Το ασπρόμαυρο "φιλμ" του Στογιάκοβιτς
Ο Πέτζα Στογιάκοβιτς έχει γενέθλια σήμερα (9/6) και εμείς κάνουμε ένα flashback σε πολλές στιγμές του που σχετίζονται με τον ΠΑΟΚ. Το ντεμπούτο στα 17 του, η τρίποντη "βόμβα" κόντρα στον Ολυμπιακό και το ΝΒΑ... μέσω "Δικεφάλου".
Ηταν σίγουρα ένας από τους ποιοτικότερους (και μεγαλύτερους) παίκτες στην ιστορία του μπασκετικού ΠΑΟΚ. Ο λόγος για τον Πέτζα Στογιάκοβιτς ο οποίος σήμερα (9/6) έχει γενέθλια και κλείνει τα 39 του χρόνια.
Ο "Δικέφαλος" τον έκανε δικό του από πολύ μικρό ηλικιακά και εκείνος μέσω των "ασπρόμαυρων" με τις εξαιρετικές του εμφανίσεις βρήκε την ευκαιρία να μετακομίσει στο ΝΒΑ κάνοντας ιδιαίτερα αξιόλογη καριέρα στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου.
Με αφορμή τα γενέθλια του Στογιάκοβιτς, ας θυμηθούμε το "ασπρόμαυρο" παρελθόν του κάνοντας μια αναδρομή στην πορεία του στον ΠΑΟΚ και γενικώς σε θέματα που αφορούν εκείνον και τον "Δικέφαλο".
Ο Ιβκοβιτς που τον ζήτησε στον ΠΑΟΚ και το καλό ξεκίνημα στα 17 του
Ο Ντούσαν Ιβκοβιτς ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την απόκτησή του και ο Στογιάκοβιτς το καλοκαίρι του 1993 έγινε παίκτης του "Δικεφάλου". Προηγουμένως είχε δείξει το ταλέντο του στον Ερυθρό Αστέρα, είχε προωθηθεί από μικρός στην "πρώτη" ομάδα ενώ είχε ανακηρυχθεί ο κορυφαίος έφηβος στην Σερβία. Στα 17 του άρχισε να δείχνει για τα καλά τις δυνατότητές του στον ΠΑΟΚ. Την σεζόν 1994-95 έπαιξε με τον "Δικέφαλο" στην Ευρωλίγκα έχοντας μάλιστα 10 πόντους μέσο όρο και ήταν ο τέταρτος στο σύνολο πόντων ανάμεσα στους παίκτες του ΠΑΟΚ πίσω από τους Ζόραν Σάβιτς, Μπάνε Πρέλεβιτς και Νάσο Γαλακτερό.
Δούλευε πολύ, ήταν ηγέτης στη μετά Πρέλεβιτς εποχή
Την αγωνιστική χρονιά 1995-96 με τον ΠΑΟΚ έπαιξε στον τελικό του Ευρωπαικού Κυπέλλου, εκεί όπου ο "Δικέφαλος" έχασε από την Ταουγκρές με 88-81. Σε εκείνο το ματς ο Στογιάκοβιτς είχε πετύχει 20 πόντους και ο Πρέλεβιτς 31 ενώ στην διοργάνωση ο Πέτζα (με 19,1 πόντους μέσο όρο) ήταν ο δεύτερος σκόρερ του ΠΑΟΚ πίσω από τον Μπάνε.
Το 1995 έφτασε η ώρα να παίξει και στο ελληνικό πρωτάθλημα (ο Στογιάκοβιτς είχε έρθει στον "Δικέφαλο" μαζί με άλλους δύο παίκτες, τους Ρέλιτς και Νεστέροβιτς αλλά αρχικά δεν υπήρχε δικαίωμα συμμετοχής και από τους τρεις ο Πέτζα ήταν αυτός που τελικά μπόρεσε να ξεδιπλώσει το ταλέντο του στον ΠΑΟΚ αφού ξεπεράστηκαν τα "αγκάθια" για να δοθεί άδεια και να παίξει στην Ελλάδα) καθώς προηγουμένως είχε τακτοποιηθεί το θέμα με το ελληνικό του διαβατήριο (μάλιστα το... ελληνικό όνομά του ήταν "Κίνης").
