξει. Στους Ντάλας Μάβερικς δηλαδή και στη Φενέρμπαχτσε στην οποία έχει δουλέψει με δύο προπονητές.
Πέρυσι δεν ήταν κακός (9 πόντοι ανά 21:26), απλώς μπήκε στην ομάδα μεσούσης της περιόδου και δεν ήταν εύκολο να βρει τον ρόλο που ονειρευόταν. Αν και στα playoffs βοήθησε για να φτάσει η σειρά με τον Ολυμπιακό στα πέντε παιχνίδια. Φέτος, με τον Σαρούνας Γιασικεβίτσιους να διαδέχεται τον Δημήτρη Ιτούδη, ο 28χρονος σκόρερ είχε μία εξαιρετική τριάδα αγώνων απέναντι στη Μακάμπι, στην Παρτίζαν και στη Μπάγερν, ακολούθησαν όμως κακές εμφανίσεις που οδήγησαν στον περιορισμένο ρόλο και σε λίγα λεπτά συμμετοχής.
Δεν ενθουσιάστηκε ο Γιασικεβίτσιους
Μέχρι το ματς της 29ης αγωνιστικής, όταν ο Ντόρσεϊ σκόραρε 28 πόντους στο 118-88 της Φενέρμπαχτσε επί της Βαλένθια. Σε εκείνο το ματς είχε 8/9 τρίποντα, επίδοση εκπληκτική, ωστόσο ο Γιασικεβίτσιους δεν ενθουσιάστηκε και τον κράτησε σε συμπληρωματικό ρόλο.
Στον αγώνα με τη Μπαρτσελόνα ο Λιθουανός τον τράβηξε στον πάγκο στο 22' και δεν τον σήκωσε ξανά (4 πόντοι, 2/3 δίποντα, 0/2 τρίποντα, 2 ριμπάουντ, 2 λάθη, 2 φάουλ σε 12:26), ενώ στο ματς με την Αρμάνι Μιλάνο τον είχε στην αρχική πεντάδα, τον είδε να βάζει από ένα τρίποντο στις τρεις πρώτες περιόδους, αλλά και πάλι δεν στηρίχθηκε σε εκείνον (9 πόντοι, 3/3 τρίποντα 2 ριμπάουντ, 1 λάθος, 2 φάουλ σε 17:42, με +12 στο +/-).
Η ήττα από τους Ιταλούς χάλασε ακόμη περισσότερο το μυαλό του, ειδικά από τη στιγμή που βλέπει παίκτες όπως ο Γουίλμπεκιν (5/16 τρίποντα στο Μιλάνο) και ο Γκούντουριτς να έχουν σημαντικότερο ρόλο χωρίς να είναι περισσότερο παραγωγικοί ή αποτελεσματικοί από εκείνον.
Η στιγμή στην οποία ο Ντόρσεϊ εξέφρασε δημόσια τα παράπονά του δεν είναι ιδανική, ειδικά από τη στιγμή που η Φενέρμπαχτσε κάνει μεγάλη προσπάθεια για την τετράδα και για την εξάδα. Ωστόσο, σηκώνει αρκετή συζήτηση ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται ο ομογενής γκαρντ, ο οποίος σουτάρει φέτος με 47.4% από το τρίποντο (46/97) σε 28 αγώνες της EuroLeague.