Εδωσε πολλές βοήθειες στους "ασπρόμαυρους" στο ελληνικό πρωτάθλημα (για την αγωνιστική χρονιά 1995-96) όντας δεύτερος στο σκοράρισμα πίσω από τον Πρέλεβιτς, ο οποίος το 1996 μετακόμισε στην Μπάκλερ Μπολόνια. Ετσι μετά την αποχώρηση του "τίγρη", ο Στογιάκοβιτς ανέλαβε ρόλο ηγέτη στον ΠΑΟΚ. Κάτι που είχε δείξει πως θα μπορούσε να το κάνει αφού βελτιωνόταν ολοένα και περισσότερο και αυτό οφειλόταν στο ότι δούλευε πολύ. Μάλιστα πολλές φορές μετά το τέλος των προπονήσεων, έμενε στο γήπεδο για να κάνει κι άλλα σουτ προκειμένου έτσι να γίνει ακόμη καλύτερος.
Η επιλογή στο νούμερο14 του ντραφτ του ΝΒΑ και οι τραυματισμοί
Την σεζόν 1996-97 επιλέχτηκε στο νούμερο14 του ντραφτ του ΝΒΑ από τουςΣακραμέντο Κινγκς αλλά το φινάλε εκείνης της αγωνιστικής χρονιάς δεν ήταν καλό γι' αυτόν. Στις 22 Ιανουαρίου του 1997 τραυματίστηκε σε εκτός έδρας ματς (για το Κόρατς) με την Μπενετόν (στο εντός έδρας παιχνίδι με τους Ιταλούς είχε πετύχει 31 πόντους). Πέρασε αρκετός καιρός για να επιστρέψει στα παιχνίδια του ΠΑΟΚ... Αυτό έγινε στις 8 Μαρτίου 1997 στον αγώνα με τον Περιστέρι.
Ωστόσο ήταν πολύ άτυχος γιατί τραυματίστηκε ξανά και υπέστη διπλό συντριπτικό κάταγμα κνήμης και περόνης. Για το αν τελικά έπρεπε να υπάρχει καλύτερη διαχείριση στο θέμα του τραυματισμού του, ο Στογιάκοβιτς έλεγε τον Μάρτιο του 1997 στο περιοδικό "Τρίποντο": " Δεν ξέρω τι να πω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι πονούσα και τους το είπα. Ομως με καθησύχασαν λέγοντάς μου ότι αυτοί οι πόνοι είναι φυσιολογικοί. Δεν είμαι γιατρός για να ξέρω. Επεισα κι εγώ τον εαυτό μου ότι για να μου το λένε, έτσι θα είναι. Θα γυρίσω. Και θα γυρίσω πιο καλός, πιο γερός από πριν...".
Ξεχώρισε στην Ευρωλίγκα, "σκότωσε" τον Ολυμπιακό και μετά... Κινγκς
Πράγματι επέστρεψε γερός, όπως είχε προβλέψει... Την σεζόν 1997-98 είχε μια γεμάτη χρονιά και μάλιστα διέθετε τον μεγαλύτερο μέσο όρο σκοραρίσματος στην Ευρωλίγκα πετυχαίνοντας 20,9 πόντους ανά ματς. Οσο για την Ελλάδα; Αν υπάρχει κάποια στιγμή που έχει μείνει χαραγμένη στην μνήμη των οπαδών του ΠΑΟΚ (ακόμη και τώρα, μετά από τόσα χρόνια) σε ό,τι αφορά τον Πέτζα, ήταν το ματς με τον Ολυμπιακό στο ΣΕΦ στα ημιτελικά της Α1. Ο "Δικέφαλος" είχε την τελευταία επίθεση, η μπάλα πήγε στον Στογιάκοβιτς και αυτός με εύστοχο τρίποντο διαμόρφωσε το τελικό 55-58 "σκοτώνοντας" έτσι τους "ερυθρόλευκους".
Ο ΠΑΟΚ πήρε την πρόκριση στον τελικό του πρωταθλήματος και ο Πέτζα είχε παίξει σημαντικότατο ρόλο γι' αυτό, σε μια αγωνιστική χρονιά που ήταν ο τρίτος σκόρερ της Α1. Τα όσα έκανε εκείνη την σεζόν δεν θα μπορούσαν να περάσουν απαρατήρητα από τους Σακραμέντο Κινγκς και συνέχισε σε αυτούς την καριέρα του αρχής γενομένης από το 1998 (ήταν εκεί ως το 2006). Επίσης έπαιξε στους Πέισερς, Χόρνετς, Ράπτορς και Μάβερικς με τους οποίους αναδείχθηκε πρωταθλητής του ΝΒΑ το 2011.
Η απάντησή του για την προοπτική ενασχόλησης με τον ΠΑΟΚ
Οσο έλειπε από τον ΠΑΟΚ (πολύ σημαντική η απουσία του αγωνιστικά), απασχολούσε κάποιες φορές το αν ο Στογιάκοβιτς προς το τέλος της καριέρας του επέστρεφε για να παίξει ξανά στον "Δικέφαλο" (κάτι που δεν έγινε τελικά, αν και "κυκλοφόρησαν" διάφορα σενάρια τα οποία δεν επιβεβαιώθηκαν σχετικά με την πιθανότητα ο Πέτζα να έπαιζε με τον ΠΑΟΚ στα προκριματικά της Ευρωλίγκας το 2011) ή αν θα ασχοληθεί κάποια στιγμή με τον "Δικέφαλο".
Γι' αυτό το τελευταίο, μεταξύ άλλων είχε πει τον Φλεβάρη του 2006 στο περιοδικό "All Star Basket": " Το ότι αγαπώ τον ΠΑΟΚ και με ενδιαφέρει είναι δεδομένο αλλά όσο εγώ παίζω και ασχολούμαι με το μπάσκετ σαν παίκτης, δεν έχω χρόνο και κίνητρο να κάνω κάτι άλλο που να έχει σχέση με τον ΠΑΟΚ.
Αν το έκανα, θα ήθελα να αφιερωθώ εκεί και μετά την καριέρα μου όσο μπορώ, να έχω αρκετό ελεύθερο χρόνο. Γιατί ο ΠΑΟΚ για μένα είναι κάτι πολύ σοβαρό και εφόσον πάρω την απόφαση να ασχοληθώ, θα το κάνω με όλη μου την ψυχή, επαγγελματικά, με προσοχή και όχι στην τύχη. Θέλει χρόνο, λοιπόν, τον οποίο δεν έχω και δεν μπορώ να διαθέσω τώρα.
Και τώρα δεν έχω ούτε χρόνο, ούτε θέληση, ούτε όμως και κίνητρο για κάτι τέτοιο. Αλλά όταν πια θα φτάσω με το καλό στα 35, νομίζω θα είναι μια καλή στιγμή για να σταματήσω μετά από τόσα χρόνια που θα έχω ως παίκτης. Μετά βλέπουμε. Σίγουρα θα κάνω κάτι, αλλά σκέφτομαι ότι πρώτα θα χρειαστώ μια... άδεια για έναν χρόνο. Να ηρεμήσω και μετά...".
"Δεν είμαι μόνο εγώ που έχω λεφτά..."
Με το τέλος της καριέρας του Στογιάκοβιτς στο ΝΒΑ (το 2011), υπήρχε το ερωτηματικό αν προκύψει μια νέα σχέση (σε διοικητικό μέτωπο) μεταξύ του Πέτζα και του ΠΑΟΚ. Για κάποιους οπαδούς του "Δικεφάλου" ο Στογιάκοβιτς λόγω του ότι αναδείχτηκε στον "Δικέφαλο... έπρεπε να συνεισφέρει οικονομικά στην ομάδα (φυσικά στην ΚΑΕ θα τον ήθελαν δίπλα τους, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν θα πίεζαν γι' αυτό), για άλλους φίλους των "ασπρόμαυρων" αυτό δεν ήταν αναγκασμένος να το κάνει και απλά έμεναν στο ότι πρόσφερε πολλά στην ομάδα της Θεσσαλονίκης όσο έπαιξε σε αυτήν.
Ο Πέτζα για τα λεφτά που είχε "βγάλει" στο ΝΒΑ και για το σενάριο -μελλοντικά- να συνεισφέρει οικονομικά στον ΠΑΟΚ, το 2006 ανέφερε: "Eγώ νομίζω ότι υπάρχουν κι άλλοι που έχουν λεφτά. Δεν είμαι μόνο εγώ και η αλήθεια είναι ότι αυτά που έχω εγώ, μπροστά στην δική τους δύναμη δεν είναι τίποτα. Υπάρχουν άτομα στη Θεσσαλονίκη που έχουν πιο μεγάλη οικονομική άνεση και είναι πιο λογικό να ασχοληθούν με τον ΠΑΟΚ από ότι ένας παίκτης που έβγαλε κάποια χρήματα από το μπάσκετ και τώρα πρέπει να ρισκάρει ξανά. Στο μπάσκετ γίνεσαι τυχερός μια φορά. Δεύτερη φορά δεν υπάρχει...".